A tervbe ment füst

Uj Péter
2013. 12. 23. · Hócipő 2013/26
Az ellenszél, ahogy a kormányfő megmondta, csillapodni látszik. Mi, magyarok, ilyen széllel szemben csillapító emberek vagyunk.

A kitartó, kemény munka eredményei egyre inkább megmutatkoznak. A huhogók egyre-másra kapják a csattanós válaszokat. Mi, magyarok, szeretünk csattanós válaszokat adni a huhogóknak, miután kemény munkánk eredménye megmutatkozik.

Bekövetkezett a növekedési fordulat (az elrugaszkodás éve, a tündérmese és sok egyéb után), a kezdetben oly kritikus Európai Unió kénytelen volt elismerni az eredményeinket, nyugati politikusok csodánkra járnak, és pofátlanul másolják a nemzeti ügyek kormányának nemrég még gúnyolt, átkozott módszereit. Mi, magyarok, a világ kopipészteltebb nemzete vagyunk.

Nincs ez másképpen a trafiktörvény esetében sem, amelyet az idegen érdekek szolgálatában álló ellenzéki erők minden idegen erejükkel igyekeztek tönkretenni, bemocskolni. Először a törvény íróit próbálták meg aljas módszerekkel lejáratni, azt állítva, hogy egy Sánta nevű dohánykereskedő Microsoft Office-ának azonosítói vannak a törvény fájljának metaadatai között. Na most ez egyrészt nem bizonyít semmit, mert mi van, ha meghekkelték az idegen erők szolgálatában álló Anonymusok? A kapucnis néger a Városligetből. Meg aztán hol van leírva, hogy egy Lázár János nem használhat példának okáért egy dohánykereskedőtől lopott szoftvert? Ahogy Rogán Antalnak is lehetett hamis Louis Vuitton hátizsákja. A magyarok, kedves barátaim, nem szívelik a szerzői jogokat.

A süvítő, idegenszerű ellenszél viharos erejére mi sem jellemzőbb, mint hogy a radikális, 68-as baloldal szócsöve, Fábry Sándor az egyre szélsőségesebben ellenzéki Heti Válaszban fekete-afrikai állapotokat idézőnek nevezte a trafiktörvényt. Pedig mi, magyarok, nem kedveljük az afrikás metaforákat.

De ne röstelljünk rátérni végre a sikerekre! Sajnos mi magyarok hajlamosak vagyunk nem rátérni a sikereinkre, miközben hasítunk.

Hiába volt a szekszárdi szekatúra, hiába próbálták mesterségesen fölpiszkálni az emberek széles körű közhangulatát, az eredmények dohányügyben is önmagukért beszélnek. Mi, magyarok, olyanféle emberek vagyunk, akik akkor alszunk jól, ha az eredményeink önmagukért beszélnek.

Nem hiába tüntette ki Orbánt októberben az ENSZ egészségügyi szervezete! Persze az ilyesmit nem adják le a svéd közszolgálati televízióban. És a németek sem csinálnak belőle rajzfilmet. Mi, magyarok, hagyományosan érdeklődünk a svéd közszolgálati tévé és a német gyerekműsorok iránt, nagyköveti szinten.

Mert mi volt a dohánykereskedelmet szabályozó törvény legfontosabb célja? Ki lett mondva, nem? Hát hogy visszaszorítsa a dohányzást, véget vessen az anarchokaotikus vadkapitalista fogyasztásmániának, és a magyarság egészségét mintegy elősegítve, helyes mederbe terelje a nikotin terén kicsapongókat. És most a szemünkkel láthatjuk: a dohányzás, kérem, vissza van szorulva. Jelentősen kevesebb cigaretta fogy, mint annak előtte. A NAV is megmondhatja.

Úgyhogy mindenki leszokhat.

Mi, magyarok, olyan emberek vagyunk, akik hátrafelé nyilazva is mindig eltaláljuk szarva közt a tőgyit.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2020/25  •  XII. 2. – XII. 15.
A JÁRVÁNY ÁLDOZATAI Para-Kovács Imre: Demeter Szilárd a Kárpátok Coelhoja álmából felverve is jobb novellát ír, mint bárki, aki rosszabb novellát ír nála Farkasházy Tivadar elkezdte győzködni a tigriseket, hogy álljanak át répára, miután az Európai Néppárt kommunikációs igazgatója azt nyilatkozta, hogy meg fogják győzni a magyar kormányt Smuzewitz Ilona: Ha ez a járvány Gyurcsányék idejében lenne, külföldről hoznának migránsokat, hogy legyen elég halott Dési János: Kis pénz, kis fenék Trunkó Barnabás megszerezte Orbán Viktor 2034-es választási plakátját Avar János: Trump inkább feláldozza Amerika tekintélyét, mintsem elismerje önnön lúzerségét Bakács Tibor: Omegától egészen a mindenségig Hét oldalon elevenítjük fel, amikor Méray Tiborral végigjártuk az 1956-os forradalom helyszíneit A Heti Kamu megtudta, Orbán Győző azzal fenyegette fiát, hogy „Vigyázz, mert ha begorombulok, lenyellek, mint George Clooney a kávét!”
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.