Nem értem - 2008/24

Farkasházy Tivadar
2008. 10. 08. · Hócipő 2008/21
Minden világos
Szóval megbízást kaptak Dávid Ibolyáról terhelő adatokat gyűjteni, erről a szerver tulajdonosát tájékoztatni, az NBH főnökének moszkvai útjait kifürkészni, Bajnai Gordonkát megfigyelni, minderről referálni, fegyvereket beszerezni, ügyvédeket lehallgatni, biztosítottak adatait beszerezni, pénzt kéztöréssel behajtani.

És nem volt taggyűlés.

MIHAMARABB
Rogán egy izraeli polgármesteri konferencián bejelentette, hogy a Belváros mihamarabb testvérvárosi kapcsolatokat kíván létesíteni Jeruzsálemmel, illetve egyik kerületével.

Szép gondolat, és teljesen logikus, hogy egy kettészakadt ország kettészakadt várost keres, de figyelmeztetném, ott három vallás birkózik egymással, szóval azért a törökvilágig nem kéne visszajutnunk.

Mindenesetre érdekes lesz, amikor jeruzsálemi delegáció érkezik hozzájuk, és, mondjuk, a Szabadság téren összetalálkoznak Toroczkai és Budaváry talpasaival vagy ifjabb Hegedűs Lóránt híveivel. Az biztos, hogy emlegetni fogják a kedves vendégeket.

Talán éppen a Hazatérés templomában, ahová időnként betérnek, mint nemrég, ami után Morvai Krisztina lelkiismereti és vallásszabadság megsértésének bűntette miatt feljelentést is tett, mert a szeptember huszadikai esti istentisztelet alatt a templom területén tartózkodókkal szemben a rendőrség fenyegetően lépett fel, s az intézkedés alatt a zárt templomi előtérbe könnygázt fújtak be.

A rendőrség vitatja, ők a templommal szemben tétlenül várakoztak, ám amikor egy tüntető egyikük kezéből kicsavarta a pajzsot, az védekezésül kénytelen volt lefújni.

Szerintem a Jobbik európai parlamenti listavezetőjének teljesen igaza van, a pajzselvétel már évszázadok óta az egyházi liturgia része. Ha pedig a vendégek benéznének a templomba, ahol éppen a holokauszttagadó angol történész, David Irving dedikál, akkor vessenek magukra, mit keresnek zsidók egy református templomban.
A templomok autonómiáját a Legfelsőbb Bíróság is védi, amely nemrég megállapította, hogy egy települési jegyző nem korlátozhatja a harangszó erejét. Ugyanis dunaújvárosi lakók indítottak pert a túl hangos harangozás miatt, ám most végérvényessé vált, hogy nincs olyan jogszabály, amely alapján le lehetne halkíttatni a harangozást.

Már az elektronikust, hiszen a hagyományost csak kipárnázással lehetne, vagy ha korlátozzák a felvehető harangozók testsúlyát. A magyar rendőrségnél mindenesetre agyafúrtabbak voltak az amerikaiak. Amikor a nyolcvanas évek végén a kábítószer-kereskedelemmel vádolt panamai elnök, Noriega bemenekült a vatikáni nagykövetségre, egy amerikai kommandó heteken keresztül Metallicát és Guns N’ Rosest bömböltetett teherautók platójára helyezett hatalmas hangfalakból, amíg a bennlévők megunták, és kiadták a diktátort. Minderről annak idején a The New York Times számolt be, de azóta az iraki Fallúdzsában is próbálkoztak e módszerrel, ott a Metallica nem volt elég, ezért AC/DC-vel próbálták kifüstölni az iraki lázadókat.

Meglehetősen elvetendő módszerek, bár engem Morvai Krisztina magas fejhangjával már öt évvel ezelőtt is ki lehetett kergetni a világból.

