VÍRUSNAPLÓ I.

Farkasházy Tivadar
2020. 03. 11. · Hócipő 2020/06
ÜNNEPELTÉK AZ OTTHONI HISZTÉRIÁT
II. 25. Egy vidéki alapítványi iskola 12 középiskolás tanulója és igazgatónőjük vasárnap Milánóba repült háromhetes tanulmányi kirándulásra az EU mobilitási programja, az Erasmus+ keretében. Az igazgatónő már az induláskor tisztában volt vele, hogy az olasz kormány karantén alá helyezte a koronavírus észak-olaszországi gócpontját, mégsem maradtak itthon. Ahogy számosan azok közül, akik befizettek síelésre, miegymásra. Az említett csoport nem tapasztalt pánikhangulatot, mi több, az igazgatónő az Indexhez eljuttatott kép­ernyőfotók szerint ezzel a szöveggel posztolt a közösségi oldalára vasárnap: az első pizza, ünnepeljük az otthoni hisztériát.

Szívből gratulálok neki, ekkora baromról régen hallottam a közoktatásban. Hölgy lévén átjavíthatnám ostobára, de az ide most kevés. Mert itt most sokkal többről van szó, ez a vírus pillanatokon belül minket is elérhet. És ha valamikor, a többnyire felülről szponzorált és sokak által oly nemes buzgalommal gyakorolt ellenségkeresések helyett most aztán igazán óriási szolidaritásra lenne szükség ebben az országban. Például az idősebb és az ifjabb generációk között, főleg az utóbbiak részéről. Az Index ugyanis ma közzétette a koronavírus halálozási rátáját korcsoportok szerint. Az adatokat tessék óvatosan kezelni, de azért az arányok igen ijesztők. Mármint az idősebbek számára.

Ugyanis a megbetegedettek között 80 felett 15%, 70-80 között 8%, 60-70 között 4%, 50-60 között 1,5%-ra tehető az elhunytak száma. 50 év alatt 0,2%. Ezt a tényt eddig nemigen hangsúlyozták, s még olyan cikkel is találkoztam, hogy nyugi, csak az idősebbek halnak bele.

A fenti adatok alapján az én korcsoportomban tehát – 74 múltam – negyvenszer annyi esélye van valakinek meghalni, mint egy 50 év alattinak. Miközben utóbbi lehet, hogy ugyanúgy fertőz, azaz korántsem mindegy, hogyan viselkedik. Ha beteg, egy enyhének tűnő náthával is otthon marad, s nem jár be dolgozni, ha gyanús tüneteket észlel magán, akkor nem metrózik egész nap, de ha semmi baja, akkor is lehet, hogy potenciális vírushordozó, ezért nem utazik el egy olasz síútra, vagy ha már elutazott, akkor nem ilyen baromságot üzen haza. Nagyon kérem, senki ne kezdjen el átkozódni itt alul, inkább azon gondolkodjék, mit tudnánk tenni nemcsak magunkért, hanem egymásért is. S a gyakran ellentétes és rendkívül hiányos információk közül miképpen lehetne kibogozni a helyes viselkedéseket, tennivalókat.

Például Kásler miniszter, aki igencsak csöndes volt az elmúlt hetekben, pedig ha valamikor, akkor most aztán igazán hallathatná a hangját. Remélem, nem csupán a tízparancsolatra gyúr, mert hamarosan kiderülhet, hogy egy kereszténydemokrata honatya állításával ellentétben a stadion mégsem egészségügyi intézmény.

ÉRDEMES ÍRNI
II. 26. Az iskolát nem neveztem meg, holott az otthoni hisztériát ünneplő hölgy vasárnap már láthatta Milánóban, hogy ennek a fele sem tréfa. A Facebookra raktam fel, a Hírklikk és a Mandiner is átvette, kétszázan szóltak hozzá, az, hogy utóbbi bértrolljai végig engem gyaláztak, nem okozott meglepetést, az már inkább, hogy amiért írtam, miszerint hamarosan létfontosságú lehet a generációk közötti szolidaritás, senki sem említi.

