Vándorcirkuszok: Yankees a nemzeti kincs

Bartus László
2010. 11. 03. · Hócipő 2010/22
A New York Times komolyzenei adójának bemondónőjét még senki nem látta, hangja Siklósy Beatrix, Hoffmann Rózsa, Szalai Annamária, és Szalai Annamária erotikus lapja, a médiafelügyelet előképének tekintendő Miami Press szado-mazo főszereplőjének keveréke. Egészen a múlt hét végéig azt gondoltuk, nem is élő személyről van szó, harmadik típusú találkozások ezek, amikor a kimért hang felkonferálja a következő számot, az autó lassulni kezd, majd hirtelen gyorsulni. A múlt héten azonban E.T. önmagából kikelve kiabálta az éterbe két Bach között, hogy „Go Yankees, Go Yankees!”, nem hittünk a fülünknek. Nem tudjuk, hány Yankees rajongó, sőt Yankees játékos hallgatja a New York Times komolyzenei adóját, de nyilván sok, mert a hölgy ugyanezt a buzdítást megismételte félóránként, Ravel és Beethoven sem úszta meg, és még ki sem rúgták a csatornától. Miután a Yankees vereséget szenvedett a Texas Rangerstől a rájátszásban, és elesett a világbajnoki döntőtől, a kimért hang visszatért, csak most még komorabb lett, nagyjából olyan hátborzongató, mint Siklósy Beatrixé, ha egy Picassokiállítás megnyitóján nem éneklik el a székely himnuszt, vagy a feldúlt Hoffmann Rózsáé, ha meg nem buktatott elsőst lát. Szalai Annamária lehet még ilyen őszi estéken, ha egy regisztráció nélküli blog nem olyan erkölcsös, mint a Miami Press, amit fóliába csomagoltak.


Az 1849-es New York Knickerboxers, először 29-1-re kaptak ki.


Ez viszont nem New York!

Hogy a baseball még a komolyzenei adóba is betört, az nem csoda, hiszen ez Amerika nemzeti sportja, egy baseballfordulót többen néznek meg, mint az összes többi sportot összesen, beleértve a sakkot is. Képzeljük el azt a sportágat, ahol a hazai csapat bemutató edzésén, amelyen azzal szórakoznak, hogy baseball labdákat ütögetnek a nézők közé, zsúfolásig megtelik egy stadion. Ha a baseball nemzeti sport, akkor a Yankees nemzeti kincs, csak a színe nem zöld, mint Torgyán nyakkendője, hanem kék-fehér, mint az MTK. De erről itt még senkinek nem jutott eszébe Auschwitz. A Yankees tavaly nyerte a 27. világbajnoki címét. A csapat úgy vonult végig a Fifth Avenue-n a tiszteletére rendezett parádén, mint Neil Armstrong, miután először lépett ember a Holdra. Milliós szurkolótábor szórta a konfettiket, a menet a City Hallnál ért véget, ahol a játékosok köszönetet mondtak a városnak, és Bloomberg polgármester kitüntette a csapatot. Idén már nem lesz ünneplés, a bárokban lehalkult a zene, mint Csernyenko temetése napján, és nagyjából mindenki azt elemzi, hogy ez hogyan történhetett meg. A szokásosnál is több a „fucking”, és általában arra a végeredményre jutnak, hogy a pitcher (a dobójátékos) was very bad.


Joe di Maggio Marilynt is elnyerte


De csak vele csalta


Ki ér előbb a bázisra, ilyen egyszerű! (Joe di Maggio)


Ami világbajnokság

A baseball szabályai könnyűek, ha valaki megtanulja a Wii-t használni. Nekem Dietmar Clodo, a bombagyáros küldött egyet tavaly, hogy tartsak lépést a korral és a kanapén fekve sportoljak. Azóta tudom, hogy a strikeout nem Cser Ágnes elmaradó bérmegmozdulásait jelenti, hanem azt, hogy az ütőjátékos harmadszor is elvétette a labdát. A stadion eredményjelző tábláin levő számok megfejtésével nem kell törődni, úgyis reménytelen vállalkozás, legegyszerűbb megjátszani őket a lottón. A baseball kifejezései egyébként beépültek a közbeszédbe is, ha valaki megkérdezi, meddig jutottál egy nővel, azt kell mondanod, hogy első base vagy második base, ha nagyzolni akarsz, azt mondod, hogy home run, befutottál a célba, de ezt úgysem hiszik el. A baseball annyira amerikai nemzeti sport, hogy az amerikai bajnokság végső győztesét nemes egyszerűséggel világbajnoknak nevezik. Ha a Videoton baseballban is világelső szeretne lenni, ahhoz valamelyik amerikai ligában kell indulnia, és annak győzteseként játszhat World Seriest, döntőt. A nemzeti együttműködés rendszere nagy eredményeket érhet el, hiszen már megkezdődött a magyar baseball felzárkózása. 2008-ban Foley nagykövet az irodájában fogadott egy Simonyi Dénes nevű magyar baseballjátékost, aki három hónapig a Saint Louis Cardinals, a Major League Baseball (MLB) csapata által felajánlott „Tavaszi Edzés” ösztöndíj keretében tréningezett Amerikában. A magyar egy saját maga által aláírt baseball-labdát ajándékozott az amerikai nagykövetnek, miután meghívták őt, hogy játsszon a Cardinals ificsapatában. A baseballt egyébként eredetileg gyerekek játszották az utcán egy fadarabbal. Először csapatokat alakítottak, majd pénzt tettek bele, és létrejött a két Liga, az Amerikai és a National Liga. Ezek győztesei játsszák a World Seriest, a világbajnoki döntőt. A New York állambeli Cooperstownban van a baseball Mekkája, itt található a Baseball Hall of Fame. Szavazás alapján döntik el, ki kerülhet be a legjobb játékosok arzenáljába, akik arcmását bronzba öntik. A legtöbb pénz a Yankeesben van, évente négymillióan látogatnak ki a stadionba, a legolcsóbb éves bérlet ára 2500 dollár, a legdrágább 25 ezer, egy meccsre 100 dollár körül van, de ezzel nincs esély arra, hogy a néző a kivetítőre kerüljön, akármilyen jól táncol.


