Szalonnakirály

Bartus László
2012. 05. 03. · Hócipő 2012/09
Magyarországon utoljára a fényességes padisah idejében - Allah simogassa a szakállát - osztották fel a földterületet hűbérbirtokokra, amiket Szulejmán fizetésképpen ajándékozott az arra érdemeseknek. Így jutott mintegy 1200 hektár jó magyar föld bérleti jogához Mészáros Lőrinc nagyuram, Felcsút polgármestere, a fényességes Orbán Viktor által alapított Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke.

A Fidesz Porta nemcsak földdel, hanem egyéb módon is jutalmazza hűséges katonáit. Urbán Flórián a Felcsút edzője lett, miután részt vett a Magyar Televízió ostromában. I. Szulejmán Felcsúthoz hasonlóan virágoztatta fel szülővárosát, Trabzont. A város labdarúgócsapata, a Trabzonspor még a XX. században is több török bajnokságot nyert. Trabzon testvérvárosa Szigetvár, de jobban illene hozzá Felcsút.

Az amerikai elnökök messze elmaradnak Magyarország miniszterelnöke mögött. Egyikük sem tud felmutatni hivatali ideje alatt a szülőfalujában vagy a lakóhelyén a felcsútihoz fogható fejlődést, amelyhez hasonlót legfeljebb Ehnaton fáraó mondhat magáénak, miután magyar kollégájához hasonlóan új egyházi törvényt alkotott, és bevezette az egyistenhitet. Felcsút a Napistennek épített új fővároshoz kezd hasonlítani. Alcsút és Felcsút amúgy is olyan, mint Alsó- és Felső-Egyiptom volt a predinasztikus korban. Annyi követ, amennyit Orbán Győző dolomitbányáiból a felcsúti vízelvezető árkok csatornázásába beépítettek, utoljára a III. dinasztia idején használtak piramisépítésekhez.

A magyar istenkirályság központja Felcsút, miután Szent István itt ajánlotta fel Magyarországot Szűz Máriának. Ennek emlékére épül legmagasabb FIFAkategóriás stadion mint modern kori szentély. A futballakadémia épületei nem véletlenül néznek ki úgy, mint a katolikus egyetem Piliscsabán. Makovecz tervei szerint a felcsúti stadion is egy nagy oltár lesz kis tornyocskákkal. Ezek a pályák nem sportlétesítmények, hanem templomok. Kultikus helyek, ahol gatyára vetkőzve mutatnak be áldozatokat futballmeccsek formájában Szűz Máriának, aki nagy drukkere a helyi csapatnak.

A végüket járó nyugati demokráciák nem ismerik a nagy birodalmak működési elveit, amelyek Allah, Aton vagy Szűz Mária tiszteletére alapulnak, az országok pedig az istenek által kiválasztott uralkodók tulajdonai. Mivel egyetlen amerikai elnök dicsekedhet azzal, amivel Orbán Viktor, hogy nem egymást követő két ciklusban is elnökké választották, ezért Grover Cleveland volt amerikai elnök szülőfalujába látogattunk el, Caldwellbe (New Jersey). A faluban egy benzinkúton kívül semmi nincs, az elnök szülőházát leszámítva, amely múzeumként működik. Nyoma sincs annak, hogy a hely nagy szülötte nyolc éven át volt az Egyesült Államok elnöke: egy baseballpálya nem sok, annyi nem maradt utána. Hogy Amerikából már soha nem lesz nagy birodalom, azt fényesen példázza, hogy az élhetetlen elnökök sorát gazdagítja Barack Obama is, aki azon kívül, hogy Chicagóért lobbizott a 2016-os olimpia ügyében, annyit sem tett Chicagóért, mint egy lengyel illegális.

Pedig Amerikának is lehettek volna felcsúti mércével mérhető vezetői. Itt van John Murtha képviselő, akiből a török birodalomban szultán, Egyiptomban fáraó, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nemzeti ügyek miniszterelnöke lehetett volna. Amerikában viszont csak az FBI nyomozott utána. Murtha ugyanis 150 millió dollár szövetségi pénzből repteret építtetett magának Pittsburghtől kétórányira. A repülőteret elvileg bárki használhatná, de nem kell senkinek, mert Pittsburghnek saját reptere van, ahol Murtha reptere épült, rajta kívül senki nem lakott. A reptérnek étterme, saját gépe, hangárja és napi négy utasa volt, az egyik Murtha képviselő, aki negyedmagával innen ingázott Washingtonba. Hét biztonsági őr (TEK) vigyázott a reptéren a négy utasra. Murtha képviselő 2010-ben meghalt, így már csak a John Murtha Johnstown-Cambria County Airport őrzi a nevét. John Murtha a repülőtérért elnyerte a „King of Pork” megtisztelő címet.