A VICCES EMBER
II. 27. Gyurcsány Ferenc tisztiorvosa volt, majd ótvaros nagyot bukott főpolgármester-jelölt. Most ő ijesztget a koronavírussal? Fletó vagy a ló biztatta fel? Ezt Fürjes Balázs írta a Twitteren Falus Ferencről. Amikor az ATV riportere kérdi az okát, azt feleli, az nem jó, ha egy ellenzéki politikus egy pártirodából akar a koronavírusból politikai tőkét kovácsolni. A lóval arra utalt, hogy midőn Falus leöntötte magát egy vödör vízzel, az állt mögötte. Elvégre ha Gulyás Gergely volt ügyvéd beszél a koronavírusról, az sokkal hitelesebb, mint egy volt tiszti főorvos.

Miközben ma válságstábot alakított a német kormány, Macron pedig bejelenti: válság előtt állunk, érkezik a járvány. Fürjes meg élcelődik a Twitteren, két példaképe bizonyára Trump és Deutsch.

Pedig Vitézyvel most ők a jó rendőrök, így lettek kitalálva, Karácsonyra marad a szemét, rájuk egy világváros új csodáinak megálmodása, már a mi milliárdjaink elköltése, például egy biodómra.

Gulyás bejelenti, hogy 1 millió 200 ezer szájmaszk van. Hol? A kínaiak jóformán óránként cserélik, minden tizedik magyarra jut egy, de majd veszünk használtat a turkálóban. Kásler a problémát azzal hárítja el, ez kereskedelmi kérdés. Talán élvezeti cikknek tartja.

Tarlós este: hazugság, hogy 12-ből lett 64 milliárd a Biodóm, eleve 24-et adtak rá, holott 2012-ben Persányi még 12-15 milliárdot vizionált, 2014-ben pedig a fővárosi közgyűlés 16 milliárdot szavaz meg a Pannon Parkra. Ezt a neten lelem fel, az ATV riportere nem bíbelődik számokkal, Tarlós pedig lecövekel 44 milliárdnál, a további 20 nem az ő asztala, elvégre mi köze ahhoz, ha egy beosztottja kissé túl nagyot álmodik, Persányi meg vállalta, hogy egyedül elkölti.

Ezzel a személyes felelősség új korszakát nyitja meg, más országok ostoba miniszterei meg lemondanak egy katasztrófa idején, amihez csupán annyi a közük, hogy valamelyik beosztottjuk nem állt a helyzet magaslatán.

A HELYZET MAGASLATÁN
II. 28. A történelmi kihívás ez, nem a koronavírus – mondja reggeli inspekciós mikrofonállványának a Kossuthon Orbán a menekültekről. Akkor semmi baj, ezer évig élünk. Erdogan barátjáról persze hallgat. De mond ennél riasztóbbat is: bízzanak bennem. Ekkor ijedtem meg végleg. Nem teljesen indokolatlan, hogy félnek az emberek… Szokva is vagyunk hozzá, értem a lelki helyzetet. Mi az hogy, hosszú évek óta hamis félelmekre épít, most itt egy igazi. Persze a nemzeti konzultációt is be-­ lengeti: A börtön arra való, hogy a büntetést le lehessen tölteni, nem lehet elvárni, hogy olyan körülmények legyenek, mint otthon.

Jártam háromszintes ágyakkal zsúfolt cellákban, 2 m2 jutott egy rabra, elég messze tűnt otthoni körülményeiktől. A kettő közt semmi? Ebből él, vidd ki a szélére a perlekedőt, a Pesti Srácok szerint már Marabu is gyalázza a magyart a balliberális hecclapnak nevezett Magyar Hangban. Gondolta volna ezt valaha a két főmunkatárs, Torkos Matild és Szerető Szabolcs?

Orbán azért foglalkozik a fő veszéllyel, ma tárgyalt a kenyai érsekkel a keresztényüldözésről.

Hamis lánclevél terjed a neten, valótlan információk, veszélyes tanácsok, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke is szétküldte. Amikor szembesítik vele, azt mondja, ő fogalmazta, és ellenőrizte egy kollégája, aki ért a koronavírushoz. Akkor minden oké! Állítólag a forró mustár a legjobb ellene fülbe, mert azt nagyon nem szereti.

