Nem értem - 2008/06

Farkasházy Tivadar
2008. 03. 12. · Hócipő 2008/06
Viktoriánus kor felé
Orbán ügyes volt, még az ATV Frizbíjébe is elment, így hajszállal a bűvös 50% fölé tornázta a részvételt, mivel a nemre szavazókat is arra buzdította egész héten, hogy feltétlenül menjenek el. Tudta ugyanis, hogy a kormány egyetlen érve az lehet majd, hogy az országnak több mint a fele otthon maradt. Maradt is volna, ha a nemekre buzdító - s e számban önmaguk arányát remélő - SZDSZ nem újítja fel 94-es koalícióját a Fidesszel, amely Szili leszavazásában is remekül működött, és a Városházán is iparkodnak, már ami a járatritkítást illeti. A két ellentétes stratégiával természetesen legjobban a saját soraikat ritkították, ráadásul alapvetően jó elgondolásokat ilyen rosszul bevezetni, ennyire semmibe venni az ellenérveket, más megoldási alternatívákat, az valahol már művészet. Lesz idejük végiggondolni abban a pár ciklusban, amikor senki se fogja őket felkérni, vagy ha igen, Horn Gábor úgyse hagyná. Az SZDSZ kétségtelenül megmutatta önállóságát, csak közben elfogyott. Marha! - kiáltozták a szarmaták, amikor Aquincumtól a Camponáig nekimentek a római légióknak. Az ő szótárukban ez a dicsőséges halált jelentette.

De legalább a forradalom elmaradt, illetve majd bepótolják március idusán, bár reménykedem, hogy a viktoriánus szociális demagógiának legalább annyi haszna lesz, hogy vele egyedül is nyerni lehet, s emiatt talán szakít a szélsőjobbal. Aztán majd ő is csinál egy jóléti rendszerváltást, és szintén megbukik. Ez a nép sajnos nem tud számolni, beleértve politikusait és riportereit, akik vasárnap este egyetlen adatot sem tudtak normálisan értelmezni. De még így is elviselhetőbbek voltak, mint a koalíciós főhadiszállásokon makogó politológusgyakornokok.

Egy biztos, a vizitdíj-automaták hétfőtől elég olcsók lesznek. Tudják mit? Vizitdíj helyett vegyenek egy Hócipőt, pont annyiba kerül, s ezen legalább lehet röhögni.

Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy a legközelebbi népszavazás előtt a Hírtévé is vendégül látja-e Gyurcsányt egy meghitt órára?

Ja, és ki lesz az új egészségügyi miniszter?

egyre erősebb a BARACK
Sajnos a magyar származású Kerry négy éve nem jött be, Sarkozy viszont igen, de Obamáról sajnos mostanában csak turbános fotók jelennek meg. Nálunk viszont hamarosan megalakul a Pálinka Nemzeti Tanács, hogy e nemes ital igazi hungarikummá váljon. Első lépcsőfoka mi lehetne más, mint hogy a Gorbacsov vodka mintájára sürgősen az amerikai piacra dobjuk a kecskeméti Barackot.

NICOLAS
Silvye Vartan tán nem is sejthette, hogy Máté Péter dalával egy bócsai polgár eljövetelét is fogja hirdetni, aki a héten végleg bizonyította, hogy magyar. Ne érj hozzám! - e szavakkal mordult egy vidéki férfi a francia mezőgazdaság éves seregszemléjén Sarkozyre, mire a köztársasági elnök: Akkor húzz el, te szerencsétlen barom! Igazi népmesei fordulat, Illyés Gyula 77 magyar népmeséjében is helyet kéne kapnia, mondjuk, Nicolas és a paraszt címmel. Vagy tudok egy még jobbat: A két paraszt.

SZAVÁN FOGTÁK
Azzal vádolják a parlamenti pártokat, hogy sorra megfúrják Sólyom elnök ombudsmanjelöltjeit, aki továbbra sem hajlandó velük egyeztetni. Ez koránt sincs így, csupán szó szerint vették az egyik új posztot, s úgy gondolták, hogy akkor Fülöp Sándor tényleg legyen a jövő nemzedékek ombudsmanja.

NEM EZT AKARTUK?
Egy kábeltolvaj miatt egész Kispest elnémult, bankkártyáról pedig még hetekig nem lehet a környéken pénzhez jutni. Talán vissza kell térnünk a dobhoz, nyílhoz, füsthöz és galambokhoz, mivel továbbra sem írható fel annak neve és címe, aki gyanús kábeleket hoz egy színesfém-kereskedésbe. Pedig Péterfalvy ombudsman leköszönt. Eddig ő volt a kedvencem a Társaság a Szabadságjogokért szervezettel és a Levegő Munkacsoporttal, akik évek óta kitartóan védik a nyilasok és a megyeri büdöske jogait, emiatt robog át Pesten évente kétezer fasiszta és naponta több ezer kamion. Éljen a szabadság!

