Magas minőség

Para-Kovács Imre
2010. 03. 10. · Hócipő 2010/05
Meg vagyunk lőve. Március 15. a nyakunkon, és most már szinte biztos, hogy nem nézhetjük HD minőségben Orbán Viktor évadnyitó előadását, amit a Holdon tart, két kék színű oroszlán fogja tartani a vállán, és felszólal Keresztelő Szent János, hogy a lakosságot szavazásra biztassa. Ezt azért jobb lenne nagy felbontásban élvezni, de a televíziók elszalasztották a lehetőséget, pedig Széles Gábort már a neve is kötelezi, hogy ne tötymörögjön itt 4 : 3-as képaránnyal és hétszáz-egynéhány soros kiosztással, amikor lassan az Animal Planet is megérkezik olyan minőségben, minek köszönhetően minden egyes szőrszálat láthatunk az északi szőrősorrú wombat homlokán, ha éppen ahhoz támad kedvünk.

Pont Orbán Viktort kell nekünk elmosódva élveznünk, amikor a National Geographic és az Eurosport is high definition formában érkezik?!

Azért az mégis túlzás, hogy a magyar embereknek meg kell várniuk, míg a nemzet örökös miniszterelnöke elindul északi összetettben, vagy komodói varánuszt kerget, ha ki akarják élvezni a minőségi képeket róla.

Mint rendes sportember, három hétig feküdtem a tévékészülék előtt a vancouveri játékok alatt, és néztem nagy felbontásban az eseményeket, néztem és élveztem, de a legfontosabb, hogy teljesen elkényeztettem magam, és amikor a három hét leteltével átkapcsoltam más csatornára, hogy megnézzem Kerényi Imrét, midőn elmondja, hogy lelkiekben már készül a választásokat követő időszakra, és minden nap felvesz egy szemetet a földről, sőt köszön a szembejövőknek, azt kellett tapasztalnom, hogy a kép minősége vacak.

Nem lett rosszabb, de elszoktam az olimpia alatt az alacsony felbontástól, és az egész gagyinak tűnt, mintha egy VHS-kazettát néznék.

Az eladott tévékészülékek nagy része már HD-felbontású, de legalábbis HD-ready, aminek ugyan semmi értelme, mert nem kész a HD-re, csak valamivel rosszabb annál, de persze még mindig jobb, mint a hagyományos (vásárlási tanácsadó teljesen tájékozatlanoknak, ha lapostévét indulnak vásárolni: a full HD az igazi HD, a HD-ready pedig a nem HD, olyan ez, mint ha azt mondanánk, hogy van a vonaton full I. osztály, és van az I. osztály ready, ami a II. osztály).

Természetesen a kereskedelmi televíziókon, az úgynevezett „két nagy”-on múlik minden, tehát amíg az RTL Klub és a TV2 marad a zsebtévénél, addig zsebtévé lesz, mert a magyar ember ezeket nézi, és egyelőre nem igényli tömegesen, hogy élesebb képen élvezhesse a délutáni Tahó-showt, mert igénytelen csordát képeznek, de ha nyafognának, akkor sem lehetne semmi, mert a HD egyelőre drágább, tehát az RTL Klub vagy a TV2 az utolsó pillanatig várni fog az átállással. Az utolsó pillanat esetükben azt jelenti, hogy amikor a reklámügynökségek majd ragaszkodnak a nagy felbontáshoz, akkor idővel a reklámblokkok közötti rések minősége is javul.

De ez nem holnap lesz.

Sokkal valószínűbb, hogy első körben HD-re vált az összes külföldi csatorna, aztán a magyar szolgáltatók elkezdik figyelni a nézettségi adatokat, egymást, vágják a centit, majd valamelyik kellően sznob és kellően gazdag tulajdonos meglépi az elkerülhetetlent, és átáll. Személy szerint az Echo TV-re tippelek, de lehet, hogy a Hír TV gyorsabb lesz, tulajdonképpen csak Simicska Lajoson múlik.

Természetesen nem arról van szó, hogy bármelyik hírcsatorna műsora élvezhetetlen lenne normális felbontásban, csak az igényszintet túlságosan feltolta a vancouveri három hét, és az ember olyan állat, hogy hamar hozzászokik a jóhoz, aztán már az sem jó neki, ami régen jó volt (holott köztudott, régebben minden jobb volt, ahogy egy kedves kolléga megjegyezte: régen még a celebek celebek voltak, most azonban nem erről van szó).

Végezetül kénytelen vagyok leszögezni, a Magyar Televízió 1-es és 2-es csatornája fogható HD formátumban, azonban ez nem nagyon érzékelhető a Tenkes kapitányának négyszázadik ismétlésekor, viszont remélhetőleg majd jelentkezik a Krizsó Szilvia helyére ültetett kiváló sportriporterek választási műsorában, amihez előre is gratulálok. Nem felbontás kérdése persze, hogy a Magyar Televízió tele van poros nyelvű munkatársakkal, akik már akkor kinyújtották nyelvüket, amikor az új segg még fel sem tűnt a látóhatáron, de azért teljesítményük figyelemre méltó, már majdnem olyan színvonalú, mintha nagy felbontású műsorokat készítenének.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/2  •  I. 13. – I. 26.
TRUMP ÉS ORBÁN ROHAMAI Új sorozat: Az Orbán-rendszer
legnagyobb hazugságai!
Para-Kovács Imre B-tervekkel segíti mindazokat, akiknek nem jött össze az A-tervük, például: „Mindig is falusi futballtréner szerettem volna lenni, most végre megtehetem” Farkasházy Tivadar a Mészáros & Mészáros Kft. segítségével tévézik Smuzewitz Ilona azon tűnődik, ki vállalná Kásler mentegetését és polírozását? Dési János alig várja, hogy személyesen Semjén lőhesse ki a tehenészetekben rosszul tejelő teheneket Avar János szerint Trump is Soros embere Trunkó Barnabás megfejtette, miért nem kell az orosz épületekbe WC Selmeczi Tibor új Illyés Gyula-idézetet talált: „Ahol vészhelyzet van, ott vészhelyzet van” A Heti Kamu megtudta: ezentúl Gulyás Gergely jelenti be a kormányinfón, ki viheti haza a lottóötöst Amerika Kapitány és a QAnon Sámán Orosz Hazugságlexikon
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.