Az operatív törzs szóvivője: értjük az állampolgárok aggodalmát, de higgyék el, minden állampolgárt meg fogunk óvni. Mitől? Például a rémhírektől? Mert egy olvasó ezzel vádolta az Indexet, így feleltek rá: Nem mi hirdettünk az egész világra egészségügyi vészhelyzetet, nem mi küldtünk katonákat az olasz városok köré, nem mi állítottuk fel a 0–24-ben működő magyarországi operatív törzset, nem mi vásároltuk fel a konzerveket a boltokban, nem mi vettük meg az összes szájmaszkot, nem mi állítottunk le több repülőjáratot. És a történelmi menekültkérdéssel is ennyit foglalkoztok?

Schanda államtitkár szerint nem kell felvásárolni, vajon veszik-e a Koronás cukrot, mert Amerikában meredeken zuhan a Corona sör eladása, a sörivók 38%-a semmiképpen se venne most belőle.

Erdélyben is megjelent a vírus – jelenti be a román katasztrófavédelmi államtitkár. Nem akarom Orbánt izgatni, de menekült lehet, mert Raed Arafat, és Damaszkuszban született. 2012 tavaszán mégis ő volt Románia legnépszerűbb köz­életi személyisége.

Nincs szükség az MSZP és a DK összebékítésére, hiszen a két párt között nincsen „testvérháború”. A valóság pont az ellenkezője: az MSZP és a DK a többi ellenzéki párttal egyetemben szerte az országban szoros szövetségben működik együtt – áll a DK közleményében. Ez annyira így van, hogy az MSZP olykor polgármesterekkel segíti ki a testvérpártját.

Kibertámadás az EGIS Gyógyszergyár ellen, zsarolóvírus fertőzi, mikor, ha most nem. Este a 24.hu összefoglalója: Három percben minden, amit a koronavírusról tudunk, előtte a Koronás cukor hirdetése megy. Bizonyára véletlenül, kipróbálom még tízszer, mindig ez ismétlődik. Elég nagy buborékban lehet most sok millió magyar, mert felhívok két francia honfitársat, s náluk is ez megy előtte.

SZÖKŐNAP
II. 29. De nincs hová. Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere találkozót kér kerülete tiszti főorvosától, aki közli vele, fővárosi főnökei ezt megtiltották neki, mert a kormányhivatal nem kíván pártpolitikai akcióban részt venni.

Mármint hogy egy polgármester tájékozódjék. A náluk lévő, külföldiekkel teli bulinegyed pedig ugye nem veszélyforrás. Fletó vagy a ló biztathatta fel őt is. Elvégre a teljes sajtó is lassan egycsatornás. Úgy hiteles minden, ha nincs másik verzió. Különben se izguljunk, hiszen minden magyar állampolgárt meg fognak óvni, a kerítésen még egy vírus se fér át, ha meg egy síelésből hazatért honfitárstól kapjuk el, az mégiscsak egy magyar, nem ellenséges szándékkal fertőz.

Trump lemondja tíz délkelet-ázsiai ország vezetőjével való találkozóját, holott két napja még azzal vádolta a demokratákat, hogy pánikot keltenek a koronavírussal, amire semmi ok. S megbízta alelnökét a járvány visszaszorításával, hozzátéve: El fog tűnni. Ma még nagy szám, de elmúlik. Lehet, hogy előbb rosszabb lesz a helyzet, mielőtt jobb lenne. Elvégre 62 millió 979 ezer 879 amerikai szavazott rá.

Egy somogyi kistelepülés leszedné a falu egyetlen gólyafészkét, hátha azok hozzák be. Iránban a feldühödött tömeg felgyújt egy klinikát, mert elterjedt, hogy koronavírusos kórterem van benne, de az üres. Székely Andrea jogász szerint három év is járhat álhírek és rémhírek terjesztéséért. Magáncellában? Sergio Ramos a holnapi El Classicóról: Pont ugyanannyira lázba hoz a meccs, mint korábban. Már én is kezdek elhülyülni...

Göröcs és Csukás után ma elment Székely Éva is. Titi régóta hajrá Fradival köszönt nekem a Körúton, rengeteg bajnokiján és kupameccsén is kinn voltam, nemcsak a válogatottakon, egy éve jártam nála utoljára, s megbeszéltük, hogy Dani unokámnak is megmutatja az ereklyéit, hát már nem.

