Angkor Vat Hungarica

Varga Ferenc József
2010. 08. 08.
Most már tényleg Tajvanról kellene írnom a felkelő nap rovatában, de a politika közbeszólt. Orbán Viktor és emberei ugyanis (miután ma eltávolították a kukis videót), megtekintették Angkor Vatról készült fotóimat a jelenleg legfrekventáltabb közösségi portálon, az „arckönyvön”, és arra készülnek, hogy - fellendítendő a turizmust - építenek egy ilyet Magyarországon is.

El tudom képzelni, milyen lehet egy magyar Angkor Vat, a jelenlegi kormány politikájával, Demszky Gáborral, a rendkívül konstruktív ellenzékünkkel, a vállalkozókkal, az építkezési területről folytatott vitákkal, Schmitt Pállal, és természetesen a kereskedelmi médiával. Az eredeti, kambodzsai Angkor Vat 37 év alatt épült fel II. Surjavarman király uralkodása alatt. Nem tudom, mi volt akkor ott, csak azt, hogy mi lenne ma itt.

Először is gond lenne a építési területtel. Egy polgármester kitalálja, hogy épüljön Angkor Vat a kisváros mellett - munkalehetőséget teremtve ezzel a helyieknek és turistákat hozva a településre. Rögtön elkezdődik az aláírásgyűjtés és a „Nem akarunk Angol wattot!” - féle tüntetés-sorozat amelyen Greenpeace aktivisták és egyéb mozgalmak neurológiailag bajos egyedei is részt vesznek. A szélsőjobb helyi szervezete Angkor Vatot izraeli támadásnak minősíti és khmer-bűnözést emleget. De persze a projekt elindul, miután a beruházó német-osztrák cég közli, hogy a tervek a környezetet nem veszélyeztetik. Csakhogy a helyi khmerek azon nyomban elkezdik fosztani az építőanyagot, és a helyi vállalkozók pénze is hirtelen elfogy, így az eredeti 2015-ös átadás három évet csúszik. Jön egy új kormány, mely az egész építkezést Budapestre teszi át.Angkor Vat fúrópajzsa már a Blahánál jár, amikor is vita alakul ki a beruházó cég és a magyar alvállalkozó között. Mindkettő a másikat vádolja a projektre szánt sokmilliárd euró hűtlen kezelésével, és amíg az egyik, vagy a másik nem fizet, a munka áll. A 2018-as átadás újabb három évet csúszik, a kivitelezést a Makovecz Forever Zrt. veszi át, és az egész templomegyüttest faszerkezetűre tervezi a bejáratnál székelykapukkal. A fúrópajzs időközben halad egy pár métert, de a helyszínre szállított építési fát újabb khmer csapatok dézsmálják, nem beszélve a khmer fémtolvajokról, akik jó ürügyet szolgáltatnak, hogy a 2021-es átadást 2027-re tolják ki.

A Parlament felállítja az Angkor Vatot Átvilágító Vizsgálóbizottságot, amelyben olyan politikusok foglalnak helyet, akik már más, korábbi bizottságokban is bebizonyították, hogy azoknak a felállítása is teljesen fölösleges volt, és csak azt a célt szolgálta, hogy bizonyos emberek némi kereset-kiegészítéshez jussanak azzal, hogy teodora kvelle és fornetti mellett mikrofonban veszekedjenek egy hosszú szobában és a szocialista vagy fideszes delegáltak kivonulásával okafogyottá váljon az ülés. A bizottság tényfeltárása szabálytalanságok sorát állapítja meg az Angkor Vat 3000 Zrt. által kötött szerződésekben, rendőrségi feljelentést tesz, melynek során újabb tévésztár kerül reflektorfénybe: Szántai Lajos. Őt általában egy titkos videofelvételen látjuk, amint eltorzult hanggal átvesz egy goromba pénzösszeget egy tarkója felől mutatott, oboahangú embertől, aki időközben beköpte.A színes bulvármagazinok azonnal feltárják Szántai Lajos titkos családi drámáit: viszony Liptai Klaudiával, eltitkolt gyermek Domján Edittől, boldog szerelem egy titokzatos nővel, aki szintén sztár lesz a hírek miatt és főzni meg énekelni kezd, stb. Szántai Lajos előnyös fotókon hivalkodik Angkor Vatban tett látogatásáról, miközben kiderül, hogy soha nem is járt ott. A kereskedelmi tévék híradói naponta foglalkoznak Szántai Lajos ügyével, és minden híradóban évekre visszamenőleg sorolják fel a hasonló botrányokat a magyar közéletben - kitöltendő a következő reklámblokkig tartó műsoridőt.

Mindez alatt Budapest-szerte sok hatalmas túrás, gödrök, tétova-arcú (és kezű) bányászsisakos melósok jelzik, hogy a magyar Angkor Vat 2045-re tervezett átadása 2052-re csúszott. Mert Angkor Vat tornyai ugyan felépültek, ám a fővállalkozó nem fizette ki sem a mérnököket, sem az építésvezetőket, sem pedig a munkásokat, sőt a nekik üzemi kaját kotyvasztó Gyermekéheztetési Kft-t sem. Emiatt a munkások elkezdik lebontani a már meglévő épületelemeket, középkori csatát vívva a fővállalkozó által odacsődített biztonsági cég retardált tekintetű embereivel, akik közlik, hogy „Minknekünk asz'mondták, hogy magok ide nem gyöhetnek be!”. A kereskedelmi híradók természetesen csak a hangzavaros- dulakodós részeket mutatják be, a Dunán és a királyin (no és persze a Nemzeti Együttműködés Televízióján) az (elektromos vezetékkel) érintettek is megszólalnak.És végre, 2123-ban felépül a Pannon Vat: van benne wellness-szálló, Aquapark, Meki, KosztaKofi, divatbolt (négyezer - mind ugyanazzal a kínálattal), és minden, ami egy tisztességes, 22-századi bevásárló-centerbe való. Hétvégenként itt vásárol hitelből Budapest összes zombi-családja, és sok buta külföldi turista is azt hiszi: ez Angkor Vat, így hatszáz fotót készítenek. És már készül az új projekt: épül a Taj Mahal Hungarica. Az átadás időpontja: 2134... nem... 2245... nem... 2356... nem...
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/14  •  VI. 29. – VII. 12.
VÁNCSA + PARA + LENGYEL + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Lengyel László: Sajtórebellisek Váncsa István: Ha lesz főispán, akkor a telhetetlen alattvalók egyre többet fognak követelni, lesz főszolgabíró, tanácsnok, kisbíró... Para-Kovács Imre: A jobbágyi körök hisznek a szeretet és összefogás erejében, a 27%-os áfában és a 699 forintos sajtos rolóban Farkasházy Tivadar a be-, majd kimutatkozó Moldováról Smuzewitz Ilona: Éljen a házastársi rátermettség, avagy hogyan legyünk politikusférjként jó igazgatók! Verebes István: A magamfajta ironikus ember iróniája immár hamvasgyenge ahhoz képest, ami ironikus fölött ironizálni szeretne Dési János az egymilliós karórában Fedél nélkült áruló királyfiról, olyan kiskirályok okulására, akik úgysem olvasnak A Heti Kamu megtudta: az Orbán-kormány október végéig meghosszabbítja az Anglia elleni 4:0-ás győzelmet Trunkó Barnabás szerint a KSH statisztikusai szabadságon lehetnek, mert náluk még mindig csak 18% az élelmiszerek drágulása
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.