Minta mókus

Para-Kovács Imre
2009. 10. 23.
Úttörődalt kell betanulnia Ajkán a Borsos Miklós Általános Iskola kórusának a várossá avatás 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre, ugyanis a szocialista polgármester, Schwartz Béla erre utasította az intézmény vezetőségét. - A Mint a mókus fenn a fán című dalt kell az egyhetes őszi szünetben megtanulniuk a gyerekeknek, emiatt nem marad idejük a pihenésre - írja a Magyar Nemzet, és mi azonnal megkerestük a polgármestert, hogy adjon magyarázatot.

Hócipő: Dallammal együtt kell a gyermekeknek megtanulni a dalt, vagy csak a szövegét magolják be egy hét alatt?

Schwartz Béla: Természetesen dallammal együtt.

Hócipő: Félve kérdezünk rá, hogy tisztában van-e azzal, hogy az „ajkáról ki sem fogy a nóta” sor nem a városról szól, hanem az ajakról, ami a szánkat körbeveszi?

Schwartz Béla: Ez is egy értelmezés... de mi itt mindig is ápoltuk a település múltját, emlékeit és felelevenítettük a hagyományokat. Egyebek. Innen jött az ötlet.

Hócipő: Nem kifejezetten népdal... A jobboldali körök esetleg felemlegethetik, hogy egy úttörő induló, ami nem túl fényes emlékeket ébreszt az ország többségében.

Schwartz Béla: Fiatalok voltunk, kérem szépen, egy gyerek még nem politizál, csak táborozik, játszik, örül az életnek és ilyen vidám nótákat énekel. Manapság már nincsenek ilyen vidám nóták...

Hócipő: ...és azok akik a negyvenes években voltak fiatalok, tanítsák meg a Hitler-Jugend indulóit a gyerekeknek?

Schwartz Béla: Na, ez egy tipikus csúsztatás, mert akkoriban fasizmus volt, és nem voltak vidámak a gyerekek, az úttörők viszont vidámak voltak, mert nem volt fasizmus.

Hócipő: Nem lehetséges, hogy maga egy orbitális pöcs, akinek agyára ment a polgármesterség, és annyi arányérzéke sem maradt, mint egy övsömörös fakúszó sülnek?

Schwartz Béla: De.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2019/21  •  X. 9. – X. 22.
BORKAI–ORBÁN ÚJRATÖLTVE Para-Kovács Imre: Kokaint adjatok, ne krumplit! Farkasházy Tivadar szerint Tarlósnak a Tarlós című újságért, tőlünk nyugatra bárhol 24 órán belül le kellene mondania Smuzewitz Ilona: 20 méter autóút-, egy nagyobb kupac sóder-, egy üres tehenészet- és egy kilátó elé épült kilátó átadáson járt Bartus László a Budapesti Együttműködés Rendszeréről, s hogy a kampány­stáb, miként próbálja mindenhol kihozni Tarlóst győztesnek Bakács Tibor szerint teljesen életszerű, hogy az ellenzék választási plakátjai éjjel lemásznak a keresztfáról, és bekérezkednek az önkormányzathoz melegedni Trunkó Barnabás a rezsiutalvány-tőzsdéről A Heti Kamu megtudta, a jövőben stadionépítésekhez kötik az EU-támogatásokat, valamint hazánk új fizetőeszköze az egy krumpli lesz! Orbán és Rogán duettje a Fidesz-kongresszusról! A HÓCIPŐ NEM OSZT SE KRUMPLIT, SE RÉPÁT – MI ŐKET OSZTJUK!
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.