Csukás pár házra lakott tőlem, és évekig a vendégem júniusonként. Egyik versében egy vonyító alaszkai farkast keres Szárszón, de nálunk csak az van kiírva, hogy Kulcs Pákozdyéknál, és nem érti, miért vagyok doktor. Hát az anyámért. Máskor begipszelt kézzel egy nyári éjszakán viszem kocsival az erdőbe. Legalább pár nap epizodistája voltam az életének. Az unokáim meg évekig süsüzhettek a szárszói Csukás Színházban.

Székely Évával hármasban vártuk Déri leletét 29 éve, ő nyugtatta a teraszon, hogy már átesett egy hasonlón, vihar egy pohár vízben. Ezt mondta nekem a főorvos is tegnap – felelte János a Jánosban, pár percre rá megtudta a valót.

Hoffenheimben 22 játékos lézeng a kezdőkörben, akár egy magyar rangadó, mert a Bayern-szurkolók a helyi tulaj anyját egy molinón Hurensohnnak nevezték, és ezért a bíró 0:6-nál lefújja. Negyed­óra múlva visszajönnek passzolgatni, míg lepereg a hátralévő idő. Könnyen rámehet a Bayern bajnoksága, itthon a ZTE szurkolóinak három, Újpest, Honvéd, Fehérvár elleni cigányozása összesen 200 ezer forint volt, a tizedik tartalékjuk ötnapos bére. Az Újpest–Felcsúton egyébként ma 182 fizető néző volt, Zalaegerszegen.

Orbán most aztán kedvére harcolhatna, egy igazi ellenféllel, kiadta albérletbe.

FEHÉR LÓ
III. 1. Nincs az új koronavírussal fertőzött beteg a visegrádi államokban – mondja Kásler a Vasárnapi Újságban. Csak nem négy kiváló vezető szerdai egyeztetésének köszönhetően? Két óra múlva a csehek hármat is találnak. S elegendő a kapacitás – teszi hozzá, hát a nulla esethez biztosan.

Cremonában kérdezze meg, ott talán a hegedűk viszik emberről emberre. Charlestonban Trump kijelenti, hogy a vírus a demokraták hoaxa, azaz átverése, beugratása, álhíre, kacsája. A hoax pedig úgy terjed, szaporodik, mint a vírus, tehát helyben vagyunk.

Ön nem tud különbséget tenni kormányzati gépek és katonai gépek kormányzati célokra történő alkalmazása között – mondja Benkő miniszter Harangozó Tamásnak a két új, díszes faberakással és hatalmas bőrkanapékkal teli Falconról. Talán felállítunk egy taktikai légi fotelszázadot.

Világos, hogy sokan lesznek, akiket intenzív osztályon kell kezelni, mivel Olaszország az öregek országa, akik veszélyeztetettebbek a vírushelyzetben – mondja az olasz egészségügyi miniszter-helyettes. Sokaknak még mindig nem világos, hogy negyvenszeres, hetvenszeres egyes korcsoportok rizikófaktora az elmúlásra a társadalom kétharmadával szemben, ami iszonyatos különbség. Bezos, Gates, Buffet, Musk, Zuckerberg eddig 45 milliárd dollárt bukott a víruson, ma ezt a hírt a legkönnyebb megemészteni. S még egyet, ha a férje az angol trónra lép, Kamilla nem tart igényt a királynéi címre.

Ezt már kevésbé: Késik a zsidó szembenézés ideje. Magyarország testét belülről még mindig féreg rágja. Hatályon kívül fogjuk helyezni Trianont – ordítja a hordozható Horthy mögül Toroczkai. Erről a lóról mit posztol Fürjes?

LEPSÉNYNÉL MÉG MEGVOLT
III. 2. A 264 milliós Indonéziát eddig elkerülte. Egészségügyi miniszterük szerint imádkoztak érte, ez segített. Ma mégis megjelent, akkor Káslernek is érdemes csináltatni egy kisfilmet, mivel a kézmosás hat fázisáról van, hogy hatásos legyen. Az imádkozásról is kéne, nehogy a végén még rosszul fohászkodjunk, mint az indonézek.