NYUGATI SZÉL
Egy biztos, Szentgotthárd és Heuligenkreutz mostanában nem lesz testvérváros, utóbbi ipari parkjában tervezik ugyanis felépíteni Ausztria legnagyobb szemétégetőjét, alig ötszáz méterre a határtól. Márpedig majdnem mindig arról fúj a szél. A magyar tiltakozások hatására az osztrák államtitkár kijelentette, hogy megvizsgálják a szemétégető távolabbra történő áthelyezését, ahhoz viszont ragaszkodnak, hogy az ottani ipari parkban maradjon. A tárgyalásokat követően magyar partnere fülig érő szájjal nyilatkozott az osztrákok rugalmasságáról, ami a heuligenkreutzi ipari park méreteinek ismeretében akár hatszáz méteres távolságra is kiterjedhet. Arról nem beszélve, hogy most legalább egy fél évig nem is lesz ott kormány.

ANDRÁSSY ÚT
Eredetileg szeptember 20-án lett volna a terézvárosi lomtalanítás, de aztán átrakták előző napra, nehogy ezzel muníciót szolgáltassanak Budaházy csikósainak. Biztos, hogy a Vuitton, a Gucci meg a Burberry jó helyre rakta az üzletét?

KIS SZIGET
Bár csak kormoránok és rákok lakják a Szardíniához közeli Mal di Ventrét, egy olasz teherautó-sofőr kikiáltotta a sziget függetlenségét, és erről már az ENSZ-t, valamint az olasz kormányfőt is értesítette. A sziget neve magyarul Hasfájás. Az új elnök rezidenciája egyelőre egy kék sátor.

Szeretem ezt a hírt, hiszen a gyerekkort fantasztikus szigetekkel tölthettem, ott volt Robinson szigete Péntekkel, Gulliver szigete a pöttömnyi emberkékkel, a Kincses-sziget John Silverrel és titokzatos kalózaival, akik azt énekelték, hogy Heten a halott ládáján, yo-hoho, meg egy üveg rum. A Rejtelmes -sziget a Grant kapitány gyermekei által kitett, de később jó útra tért Ayrtonnal, abban olvastam életemben először egy újságíróról, máig emlékszem a nevére: Cyrus Smith mérnök Gránit-palotában lakó társát Gedeon Spilettnek hívták, és a New York Herald munkatársa volt. Aztán ott van If vára és Monte Cristo szigete, egy toscanai csavargás idején egy hétig pont rá nézett az ablakunk, és minden reggel azt vártam, hogy Edmond Dantes feltűnik Faria abbé kincseivel.

Talán ifjúkori olvasmányok adták az ötletet azoknak is, akik kikiáltották Sealand függetlenségét. Ez a Temze torkolatától 10 kilométerre lévő, 9x23 méteres mesterséges sziget, amit a II. világháborúban építettek a német repülők megfigyelésére és az angol matrózok kimentésére. 1966-ban a Bates család telepedett meg itt, majd 1967-ben Paddy Roy Bates hadnagy kitűzte a zászlót és kikiáltotta magát az ország hercegének. Az Egyesült Királyság mint hajót követelte vissza, de a brit bíróság megállapította, hogy mivel a tengeri határon túl van, így nincs illetékessége döntést hozni. 1978-ban egy német üzletember megbízásából holland izomemberek puccsot hajtottak végre, és foglyul ejtették Bates fiát. Ám az apa néhány hű emberrel visszafoglalta a szigetet, kiszabadította Michaelt, a hollandokat pedig hadifogságba vetette. Németország követeket küldött Sealandbe, tárgyalni a békéről és a foglyok szabadon engedéséről. Azóta 150 ezer útlevelet bocsátottak ki, Versace gyilkosa szintén sealandi útlevéllel próbált elmenekülni Miamiból. Az állam fenntartására, magyarán a rozsdásodás ellen pénzt verettek, bélyegeket nyomtattak és rendszámtáblát is készítettek. Mindezeket a sárbogárdi alpolgármester figyelmébe ajánlom, aki nemrég alaposan befürdött egy francia lovagrenddel.

