A nemzeti fizika hajnala

Para-Kovács Imre
2019. 02. 27. · Hócipő 2019/05
Nem azért gyűltünk össze ma délután Németh Szilárd konyhájában, drága barátaim, mintha bármi titkolnivalónk lenne, sőt! Hanem elsősorban azért, mert itt talán érthetőbb és nyilvánvalóbb mindaz, amit Magyarország jövőjéről gondolunk és teszünk. Sietve leszögezném, hogy amikor azt mondom, hogy gondolunk és teszünk, akkor udvariassági okokból használom ezt a ragot, mivel én gondolom és én teszem. Csak a tévedések elkerülése végett.

Most pedig felkérem Palkovics urat, vázolja fel a tudomány, a magyar tudomány távlatait, és miközben vázol, egyben demonstrál is, úgyhogy figyeljék Németh Szilárd reakcióját! Feltétlenül tapsolják meg az előadót bátorságáért, mivel egyedüliként a tudományos köz­életből és az akadémikusok közül, a nemzet érdekében hajlandó volt szembeköpni egykori kollégáit és elárulni őket, ráadásul nem a pénzért, mint oly sokan hiszik, hanem csak és kizárólag a hatalomért!

Szórványos, majd egyre lelkesebb taps a konyhában, amibe az előszobában rekedtek is bekapcsolódnak.

Köszönöm a megtisztelő szavakat! Köszönöm a lehetőséget, hogy először baráti körben ismertethetem a tudományos élet átalakítását szolgáló Kósza Bandi Tervet, mielőtt a nyilvánosság elé tárnánk azt, pontosabban annak nyilvánosságra tartozó részét, mert olyan ez, mint az ember teremtése volt egykoron: tudjuk, hogy az Úr megteremtette Ádámot és Évát, de a részletekbe az Írás nem megy bele. Most azonban ebben a zárt és értő körben elmondom, hogyan is lesz, miért is lesz, valamint azt is, hogy milyen alapokon nyugszik a jövő magyar tudománya.

Azzal kell kezdenem, hogy az ide vezető út korántsem volt egyenes vagy sima. Az első tervek alapján egyetemi mintára minden tudós kapott volna egy kancellárt, aki ellenjegyzi esetleges anyagi igényeit, felügyeli munkáját, és minden publikációt átolvas megjelenés előtt, nehogy abba olyasmi kerüljön, ami hátrányos a magyarok számára. Itt az a probléma merült fel, hogy a jelentkezők a legtöbb szempontnak megfeleltek: sohasem szavaztak ellenzéki pártra, legalább egy családtagjukat feljelentették sorosista összeesküvésben való részvétel miatt, illetve szerelemmel szerették miniszterelnök urat, azonban mind az alap-, mind az alkalmazott kutatások terén bizonytalanul mozogtak, és félő volt, hogy a rafinált tudósok, nem bírva komcsi vérükkel, megmalmozzák ezeket a tehetséges, de bizonyos fokig képzetlen kancellárokat, mint arra sajnos előzetesen már volt példa, amikor szegény Szijjártó Pétert háromszor küldték le a saját minisztériumának alagsorába nikkelezett szemmértékért.

Ezt tehát elvetettük, azonban természetesen nem hagyhattuk, hogy az Akadémia ellenőrizetlen liberális mocsár maradjon, ahol egymásnak adják a kilincset a külföldről támogatott civilszervezetek, és ahol a közalkalmazotti státusz kegyéből dőzsölő tudósok mintegy a Nemzeti Együttműködés Rendszerén kívül bahamázzanak. Az idő sajnos nem engedte, hogy kineveljük saját ellen-tudósainkat, a Tudományos Akadémia azért mégsem az MTVA, ahová beültetünk egy önkéntes rendőrt, és ha öltönyt adunk rá, máris műsorvezetőnek néz ki, a Tudományos Akadémia nagyobb falat.

