Magyar csőd Amerikában

Bartus László
2010. 06. 30. · Hócipő 2010/13
Titkos jegyzőkönyv a magyar csőd miatt összehívott válságstáb üléséről, Washington, White House.

Előzmények: Június 3., helyi idő szerint reggel 8 óra 12 perc. President Barack Obama egy washingtoni óvodában mesét olvas a gyerekeknek. Hozzálép a sajtótitkára, és a fülébe súgja, hogy Magyarországon bejelentették az államcsődöt, a New York-i tőzsde esik, a görögök után a magyarok következnek. Az elnök éppen ott tart, hogy Snow White beleharapott a mérgezett almába.

President: - A magyar állampapírok?

Mr. B.: - Eladási hullám indult
meg.

President: - Mit mond a Bloomberg?

Mr. B.: - Nincs csődveszély. De a pánik nő. Az euró árfolyama zuhan a dollárhoz képest, az európai pénzpiacok összeomolhatnak.

President: - Ők tudják ezt? Szándékos? Ki tette a bejelentést?

Mr. B.: - Senki nem tud semmit. Egy bizonyos Mr. Kósza jelentette be, aki egy vidéki város polgármestere, amúgy a kormányzó párt elnökhelyettese.

President:
- Hívják össze a válságbizottságot a Fehér Házba. Pénzügyi elemzőket kérek, a FED szakértőit, pontos adatokat, legyen ott a CIA, a Pentagon és az európai referens a külügyből. Tudjanak meg mindent erről a Kószáról.

Helyi idő szerint délelőtt 9 óra 11 perc. A sajtófigyelés észleli, hogy a Tőzsdefórum Online-on megjelenik a hír „Közel a vég?” címmel. A Pennsylvania Avenue-t lezárják, a kormányzati objektumok védelmét megerősítik, harmadfokú riasztást rendelnek el.

Délelőtt 10 óra, White House. Válságtanácskozás.

Pentagon: - Mr. President, sikerült megtalálnunk Debrecent.

President: - Mi az a Debrecen?

Pentagon: - Egy város, ennek polgármestere Mr. Kósza. Jól bombázható, Románia felől könnyen megközelíthető, a románok átengednek bennünket.

President: - Igaz-e, hogy csődben vannak a magyarok?

Mr. K.: - Egyáltalán nem, a hiányuk feleakkora, mint a görögöké, és van még 2 milliárd dollárjuk, amit le sem hívtak a segélycsomagból.

President: - Akkor mi állhat a bejelentés mögött?

CIA: - Más nem lehet, mint a világ pénzügyi egyensúlyának megbontására tett kísérlet, csakis a destabilizáció. Már vizsgáljuk Mr. Kósza lehetséges al-Kaida-kapcsolatait. Találtunk arra vonatkozó nyomokat, hogy működik vagy működött Debrecenben egy menekültállomás, ahol afgán menekültek is megfordultak. Mr. Kósza lehet egy titkos tálib. Más magyarázat nincs a tettére.

President: - Mit tudunk erről a Kószáról?

Mr. Peter Orszag: - Nem Kósza, hanem Kósa. A magyarok nem „sz” betűvel ejtik.

CIA: - Mr. Orszag, Ön származása szerint magyar. A Fehér Ház költségvetési igazgatói posztján ez ma biztonsági kockázatot jelent. A pénzpiacok érzékenyen reagálhatnak erre. Ha sikerül ezt a támadást elhárítani, Önnek meg kell fontolnia, hogy távozik posztjáról, mielőtt Mr. Kósza újra megszólal.

Pentagon: - Románia felől levegőben könnyen megközelíthető. Még nem épült fel a NATO-radar, észrevétlenül berepülhetünk.

President: - Uraim, még egyszer kérdezem, ki ez a Kósza?

Külügy: - Mr. Kószát a kormányzó Fidesz legokosabb emberének tartják, a párt legemberibb arcának.

Pénzügy: - Oh, my God!

Sajtóosztály: - Mr. President, van egy rossz hírem. Mr. Sijjárto megerősítette Kósza állítását, miszerint a göröghöz hasonló csődhelyzetben van Magyarország.

President: - Ki ez a Sijjarto? Készült róla profilelemzés?

CIA:
- Mr. Sijjarto a miniszterelnök személyes szóvivője.

Pénzügy: - Oh my God.

CIA: - Profilt készítettünk róla, de jellemrajzot nem lehetett, saját gondolatairól nem találtunk semmit, ilyenek nincsenek. Mr. Sijjarto valószínűleg robot.

Pentagon: - A szlovákok kérték, hogy felőlük repüljünk be.

President: - Hogy állnak a pénzpiacok?

Pénzügy: - A világ összes tőzsdéje több mint 3 százalékot zuhant. A forint gyengült legjobban a világ 170 devizája közül. A magyar devizahiteleseknek végük. Az euró mélypontra esett a dollárhoz képest, a Dow Jones hektikus és lefelé tendál, menekülnek a befektetők. A New York Times arra célozgat, hogy bedőlhet Európa.

