Esik, szakad

Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József
2013. 04. 03. · Hócipő 2013/07
Volt idő, amikor a zelmultnyolcév éppen aktuális, korántsem széles körben népszerű miniszterelnöke amint kinyitotta a száját (mondjuk épp köszönt valakinek), a forint esett egy jó nagyot. Bővített mondatainál számítani lehetett egy tartós gazdasági krízisre is. És akkor nem hittük el, hogy a magyar pénznek van még lejjebb. Pedig de! Vajon a jelenlegi miniszterelnök, a Nemzeti Bank elnöke, kettejük együttes, vagy mások lépéseinek köszönhetjük a mindennapi rutinunkba beépült árfolyamesést? No persze mindannyian tudjuk, hogy ez csak egy átmeneti állapot, hiszen Magyarország ma jobban teljesít, s ha a jelenlegi MNB-elnökön múlik, hamarosan olyan erős lesz a HUF, hogy az egész Unióban ezzel fognak fizetni euró helyett. Erre a mondatra máris erősödik a forint... hopp, közben Cipruson borul a bankbili... emiatt most egy picikét gyengült a magyar pénz, de amúgy erős! Nem kell félni, nem lesz drágább semmi. Nincs spekuláció! Fölösleges összeesküvés-elméleteket gyártani, ha tudjuk, hogy Magyarország jobban teljesít.Így igaz!
Realista álriport "valakivel"


HÓCIPŐ: Tulajdonképpen lehetne erősebb is a forint, ugye?

VALAKI: Hogyne, de most nem az.

HÓCIPŐ: Ez kinek jó?

VALAKI: Nekem, meg néhányunknak.

HÓCIPŐ: Gondolom, a saját devizájukkal spekulálnak.

VALAKI: Jól gondolja. Soha nem tudni, mikor lesz szükségünk egy kis pénzre. Én pl. most jó áron eladom a devizám egy tetemes részét, majd amikor visszaerősítjük a forintot, még több devizát veszek rajta.

HÓCIPŐ: Visszaerősítik a forintot?

VALAKI: Naná! Hát ez nekem is érdekem. Meg a barátaimnak.

HÓCIPŐ: Gondolom, az sem elhanyagolható szempont, hogy a forintgyengüléssel megdráguló frank miatt jóval többet fizetnek a devizahitelesek, így több jut a bankoknak is.

VALAKI: Megint jól gondolja.

HÓCIPŐ: No és persze a forintgyengüléssel járó üzemanyagáremelkedés is fontos szerepet játszik az önök életében.

VALAKI: Így van. Ön mindent elmond helyettem, nekem csak bólogatnom kell.

HÓCIPŐ:
Azt hinné az ember, hogy Simor András távozása után végre stabilizálódhat a magyar fizetőeszköz.

VALAKI: Stabilizálódik is. Stabilan 310 lesz egy euró. Vagy egy kicsivel több.

HÓCIPŐ: Ön szerint minden rendben van most a Nemzeti Bankban?

VALAKI: Szerintem igen.

HÓCIPŐ: Állítólag indokolatlanul bocsátanak el bizonyos embereket, másokat pedig tapasztalat híján is felvesznek. Az itt dolgozókat meg egymás ellen hangolják.

VALAKI:
Ön ezt úgy mondja, mintha ördögtől való lenne.

HÓCIPŐ: Tán nem az?

VALAKI: De. De ez nekünk jó, mert így tovább gyengül a forint.

HÓCIPŐ:
Nem félnek az államcsődtől?

VALAKI: Mi nem. Én legalábbis nem. Aki akar, féljen. Azt’ ha jön az államcsőd, jól megmagyarázzuk, hogy kint a karvalytőkések összeesküdtek ellenünk. Az államcsődből meg csak kifelé vezet az út. Ha nem is mi, majd egy jó barátunk kivezeti az országot, és megint mindenki jól jár.

HÓCIPŐ:
Mindenki?

VALAKI: Mindenki, aki velünk van.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/14  •  VI. 29. – VII. 12.
VÁNCSA + PARA + LENGYEL + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Lengyel László: Sajtórebellisek Váncsa István: Ha lesz főispán, akkor a telhetetlen alattvalók egyre többet fognak követelni, lesz főszolgabíró, tanácsnok, kisbíró... Para-Kovács Imre: A jobbágyi körök hisznek a szeretet és összefogás erejében, a 27%-os áfában és a 699 forintos sajtos rolóban Farkasházy Tivadar a be-, majd kimutatkozó Moldováról Smuzewitz Ilona: Éljen a házastársi rátermettség, avagy hogyan legyünk politikusférjként jó igazgatók! Verebes István: A magamfajta ironikus ember iróniája immár hamvasgyenge ahhoz képest, ami ironikus fölött ironizálni szeretne Dési János az egymilliós karórában Fedél nélkült áruló királyfiról, olyan kiskirályok okulására, akik úgysem olvasnak A Heti Kamu megtudta: az Orbán-kormány október végéig meghosszabbítja az Anglia elleni 4:0-ás győzelmet Trunkó Barnabás szerint a KSH statisztikusai szabadságon lehetnek, mert náluk még mindig csak 18% az élelmiszerek drágulása
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.