ATOMVÁROS
Legelőhöz hasonlította a Zalaegerszeg külföldi edzője a pécsi pálya talaját, szerinte technikás játékosai ezért nem tudtak érvényesülni a Paks ellen. Bár Európaszerte híresek a ZTE technikás játékosai, Ronaldinho is tőlük tanulta az ollózást, de azért e hírben egy érdekesebb is van. Mégpedig az, hogy a Paks nem játszhat otthon, mert nincs villanyvilágítása! Miközben egy elég nagy erőmű működik ott. Az persze nem lenne jó, ha a játékosok világítanának.

tejfel úr
- Pallag úr, értse meg, én ott voltam, de nem én hívtam fel!

VÖRÖS ÓRIÁS
A hét legrosszabb híre kétségtelenül az, hogy hétmilliárd év múlva a Nap egyszerűen felperzsel minket. Ráadásul alig egymilliárd év van hátra a földi létből, hacsak néhány aszteroidával nem kezdjük el magunkat oldalba bökdösni, hogy messzibb pályára állítson minket. Fiaim szerint ez nem is olyan könnyű, mert ha túl nagyot lök rajtunk, a víz jéggé fagy, ha pedig túl kicsit, gőzzé változik. Félek, hogy ez már az ő problémájuk lesz.

INKÁBB MEGDiCSÉRNÉK
Egy debreceni postás elásott 732 népszavazási értesítőt. Azonnal kirúgták, pedig a tavaszi munkák közeledtével a jó gazda is beforgatja a leveleket. Azóta megduplázták a rekordját, mert egy kecskeméti kézbesítő 1400-at égetett el, pedig nem avaroknak címezték. Azzal mentegetőzött, hogy megrettent a feladattól. Nem akarom a kollégákat ijesztgetni, de lesz még egy-két népszavazás 2010-ig.

DVA BRATANKI
A lengyel adóhivatal döntése alapján minden adófizető véradás esetén tízezer forint körüli összeget írhat le az adójából, Ezek után még mondja valaki, hogy az adóhivatal nem szívja a vérünket.

MINDEN RELATÍV
Egy brüsszeli felmérés szerint 2010 három kulturális fővárosa közül Pécs áll a legjobban. Szóval akkor sehol sem lesz.

A Hónap EMBEREi
Nálam Tarlós és Karsai, akik megvédték Bánót. Sokat ért vele. De azért jólesik, úgyis rossz hetem volt, mivel szegény Szadait és Gellért Kist is elveszítettük.

Rudi viszont tarthat attól, hogy Putyinnak licencdíjat kell majd fizetnie, ő Medveczkyt, az orosz elnök Medvegyevet tette meg utódának, előbb persze levajazva jövendő állását. Minden oroszok elnöke most öt évig csak kormányfő lesz, ám utána ismét megválaszthatják, hiszen csak egymás után nem lehet valaki háromszor, ha egy kis szünetet iktat közéjük, akkor az idők végezetéig, már az övéig. Rudi beérte azzal, hogy elnöksége utolsó napján egy új igazgatói posztot kreáljon, s mit tesz Isten, Medveczky alelnök működése első órájában éppen Rudit találta a legalkalmasabbnak rá. Aznap egy oldalas óda is megjelent róla a Népszabadságban, de ezt legalább a feladók fizették, nem úgy, mint amikor a Magyar Rádiót dicsőítette száz független értelmiségi az állam pénzén.

Apropó, hányan hallgatják a Kossuthot? Nem lehetne egy milliós hirdetésben azt is közreadni?

BÁRMIKOR
Most vizsgálják, aludt-e az a két pilóta, akiknek a gépe az irányítótorony legnagyobb megdöbbenésére egyszerűen elzúgott a repülőtér felett, majd némi éteri kiabálás után visszafordult, és békésen leszállt. Nem vicc, de ha már így történt, azt javaslom nekik, hogy sürgősen lépjenek kapcsolatba Gaskó úrral, ő majd elmagyarázza nekik, hogy nem elalvásról volt szó, hanem röpsztrájkról. Ahogy a hamburgi gép első pilótája is tette, tudják, amikor helyette a másodpilótája próbálta letenni a gépet a nagy szélben, nevéhez méltóan másodjára már sikerült is.

MAGYAR RÉPA
Olvasom, hogy a sárgarépa lila volt, mai színét holland kertészek a királyi család tiszteletére nemesítették. A Fidesz is áttérhetne a narancsról a sokkal magyarosabb répára, mese is van róla, mindenki hozzon magával még egy embert, és akkor kihúzzuk. Most is bejött.

