Nicsak, kibeszél

Para-Kovács Imre
2015. 02. 04. · Hócipő 2015/03
Amikor a Fidesz 2010-ben hatalomra került, az országban nem volt annyi alkalmas politikus, hogy megtöltse a frakció székeit, nemhogy a Fideszben. Ezzel természetesen a szűk vezérkar (Orbán és a másik én) is tisztában volt, de csak kapóra jött neki, hiszen egyáltalán nem az volt a célja, hogy alkalmas politikusokkal, kételkedő, mérlegelő, értelmiségi baszakodással pöszmögő emberek üljenek a szavazógombok előtt, hanem az, hogy katonák. Katonák, mert Orbán fejében mindig háború van, hadtestek mennek hadtestek ellen, hullanak a fejek, és mindent elborít a lőporfüst, lovak nyerítenek, a lemenő nap megcsillan a kardok pengéjén, és a háttérben valami heroikus csűrdöngölő szól. Lakodalmas induló – ízlés szerint.

Valószínűleg szigorúan megtiltották ezeknek az úgynevezett országgyűlési képviselőknek, hogy nyilatkozzanak, megszólaljanak nyilvánosan, vagy egyáltalán kimenjenek az utcára, mert a vezér pontosan tisztában volt elmeállapotukkal és színvonalukkal. Ültek, mint egy jól fizetett befőtt, és nyomták az igeneket és nemeket, mert már az írás is megmondta, hogy legyen a te beszéded igen igen és nem nem, és akkor hülyére keresed magad, hiába vagy visszafogott szellemileg, akár a gnú.

2015-re az történt, hogy ezek az emberek részben elkezdtek unatkozni, részben pedig felébredt bennük valami szörnyű gyanú, hogy őket itt bizony hülyének nézték, átverték, kiben-kiben IQ szerint.

Az unatkozók – miután már a második nimfácskákkal díszített műmárvány szökőkút is dolgozott a baromfiudvaron – lerendezték részegen a családot, vagy gépjárművel rendőrre vadásztak, mert a mentelmi jog egyben jogosítványként is szolgált köbcentire ugyan átlagos, barázdáltságban azonban felettébb ellátatlan agyuk azon központjában, ahol az ilyen ügyek pihennek.

Ezek viszonylag egyszerű kimenetelű eljárások keretében lerendeződtek: ha nehezen mellőzhető emberről volt szó, akkor megváltoztatta a Fidesz az Alaptörvényt, és beleírta, hogy részegen rendőrt gázolni kivételes esetekben törvényes és hasznos, amennyiben viszont egy sima pártidióta tombolt, akkor ment a levesbe, nevét elfelejtették, kiradírozták a fizetési listáról, és hoztak helyette másikat a raktárból. (Régi gyanúm, hogy a Pártnak van valahol vidéken egy hangárja, amiben ezeket a képviselőjelölteket tartja, takarmányon természetesen, úgynevezett Fidesz-tápon, és egész nap Szijjártó Péter CD-ket hallgatnak. A napot nem láthatják, de hamarosan lesz nekik tévéjük, benne az M1, az M2, az M3, az M4, az M5, az M6, a Duna és a TV2. De ez csak az én elméletem, egyelőre nem szivárgott ki semmi a képviselő-keltetőről.)

A szivárgás más ügyekben viszont folyamatos, mert azok a képviselők, akik eleinte elhitték, amit mondtak (iszonyatos pillanat lehet, midőn valaki éppen felszólal a parlamentben, és az egyik bekezdés közepén ráébred, hogy hazudik), a párt nem létező programja még véletlenül sem emlékeztet arra, amit a kétharmad segítségével szerettek volna megvalósítani. Ezek a képviselők kibeszélnek.

Kibeszélni kockázatos, de a ciklus elején korántsem annyira, mint a ciklus végén, különösen akkor, amikor minden pártmunkás számára teljesen világos, hogy ebből nem lesz harmadik ciklus, tehát akkor sincs semmi, ha 2018-ban lekerülnek a listáról.

Nem vonom kétségbe, hogy vannak, akik tényleg megvilágosodtak, de kénytelen vagyok leszögezni, hogy ez esetben nagyon sötétnek kellett lenniük, mert aki egy kicsit is figyelte a Fidesz evolúcióját, pontosan tudta (na jó, nem pontosan, de tudta), hogy valami ilyesmi készül: feudalizmus, tolvajlás és pökhend, de olyan fokon, amitől az edzettebb gyomor is forogni kezd.

Az igazi lakmuszpapír (górcső és varázsvessző) a köztelevízió lesz, mert az eddigi tapasztalatok alapján ott tartózkodnak a legérzékenyebb politikai meteorológusok, akik hibátlanul jelzik egy-egy kurzus végét, és olyan tempóban keresnek új segget, hogy azt szem nem követheti. Ha lenne felesleges időm, és nem kellene foggal és körömmel védenem mentális egészségemet, mostantól szorgalmasan nézném a hírműsorokat, és várnám, amikor a lakájok eldobják az ezüsttálcát, és elindulnak új gazdát keresni. Nem lesz felemelő pillanat, de még csak felszabadító sem, csak bekövetkezik, akár a bodobácsok fékezhetetlen és vad párzása tavasz idején.

A Fidesz menekültjei pedig majd valahol otthonra találnak, leg­inkább a családban, mert sohasem szabad elfelejteni, hogy tevékenységük, ébredésük és szembefordulásuk ugyan erodálja a hatalmat, azonban nem erősíti az ellenzéket. A világon mindenhol ilyen az árulók sorsa, és ez egyáltalán nem baj.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.