Gabba Gabba Hey!

Para-Kovács Imre
2014. 07. 23. · Hócipő 2014/15
Meghalt a leghíresebb magyar zenész, aki egyedüliként bekerült a Rock Dicsőségcsarnokába, aki az első punklemezen dobolt, aki kitalálta a legendás hey ho, let’s go! csatakiáltást, Erdélyi Tamás, alias Tommy Ramone.

A nyolcvanas évek elején, amikor először hallottam a Ramones dupla koncertlemezét, azonnal tudtam, hogy innen már nem megyek sehova, zenei ízlésem ezennel kiforrott, és ha egész hátralévő életemben a Blitzkrieg punkot kell hallgatnom, akkor sem fogom megunni.

Sáfrány Béla volt akkoriban a haverom, együtt lógtunk, de a zenei ízlésünk nem nagyon egyezett, mert a Queenért volt oda, hosszan alkudozott a sarki trafikossal (szocialista dohányboltos) a falon látható Queen-poszterre, de a trafikos hajthatatlan volt, nem akarta eladni. We will rock you.

Amikor meghallgatta a dupla Ramones-lemezt, csak annyit mondott, hogy jó-jó, de hogyan lehet lenyomni egy másfél órás koncertet egyetlen gitárszóló nélkül. A nyolcvanas évek a gitárszólók évtizede volt, a hetvenes pedig a dobszólóké, emlékszem, akkoriban még simán felraktak a lemezre egy ötperces dobszólót, mert az emberek nem a liftben hallgatták a lemezeket, hanem otthon vagy buliban, ahol kifejezetten menő volt az ilyesmi. Engem, mondjuk, most sem zavar.

Safi tehát kicsit fanyalgott, de én el voltam ragadtatva, nemsokára beszereztem a Stranglers első három lemezét, és a Ramones addigi összest, persze nem bakeliten, mert olyasmi nem volt Miskolcon, hanem kazettán, konkrétan kazettára vettem fel (mikrofonnal!) a haverom szalagos magnójáról, és a felvétel alatt végig csöndben kellett lenni, nehogy behallatszódjon a zaj a felvételbe.

Nem létezett ennél jobb minőség számomra, de tényleg, nem is érzékeltem, hogy rossz lenne, csak élveztem. Akkoriban még nem vájták a fület.

Erdélyi Tamás 1949-ben született Budapesten, családja 56 után úgy döntött, hogy nem várja be, amíg a szocializmus nevű kísérlet kiforrja magát, és az Egyesült Államokba emigrált. A holokausztot úgy sikerült túlélniük, hogy a szomszédok bújtatták őket, nyilván nem akarták még egyszer megkísérteni a szerencséjüket, ahogy azt egyébként Kabos László sem tette, amikor egy Ausztráliában tett körutazás, hakni során kedvesen invitálta őt az egykori nyilas parancsnok vacsorára, de ő csak annyit válaszolt, hogy ha egyszer már megúsztam, most nem fogom kísérteni a sorsot.

Erdélyi Forest Hillben (New York) nőtt fel, ott találkozott kamaszként a többi Ramone-nal, akik szintén nem Ramone-nak születtek, csak így viccesebb lett a zenekar, amiben mindenkit Ramone-nak hívtak, mintha testvérek lennének. Ez a név egyébként onnan jött, hogy Paul McCartney általában Paul Ramon néven jelentkezett be a szállodákba. Vagy nem.

A Ramones tagjai rosszéletű punkok voltak, amikor még a punk kifejezés egyértelműen olyan fiatalkorú drogos férfiprostituáltat jelentett, aki egy adag heroinért idősebb és jól szituált úriemberek kedvére tesz egy autó anyósülésén. Azok a hetvenes évek. Dobszólók és heroin.

Ekkoriban pörgött fel a CBGB nevű klub New Yorkban, itt szóltak a legjobb zenék: Dead Boyz, Ramones, Debbie Harry, Television, ekkoriban szakadt meg Malcolm McLaren kapcsolata a New York Dollsszal, és ment vissza a menedzser Londonba, hogy ott megcsinálja a Sex Pistolst, majd ezzel együtt kialakítsa a punk brit változatát, a véglegest, ha szabad így fogalmaznom.

A Ramones minden alapítótagja halott már, Erdélyi Tamás volt az utolsó, aki egyébként 1978-ban kilépett a zenekarból túlzottan intenzív turnézás miatt, jelentsen ez bármit is.

2004-ben aztán még egyszer újra összeállt a régi zenekar, a Ramones leveri a rákot című koncertjükre, de a Ramones nem verte le a rákot, hárman is ebben haltak meg, kivéve Dee Deet, aki túladagolta magát. Erről a korszakról, az amerikai punk nagy időszakáról egyébként a magyarul is megjelent, Legs McNeil és Gillian McCain által jegyzett, Please Kill Me című könyvben olvashat az érdeklődő érdekes részleteket.

Erdélyi Tamás a kétezres évek végén Magyarországon is járt, beszállt egy kicsit a Ramones Mánia nevű tribute zenekar koncertjébe, de ekkoriban már eltávolodott a punktól, és feleségével közös blue­grass bandájával járta a világot (Amerikát), míg betegsége le nem győzte idén nyáron.

Itt kell megjegyeznem, hogy a második leghíresebb magyar zenész még él és jól van, Molnár Gergelynek hívták, aztán Gregor Davidow-nak, jelenleg pedig Helmut Spiel! néven él Kanadában, ahol a Zenék, amik nem hallgatnak minket címen készít rádióműsort, vagy aranyra festve koldul a templom előtt. Kötelező anyag mindenkinek, aki eddig kihagyta volna.

Erdélyi Tamás ott a Rock and Roll Hall of Fame-ben, természetes, hogy Magyarországon is szobrot érdemel, minél hamarabb, annál jobb.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/11  •  V. 22. – VI. 4.
Para-Kovács Imre: mi járhatott a fékezhetetlen agyvelejű külügyér, Szijjártó fejében, amikor kiderült, hogy az oroszok már nem csak a spájzban vannak? Smuzewitz Ilona: azért sújtotta egyedül a magyar embereket a háborús infláció, mert a magyar kormány békepárti Váncsa István a magyarok fehérneműjében kutakodó Putyinról Farkasházy Tivadar: nade mit keresett egyszerre Budapesten Ahmedinezsád és Hszi Cin-ping, akinek annyira zárt volt a programja, hogy még összerakni sem lehetett? Havas Henrik fültanúja volt, milyen mestertervvel akarja Orbán Viktor magunk mögött tartani Bulgáriát Lendvai Ildikó Orbán titkoskampányáról, amit Orbán üres utcákon tart Dési János: Vajon elhiszi-e Mészáros Lőrinc, hogy a nála parkoló ezermilliárd az övé? Verebes István újabb Örkényiádái Selmeczi Tibor a mosoly országáról (Kína) és a kész röhejről (Magyarország) A Heti Kamu megtudta, pirossapkás kínai önkéntesek segítik majd a margitszigeti Békemenetet is.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.