Tervbe ment füst

Uj Péter
2013. 05. 02. · Hócipő 2013/09
„Amennyiben Ön a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedésére kiírt koncessziós pályázati eljárásban benyújtott pályázata kapcsán a megpályázott Település/Kerület vonatkozásában nyertesként került kihirdetésre, az alábbi tájékoztatóban hasznos információkat olvashat a koncessziós szerződés megkötésének menetével kapcsolatosan.”

Nyelvi szabadgyakorlat a dohánytörvényről tájékoztató hivatalos weboldalon: nemzetidohany.hu

Lassan nyílnak, nyílogatnak a nemzeti dohányboltok, már kihirdették a győzteseket, rövidesen kulturált, európai... izé, akarom mondani: magyarhoz méltó körülmények között, értékközpontúan, szuverén vásárolhat magának cigarettát minden magyar (nemzeti) ember a hozzá legközelebb eső helyi (nemzeti) Fidesz-középvezető valamely magyar rokonánál. (Ha be nem kavar a ’68-as európai baloldal illegitim, persze, gyarrmatosításilag, kettős mércével.)

Egyszerűen csodálatos rendszer, az ember nem győz ámulni, hogy ezt csak így lehet, ezek tényleg zsenik, egy szava sincs senkinek, még a zerópaúnjó sem vizsgálódik, hogy mittudomén, a trafiktörvényt jogtiszta Microsoft Office-on írta-e Lázár János dohánynagykeres barátja. Szegény kitúrt trafikosoknak meg még egy Ángyánjuk sincs, aki ilyenkor egy kicsit kiabálna, már csak azért, hogy levezesse a feszültséget, aztán eltűnne csöndesen. Ha trafikos lennék, most egyik cigiről gyújtanék a másikra.

Új, bonyolult időket élünk. A közérdek jobbról, buszsávból előzi a magánérdeket. A múlt századi fasiszták még az ellőtt lábú obsitosoknak adtak trafikokat, a kommunisták a kiöregedett sportolóknak, most már megtartja a család. Jó lesz az apró is. (Lásd még: plebejus politika.) Senki sem fog meglepődni azon, ha majd a nyilvános vécék üzemeltetését is az állam pályáztatja.

Némi inkonzisztencia is oszcillál azért a plebejus-nemzeti élvezeticikk-politikában, miszerint a házi sörfőzés meg a pálinkafőzés úgy lett turbóliberálizálva, hogy ha Milton Friedman megérte volna, adómentes szabadpiaci trickle down könnyeket zokogott volna Friedrich Hayek vállán, és szinte biztos, egy óvatos lehettel még ő is több állami kontrollt tartott volna megengedhetőnek. Ehhez képest a dohánykereskedelem meg zutty, direktbe a rokonsághoz került. A franc érti ezt. Az ember benyom másfél litert a frissen főzött házi körtéből, aztán gyalogolhat harminc kilométert a megyei közgyűlés jegyzőjének anyósájáig, hogy rágyújthasson.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/3  •  I. 25. – II. 7.
Váncsa István: aki nyolcvan évig csirkelábat eszik, sokáig él Para-Kovács Imre: a magántőkealapokat – mint anno a francia konyakot – a magyar társadalom választott képviselői útján élvezi Smuzewitz Ilona: a nyugati emberek ostobák, mert azt hiszik, az infláció rossz, a magyar emberek okosak, mert tudják, hogy az infláció jó Farkasházy Tivadar: Miért nincsenek uniós viccek? Verebes István magyarázza a bizonyítványát, Karinthy után egyelőre szabadon Havas Henrik: Gyurcsány a szemlőhegyi Coelho Dési János kiakadt, hogy nemzetünk trubadonnája, Tóth Gabi számai sehol sincsenek a sikerlistákon A Heti Kamu megtudta, hamarosan minden közintézményben megjelenik az Aranybulla asztala, a most megfogalmazás alatt álló Új Aranybullát pedig majd postázzák mindenkinek
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.