KIMUTATKOZÁS
Régi szabály, kritikust sose bánts, mert a többi is rád ugrik. Most attól a laptól, amelybe kilenc évig írtam. Egyre jobban szégyellem is. Amúgy az általuk védett képzett urat sosem bántottam, ő mart belém százszor, csak időnként felelevenítem egy fura tárgyalását egy sajtóbankárral Szárszón. Már én is unom, de annyit majd csak elérek, hogy ne köszöngessen rám folyton. Mert oly álszent, hogy miközben évek óta utazik rám, ahol ér, belém rúg, de ha találkozunk, széles mosollyal üdvözöl. Az még nem ok rá, hogy valaha ismertem.

MAGYAR HÁZKUTATÁS
Míg a rendőrség a Magyarok Nyilait üldözte, az egyik gyanúsított lakásán felejtettek egy dossziét, benne a keresett tárgyak és emberek listájával. Aki azonnal berohant vele a szegedi kapitányságra, de se ők, se a Nemzet Nyomozói nem voltak hajlandók tőle átvenni, végül az ügyészségen leadhatta.

Emlékeznek Moldova ávósára, akinek a könyvbe rejtett tízdollárosát - amit majd megtalál - kiszedte a házigazda, hiába könyörgött, hogy adja elő, mert ha nem viszi vissza, kirúgják az állásából? Eddig azt hittem, csak írói túlzás.

BALKÉZ-SZABÁLY
Összeadási hiba folytán kétszer annyit fizetett be egy kis falu az Apeh-nek, de júliusig nem kaphatja vissza, így most kölcsönt kell felvennie. Azon töprengek, ha a paragrafus és az emberség találkozik, akkor melyiknek van előnye?

A SZÍNÉSZÁRVÁK JAVÁRA
Bár a pétervári, a lengyel és a magyar színészválogatott mögött csak negyedikek lettünk, csapatunk legjobbjának mégis Kisrigó László bizonyult, aki polgári foglalkozására nézve Szeged-Csanád megye püspöke. S úgy röpködött a kapuban, mint egy angyal. Másnap a Tromos-pályán ünnepelte László atya a 60. születésnapját. Mészöly volt a bíró, amíg síp van a szájában, addig se szentségel.

SZÁVAY
A párizsi döntőt leszámítva ötször esett ki az első fordulóban, de most legalább a sajtó nem nyaggatja azzal, mennyit keres. Viszont örömmel hozzák, hogy így is előbbre jutott a világranglistán, már tizenhetedik. Csakhogy az mindig az előző 365 nap összesítése, s mivel Ágnes júliusban kezdte nagy menetelését, ha így megy tovább, akkor csak az ősszel fog alaposan visszaesni, amikor kiesik neki Palermo, New Haven, s az amerikai bajnokság ezer pontja.

esti futam
Kicsit olyan érzésem volt, mintha Talma bukott volna. Már osztályt, mert felette Faubel, Kallio, Bautista, Luthi, Simoncelli, Pasini, Pesek csatázott, szóval a régi ellenfelek, akik mind felmentek a 250-be, ahol a Tóth-team versenyzője, Barbera az egyik nagy sztár. Talmát motorhiba miatt tizen- egyen megelőzték, már a saját árnyékán kívül, amit elég nehéz volt megszokni a katari éjszakában. Gadea simán nyert, ő is felmehetett volna, mert így megint egy spanyollal csatázhat.

SOK SARKA LESZ
450 évnyi feudalizmus után demokratikus kormányzati rendszerre vált a Sark-sziget, amelyik Normandia partjainál a XVI. század közepe óta brit gyarmat, s 600 lakosa részére csak most fogják bevezetni az általános választójogot. Drukkolok nekik, csak azt nem tudom, hat négyzetkilométeren hogyan fog az a sok párt elférni?

magyar tőkés
Az egész kampányból engem a CBA füzete nevettetett meg a legjobban. Gondolom, nem a dolgozók szavazták meg a címlapját, feltehetően a többségi tulajdonosok döntöttek. Mármint arról, hogy éljen továbbra is az állami tulajdon. A füzet vezérgondolata a cég legfőbb imázsa, hogy ez egy magyar üzletlánc. Mióta? 200 éve? Mert akkor elhiszem. Annyi mindent adtak már el ugyanis magyar tőkések az elmúlt két évtizedben a multiknak, hogy az ilyen mondatokat azért nem vésném kőbe, mint Mózes tábláit, akiről szintén a héten tudtuk meg, hogy nem is beszélt Istennel, csak hallucinogén főzetek hatása alatt állt, legalábbis Beni Sanon izraeli tudós szerint.

A bizonyíték természetesen itt a címlapon: sok magyar terméket forgalmazunk. Csakhogy mennyi az a sok? Egy jobb közértben ma már tengeri sóból is legalább húszféle van, honnan tudjam, hogy közülük melyik a magyar?

Már csak azt kéne tudni, ha bemegyek egy CBA-ba, melyik pénztárhoz álljak? A jobbhoz, vagy ha túl sokan állnak ott, akkor mehetek a balhoz is?
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.