Igazából a Falkland-szigetek némelyike sem nagyobb, ahol harminc éve tönkrelőtte egymást a brit és az argentin flotta, érdemes is volt néhány zátonyért és rozmárért. Háromezer lakója azóta legalább jól él a háborús relikviákból és az emberi hülyeség egyik XX. századi nagy mementójából. Bár ha úgy vesszük, a brit birodalom négyszáz évig az olasz sofőr módszerét használta, szintén meg se kérdezve a helyi rákokat és kormoránokat, nem beszélve a bennszülöttekről. Szép szóval gyarmatoknak nevezték őket, ahogy mi kalandozásnak és honfoglalásnak őseink gyilkosságsorozatát. A Pásztorok jóval egyszerűbben fogalmaztak a Pál utcai fiúkban: Einstand!

NAGY SZIGET
A NASA kaliforniai rakétahajtómű-laboratóriumának munkatársai kilencven GPS-készülékkel felszerelt gumikacsa bevetésével próbálják megfejteni, hogy milyen folyamatok zajlanak az egyik grönlandi gleccserben, és a távozó víz milyen utat jár be. A gumikacsák arra adhatnak választ, hogy miért gyorsul fel nyáron a gleccserek mozgása.

Bizonyára nem olyan kézenfekvő a válasz, hogy azért, mert nyáron melegebb van, de a gumikacsákra nagyon vigyázzanak, mert 1992-ben Sanghajból Seattle-be menet 30 ezer gumikacsa esett a tengerbe, tíz évig hánykolódtak, s közülük több a Labrador-félszigeten, Skandináviában és Izlandon vetődött partra.

Tudom, mindez a jövőnk szempontjából igen fontos, bár a globális felmelegedést követő újabb jégkorszak már inkább az ükunokáim problémája lesz, de momentán jobban izgat, miért érdekli mindez a NASA rakétásait, csak nem valami mellékállás, most, hogy a kínaiak elszedik tőlük a feladatokat?

ÉS A HETEDIK NAPON
Önkritikát kell gyakorolnom, a múltkor azzal élcelődtem, hogy ha a Vatikán tavaszi tudományos konferenciája elismeri, hogy a darwini evolúció nincs ellentétben a Szentírással, akkor utólag ki kell majd tolni a hétnapos isteni beruházás határidejét. Ám azóta olvastam, hogy egy kínai seregély megtanult nyávogni, mert agyára ment a mellette lévő kalitkában tartott két papagáj rikácsolása, ugyanis felfigyelt rá, mennyire elnémultak, amikor gazdájuk boltjába beosont egy macska. Márpedig ez maga az evolúció, méghozzá elég gyors, mert például elég sok békát lenyelhettek addig a kígyók, amire azok megtanultak felfúvódni, hogy a kígyó elgondolkozzék, talán inkább kisebb falat után kéne néznie.

De mielőtt mégis elhinném a hétnapos teremtést, azért megvárok egy ugató egeret.

amikor a hóhért akasztják
Tettenérték az Apeh vagyonosodási vezetőjét, amikor kétmilliós kenőpénzt vett át egy volt budapesti rendőrfőkapitány fiától a Teve utcai kapitányság közelében. Magam is elitéltem az Apák és fiúk dolgozatot 1990 tavaszán, így eszem ágában sincs az apát bántani érte, elég baj ez neki, csak az nem fér a fejembe, hogy a fiú miért nem ment odébb. Csak nem Tribuszernétől kapott kedvet, aki évekig a főkapitánysággal szemben bújkált? Ez az épület valahogy vonz mindenkit, Kiss Ernő dandártábornok is személyesen jelölte körbe a területét. Persze az osztályvezetőt se irígylem, nem elég, hogy azonnal kirúgták, még egy vagyonosodási vizsgálatot is kapott a nyakába.

Pedig ki nevezhették volna elnökké, mint Simicskát.

KÖNYVELÉS
A Centrum parkoló-társaságnak egy bírósági döntés értelmében ki kell adnia, tavaly és idén mennyit juttatott az önkormányzatoknak és mennyit fordított személyi kiadásokra.

- Lajos, le kéne vonni a bevételekből az önkormányzatoknak juttatott pénzt. - Megvan, főnök.

