A félelem bére

Para-Kovács Imre
2014. 09. 17. · Hócipő 2014/19
Mióta Seszták Ágnestől megtudtam, hogy a civilszervezetek meg akarják félemlíteni a rendőrséget, nehezen és keveset alszom, emésztésem felületes, szájam íze keserű, de a hajam is mintha ritkulna. Még szerencse, hogy nincs liberális demokrácia, mert a liberális demokráciákban az a tarthatatlan állapot áll fenn, hogy a civilszervezetek ellenőrzik a rendőrség munkáját, és ha törvénytelenséget észlelnek, akkor jelzik, a belügyminiszternek, aki liberális demokráciákban általában nem rendőr, és a belügyminiszter intézkedik, megszünteti a törvénysértést, az állampolgárok pedig megnyugodnak. Ez a liberális ügymenet.

Nálunk nem ilyen egyszerű.

Az új magyar gyakorlat az, hogy a rendőrséget a rendőrség és egykori rendőr belügyminiszter ellenőrzi, és ha a civilek törvénysértést észlelnek, akkor a készséges kormány vagy törvényt módosít, esetleg beleírja az – egyébként is népies műdalokkal erősen megtűzdelt – Alaptörvénybe, hogy az a törvény már nem törvény, mert kifejezetten előnyös az emberek szempontjából, ha a gyanúsítottat verik a fogdában, vagy amennyiben ez nem megoldható, akkor kimennek a civilszervezetekhez, és addig csuklóztatják őket, amíg haza nem mennek, hogy ezt követően csak otthon, a négy fal között civilkedjenek, lehalkított Klubrádió mellett, kezükben Népszabadsággal és Hócipővel, mert a New York–Tel-Aviv–Brüsszel-tengely közismerten ezekbe a médiumokba rejti a titkos, erősen kódolt utasításokat. – Félemlítsétek meg a rendőrséget, félemlítsétek meg a kormányt! – szól az utasítás, és a civilek máris mozdulnak, kérdezgetnek, meg visszaélésszerűen adatokat igényelnek, hogy a tüntetésekről ne is beszéljünk.

A kormány és a rendőrség retteg.

Én is rettegnék a helyükben, még szerencse, hogy vannak valódi civilszervezetek is, mint például a CÖF. Abból látszik, hogy ők valódi civilek, hogy a Norvég Alap nem ad nekik pénzt, kénytelenek a kormányra hagyatkozni, ha mellettük akarnak tüntetni. Rohadt egy élet ez, biztos remegő kezű, éhező gyermekek festik nekik a molinókat, s gyalog jönnek Szegedről a fővárosba, ha el akarják mondani, hogy ez a kormány a lehető legjobb kormány.

Nemzedékem ragyogó emléke, amikor a taxisblokád idején néhány lelkes MDF-es kiment a kormány mellett tüntetni. – Magasabb benzinárat akarunk! - skandálták hárman, az akkori belügyminiszter pedig a parlamenti ablakából integetett bizonytalanul.

A magyar politika egyszerűen képtelen feldolgozni azt a borzalmat, hogy vannak az országban olyan emberek, akik nem valamelyik párt farpofái közül szemlélik a világot, és egyaránt zavarja őket, ha a baloldal vagy a jobboldal lop, jogot tipor, túlterjeszkedik. A Fidesz azonban nem csak duzzogott vagy törvényt módosított, hanem totális háborút indított a civilek ellen, hiszen egy munkaalapú, nemzeti együttműködésre épülő rendszerben semmi keresnivalója különutasoknak, mert az ilyenek csak hátráltatják a Nagy Terv megvalósulását.

Hajlamos vagyok azt hinni, hogy nem csak úgy tesz Orbán, hanem valóban képtelen felfogni, hogy létezhet független szervezet az ő országában, amit nem az ellenzék vagy külföldi hírszerzőügynökségek irányítanak. Régebben tudatosságot feltételeztem a civilszervezetek elleni intézkedésekben, de mára meggyőződésemmé vált, hogy a paranoia felülkerekedett, és a fiúk elmerültek az összeesküvés-elméletek zavaros, de kormányzati szintről logikusnak tűnő ingoványában, és mindenhol ügynököket látnak, csak azokat az ügynököket nem veszik észre, akiket ők építettek be saját soraikba.

A Fidesz nem lehet ellenzékben, még akkor sem, ha éppen kormányon van. Ilyenkor senki sem ellenőrizheti, nem számoltathatja el, senki sem kérdőjelezheti meg döntéseit, intézkedéseit. Mert akkor a vezér dühös lesz, hülyeségeket beszél, az ügyészség pedig a rendőrséggel karöltve rohan, nehogy elvegyék szolgálati autókat, mint szegény alcsúti focistáktól.

A megfelelési rettegés és az öncenzúra már Kádár idejében is borzalmasabb volt, mint a valódi követelményrendszer és a valódi cenzúra. És ezek fokozódni fognak, mert csak a jó elvtársaknak jut trafik, nemzeti kocsma, minisztériumi állás, polgármesterség, de még raktáros is csak az lehet, aki segget nyal.

Előfordulhat persze, hogy ez néha kellemetlen a főnökségnek, de ha szólnak, akkor lerombolják a félelemből, függőségből és ostobaságból épített birodalmat, ezért inkább hagyják, hadd tombolják ki magukat a verőemberek, kiskirályok és egyéb zsoldosok.

Ha civileket cseszegetnek, hát cseszegessék őket, addig sem gondolkodnak az elvett nyugdíjon, ha érpataki modellt építenek, akkor építsenek csak, legalább nem az elvett iskolákon siránkoznak.

Mi meg négyévente demokratikus úton megerősítjük, hogy ezt akarjuk, pontosan ezt.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/14  •  VI. 29. – VII. 12.
VÁNCSA + PARA + LENGYEL + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Lengyel László: Sajtórebellisek Váncsa István: Ha lesz főispán, akkor a telhetetlen alattvalók egyre többet fognak követelni, lesz főszolgabíró, tanácsnok, kisbíró... Para-Kovács Imre: A jobbágyi körök hisznek a szeretet és összefogás erejében, a 27%-os áfában és a 699 forintos sajtos rolóban Farkasházy Tivadar a be-, majd kimutatkozó Moldováról Smuzewitz Ilona: Éljen a házastársi rátermettség, avagy hogyan legyünk politikusférjként jó igazgatók! Verebes István: A magamfajta ironikus ember iróniája immár hamvasgyenge ahhoz képest, ami ironikus fölött ironizálni szeretne Dési János az egymilliós karórában Fedél nélkült áruló királyfiról, olyan kiskirályok okulására, akik úgysem olvasnak A Heti Kamu megtudta: az Orbán-kormány október végéig meghosszabbítja az Anglia elleni 4:0-ás győzelmet Trunkó Barnabás szerint a KSH statisztikusai szabadságon lehetnek, mert náluk még mindig csak 18% az élelmiszerek drágulása
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.