A névben szereplő „Pork” eredete a „Pork barrel” kifejezésből származik, amit sertéshús vagy szalonna sózására használt hordónak lehetne fordítani. A „Pork” sózott sertéshús vagy szalonna, amit annak megnevezésére használnak, ha egy politikus sajátjaként bánik a közvagyonnal, és a közpénzt a lakóhelyére költi. Azt jelenti, hogy otthon sózza a köz szalonnáját. A magyar köznyelv régen ezt lopásnak hívta, ma fejlesztésnek nevezi. Magyar megfelelője a füstölt kolbász, amit a felcsúti „King of Pork” tölt. Frissen alapított dinasztikus félkirályságok esetén nem beszélhetünk „Pork barrel”-ről, hiszen az ország az uralkodó tulajdona, mint a felcsúti dinasztia esetében is. Itt sóhintés helyett füstölnek. A „Pork barrel”-t olyan politikusok használják, akik közpénzen szavazatokat vásárolnak az újraválasztásuk érdekében. Felcsúton erre nincs szükség, Felcsút szavazása formalitás. Ha nem megfelelő embert választ, azt lecserélik Mészáros nagyuramra.

Itt a „Pork” maga a rendszer. Csak azok repülnek, akik a dinasztia tudta nélkül érdekeltek egy bizniszben, amiből nem a szultán profitál. Ahogyan ifjabb Albert Flórián esetében is történt. A kifejezés lengyel megfelelőőe a „kierbasa wyborcza”, „a választási kolbász”, a csehek ugyanezt pledvolební gulášnak, „választás előtti gulyásnak“ hívják, amiről az amerikai Citizens Against Government Waste (Polgárok az Állami Pazarlás Ellen) nevű szervezet azt mondja, hogy populista demagógok sajátja. Felcsútra ez nem érvényes, mert Magyarország tulajdonosa nem pazarol, csak azt osztja szét, ami az övé.

Az amerikai „Pork barrel” kiemelkedő esete a bostoni Big Dig projekt, amely az Egyesült Államok legdrágább autópálya-építése volt, letartóztatásokkal és négy halottal. Letartóztatás Felcsút esetén kizárt. Bostonban 3,5 mérföld (5,6 km) autópályát 14,6 milliárd dollárból építettek meg, egy mérföldet 4 milliárd dollárért. A példa óriási távlatokat nyithat Simicska Lajos előtt. A 2008-as választások témája volt egy alaszkai „Pork barrel“ projekt, amit Sarah Palin akadályozott meg. Ted Stevens republikánus szenátor 398 millió dollárért akarta szövetségi pénzből megépíttetni a Gravina Island Bridge nevű hidat, amely egy ötvenlakosú szigetet kötött volna össze a Ketchikan nemzetközi repülőtérrel, és ő is a szigeten lakott.

Elnökök azonban nem sózzák a szalonnát. Arkansas Clinton két ciklusa után is porfészek maradt, Bush texasi birtoka, a Prairie Chapel Runch 10 km-re van Crawfordtól, de Bush Crawfordon nem építtetett futballstadiont, és földeket sem osztott a szobalánynak. A Western White Housenak is nevezett házban Bush Putyint, Blairt, Merkelt fogadta, nem képviselő-jobbágyokat és kormánytagokat rendelt raportra, mint a budai pasa. Lance Armstrongot meghívta a ranchra biciklizni, de nem építtetett kerékpárstadiont a birtokára. Jimmy Carterről megírta a Guardian, hogy elnöksége után visszatért Georgiába, ahol mogyorófarmer volt. A Plains nevű városkát még falunak is jóindulattal lehet nevezni, földes út vezet Carter házához. A ház olyan kicsi, hogy egy kezdő könyvelőnek nagyobb van.

Orbán Viktor házai közül az egyik nagyszobája lehet akkora, mint Carter egész háza. A Guardian riportere elámult „az elnök szerénységét és becsületes életmódját látva”. Mentségére legyen mondva, ő négy éven át csak hivatalnak tekintette az amerikai elnöki posztot, nem uralkodónak és hűbérúrnak választotta egy fülkeforradalom.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.