- Semmi számolás?

- Főnök, nullát kivonni nem nagy munka.

NE TÖKÖLJENEK
Annyi szórakozási lehetőség van manapság, hogy az ember már nem is tudja, melyiket válassza. Itt van például az V. Rácalmási Tökfesztivál, amelyet október 3-5-ig rendeznek, de a III. Mecsekháti Tökfesztivál se kutya október 11- 12-én Orfűn. Sajnos azon a hétvégén van a Boglári Töklámpás Fesztivál és az V. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál is, viszont a Tök Jó Nap már október 18-án lesz Kenesén. A hónap utolsó hétvégéjére se maradok tök nélkül, mert a Tökölünk Tökfesztivál október 25-én kerül sorra Bakonybélen.

Aki nem ennyire monogám, annak ajánlom a Csabai Kolbászfesztivált, a Siófoki Tojásfesztivált, a Szigligeti Süllőfesztivált, a Fertőhomoki Diófesztivált, a Balástyai Zöldségfesztivált, a Tardi Kakas- és Tyúkfőzőfesztivált, a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivált, az Ópusztaszeri paprikanapot, a Kadarkúti Gesztenyésnapot, a Hőgyészi Szarvasgombanapokat és a Szilvásváradi Szarvasgombavadászatot.

DE NEHÉZ AZ ISKOLATÁSKA
Nem akart iskolába menni, ezért egy fához kötötte magát, és felhívta a rendőrséget egy 14 éves fehérvári lány. A rendőrökkel közölte, hogy egy sötét autóba tuszkolták, bekötötték a szemét, és egy erdőben hagyták, de pillanatok alatt ellentmondásokba keveredett, arról nem beszélve, hogy az önkötözés egy nagyon nehéz műfaj.

Miskolcon a rendőrök viszont azért razziáztak, hogy elkapják az iskolakerülőket. Bizonyára olyanokról lehetett szó, akiknek életkoruk alapján még kötelező az iskolába járás. A mai fiataloknak mindenesetre nehéz lenne elmagyarázni a KMK, azaz a közveszélyes munkakerülés fogalmát, ami akkor még büntetendő cselekmény volt. Ma viszont Diósgyőr és Ózd térségében aligha. De ez a razziázás az egyetemistákra is kiterjedhetne, mivel szép lassan lasszóval kell fogni a fiatalokat az elmúlt húsz évben alapított álfőiskolákra.

LÓGNI FOGSZ
Nem értem Arnóth képviselőt, hiszen csak arra utalt, hogy Iváncsik államtitkár a zsúfolt kettes villamossal szokott átmenni a száz méterrel odébb lévő minisztériumába. Orbán viszont példás gyorsasággal kivezette és lemondatta a püspökladányi polgármestert, mivel sokan félreértették jó szándékú bekiabálását. Bizonyára így cselekedett volna, ha nem listás, hanem egyéni képviselő, már csak azért is, hogy a költségvetést könnyebben nyomhassák át a szocialisták.

hídra lépni tilos
Egyre jobban idegesít ez a folytonos kivonulás. Sokkal egyszerűbb lenne, ha a mindenkori ellenzék négy évre megkapná a felsőházi termet, és onnan irányítaná az országot. Mert persze azt is kapna, az emberek négyévente arra szavaznának, ki kormányozza Pannóniát, és ki Hunniát, azaz a Dunántúlt és az Alföldet. A Duna lenne a határ, de arra nem szabad több hidat építeni, nehogy összevesszenek a közepén. Vagy csak olyat, amely nem vezet sehová, mint a szekszárdi és a dunaújvárosi. Aki lusta költözködni a neki szimpatikusabb társasághoz, vagy nincs rá lehetősége, annak pechje van. Ez azért nem olyan ismeretlen fogalom errefelé 150 éves török és 45 éves orosz víkendek után.

Egy rádiós halálára
„Közönséges nap volt ez Brian számára. Ő minden nap meghalt.” - mondta Pete Townshend, a Who gitárosa Brian Jones halálakor.