Szily a 444-en azzal szórakoztat, hogy minden ötödik ember szuperterjesztő. Inkább átváltok a DK-kongresszusról való jóval biztatóbb beszámolójára, miszerint Gyurcsányék legalább tízszer megerősítették, hogy megnyerték az ellenzéket. Fletó mögött 15 néma ül táblákkal a kezében, ha jól értem, ők a nép. Csak nem őket láttam Orbán mögött is? A 888 szerint megint bejön Orbán jóslata, összefüggés lehet a koronavírus és a migráció között.

A brüsszeli Politico szerint a magyar közmédia dolgozóinak engedélyt kell kérnie, ha az Unióról ír, vagy ha ki akarja ejteni Greta Thunberg nevét. Egyik informátoruk a saját szerkesztőjétől hallotta, hogy az anyaga elesett a harcban. Hát igen, úgy könnyű elesni, ha az ember tudja, hogy ki vagy mi ellen. Ez hamarosan egy luxus lesz.

Azt olvasom, hogy sose nyúljak az arcomhoz. Jó, majd megkérdezem Nadaltól, hogy kell.

Ha a hatalom vagy a pénz rátelepszik a kultúrára, azonnal megváltoztatja, ez engem mindig megvisel – mondja Tátrai gitárfenomén. Most valahogy nem veszem észre rajta. A Politico cikkéről az MTVA megjegyzi, a közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi. Hogyne, Bayer Zsolt pedig Teréz anyát.

Seehofer belügyminiszter nem fogja meg Merkel kinyújtott kezét, csakhogy utána mindkettő elmosolyodik. Fejezzük be Révész Máriusz kormánybiztossal: Biztatni fogom a miniszterelnök urat, hogy biciklizzünk el együtt a Balatonig. Szegény bringa. Persze neki se mindegy, hogy Pesttől vagy Lepsénytől Aligáig.

HI-SZI
III. 3. Az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény, hanem az a feladata, hogy átörökítse a nemzeti kultúrát – mondja Takaró Mihály utazó Horthy-propagátor. És kinek az igényei alapján? Tippelhetek?

A Forbes szerint Orbán Ráhel a második legbefolyásosabb nő az országban. Holott a férjével nem is közszereplők. Ha a húgai is felnőnek, meg fog elégedni 100 vitézzel az apjuk, mint Lear? Mészárosék lánya az üzleti kategóriában a hetedik. Hát nem neki írta József Attila, hogy te magad légy.

Nem csinálhatjuk azt, amit a kínaiak, az pánikhoz vezetne – mondja egy német kormányhivatalnok. Egyébként is meghal évente 850 ezer ember – teszi hozzá legnagyobb kórházuk virológusa. Akár a pesszimista, aki körbemutat a temetőben: na, ugye?

A Milánó–Bécs–Budapest–Brno útvonalon Prágába érkezett amerikai és ecuadori lányt most nyomozzák, merre jártak itt két napig.

Kiderült, Kína 50 napig cenzúrázta a híreket, a Nagy Panda még február elején is a net még szorosabb ellenőrzését szorgalmazta, hogy pozitív energiát és stabilitást biztosítsanak az országnak. A vészharangot elsőként megkongató Li Ven-liang azóta hősi halott. Igazolva az egyszeri főorvost, aki leintette a nővért: a ketteske csak azt hiszi, hogy rosszul van, a ketteske csak azt hiszi, hogy nagyon rosszul van, mire harmadszor is jő a nővér: a ketteske azt hiszi, hogy meghalt.

Szerbet, oroszt és törököt fogtunk a Nemzetek Ligájában, a német nem jöhetett, hogy Orbán vigyázó szemét Moszkva és Sztambul mellett Berlinre is vethesse. Két haverja most épp harcol egymással, melyik ujjába fog harapni?

