Magyar csőd Amerikában

Bartus László
2010. 06. 30. · Hócipő 2010/13
Titkos jegyzőkönyv a magyar csőd miatt összehívott válságstáb üléséről, Washington, White House.

Előzmények: Június 3., helyi idő szerint reggel 8 óra 12 perc. President Barack Obama egy washingtoni óvodában mesét olvas a gyerekeknek. Hozzálép a sajtótitkára, és a fülébe súgja, hogy Magyarországon bejelentették az államcsődöt, a New York-i tőzsde esik, a görögök után a magyarok következnek. Az elnök éppen ott tart, hogy Snow White beleharapott a mérgezett almába.

President: - A magyar állampapírok?

Mr. B.: - Eladási hullám indult
meg.

President: - Mit mond a Bloomberg?

Mr. B.: - Nincs csődveszély. De a pánik nő. Az euró árfolyama zuhan a dollárhoz képest, az európai pénzpiacok összeomolhatnak.

President: - Ők tudják ezt? Szándékos? Ki tette a bejelentést?

Mr. B.: - Senki nem tud semmit. Egy bizonyos Mr. Kósza jelentette be, aki egy vidéki város polgármestere, amúgy a kormányzó párt elnökhelyettese.

President:
- Hívják össze a válságbizottságot a Fehér Házba. Pénzügyi elemzőket kérek, a FED szakértőit, pontos adatokat, legyen ott a CIA, a Pentagon és az európai referens a külügyből. Tudjanak meg mindent erről a Kószáról.

Helyi idő szerint délelőtt 9 óra 11 perc. A sajtófigyelés észleli, hogy a Tőzsdefórum Online-on megjelenik a hír „Közel a vég?” címmel. A Pennsylvania Avenue-t lezárják, a kormányzati objektumok védelmét megerősítik, harmadfokú riasztást rendelnek el.

Délelőtt 10 óra, White House. Válságtanácskozás.

Pentagon: - Mr. President, sikerült megtalálnunk Debrecent.

President: - Mi az a Debrecen?

Pentagon: - Egy város, ennek polgármestere Mr. Kósza. Jól bombázható, Románia felől könnyen megközelíthető, a románok átengednek bennünket.

President: - Igaz-e, hogy csődben vannak a magyarok?

Mr. K.: - Egyáltalán nem, a hiányuk feleakkora, mint a görögöké, és van még 2 milliárd dollárjuk, amit le sem hívtak a segélycsomagból.

President: - Akkor mi állhat a bejelentés mögött?

CIA: - Más nem lehet, mint a világ pénzügyi egyensúlyának megbontására tett kísérlet, csakis a destabilizáció. Már vizsgáljuk Mr. Kósza lehetséges al-Kaida-kapcsolatait. Találtunk arra vonatkozó nyomokat, hogy működik vagy működött Debrecenben egy menekültállomás, ahol afgán menekültek is megfordultak. Mr. Kósza lehet egy titkos tálib. Más magyarázat nincs a tettére.

President: - Mit tudunk erről a Kószáról?

Mr. Peter Orszag: - Nem Kósza, hanem Kósa. A magyarok nem „sz” betűvel ejtik.

CIA: - Mr. Orszag, Ön származása szerint magyar. A Fehér Ház költségvetési igazgatói posztján ez ma biztonsági kockázatot jelent. A pénzpiacok érzékenyen reagálhatnak erre. Ha sikerül ezt a támadást elhárítani, Önnek meg kell fontolnia, hogy távozik posztjáról, mielőtt Mr. Kósza újra megszólal.

Pentagon: - Románia felől levegőben könnyen megközelíthető. Még nem épült fel a NATO-radar, észrevétlenül berepülhetünk.

President: - Uraim, még egyszer kérdezem, ki ez a Kósza?

Külügy: - Mr. Kószát a kormányzó Fidesz legokosabb emberének tartják, a párt legemberibb arcának.

Pénzügy: - Oh, my God!

Sajtóosztály: - Mr. President, van egy rossz hírem. Mr. Sijjárto megerősítette Kósza állítását, miszerint a göröghöz hasonló csődhelyzetben van Magyarország.

President: - Ki ez a Sijjarto? Készült róla profilelemzés?

CIA:
- Mr. Sijjarto a miniszterelnök személyes szóvivője.

Pénzügy: - Oh my God.

CIA: - Profilt készítettünk róla, de jellemrajzot nem lehetett, saját gondolatairól nem találtunk semmit, ilyenek nincsenek. Mr. Sijjarto valószínűleg robot.

Pentagon: - A szlovákok kérték, hogy felőlük repüljünk be.

President: - Hogy állnak a pénzpiacok?

Pénzügy: - A világ összes tőzsdéje több mint 3 százalékot zuhant. A forint gyengült legjobban a világ 170 devizája közül. A magyar devizahiteleseknek végük. Az euró mélypontra esett a dollárhoz képest, a Dow Jones hektikus és lefelé tendál, menekülnek a befektetők. A New York Times arra célozgat, hogy bedőlhet Európa.