President: - Mit mond erre Mr. Kósza?

Sajtóosztály: - Valami olyasmit mondott, hogy többet nem eszik watermelont.

Mr. Peter Orszag: - A watermelon magyarul görögdinnyét jelent.

CIA: - Ön addig mondjon le, amíg ki nem derül, hogy érti ezeket.

President: - És mit mond Mr. Sijjarto?

Sajtóosztály: - Mr. Sijjarto azt mondta, „badarság azt gondolni, hogy egyes nyilatkozatok miatt elmozdulnak tőzsdeindexek, ez a valóság leegyszerűsítése.”

Pénzügy: - Oh my God.

President: - Mit mondanak a magyar pénzügyi szakértők?

Sajtóosztály: - Összeszedtünk néhány idézetet: „Életveszélyes játszmát folytat a kormány, aminek következtében nagyon súlyos helyzetbe kerülhet az ország. Ha nem kap a piac megnyugtató információkat, államcsőd közeli helyzetbe kerülhetünk, a kommunikációs akciónak indult húzás önbeteljesítő jóslattá válhat.” Aztán: „ha nem tudja a piac, mit akarnak csinálni, akkor végünk van. Az amerikai piacoknak is rendben kell lenniük. Ha nem így lesz, akkor szétesünk,”

President: - Miért nem ezek vezetik az országot? Mit mond Kósza?

Sajtóosztály: - Hogy nem bánt meg semmit, és nem a tükörrel van a baj. „Engem nem a piac választott meg, hanem a debreceni emberek. A helyes sorrend az, hogy előbb itthon elmondjuk, mi a helyzet, aztán jön a nemzetközi színtér. Minden tiszteletem az IMF-é, a Világbanké, de Magyarországon a politikusokat a magyar emberek választják.”

Pénzügy: - Oh my God. Bullshit.

President: - Milyen közgazdasági filozófia alapján kormányoznak Magyarországon?

Pénzügy: - Húsz éve Bernard Madoff pilótajátékának megfelelően. Esetleg a börtönből kölcsönadhatnánk nekik Madoffot, ő jobban csinálta.

President: - A kormányzat nem nyugtatja a piacokat?

Sajtóosztály:
- Van egy Mr. Varga nevű nagyon sovány államtitkár, akiről „csontvázbizottságnak” nevezték el a pénzügyeket átvevő bizottságot. Ő nem cáfolta Sijjartót, de azt mondta, tartani fogják a hiánycélt.

Pénzügy: - A New York Times, a Bloomberg, az IMF, az EU és a londoni elemzők cáfolják a magyar csődhelyzetet, nekik hisznek a piacok. De a magyaroknak nem, mióta az az ember a miniszterelnök, aki még soha nem hazudott.

President: - Nem lehetne a miniszterelnöknek elmagyarázni, hogy a Földön hogyan működik az élet? Bár van élet a Földön kívül is, de ők egyelőre még itt vannak.

CIA: - Barroso már eligazította. Szóltunk Angela Merkelnek is, hogy beszéljen vele. De Mr. Orbán Bulgáriába megy. Ezért még kitalálhatja, hogy lemondja a találkozót.

Pénzügy: - Oh my God.

Pentagon: - Nem F 16-osokat vettek, fölényben vagyunk.

President:
- A magyar krízis miatt hogyan szervezzük át a programjaimat?

Mr. B.: - Mr. President ma délután kitünteti Paul McCartney-t, aki elénekelhetné a Gyöngyhajú lányt. Joe Biden ma elmegy New Yorkba, bejelenti Manhattan támogatási programját, és nyugtatja a tőzsdét. Holnapután Mr. President fogadja a Utah’s Major League Soccer csapatát, amely bajnokságot nyert. A fociról már senkinek nem jut eszébe Magyarország.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/11  •  V. 24. – VI. 6.
Itt az Orbán-féle új magyar harcmodor: TÁMADÁST SZÍNLELVE MENEKÜLÜNK!
Legyen az vasárnapi boltzár, olimpia, letelepedési kötvény, CEU, civilek
Para-Kovács Imre megtalálta Soros bölcseinek jegyzőkönyvét Bartus László pedig a drótot, amin Soros rángatja a magyar baloldalt Smuzewitz Ilona megfejtette Mészáros Lőrinc titkát: egy órával korábban kel mindenkinél Trunkó Barnabás megtudta, a Patyomkin páncélos eredeti tekercse mellett őrzik Orbán svájci bankszámláját az orosz filmarchívumban Farkasházy Tivadar szerint Julius Streichert, a Der Stürmer szerkesztőjét is érdemes lett volna meghívni egy kávéra A Vál-völgyi kisvasút helyett véletlenül Gál-völgyinek küldtek 600 milliót Exkluzív Hócipő fotók:
• Schmidt Mária tánca Kovács Ákossal Áder eskütételén
• Pénzügyi mozgások Orbán és Bayer között
• Balog megpróbálta megetetni a mentősöket tíz százalékkal
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.