TINÉDZSER PARTY
III. 4. Éjjel a szuperkeddet nézem, Bloomberg 500 millió dollárért csak az 55 ezres Amerikai Szamoán győzött, elég drága fejenként 10 ezer dollár. Marad a 78 éves Biden és a 79 éves Sanders, aki hiába nyeri a legnépesebb legnaposabbat, a visszalépők Obama közepet képviselő alelnökét fogják behozni, elvégre ő a fiatalabb a 74 éves Trump ellen. Van egy ötletem, Sanders legyen Kalifornia kormányzója, bár nem tűnik olyan izmosnak, mint egy korábbi.

Nem értem Fenekovácsot. Először. Orbánt rajzolt, amint külön kockákon ugrál a táblán, mondván: az igazságérzetem ezt diktálja.

S ezért nem fizeti ki a raboknak a jogerősen megítélt pénzeket. Ám a kockák, a figurák állása is szabálytalan, úgy nem lehet szabálytalankodni, ha minden az. Nevetve néz rám: én nem sakkozom, hanem formákban gondolkodom. A véleményemet fenntartom.

A csehek 10 óra alatt felderítik, hogy a két lány kikkel érintkezett Prágában, mi 28 óra múlva tudjuk meg, hogy négyen jöttek busszal, három már beteg, romkocsmában és a Széchenyiben is jártak, mégsincs senki elkülönítve. Miért – kérdik a renitens újságírók. Mert nincsenek beazonosítva a két méterre lévők – feleli Müller Cecília, hozzátéve: a járványügyi hatóság több évtizedre visszamenőleg kiváló munkát végez. Vabank.

Két órára rá Orbán egy páternoszter előtt bejelenti az első két magyarországi beteget. Az elmondottak alapján az egyik tíz napig mászkált összevisza, nem tartva be a rektor által kért kéthetes otthon tartózkodást. Elvégre csak egy orvosegyetem rektora és nem egy erősáramú főiskoláé, honnan tudhatná, hogy nem elég kérni, pláne azoktól, akik Iránból jönnek vissza.

Az 50 milliárdból kardiometabolikus centrumot avat Karácsony és Horváth Csaba Zuglóban, minden korábbi leletet beszereznek, mert a táplálkozás, anyagcsere szoros összefüggésben áll a kialakuló szívpanaszokkal. A Szabolcs bezúzásakor a kiváló szívsebész hiába akarta kimenteni 30 év műtőnaplóit, nem adták ki, zsákokban elvitték a semmibe, a fél életem leleteivel.

HÁT NEM MONDTA MEG
III. 5. Éjjel végigszenvedek egy régi húszperces csevegést az Index elől bujkáló ifiállamtitkárral, és ráiszom Mr. Ricket, a papáját, a honi giccspop egyik pápáját, sokkal hitelesebb nála. Ilyen műnőt platinaszőkében is rég láttam, Mráz Ágoston Samunál is jobban nyomja az orbáni propagandát, országjárása során tán a nagytétényi röfik beveszik a dumáját, már a süldők, amint nyomja beléjük a magyar zászlót.

Itáliában már 107 halott van, mind 65 feletti, a kormány arra kéri e korosztályt, hogy ne menjenek az utcára. Végre egy őszinte beszéd, már csak azt kell tudni, hány évig, amíg lesz oltóanyag. De végre egy biztató hír: A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 11 folyamatosan nyitva tartó fürdőt üzemeltet, és ezek közül egyetlen alkalommal, és csak a Széchenyi Fürdőben megforduló két vendég esetében lett kimutatva a koronavírus-fertőzés.

Mint az országban, hátha valaki nem tudja, melyik a nagyobb, és a Széchenyit még az Adriának nézi.

A Duna felett igen alacsonyan négy hatalmas katonai helikopter húz délre, csak nem szakították már át Erdogan jackpotjai a kerítést? Az Eurostat friss adatai szerint az EU-ban mi költünk a legtöbbet sportra, vallásra is, de ott Dániával holtversenyben. Akkor nézzük a holtakat, már az egészségügyet, remek 25. hely, csak a románok, a lettek, a ciprusiak költenek kevesebbet. A 444 megszámolja, hányan nézték meg a Puskás Akadémia–Mezőkövesdet, a hivatalos 742 nézővel szemben 243-an.

