Tengert kaptak a Szlovákok

Bartus László
2005. 03. 17. · Hócipő 2005/06
Láttam már néhány sajtóhelyreigazítást, de olyat még nem, hogy egy újság térképet igazítson helyre. A kartográfiában viszonylag szilárd konszenzus alakult ki az elmúlt kétszáz évben a földrészek elhelyezkedését illetően. Még akkor is, ha hatodikban erről kisebb viták alakultak ki a tanárral, és néha úgy tűnt, mintha Gujtmann Imi elől eldugták volna Afrikát. A II. világháború után egy rakás politikus rájött arra, amit Svejk már régóta sejtett, hogy a rossz térképek a háborúk okozói. „Senki nem okozhat annyi bajt, mint egy rossz térképész” - mondta erről Napoleon Párizsban, miután megérkezett Moszkvából, és forró teát kért.

Régen legfeljebb eltévedt egy hajós. Mi baja lett? Világot látott. Kolumbusz sem lepődött meg, amikor felfedezte Amerikát. Legfeljebb azt mondta, amit a hatodik osztály, amikor hiába kereste Japán alatt Venezuelát: „köcsög egy térkép”. Akkoriban nem volt szokatlan, ha a Húsvét-szigetek átkerült a másik féltekére, mert megcsúszott a vonalzó, vagy a szextáns beleesett a whiskis pohárba. De néhány Budapest-térkép kivételével ma már nagyjából minden ott áll, ahol jelölve van.

Talán jobb lett volna, ha korábban is inkább térképészkonferenciát rendeznek, mint háborút. A franciáknak és a németeknek mindig csapnivaló térképeik voltak, az oroszok soha nem jártak földrajzórára, nekem sokáig úgy tűnt, hogy a Szovjetuniónak nincsenek is határai. De most az amerikaiak vernek mindenkit. Őket nem kötik a piros vonalak, úgy mennek át egyik országból a másikba, mint egy biztosítási ügynök Texasból Oklahomába.

A USA Today című újság a minap közölt egy térképet, amin Bush európai útjának főbb állomásait jelölték. A térképen Szlovákia a mai Szlovénia helyére került. Tévedésről szó sem lehet, hiszen a szlovákok már sok mindent akartak, de történetesen Szlovéniáról eddig nem volt szó. Nincs a Földön egyetlen térkép, amely oda tette volna Szlovákiát, ahova az amerikaiak. Magyar térképek vannak ugyan, hogy az a terület a mienk, de mi azt soha nem ígértük a szlovákoknak. Mi nekik csak annyit mondtunk, hogy lesz még a Felvidék magyar terület. Szlovéniáról szó sem volt.

Megnéztem az interneten, hogy az USA Today hol áll az amerikai lapok TOP 100-as listáján. Az első helyen. Nyilván azt is tudják, amit Rumsfeld még nem. Bush nagyobb szabadságot ígért a világnak, ami kisebb átalakítással jár. Csak azt nem gondoltam, hogy a szlovákokkal kezdik. Mit tudnak a szlovákok, amit mi nem? Engem már akkor evett a sárga irigység, amikor Bush megdicsérte őket. Hol van ilyenkor a Duray? Tudja ez a Bush, hogy Szlovákiát is mi tettük naggyá? Hogy az összes magyar tőke odamenekült, attól virágoznak? Ha nem ragaszkodunk a tízéves szabályainkhoz, Szlovákia sehol se lenne. Ha lett volna adóreformunk, átalakítjuk az egészségügyet, könynyítjük a befektetők terheit, az amerikaiak azt se tudnák, hol van Szlovákia. Ezt is csak miattuk csináltuk, hogy ne kérjen mindenki magyarigazolványt, inkább kapjanak amerikai vízummentességet. Mikor megtudtam, hogy Bush tengert is adott nekik (a mi tengerünket), ideges lettem, mint Demján Sándor a magyar adótáblától.

Kár nevetni, milyen hülyék az amerikaiak, „megint összekeverték Budapestet és Bukarestet. Nem ismerik a világot, csak Amerikát.” Ez tévedés, mert az amerikaiak Amerikát sem ismeik. Egy átlagamerikai jó esetben a szomszéd államot ismeri, ha eltévedt, amikor olcsó gumibelsőt keresett. De nincs is szüksége erre. Autójában van a világot behálózó műholdas navigációs rendszer, amibe beüti a célállomást, és az kiadja az útvonalat. Egy amerikainak a website-ot kell ismernie, nem a földrajzot. Rácz Gyuri barátom olyan Lexussal jár New Yorkban, amelyikbe magyar szoftvert szereltek, és magyar nyelven hangosan bemondja, hogy a Lexington Avenue-nál jobbra. Gyuri a női hang miatt „Piroskának” nevezte el a masinát. Piroska mindent tud. Hol van szálloda, benzinkút, vízesés. Pontosan különbséget tesz Szlovákia és Szlovénia között. Mondtam cinikus magyar barátomnak, hogy „hátrébb az emelt szintű földrajzérettségivel. Te se tudod, hol van Alabama vagy Wisconsin. És még egy Piroskád sincs, aki ezt megmondja. Szerintem nem találnál ki Brooklynból”.

Összekeverheti egy amerikai Szlovákiát és Szlovéniát? Szerintem kizárt. A helyreigazítás csak a magyar diplomácia sikere lehet: megfúrtuk a szlovákokat. Bár amikor láttam, hogy egy amerikai a teherautójának platóját kibélelte nylonzsákkal, és abból csinált úszómedencét, elbizonytalanodtam. S mikor egy kétmérföldes kocsisorból senki nem ment át az üres sávba, hanem egy órát várakozott, megrendültem. De ez semmi ahhoz képest, hogy amerikai ismerőseim a műholdas navigációs rendszerrel sorra behajtanak az egyirányú utcába. A tolató radarral palacsintára lapítanak mindent, ami mögéjük kerül. Aztán egy amerikai nő hosszan elmagyarázta nekem, hogy a mobiltelefon az olyan, amivel bárhova mehet az ember. És vannak, akiknek vonalas és mobiltelefonjuk is van. Ezen a ponton a szemem a távolba révedt. Kezembe vettem az újságot, megnéztem újra a térképet. Azt nem műhold készítette. Rémlátomásom lett, hívtam az olasz nagykövetséget. Értesítsék a biztonságiakat, hogy az Irakban kiszabadított újságírónőt ne arra menekítsék, amerre az amerikaiak vannak. A műhold nem tesz különbséget túsz és túszejtő között. Elkéstem, a konvoj elindult...

Aggódom. Legközelebb nehogy Magyarország helyére rajzolják Szlovákiát. Pláne Iránt. Vagy Észak-Koreát.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15  •  VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”! Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc! Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel Verebes István újabb Örkényiádái Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.