A Kósza Bandi Terv lényege, hogy mivel nem tudunk elég okos embereket küldeni az akadémikusok felügyeletére, a kutatásokat kell redukálni az embereink szintjére, azaz a továbbiakban csak olyan kutatásokat fog az állam finanszírozni, amit Németh Szilárd megért. Ezért is kértük Lovászt, hogy három gépelt oldalon foglalja össze a jelenleg futó összes programot, mert így nincs lehetősége mellébeszélni, három sor jut egy-egy projektre, Szilárd pedig már átfutotta, és véleménye szerint egyelőre nincs köztük olyan, ami érdemes lenne közpénzek elherdálására. Javasolt viszont új irányokat, például a vérbojli hatékonyabbá tételének vizsgálatát, vagy az alacsony zsírtartalmú tokaszalonna kifejlesztésének intenzívebb vizsgálatát, amit majd megvitatunk Parragh úrral, de ebből is világosan látszik, hogy mindeddig zsákutcába rohant a magyar tudomány, és ha miniszterelnök úr idejében nem lép közbe (mindannyian emlékszünk iránymutatására, miszerint ha beengedték a Helsinki Bizottságot az épületükbe, akkor jövőre már nem lesz épületük a rohadt komcsiknak), mára már káoszba fulladt volna az egész Akadémia, magukról megfeledkezett elméleti fizikusok szidnák ordítva a kormányt, és emberi mivoltukból kivetkőzött genetikusok rohangálnának aláírási ívekkel az egykor szebb napokat látott épületben, arról nem is beszélve, hogy újra megalakulna az SZDSZ, és gravitációs hullámokkal, valamint a mesterséges intelligencia optimális agresszivitásáról szóló hírekkel lenne tele a sajtó, igen, a megyei napilapok is, elhallgatva országunk csodálatos eredményeit, és miután ezek a rohadékok megszilárdították hatalmukat az Akadémián belül, elkezdenének terjeszkedni, kitalálnák, hogy miniszterelnök úr ne csak abba ne szóljon bele, hogy mit kutatnak, de abba se, hogy ki kivel fekszik le este, ki mit gondol és mond róla, és hogy hunok vagyunk-e vagy sem.

Szerencsére a magyar emberek velünk vannak, tudják, hogy a tudósok mindig mismásolnak, egyik sem képes egyenes választ adni, jönnek a valószínűséggel, meg a százalékokkal, miközben miniszterelnök úr sohasem habozik, ha felelnie kell. A magyar embereknek elegük van a sejtésekből, elméletekből és valószínűségekből, a magyar emberek bizonyosságra vágynak, és a tudósoktól, a mostani tudósoktól nem kapják meg ezt, csak és kizárólag miniszterelnök úrtól, illetve tőlünk, akik tolmácsoljuk miniszterelnök úr igazságait. Elmúltak azok az idők, amikor a fény hullám is volt meg anyag is, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében minden fotonnak döntenie kell, hogy melyik lyukon megy át, különben marad. Nem megy sehová. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében a kvantumok nem hülyéskednek, hanem teszik a dolgukat, a tudósok pedig szépen befáradnak a központba, és vagy elmagyarázzák Sziszinek, hogy mi a francot is akarnak kutatni, vagy a bátaszéki 39-es számú általános iskolában fogják tanítani a hátrányos helyzetű gyerekeket életük végéig.

A nemzeti fizikusok képzése egyébként jól halad, néhány év múlva csak rossz álom lesz ez a káosz, és mindenki tudni fogja a dolgát. Most pedig pacalvacsora.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/11  •  V. 22. – VI. 4.
Para-Kovács Imre: mi járhatott a fékezhetetlen agyvelejű külügyér, Szijjártó fejében, amikor kiderült, hogy az oroszok már nem csak a spájzban vannak? Smuzewitz Ilona: azért sújtotta egyedül a magyar embereket a háborús infláció, mert a magyar kormány békepárti Váncsa István a magyarok fehérneműjében kutakodó Putyinról Farkasházy Tivadar: nade mit keresett egyszerre Budapesten Ahmedinezsád és Hszi Cin-ping, akinek annyira zárt volt a programja, hogy még összerakni sem lehetett? Havas Henrik fültanúja volt, milyen mestertervvel akarja Orbán Viktor magunk mögött tartani Bulgáriát Lendvai Ildikó Orbán titkoskampányáról, amit Orbán üres utcákon tart Dési János: Vajon elhiszi-e Mészáros Lőrinc, hogy a nála parkoló ezermilliárd az övé? Verebes István újabb Örkényiádái Selmeczi Tibor a mosoly országáról (Kína) és a kész röhejről (Magyarország) A Heti Kamu megtudta, pirossapkás kínai önkéntesek segítik majd a margitszigeti Békemenetet is.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.