K. Ábel

Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József
2009. 05. 06. · Hócipő 2009/09
K. Ábel kisújszállási lakos felmászik a póznára, és levágja az odaillesztett kábelt, majd ugyanezt a műveletet más helyeken is megismétli. Nem gondol arra, hogy ezzel kárt, hiányt, késést, esetleg életveszélyes helyzetet okoz, sőt a saját biztonsága is hidegen hagyja. Azután képbe kerül az orgazda, aki megveszi tőle a cuccot. Őt meg aztán végképp nem érdekli semmi és senki. Lényeg, hogy sokan jól élnek a színesfémtolvajlásból, csak mi nem. Minket kihagynak, illetve nem egészen. Valakinek ugyanis a kárt is ki kell fizetnie...Eltűnt szobrok nyomában

Gémesi György tavaly nyáron javasolta, hogy legyen állami monopólium a színesfém-kereskedelem. A polgármester ezt azok után nyilatkozta, hogy Gödöllőn ellopták Teleki Pál bronz mellszobrát, és a város telefonpóznáiról is eltűnt három kilométernyi kábel. Teleki Pál mellett Thomas Mann Bécsi úti mellszobrából is csak a talapzat maradt a helyén. Szintén a tavalyi év elején a Gellért-hegyről Mahatma Gandhi, Bodhi Dharma és Assisi Szent Ferenc életnagyságú szobra tűnt el a Gondolkodók Parkjából. Antall József mellszobrát 2007. május elején vitték el először a Pestújhelyi térről. Bronzmását négy nappal később találta meg a rendőrség egy csepeli családi ház előtt. A szobrot a jóindulatú önkormányzat visszahelyezte talapzatára, ám azt a tolvajok 2007 novemberében immár végleg magukkal vitték. (forrás: www.rtf.hu)


Riport egy beszállítóval

- Van kedvenc költője? Esetleg politikusa?

- Sok híres embert szeretek. József Attila a kedvencem.

- Miért?

- Őt a legkönnyebb mozdítani mindig. De szeretem Teleki Pált, Antall Józsefet, de a Gellért-hegyi filozófusok is könnyű emberek.

- Miért nem vállalja az arcát? Fél, hogy lebukik?

- Nem, hanem mert állítólag nekem pléhpofám van, és nem akarom, hogy ellopják.

- Ön fémtolvajlásból él?

- Igen... be kell vallanom. De nem adom el, magamnak lopok.

- Na de minek ennyi?

- A szervezetemnek. Mondta az orvos, hogy vashiányom van.

- És hogyan dolgozik?

- Fogom, itten van a izé, a fogó, meg van fűrész is, meg mindenféle szerszámok, azt’ akkor amit látok, annak nekiesek, és rakom be a fémfüles szatyorba.

- A vason kívül milyen fémekre vadászik még?

- Mindenfélére, mert a gyerekem szereti a metálzenét, azt’ viszek neki. Meg otthon a tesókkal rezesbandát alapítottunk, de volt hogy már vittem nemesfémet is.

- Aranyat? Vagy ezüstöt?

- Nem. A nemesfém az, amire a Pali mindig nemet mond. „Ez igen, ez nem, ez nem...”

- Ki az a Pali? Orgazda?

- Az. Orrgazda. Egy igazi fémember. Nagy, vörös orra van, mint a réz, érces a hangja, és acélos az észjárása.
Felkerestük Palit, a színesfém-felvásárlót is:

- Látom, van mindenféle fém.

- Ja. Van sokféle forma, szín, méret, és még íz is.

- Jó, beszéljünk komolyan. Meg szokta kérdezni, hogy honnan hozzák önhöz az árut?

- Minek? Úgyis mind hazudoznak összevissza.

- Na de lehet, hogy nem legális helyről származik a fém.

- Mi közöm nekem ahhoz? És honnan tudjam én azt?

- Például onnan, hogy ott van az a bronzkéz, nem messze tőle látok egy lábat, az egy kabát mögötte, ha jól látom...

- Az József Attila kabátja.

- Na és az a vörösréz fej? Kicsit hasonlít Jedlik Ányosra. Gondolom, ezek a hírességek nem maguktól jöttek ide be.

- Nem hát, hát ezek szobrok, nem tudnak járni.

- De akkor hogy kerülnek ide?

- A szobrász hozta vissza őket. Mondta, hogy ezek nem jól sikerültek, azt’ akkor legyen belőlük valami haszon.

- És mihez kezd velük?

- Hát... ha összerakom a kezet meg a lábat, a kabátot meg azt a Jedik-vagy-milyen fejet, belülre rakok rézvezetéket meg mindenféle dógokat, megmutatom a japánoknak, hogy mi magyarok is tudunk robotot építeni! Sőt angyalkát csinálok!

