Kvargli és Polka
![](/templates/portrek/24.jpg)
Para-Kovács Imre
2013. 10. 16. · Hócipő 2013/21
Amikor a csehszlovák kulturális kormányzat azzal bízta meg Zdenek Milert, hogy tegye vonzóvá a romlatlan és még nem eléggé szocialista ifjúság számára a munkaalapú társadalmat, eleinte nem jutott eszébe semmi, de miután megbotlott egy vakondtúrásban, azonnal beugrott neki a Kisvakond figurája, mint az ideális szocialista állattípus.A Kisvakond meglehetősen szorgalmas, viszonzást nem vár, ráadásul majdnem vak. A kultúrpolitikusok szerencsére nem értették az iróniát. Kisvakond és kvargli - nekem ennyi elég, hogy elinduljak a városba, és kivegyem részemet a csehekből áradó derűből, ami egyébként teljesen érthetetlen, elvégre ők is közép-európaiak, lehetnének neurotikus vesztesek, mint mi, vagy legalább búsuló szlávok, de nem, jól érzik magukat a kapitalizmusban, jól érezték magukat a szocializmusban (elég csak az Én kis falum című filmre gondolni), és minden bizonnyal a Monarchiát is élvezték, már amennyi jutott belőle nekik.
![](/images/stories/content/2013/21_szam/2013-21-zona-1.jpg)
A kvargli talán kevésbé ismert, mint a Kisvakond, úgyhogy álljon itt a korrekt ismertetés a Wikipédiából: „Az ere deti ol mützi kvarg - li (Quargel - Ol mützi pogácsasajt; csehül: olomoucké tvaruzky, morva nyelv: olomoucké syrecky, németül Olmützer Quargel) egy híres, és ínyencek által igen kedvelt cseh sajt. Állítólag több mint 150-féle elkészítési módja ismert.
A XV. században már leírták a kvarglit. Innentől kezdve ez az ínyencség a cseh konyha nélkülözhetetlen részévé vált. Az üzemi gyártás 1876-ban kezdődött el Alis Wessels manufaktúrájában.
Manapság az 1876-ban alapított losticei sajtgyárban készítik. Ebben a morvaországi városban minden évben megtartják Kvargli-király napját is, egy egész napos eszemiszom ünnepet.
![](/images/stories/content/2013/21_szam/2013-21-zona-2.jpg)
A kvargli egy natúr, lágy, rúzzsal (vöröspenésszel) érő sajt, sovány aludttej túróból készül, zsírtartalma max. 1%, szárazanyag-tartalma 35-38%, sótartalma pedig max. 5%, és nem tartalmaz semmilyen vegyi adalékot. Az érlelés során a sajt természetes biológiai folyamat eredményeként jön létre pasztörizált tehéntejből származó savanyú túróból.”
Jelezném, hogy néhány éve a Kisvakond és a kvargli mellé mindenképpen odakívánkozott volna a cseh sör is, de mivel alkoholmentes változata nincs, ezúttal eltekintek tőle - fájó szívvel, jegyezném meg, fájó szívvel.
![](/images/stories/content/2013/21_szam/2013-21-zona-3.jpg)
A Cseh Napok szervezői szerencsére nem tekintettek el, így az tán a cseh sor végén ott volt a cseh sör, már-már a piac túlfelén, ahová csak a nagyon elszántak jutottak el.
A bejáratnál mi más állt volna, mint egy Skoda típusú személygépkocsi, a cseh ipar büszkesége, de rögtön utána egy cseh iparosnak öltözött úriember próbált kedvet csinálni Csehországhoz, mögötte pedig Kisvakondok bandáztak, és akárcsak egykor a szovjet iparban, itt is volt óriási Kisvakond, nagy Kisvakond és kis Kisvakond.
A brand rendkívül erős, a vakondhorda mögött, szinte elrejtve húzta meg magát Spejbl és Hurvinek (Josef Skupa alkotása még a húszas évekből), pedig szintén határozott karakterek.
![](/images/stories/content/2013/21_szam/2013-21-zona-4.jpg)
A Nagycsarnok speciális hátteret biztosít a cseheknek, mert pacalért igyekvő agglegények és hisztérikus portugál turisták között népszerűsítik amúgy sem népszerűtlen országukat, tehát a hozzánk hasonló céltudatos látogatók mellett meg kell küzdeniük a véletlenül idetévedők figyelméért is. Mondhatnók: sikerrel.
