Olimpia Kis-Kínában (olimpia, 1.nap)

Varga Ferenc József
2008. 08. 09.
Itt Tajvanon olco olimpia tessek venni adok afas szamla! De van még jobb! Jövőre Kaohsiungban, Tajvan második legnagyobb városában Világjátékok - azaz a nem olimpiai sportok olimpiája. De most még olimpia. Mi drukkolni magyar innen Tajvanrol! Hajra magyar, hajra magyar, tessek venni! Afas szamla!

Köszöntöm a kedves olvasókat Taipeiből, Tajvanról, ahol nem mindenki hiszi el magáról, hogy kínai. Bár Ma Ying-jeou, Tajvan 2008-ban választott miniszterelnöke lényegesen nyitottabb politikát folytat Kína irányában, a lakosság javarésze egyelőre csak a műtőasztalokon nyitott. Tajvan az Tajvan, Kína pedig Kína! És punktum!

Kína úgy viselkedik Tajvannal, mint egy 80-as évek-beli magyar pedagógus a kvarcjátékra és az R-GO-gatyára rákattant ötödikessel. A Madárfészekben ugyan megengedték, hogy felcsendüljön a Kínai Köztársaság (gyengébbek kedvéért Tajvan) önálló himnusza, a nyitóünnepségen azonban nem a szigetország zászlaja lobogott, hanem egy külön, erre a célra készített embléma - virág-forma, benne öt karika és az eredeti zászlón is felbukkanó fehér napocska. Vártam, hogy a kínaiak esetleg kézen fogva vonultassák föl a tajvaniakat, de a pedagógusok most valószínűleg Tibetnek tartanak rendkívüli osztályfőnöki órát.

És mint az ötödikes a matekórán, pont ennyire figyel Tajvan is a nagy kínai olimpiára. Az áruházakban kiállított tévéken bár megy a közvetítés, az egyéniben induló japán Hello Kitty egyelőre mindent ver. A feleségem (aki tajvani) azt mondja, hogy amint baseballra kerül a sor, annyian lesznek a képernyők előtt, mint a kínaiak, mert a tajvani baseballcsapat erős, és nincs kizárva, hogy hamarosan az asszony nemzete lesz e számomra továbbra sem érthető sportág nagyhatalma. Vicces lesz, amint az amerikai filmekben a gyerekek ezentúl Lee Wei Hai baseballkártyáját vadásszák majd és mondják: „Ő a legjobb dobójátékos!”


- Taj van babám!

No azért persze nem hanyagolják el az olimpiát Tajvanon. A tegnapi nyitót csaknem mindenki látta, sőt, sok néző az alkalomhoz öltözött:

Deng Hai Lingnél felül dizájnosan elmosódott feliratú póló, újfajta nyakkidolgozással, amely hol a jobb vállat, hol a balt, hol pedig a mellkast villantja elő. A pólóhoz az általános iskolás évek tornaóráira retrózó fekete klottnadrág dukál - a helyi divatnak megfelelően a póló félig beletűrve. A látványt egy kék strandpapucs dobja meg, egyedüli(!) bizonyítékként arra, hogy viselője időnként vízzel is kapcsolatba kerül.

Xiung Ping Pong már polgáriasabb megjelenést képvisel kockás(!) pólóingjével, élére vasalt, de buggyos selyemnadrágjával - benne aranyszínű övcsattal - és a zokni nélkül viselt bőrszandival.

Ami a sportot illeti az utcákon versenyfutásra ösztönző szag terjeng - ez a büdöstofu nevű étel, amely a rosszízlésű férfiaknak piszkos fantáziálásra nyújt lehetőséget, másoknál pedig az extrém sportokban segít komoly eredményeket elérni. Én pl. a falra mászom tőle, pedig ez korábban sosem sikerült. Lehet, hogy indulnom kéne a jövőre Kaohsiungban megrendezendő Világjátékokon? Elgondolkodom rajta.

Végül egy apró kitekintés a szomszédos japánra: az olimpiai láz kitörése óta mindent pandával adnak el. Ruha, műszaki cikk, műanyagáru - a kínai olimpia égisze alatt. Panda szeme van a péksüteménynek, a felvágottnak, a gyümölcsnek, és azoknak a vásárlóknak is, akik otthon olaszosan intézik el a konfliktusokat.

Itt sajnos nincs magyar televízió, így, mivel a helyiek nem különösebben érdeklődnek a kézilabda iránt, csak az internetről értesültem arról, hogy Görbe lába talán rendbe jött, hét gólt gondolom mégse a kispadról lőtt. Meg is néztem volna, ha az MTV honlapján található videók nem lennének kizárólag a magyarországi netezőkre korlátozva.


- Most nem jött volna jól egy hanyattesés!

Cseh Laci már jobb sportágat választott - legalábbis a nemzetközibb jelleg miatt - így őt láttam. Szemmel láthatólag nem úszta ki magát teljesen, így, ha ő is annyit javul, mint a szintén döntőbe úszó Kiss Gergő (4 másodpercet!!!), holnap akár izgulhatunk is Phelps ellen.


Őt kéne Lacinak utolérnie vasárnap reggel!

A kerékpárosok mezőnyversenye viszont minden volt csak nem mezőny. Néhány az élen felejtett szökevény meglepetten látta a cél előtt pár kilométerrel, hogy a mezőny helyett a világ legjobb időfutam-menője érte őket utol. Így a sprinterek hada csak hátulról figyelhette, hogy a hajrában amatőrnek számító kerekesek mihez tudnak kezdeni egymással. Hát annyihoz, amennyit láttunk: két vízhordó döntötte el egymás között, melyiküké lesz a kerékpáros berkekben túl sokra nem értékelt olimpiai cím. Mitől is érne olyan sokat, amikor a körversenyek esetenként két-három hétig tartanak. Viszont jár érte egy szép csíkos mez a Tour-on jövőre.


Hátulról nézték a vízhordók csatáját!

Útban hazafelé drukkolok Cseh Lacinak, meg a vízilabdásoknak a fekete hegyi emberek ellen, meg majd a magyar csapatnak otthon is. Köszönöm a figyelmet!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/2  •  I. 12. – I. 25.
A NÉGY BOLYAI ÉS A NEGYVENEZER HALOTT Para-Kovács Imre: A nemzeti jeti balladája, avagy a mátranováki fanyűvő és Orbán találkozása Verebes István aktualizálta 40 éves Kedves Pentések-jét, és kampánynótákat írt a „Piros volt a paradicsom, nem sárga” mintájára Farkasházy Tivadar alig várja, hogy a stadionok mintájára szponzornevet kapjanak a középületek és közterek: legyen Fővárosi Gázművek Bazilika és Fidesz Hősök tere is Smuzewitz Ilona: Aggódhatnak a kipcsakok? Mi lesz most az előző elnökről elnevezett fővárosú, ismét az oroszok által megmentett Kazahsztánnal? Dési János felfedi, hogy négyszeres Oscar-díjas De Sica együtt mentett zsidókat a jövendő pápával Selmeczi Tibor azon tűnődik, miért nem vitte a pénzét Weiss Manfréd meg a Goldberger család offshoreba, miért nem vettek eszéki focicsapatot, hogy jutott eszükbe beruházni? A 2021-es Hócipő-díj második körének győztesei: a központból válaszokat váró fideszes polgi és Andi A Heti Kamu megtudta, Tiborcz István máris megváltoztatja az általa megvásárolt Gránit Bank nevét Dolomit Bankra, mert a családban ez a menő
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.