Veretlen tizenegy
Nekünk valahogy nincs szerencsénk Párizzsal. Már Rákóczi nagyságos fejedelemnek is játékbarlangot kellett nyitnia, hogy a Napkirály halála után valahogy megéljen. Nagy szerelmem, Wagner is éhezett itt, kottákat másolva és trombitakivonatokat készítve, ahogy Adynak és József Attilának sem ment erre valami jól. Nem beszélve a hófehér szakállú Apponyi grófról, neki sem volt sok öröme a Kis-Trianon kastélyban.

Pedig a tíz versenyében veretlen Overdose érdemeit messzemenően elismerték a franciák, a nagyszerű húszfős mezőnyben ő volt a bukmékereknél és a kasszáknál is a második favorit. Szokás szerint remekül indult, így néhányadmagával nem láthatta, hogy miután egy ló benn maradt a boxban, a starter leintette a futamot. Csakhogy Overdose háta mögött, aki Suboriccsal beállította a pályarekordot a kézi mérések szerint, úgy, hogy a zsoké a végén feltartotta, előtte meg kétszer hátranézett, hol van Marchand d’Or a nagy ellenfél. A franciák tördelték a kezüket az óriási hibáért, de mivel a rosszabbul indultak látták a zászlót s leálltak, elrendelték a verseny újrafutását. Mind Mikóczy úr, a tulajdonos, mind Ribárszki idomár, mind Suborics zsoké azon a véleményen voltak, hogy Overdose a szívét adta a győzelemért, és nincs egy másik. Ráadásul ő a legfiatalabb a mezőnyben, az öregek jobban bírják a strapát, és annyi vesztenivalójuk sincs, így a versenynap végén újra futottak. Marchand d’Or szinte hajszálra azonos idővel győzött, mint amit Overdose lényegében sétált. A magyar csodalovat máris meghívták a decemberi Hongkong-kupára és a februári dubai kirándulás sem elképzelhetetlen. Azért remélem, Overdose a csábító mamutdíjak helyett inkább megérdemelt téli pihenőjére vonul, bár Mikóczy úr kissé lecsillapodva kihívta a második verseny győztesét egy páros mérkőzésre. Azt javasoltam, legyen félúton, Baden-Badenben, hiszen a három németországi győzelem után a németek már egy kicsit a magukénak érzik. Remélem most már mi magyarok is. Marchand d’Or tulaja győzelmi mámorában igent mondott, de még megkérdezi az idomárját. Egy a lényeg, Overdose Párizsban meg lett kérdezve, s a válasz egyértelmű: valóban világklasszis.



De a szomorkás magyar kolónia legalább egy csodakancát is láthatott, mert Aga Khan Zarkavája hetedszer sem talált legyőzőre. Jól is jöhetett neki az a 2285000 euró, ami a győzelemért járt.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/9  •  IV. 24. – V. 8.
Para-Kovács Imre: senki sem akarja Orbánt elhallgattatni, csak ha lehet inkább beszéljen olyan türk tudatú országokban, ahol szívesen látják őt és retardált barátait Váncsa István: Az Unió úgy döntött, hogy most már aztán tényleg az asztalra csap, és a négypárti többség neki is látott egy újabb határozattervezet megfogalmazásának Smuzewitz Ilona: a létezés a Fidesz által lehetséges, a Fidesz nélkül a farkasok együtt legelnének a bárányokkal, de a Fidesz meghozta a szabadságot és a magántőkealapokat Farkasházy Tivadar hiányolja Magyar Péter 12 pontjából az „örök élet +20 évet” Havas Henrik elfogta Varga Judit „Te mocskos áruló, kedves Péter” kezdetű levelét Kéri László: Forgatókönyv lejáratáshoz Dési János őrült rohangálást látott a Karmelitában, amikor kiderült, mégsem lesz meg az ajándékba odaígért áruházlánc Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Orbán annyira megirigyelte az influenszerek Deák téri pénzszórását, hogy saját kezűleg fog krumplit szórni a Karmelita erkélyéről
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.