President: - Mit mond erre Mr. Kósza?

Sajtóosztály: - Valami olyasmit mondott, hogy többet nem eszik watermelont.

Mr. Peter Orszag: - A watermelon magyarul görögdinnyét jelent.

CIA: - Ön addig mondjon le, amíg ki nem derül, hogy érti ezeket.

President: - És mit mond Mr. Sijjarto?

Sajtóosztály: - Mr. Sijjarto azt mondta, „badarság azt gondolni, hogy egyes nyilatkozatok miatt elmozdulnak tőzsdeindexek, ez a valóság leegyszerűsítése.”

Pénzügy: - Oh my God.

President: - Mit mondanak a magyar pénzügyi szakértők?

Sajtóosztály: - Összeszedtünk néhány idézetet: „Életveszélyes játszmát folytat a kormány, aminek következtében nagyon súlyos helyzetbe kerülhet az ország. Ha nem kap a piac megnyugtató információkat, államcsőd közeli helyzetbe kerülhetünk, a kommunikációs akciónak indult húzás önbeteljesítő jóslattá válhat.” Aztán: „ha nem tudja a piac, mit akarnak csinálni, akkor végünk van. Az amerikai piacoknak is rendben kell lenniük. Ha nem így lesz, akkor szétesünk,”

President: - Miért nem ezek vezetik az országot? Mit mond Kósza?

Sajtóosztály: - Hogy nem bánt meg semmit, és nem a tükörrel van a baj. „Engem nem a piac választott meg, hanem a debreceni emberek. A helyes sorrend az, hogy előbb itthon elmondjuk, mi a helyzet, aztán jön a nemzetközi színtér. Minden tiszteletem az IMF-é, a Világbanké, de Magyarországon a politikusokat a magyar emberek választják.”

Pénzügy: - Oh my God. Bullshit.

President: - Milyen közgazdasági filozófia alapján kormányoznak Magyarországon?

Pénzügy: - Húsz éve Bernard Madoff pilótajátékának megfelelően. Esetleg a börtönből kölcsönadhatnánk nekik Madoffot, ő jobban csinálta.

President: - A kormányzat nem nyugtatja a piacokat?

Sajtóosztály:
- Van egy Mr. Varga nevű nagyon sovány államtitkár, akiről „csontvázbizottságnak” nevezték el a pénzügyeket átvevő bizottságot. Ő nem cáfolta Sijjartót, de azt mondta, tartani fogják a hiánycélt.

Pénzügy: - A New York Times, a Bloomberg, az IMF, az EU és a londoni elemzők cáfolják a magyar csődhelyzetet, nekik hisznek a piacok. De a magyaroknak nem, mióta az az ember a miniszterelnök, aki még soha nem hazudott.

President: - Nem lehetne a miniszterelnöknek elmagyarázni, hogy a Földön hogyan működik az élet? Bár van élet a Földön kívül is, de ők egyelőre még itt vannak.

CIA: - Barroso már eligazította. Szóltunk Angela Merkelnek is, hogy beszéljen vele. De Mr. Orbán Bulgáriába megy. Ezért még kitalálhatja, hogy lemondja a találkozót.

Pénzügy: - Oh my God.

Pentagon: - Nem F 16-osokat vettek, fölényben vagyunk.

President:
- A magyar krízis miatt hogyan szervezzük át a programjaimat?

Mr. B.: - Mr. President ma délután kitünteti Paul McCartney-t, aki elénekelhetné a Gyöngyhajú lányt. Joe Biden ma elmegy New Yorkba, bejelenti Manhattan támogatási programját, és nyugtatja a tőzsdét. Holnapután Mr. President fogadja a Utah’s Major League Soccer csapatát, amely bajnokságot nyert. A fociról már senkinek nem jut eszébe Magyarország.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/2  •  I. 18. – I. 31.
VIGYÁZAT! MINDENRE SZEMET VETETT!
Schmidt Mária, az életünket habzsoló történész
Para-Kovács Imre szerint a hideg Gyurcsányék műve Kéri László meglepő hasonlatosságokat fedezett fel 1917 és 2017 között Bakács Tibor Settenkedő megmérkőzne Németh Szilárddal egy tatamin Farkasházy Tivadar nem érti, Hadházyékat miért nem tartóztatták le Felcsúton Trunkó Barnabás a leveleki Tiborcnéról, aki rőzsét gyűjtött, miközben egyik rokona kastélyt vesz Smuzewitz Ilona szerint a külföldre küldött Erzsébet utalványokkal a kormány az idegenforgalmat akarja fellendíteni A köztársaság elrablása, avagy sorozat Magyarországra, 1. rész Szenzációs MTI kép, Kövérnek megmaradt az előző bajusza!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.