Babe Ruth, nem irigyeltük az asszonyt

Egy baseballmeccs ugyanis nemcsak sportesemény, hanem show-műsor, vidám, családi szórakozás, mint Amerikában minden, a nézők magukat és egymást szórakoztatják. A végén győz a Yankees, felcsendül a New York, New York, és mindenki hazamegy boldogan. Ha egy fehér ember megindul egy fekete felé a baseballütővel, az nem azért van, mert le akarja ütni, hanem azért, hogy játszanak egymással. Ezzel nagyjából el is mondtunk minden lényeges különbséget Kelet-Európa és Amerika között. Egy jó baseballjátékos évi fizetése 15-18 millió dollár, közel havi másfél millió dollár, havi 300 millió forint. Mindezt nem sújtja válságadó, nincs 98 százalékos levonás, nincs bérplafon, mint a Magyar Nemzeti Bankban. Ezért a Yankees játékosai magánrepülőgépekkel röpködnek, mint Peter Pan. Senki nem sajnálja tőlük, mert megdolgoznak a pénzükért: el kell találni vagy kapni egy kicsi labdát, és utána gyorsan kell tudni futni. Nem mindenki képes rá.


A Yankees 27-szer nyerte meg a világszériát, ez az utolsó, a 2009-es


NY AZ NEM YORK

A Yankees a világ egyik legjobb vállalkozása, mindenből pénzt csinálnak. Sokan azt sem tudják, hogy az NY felirat a baseballsapkán a Yankees logója, csak hordják. Két éve felépítettek egy új stadiont, a régi stadion székeit eladták a szurkolóknak ereklyeként, darabját 800 dollárért, 160 ezer forintért. Ebből volt hetvenezer. A stadionban szervezett csoportokat is fogadnak, külön naplementetúra is van. A Yankees legnagyobb riválisa a Boston Red Sox. Erre a meccsre vár minden játékos, itt a maximumot kell nyújtani. Rendkívül feszült hangulatú meccsek ezek, néha fültő mellett zúg el a labda, Balsai István a megmondhatója, hogyan lehet az ilyet megúszni. De azért még ez sem hasonlítható egy Újpest-Fradi meccshez vagy egy református istentisztelethez a Hazatérés Templomában. Ez a kultúremberek sportja.


Légpuskával jobban jársz (Jonathan Papelbon)

Természetesen a Yankees a jobb, a Red Sox erőlködik. A Boston miatt nevezik a Yankee Stadiont így: The House that Ruth Built, amely Babe Ruth-ra utal, a legnagyobb Yankees-játékosra, aki valaha a Bostonban játszott, de leigazolta a Yankees. A stadiont nem Ruth építette, hanem csak sok győzelmet szerzett a New Yorknak. Amúgy a baseball csak azoknak unalmas, akik nem értik a szabályokat. Rendkívül izgalmas sport, néha élvezetesebb, mint egy Pápa-Győr meccs második félideje. A lényeg, hogy 9 ütési jog (innings) van. A pitcherdob, a batter próbálja elütni, ha nem sikerül, akkor a catcher kapja el. A labdát a strike zónába kell dobni, vagyis nem szélesebben, mint az elkapó vállai. Ha a dobó négyszer kívül dobja a labdát a strike zónán, akkor az ütő egy base-t sétálhat. Három base van, és a home plate-re kell bejutni. Akinek több játékosa jut be, az győzött. Ha kimegy a labda a pályáról, az rossz, de bedobás és 11-es nincs. Ha az ütőjátékos elvéti, az a strike. Három strike után az ütőjátékos kiesik. Három kiesés után cserélnek, a másik csapat lesz a dobó.


Focipálya volt, csak King Kong nekiment (NY)


Rangers-Yankees 2010 pizsamában. Ennyivel.

A bajnokság az említett két ligában zajlik, mindkettő playoffal végződik. A két legjobb csapat 7 meccset játszik egymás ellen, aki négyet nyer, az megy a World Series döntőbe, ahol szintén 7 meccs után az a világbajnok, amelyik csapat négyszer nyer. Az Amerikai Liga rájátszásában a New York játszott a Texas Rangers ellen, és kiesett, a National Ligában a San Francisco legyőzte a Philadelphiát, és most a Texas és a San Francisco között dől el a világbajnoki cím sorsa. Ez csak addig lesz így, amíg a Videoton be nem nevez. Azután Cooperstownba kétharmados többséggel beválasztják a legjobb felcsúti pitchert, akinek bronzba öntött arcképéhez zarándokolnak a szervezett csoportok. Utána a pitcher megváltoztatja a szabályokat, miszerint az ellenfélnek nem lehet több dobása, és saját kezűleg aláírt baseball-labdákat osztogat.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.