- Angyalkát?

- Persze! Tegnap kaptam két turulszárnyat!
Lemegyek hídba

Az M0-s új szakaszán Csömörről a budapesti XVI. kerületbe vezető gyaloghidat éjjel-nappal biztonsági emberek őrzik. Ennek oka, hogy a 180 millió forintba került híd különleges alumíniumötvözetből készült, amelyet Németországban gyártottak. A keskeny hidat a színesfémtolvajok ellen kell védeni. Az őrzést a kivitelező finanszírozza, mivel az M0 ezen szakasza - valamennyi autópályánál megszokott módon - először csak ideiglenes használatbavételi engedélyt kapott. (forrás: www.ingatlanmagazin.com)


Terminátor kontra színesfémgyűjtők

Andy Vajna bejelentette, hogy a Terminátor sorozat legújabb évadjának története hazánkban játszódik. A történet 2029-ben kezdődik. A Skynet megtalálta a módját, hogy néhány harcosát, a tökéletes cyborgokat, azaz a Terminátorokat visszaküldje az időben, hogy megváltoztassa a történelem menetét. A halálosztó feladata, hogy ölje meg Sarah Connort (Linda Hamilton), még mielőtt világra hozná gyermekét. Egy hiba folytán azonban a Terminátor nem 1984 Los Angelesébe, hanem 2009 Magyarországába kerül vissza, egy kis dél-borsodi faluba. A Terminátor (A. Schwarzenegger) bemegy a helyi 14-es számú italboltba, hogy ott megszerezze magának Sz. Gáspár helyi lakos (Michael Biehn) ruházatát, valamint bizonytalan eredetű Romet típusú segédmotoros kerékpárját. Ez azonban nem megy egyszerűen. Ruhaszerzés közben a Terminátor megsérül, és kilátszanak bőre alól a rézkábelek. Az italkimérés munkanélküli törzsvendégeinek több se kell, rávetik magukat, és szétkapják a színesfémben gazdag halálosztót, mint foxi a lábtörlőt. Így Schwarzenegger a MÉH-telepen végzi, Sarah Connor pedig megmenekül.


Színesfémtolvajok kerülgetik Réz Andrást

A filmesztéta sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az utóbbi időben elszaporodott színesfémlopások miatt veszélyben érzi magát.

Az utcájukból a tolvajok már minden mozdítható színesfémet eltüntettek. Így például lába kelt több száz méter rézkábelnek, két réztáblának, egy tucat rézkilincsnek, és egy fűzfán fütyülő rézangyalnak is.A színes- és egyéb fémnevű celebek, mint például Aczél Endre, Czink Melinda, Ónozó Szabolcs és Vas István Zoltán, közös nyilatkozatban álltak ki Réz András mellett.

A filmkritikus - mint elmondta - már félve viszi le az utcára sétálni Rézi nevű kutyáját, sőt idén a kertjében a rézgálicos lemosó permetezés is elmaradt.

Az esztéta úgy érzi, most rajta van a sor, ezért rendőri védelmet kért mindaddig, amíg a nevét Gipsz Jakabra nem változtatja.


A színesfémtolvajok

A színesfémek legnagyobb ellenségei, annak ellenére, hogy ők is színesfémből vannak (vajon mi másért hívnák őket úgy). Begyűjtéssel, fűrészeléssel és hegesztéssel vetik magukat tehetetlen áldozatukra. Mindig falkában támadnak. A színesfémtolvajok szigorúan betartják az ökomenizmus elvét, vallásra és felekezetre való tekintet nélkül rongálják a sírokat, temetőket és templomokat. Vallási előírások miatt nappal nem dolgozhatnak, csakis éjszaka. Tipikus megélhetési bűnözők. Forrás: unciklopedia.org


A pléhgyűrűk ura

Bizalomgerjesztő hely vásárlásra ösztönző „feng shui”-val és széles árukínálattal. Ha elveszítette villamossínjét, köztéri szobrát, kerítését, esetleg nagyfeszültségű vezetékét, itt biztosan megtalálja, és jutányos áron vissza is vásárolhatja!


Vasudvar az ország több pontján: Középföldén és Újpesten is!

A következő számunk tartalmából

Aczélhiány
A fémkereskedők visszasírják Aczél Györgyöt.

Őrzik az Óz sztárját
A bádogember fél, hogy a MÉH-ben végzi, ezért vasgyúrók vigyáznak rá.

Figyelem!
A BKV felsővezetőt keres! Jelentkezés a trolibuszgarázsban!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.