Tanévnyitó

az általános iskolában

Trunkó Barnabás
1989. 12. 28. · Hócipő 1989/07
Kedves Diákok, tisztelt Anyuka-Hölgyeim és Apuka-Uraim!

Ismét itt az új tanév, ismét benépesül az Alma Mater. A vakáció alatt kifestettük a fizikaszertárat - köszönet ezért Horváth apukának - , és egy új bordásfalat is kaptunk az iskolánkat patronáló Vörös Zászló Érdemrenddel kitüntetett, Mária Terézia házi gyalogezredtől.
Sajnos a nyelvi laborban Horváth apuka nem tudta megjavítani a cirill betűs írógépet, de ettől függetlenül az orosz nyelvi oktatást folytatni fogjuk. Egyelőre nincs angol nyelvtanárunk, de az Irina néni már beiratkozott egy relaxációs nyelvtanfolyamra, mi bízunk benne, addig is megígérte, hogy a folyamatos mozgást jelentő igék ragozását észt akcentussal fogja tanítani.

Idén új szemléletben kezdünk hozzá a történelemoktatáshoz. A felső tagozattal újravesszük a Rákóczi-féle népfelkelést, és az idén pont kétszáz éves francia ellenforradalmat. A történelemkönyvet a 4. lap aljától, onnan, hogy: „Auróra…”, egészen a 178. oldal közepéig, odáig, hogy: „…vezető szerepe és történelmi küldetése” - nem kell megtanulni.

Ha ezen korszakokkal kapcsolatban a diákoknak kérdéseik vannak, kérjük a kedves szülőket, hogy adjanak azokra gyermekeiknek precíz, pontos és tárgyszerű válaszokat. Ezt kérjük a Horváth apukától is. Namost, a minisztériumban elkészült az új történelemkönyv kézirata, csak még nem bontották fel a borítékokat az ismert visszaélések elkerülése miatt. Amint a tankönyv elkészül, a Horváth apuka vállalta, hogy a furgonjával széthordja azokat. Magam is érdeklődéssel várom, mint tudják, én is történelemének szakos vagyok.

A földrajzórán a politikai világatlaszt nem használjuk, mert azokon a világrendszerek különböző színű satírozásába kézirathiba csúszott. Viszont felhívom a kedves szülők figyelmét arra, hogy a Horváth apuka trafikjában remek dél-amerikai gazdasági térképek kaphatók, amelyeken fel vannak tüntetve az ásványlelőhelyek, sőt Argentína partjai mellett még a legfontosabb bálnavadász-zónákat is bejelölték igen élethű cetek berajzolásával.

A művészettörténet-könyvből Muhinától a Fütyülős kalauzlányig általában minden kimarad. Viszont van egy rossz hírem is: a Laricsevben súlyos számolási hibák vannak! De most következzék a jó hír: a Szolzsenyicin ismét érettségi tétel lesz Solohov helyett. A Csurkáról még nincs döntés.

Könnyítés viszont, hogy környezetismeretből nem kell megtanulni a kerületi tisztségviselők neveit sem.

Idén is tervezünk iskolakirándulást egy szomszédos, baráti országba. A Horváth apuka elintézte nekünk az Edelweiss panziót Graz mellett.

Most pedig megkérem önöket, hogy álljanak fel és együtt hallgassuk meg a lambadát!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/12  •  V. 31. – VI. 13.
FELCSÚTI MÁTYÁS 60
Énekszó és pávatánc köszöntse!
Váncsa István: olyan hosszúak a kórházi várólisták, hogy 7,6 milliárd év múlva érünk a végére, mikor a Nap vörös óriássá duzzad, addig meg csak kibírjuk valahogy Para-Kovács Imre aggódik, nem lesz-e baj abból, hogy a katari emír hamarabb gratulált Erdogan győzelméhez, mint a magyar miniszterelnök Farkasházy Tivadar: a Barátság-kőolajvezeték itteni végét megtekintő szovjet turistacsoportról Smuzewitz Ilona: Majdnem béremelést kaptak a tanárok Kéri László megszerezte a vezér 60. születésnapja alkalmából történő spontán felköszöntésének forgatókönyvét Havas Henriket bízták meg a szittya gondolkodású új honvédfőparancsnok felkészítésével Verebes István Vágó Istvánra emlékezik Dési János: a nép koszos zoknival fogja megdobálni az utolsó lap szerkesztőségét, amely tévedésből megírja az igazságot A Heti Kamu megtudta: ezentúl a greenwichi időhöz mérik a mentők kiérkezését Figyelem! Mától hetven helyett hatvannal kezdődik a pesti trolik számozása!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.