Meglehetősen sokat elárul a nemzet lelkéről a tény, hogyha a Habsburg elnyomás ellen illegális polkázással tiltakozik. Szombatonként összegyűlünk - mondták a csehek -, és megmutatjuk a kutyafejű osztrákoknak, hogy hiába tiltották be a polkát, mi csakazértis polkázni fogunk. De nagyon.
Brutális lehetett, még szerencse, hogy akkoriban nem volt YouTube.
A Fővárosi Önkormányzat Csar nok és Piac Igazgatósága még 2005-ben indította el ezt a rendezvénysorozatot, aminek keretében különböző országok mutatkoznak be egy háromnapos vásár és show keretében, miközben a vásárcsarnokot is népszerűsítik mint idegenforgalmi látványosságot. Azt hiszem, ez elég jól sikerült.
![](/images/stories/content/2013/21_szam/2013-21-zona-5.jpg)
Elég régen jártam a Vámház körúton, és meglepett, mennyire átalakult a csarnok közönsége. Akkoriban is voltak ott külföldiek, de mostanra teljesen levált a galéria a földszintről, odafent gyakorlatilag senki sem beszél magyarul, az eladók is angolul érdeklődnek, hogy mit akarok enni, és csak azután váltanak magyarra, miután hibátlanul kiejtem a kolbászos csili kenyérrel kifejezést.
Csilit lehetőleg ne itt egyenek.
Az egyik összekötő folyosón franciául telefonáló marokkói kereskedő próbálja rásózni az I Love Budapest feliratú bögréket és tárcákat egy norvég csoportra.
Vissza is menekülünk a kvarglik közé, megmerítkezünk a parenyicauniverzum gyönyöreiben, aztán óvatosan megközelítjük a cseh kolbászokat és szalámikat tartalmazó pultot.
Óvatosságunk indokolt, mert ebben a műfajban a csehek nem alkottak maradandót, legalábbis a hazai kínálathoz képest, de ugyanez mondható el a cseh bizsuk szekcióról, ahol - nem túl meglepő - cseh bizsuk vannak. Tök olyanok, mint a magyar bizsuk, műanyagból vannak és csillognak. Bátortalanul megjegyezném, hogy valószínűleg szintén Kínában készülnek, esetleg Vietnamban. De nem is ezért jöttünk.
![](/images/stories/content/2013/21_szam/2013-21-zona-6.jpg)
Nem bírom ki, és az egyik cseh kereskedőnek öltözött embert, aki feltűnően jól beszélt magyarul, megkérdezem a cseh lélek titkáról. Miért van az, hogy a cseh emberek, a magyaroknál nem kevésbé hülye cseh politikusok miatt sem idegesítik fel magukat, nem beszélve a világválságról, a keleteurópai nyomorúságról és a globális felmelegedésről, hanem meglepően jól elvannak? Miért, miért, miért?!
- Jó söröket készítünk, jó söröket iszunk, és nem törődünk a politikával - mondja.
Engem meggyőzött.
Október végén egyébként orosz napok lesznek, november elején a lengyelek jönnek, márpedig mindkét nemzet gasztronómiája jelentős és szívemhez igen közel álló, úgyhogy valószínűleg betagozódom a rendszeresen kulturális indokokkal piacon zabálók népes táborába.
Mellesleg Nu pagagyí! és Bolek i Lolek.
Fotó: Szebeni András
Para-Kovács Imre
legolvasottabb cikkei
legolvasottabb cikkei
Para-Kovács Imre
legfrissebb cikkei
legfrissebb cikkei
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15 • VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”!
Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról
Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc!
Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben
Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált
Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel
Verebes István újabb Örkényiádái
Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut
A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
2024/15 • VII. 17. – VII. 31.
![](/images/elozetes/elozetes-2024-15.jpg)
![](http://www.hocipo.hu/images/sajatad/kaphato-300.jpg)
![](/templates/dizajn-elemek/hirdetes-300x15.png)
![](/templates/dizajn-elemek/hirdetes-300x15.png)
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT
Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.
![](/templates/dizajn-elemek/hirdetes-90x15.png)