Mára Orbán is kidugja a fejét a Kastélyból, ám semmi lényegeset nem mond, a felét tíz napja kellett volna, de legalább nem bujkál a szörnyű dunai hajószerencsétlenségkor, sőt, a Blikk kérdésére: Előfordulhat, hogy bizonyos információkat nem közölnek a nyilvánossággal? szellemes választ ad: – Most még nem tudom ezt elképzelni, de ha ilyen helyzet állna elő, hogy nem tájékoztatom önöket, akkor tájékoztatni fogom önöket. Tiéd a pálya!

Ez már csúcsminiszterének szól, aki elmondja, hogy a két iráni diák február 22-én jött vissza, 24-én fordultak az egyetem üzemorvosához, március 3-4-én vettek tőlük mintát.
– És közben mit csináltak?
– Élték az egyetemisták életét.


Tíz napig? Egy ilyen tájékoztatón nem illik szörnyülködni, de érezni a döbbent csendet:
– Miért csak ma tudták meg, hogy a másik diák hová járt?
– Nagyon egyszerűen, mert a másik nem mondta meg.
– De hogyhogy?
– Hát nem mondta meg.


24 órát. Elvégre nem a Norvég Alap fizeti, hogy azonnal házkutatást tartsanak nála. Kásleren kívül már mindenki tudja a teremben, hogy a többes is őrület, hiszen az egyik a SOTE, a másik a gödöllői Szent István hallgatója. Előbbi hamarosan ki is adja, csak 28-án fordult a panaszával hozzájuk a diák, s csupán 4-én ment el oda, ahová 2-án küldték. Az orvosegyetem orvosa meg miért értesítene erről bárkit, a messzi Iránból jött, ahol alig pár­ezer beteg és még csak száz halott van. S ilyenkor talán a fokozott társasági élet adja a legnagyobb biztonságot. A másik meg nem 22-én, hanem 28-án jött haza. A gödöllői polgármester még most se tud róla, mert nem akarták pártpolitikai síkra terelni. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapta a Magyar Rádió volt Bródy Sándor utcai tömbjét a palotákkal, a Márványteremmel, bevégeztetett. Arról semmi hír, hogy Kásler hogy talált haza.

HA ARRA JÁR, ESETLEG NÉZZEN BE
III. 6. Müller Cecília nagyvenyimi háziorvos, mezőfalvi üzemorvos, dunaújvárosi, megyei, közép-dunántúli, országos tiszti főorvos váratlanul kezd: Egy járvány az egy dinamikus folyamat. Mindennap a rendelkezésünkre álló információt megosztjuk önökkel. Így történt tegnap, tegnapelőtt, azelőtt is, kérem önöket, hogy ezt a dinamizmust elfogadni szíveskedjenek. Tíz éve erre várunk! Kiderül, a 22-én jött iráni 28-án hívta fel panaszaival a Semmelweis Call Centerét, a Lászlóba irányították, de nem ment be, mert aznap még szülinap volt húsz fővel. A másik se vonult önkéntes karanténba, ahogy egyeteme mondta, mert másnap színházba ment. Nézőktől tudjuk, nem a hatóságoktól, a szülinapos 2-án is csak a SOTE üzemorvosához ment, aki két napra rá megszervezte a kórházi felvételét. Viszont mától iráni nem kap vízumot. A 105 olasz halott átlaga 81 év, ma újabb 49 jött hozzájuk. A tendencia ijesztő, ide már Drakón kéne. Mivel is kezdtem tíz napja? Ja, a genericiós szolidaritással. Pár napja kiestek az Eger férfi pólósai és a Sopron női kosarasai, mert nem álltak ki az olasz Brescia és Schio elleni kinti visszavágóra, gratulálok nekik. A város csak az élsportot kívánja támogatni, de a magyar foci nem tartozik ebbe bele – mondja Győr új polgármestere. S erről tud Orbán?

