Alijev Csodaországa

Trunkó Barnabás
2016. 03. 17. · Hócipő 2015/06
– Petikém, engem mostanában olyan sok országba hívnak magasszintű hivatalos látogatásra, hogy magam sem tudom, hol kezdjem!

– Tudod mit, Főnök? Kezdjük ábécésorrendben!

– Értem: megint Albánia?

– Nem, ugorjunk..!


A bakui repülőtéren lelkes azeriek ezrei fogadták a hivatalos látogatásra zsebredugott kézzel hazájukba érkező miniszterelnökünket, az európai migránsháború hősét. A kölcsönös szimpátia valószínűleg onnan ered, hogy Azerbajdzsán lakosságának 99 százaléka – muszlim.

Az „azeri nyitás”-kor, a Safarov-ügy kapcsán Orbánék alaposan belecsaptak a Kaukázus-vidék legnagyobb lecsójába, még szerencse, hogy az örmény származású Agárdi Gábor már nem érhette meg, hogy szüleinek őshazája felmondta a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. A világ azóta is azt találgatja: mi vehette rá Orbánt erre az alattomosságra? Legtöbben arra tippeltek, hogy Alijev belengette neki a 3 milliárd dolláros állampapír-vásárlást, majd Safarov szabadulási bankettje után röhögve bejelentette, hogy bóvli papírokat nem vásárol. De úgy hírlik, hogy egyéb pénzügyi vállalásának maradéktalanul eleget tett.

Alijev budapesti látogatásakor a felek már felvillantották a hosszú távú együttműködés legfontosabb projektjeit:

– Aztán, mondjad csak, Viktor barátom, a katonatisztjeink továbbképzésén túl mivel tudnátok még hozzájárulni az azeri gazdaság fejlődéséhez?

– Vártam a kérdést, Ilham! Vártam a kérdést! Mikor nálatok jártam, a reptérről befelé menet tapasztaltam, hogy az autóútjaitok elég rossz állapotban vannak. Na most: mi olyan autópályákat építünk neked, hogy még a nagyságos asszonynak is tetszeni fog, akinek egyébként kézcsókomat küldöm, és majd viszek neki valami kitüntetést!

– Rendes vagy, Viktor, mert sajnos nekünk nincsenek megbízható kivitelezőink! Bakut is alig tudtuk kipofozni, hogy kinézzen valahogy!

– Az autósztrádákra meg ne legyen gondod, Ilham! Van nekem itt Pesten egy csókosom, és annak van egy cége, a Közgép. Már biztosan hallottál róla! A Lajos majd levajazza nektek okosba’ az egészet!


Sajnos erre a beszélgetésre még a „G-Day” előtt, vagyis az azeri elnök 2014. novemberi látogatásakor került sor, így aztán az azeri utak még mindig elég rossz állapotban vannak, az autópályák teljes hossza meg alig 90 kilométer.

A bakui expressz azonban már sínen volt, külker kapcsolatrendszerünkben Azerbajdzsán immár az előkelő 69. helyen áll, megelőzve még Burkina Fasót is. Importunk tekintetében sajnos csak a 124. helyen. A gépipari import például egyelőre nem mutat attraktív adatokat: 2013-ban ennek a volumene mindössze 5875 dollár volt, ami megfelel egy garázsban tartott, jó karban lévő, középkategóriás használt limuzin értékének, extrákkal.

Az utóbbi években jelentősebb forgalmat csak Ilgar Juszifov, a bakui magyar nagykövetséggel szoros kapcsolatban álló lobbista bonyolított le, aki Hungarian Info Center Ltd. (HIC) néven amolyan vízumközpontot nyitott, amelyet – ottjártakor – még Schmitt Pál is meglátogatott. Egy buzgó konzulunk azonban felfedezte, hogy a Juszifov-iroda által beadott vízumkérelmek hamis adatokat tartalmaznak; Juszifov polgártársat akkor érték tetten, amikor schengeni vízumot ígért 3000 manatért, ami akkoriban 800 ezer forintnak felelt meg.

A mostani látogatás úgy is minősíthető, hogy segítő kezet nyújtottunk egy fejlődő demokráciának, hiszen Baku nagy bajban van, amióta a Mol hetente csökkenti (és csak néha emeli) a benzinárakat. Az olaj/gáz-üzletből befolyó pénzek Azerbajdzsán államháztartási bevételeinek eddig több mint 50 százalékát tették ki, ezért a világméretű sonderangebot érzékenyen érintette. A vizitet motiválhatta a szolidaritás is, hiszen az a kurva Ritch Rating Bakut is a bóvli kategóriába tette, mert a recesszió 3,3 százalékos volt, a hiány 12, az infláció meg 14%.

– Ki akarom számolni, hogy mennyibe kerül nekünk ez a látogatás. Utánanéznél, hogy áll most az azeri manat?

– A Matolcsy Gyuri szerint egy manat már csak 185 forintot ér, de tavaly még 350 volt!

– Na, rengeteget spóroltunk, hogy nem tavaly jöttünk Bakuba!


A látogatás során Orbán megkoszorúzta a szépemlékű Hejdar Alijev (az azerbajdzsáni KGB vezetője, később az Azerbajdzsáni Kommunista Párt első titkára, majd a Szovjetunió első miniszterhelyettese, a Politikai Bizottság tagja, végül államelnök) emlékművét, és menyének, a mostani first ladynek átadta a Magyar Érdemrend Középkeresztjét a csillaggal, hangsúlyozva, hogy a kitüntetést valójában a magyar államfő adományozta, de ő személyesen nem tudott eljönni, mert odahaza valami közpénzes, alapítványos törvénnyel piszmog. (Aliyevné nyilván bosszankodva vette tudomásul, hogy az olajosok közül ezt a kitüntetést Hernádi Zsolt már 2010-ben megkapta!)

Még idehaza – évértékelő beszédében – Orbán azt mondta, hogy három tájolási pontunk van: Berlin, Moszkva és Ankara. Ez a felsorolás a három várost lepte meg a legjobban, hiszen a közöttük való lavírozáshoz legalább egy páva kell. De mivel egy háromlábú székkel néha még a suszterek meg a fejőasszonyok is hanyatt esnek, kéne egy negyedik láb is: Baku. Vagy ahogy az azeriek írják: Baki.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.