37 FŐIG KORLÁTLANUL
III. 7. A dél-koreai halottak aránya 44/6767=0,7%, a német 0/670=0%, az olasz 197/4636=4,3%, Irán hazudik, Kínában 3,4%, de a 60 milliós Hupejen kívül az ország 96%-ában szinte teljesen megállították, ki tudja, milyen módszerekkel, Vuhan feláldozásával, ám ott is kezd lecsengeni. A Föld 93%-a az északi féltekén él, de némi bizakodásra, azaz szezonalitásra adhat okot, hogy a 105 ezer betegből 120 jut a délire, azaz a fertőzöttség lakosságra vetítve 1%-a az északinak, talán a behurcolók nem fertőznek tovább. S messze az Unióban terjed a legjobban. Márpedig csak a meleg segíthet rajtunk, különben nehéz kihúzni az oltásig.

Santelli, a CNBC szerkesztője: a gazdasági károk elhárítására mindenkinek meg kéne kapnia ezt a vírust, és akkor egy hónapon belül túl lennénk az egészen. Ki itt, ki ott.

Összedőlt egy szálloda Csüancsouban, ahol fertőzött országokból visszatérőket tartottak karanténban, Kína már itt tart. Négy halott, harmincan a romok alatt.

Hadházy Ákos a Szent Lászlóban járt, 17 intenzív ágy és még 20 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, azaz ennyi súlyos beteget tud ellátni. A valasz.hu már tíz napja okosan felveti ezt az óriási problémát. Ha az állam nem dupla pénzért, hanem árában vette volna a lélegeztetőgépeket, akkor kétszer annyi állna rendelkezésre, miközben évi 50 milliárdot költ hazug propagandára – folytatja Ákos. Akit érdekelnek az ilyen vérlázító disznóságok, keressen a neten a Maróth Miklós fia, s a kartell szavakra.

TIED A PÁLYA
III. 8. Tény, hogy a térségben nálunk jelent meg utoljára – írja Bayer. Nem igaz, de még mindig benyal. Már elkapta az egyik születésnapi vendég, a debreceni férfit ide-oda küldözgették napokig a fiával, s minden másra gyanakodtak, csak erre nem, a neje pedig villamossal ment be, a fiú odabenn senkin nem látott szájmaszkot, de Cecília mindenen csak csodálkozik.

Lassan szinte mindegy, mit írtam eddig, erre persze senki nem készülhetett fel, de a tíz év semmittevése most triplán fogja megbosszulni magát, rajtunk. Itáliában elszabadult a pokol, miközben Salvini azt mondja: Nem engedhetjük meg, hogy az olaszok ne tudják megkeresni a kenyeret gyerekeiknek. Ez ostobább és felelőtlenebb, mint a magyar haverja, aki még tíz napja is fontosabbnak tartotta a menekültkérdést, mint ezt. Ha nekilódul nálunk is, egy hét alatt összeomlik az agyonfoltozott rendszer, csak szorítani tudok, hogy ne így legyen, és a tavasz elvigye. Persze ha most gyorsan kifestenék a kórtermeket és jól sikerül a nemzeti konzultáció... Hogy is adta át a szót Káslernek? Tied a pálya!A VÍRUSNAPLÓ FOLYTATÁSA
MÁR MEGJELENT A HÓCIPŐ
MÁRCIUS 25-I LAPSZÁMÁBAN
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/12  •  VI. 5. – VI. 18.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor olyan népszerű Európában, mint az övsömör! Kimond dolgokat, főleg a tudatlanságból eredő félelemre alapozva Bartus László: Feltörték Szijjártó Péter agyát! Váncsa István szerint Orbán ne az Európai Unió vezetője legyen, ő ennél többre hivatott, legyen Afrika és Óceánia vezetője is! Smuzewitz Ilona: Anyám nem akar jachtot venni, mert nem tud úszni, de elég, ha a könyvelő tud úszni Farkasházy Tivadar: A háborúpárti lapok persze megint hazudnak a trónörökösnő 16 milliós táskájáról, mert azt már 8 millióért is meg lehet kapni akciósan Havas Henrik jelen volt a Karmelitában, amikor eldöntötték, Orbán lesz a következő magyar űrhajós, az országot pedig Ráhelre hagyja Dési János: a zuglói kiskertekre parkoló fociszurkolók hatásáról az önkormányzati választásokra Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor megtalálta a III. világháború történelmi atlaszát A Heti Kamu megtudta: Trump a büntetésvégrehajtási intézménnyé alakított hatvanpusztai dácsában fogja letölteni börtönbüntetését
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.