Avatnak... megnyitnak... átvágnak

Szabados Gábor
2014. 03. 28.
Végre van már nekünk 4-es metrónk, Demszky szégyenére, Tarlós dicsőségére. E sorok az átadás előtt íródtak, de gondolom, úgy lesz, hogy Tarlós átadja a metrót Orbánnak, Orbán pedig visszaadja Tarlósnak. És akkor ezzel a miénk lett, még az EU se veheti el tőlünk, maximum pisloghat, mint miskolci kocsonyában a béka. A választás napjához időzített legnagyobb átadás kapcsán tartsunk egy kis szemlét új és még újabb javaink, esetleg félig kész javaink, vagy alapkő szintű javaink felett.

Mindenekelőtt apró pontosítás szükséges Rogán Antal minapi kijelentéséhez, miszerint a csaknem kétmilliárd forintból (a pénz szinte teljes egészében uniós euróból lett magyar forint) felújított Olimpia parkot nem azért adták át most, mert közeleg a választás napja. Az apró pontosítás: de!

Jó példa erre a Ferenciek tere, aminek szintén a minap volt a hivatalos megnyitója – másfél hónappal azután, hogy kész lett, és használatba is vettük.

Nincs ezzel különösebb probléma, négyévente ilyentájt nagy az avatási, átadási, megnyitási hajlandóság, érthető, hogy a regnáló kormány azt szeretné, hogy őt ünnepelje a sajtó, a nép.

Annyiban más a mostani átadási dömping, hogy darabszámban minden eddigit felülmúl. Átadnak nagy pénzekből épült-megújult dolgokat épp úgy, mint szerényebb mértékű létesítményeket. Továbbá, ha valahol nincs mit átadni, ott alapköveket tesznek le, szakmányban.

Az átadási hullám legkiválóbb hajósa maga a kapitány, de sokat vállal, és ragyogóan teljesít Fazekas Sándor miniszter és Németh Lászlóné másik miniszter. Egy kis, töredékes felsorolás, szinte találomra válogatva a végtelen kínálatból:

Termelői piac nyílt Zalakaroson. Szigetszentmiklós családias bölcsődével gazdagodott. Több mint 1,5 millióért elkészült a csabai skatepark (extrémsport-pálya). Van már nekünk kalocsai kormányablakunk. Végre birtokba vehetjük a medinai radarállomást. Maga Orbán Viktor adta át a ceglédi, megújult városi uszodát, más pedig a cecei rendőrőrsöt, de ott van a sorban az egyeki rendőrőrs épülete is. Immár új székhelyen üzemel a ferencvárosi Platán Idősek Klubja, e tény is a kormányt dicséri. És persze vannak a mega- és gigaberuházások, mint a Kossuth tér – párszor még át fogják adni a mostani után is –, Szilvásvárad lovas alapköve (Fazekas Sándor), a TV2 vadonatúj, csúcsszuper vezérlője, hazánk első fedett lőtere, amit Komárom nyert el – sajnos, csak polgármester avatta, pedig többet érdemelt volna –, a felújított dömösi kikötő (Némethné), a két új, Stadler Flirt motorvonat közül az egyik (Némethné, Kápolnásnyéken, ahol természetesen felújították a vasútállomást). Középárfekvésű beruházásnak számít a Gárdonyi Géza Emlékház Egerben, ami 15 millióért ragyog régi fényében.

Orbán Viktor Lego-gyárat avatott Nyíregyházán, méltatva a dánokat, a magyarokat, a Legókat és a gyerekeket. Valamint kormányát.

Varga Mihály is kivette a részét az átadásokból, így ír erről a legautentikusabb forrás, a kormányportál: „Nagy teljesítményű, 150 ezer forint értékű gyümölcsprést kapott A legtöbb magyar terméket árusító iskolabüfé verseny győztese pénteken Budapesten a III. kerületi Kerék Utcai Általános Iskola és Gimnáziumban; az általa felajánlott elismerést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át a helyszínen.”

A díj se semmi, az pedig külön szép Varga Mihálytól, hogy a helyszínen adta át a gyümölcscentrifugát, és nem kérte meg az iskolát, hogy látogassanak el érte mondjuk Sopronba.

Az avató- és alapkőletevő beszédek fejmagasságig érő ködként ülnek rá az országra, nehezen veszi az ember a levegőt az ámulattól és áhítattól. Hogy ne érjen bennünket felkészületlenül, lássunk néhányat az április 6-áig hátralevő pár nap ezernyi átadása közül:

• Rogán Antal felavatja azt az ollót, amellyel valahol, valamilyen nemzeti színű szalagot vág át.

• A rezsiharc győzteseinek állít emléket az a szoborkompozíció, amit Németh Szilárd leplez le az ország minden megyéjében, plusz külön a fővárosban.

• Országjáró körútjának állomásain jó egy hónappal az eredeti határidő előtt májusfaállítások fogadják miniszterelnökünket. (És előrehozzák a húsvéti nyulat is, az ünnepségen a Három Hazai Keresztény Tenor ad műsort: Harrach, Semjén, Rétvári.)

• Érthető okokból ugyancsak Orbán Viktor avatja fel az ország egyik legnagyobb alapkőbányáját.

• Pintér Sándor 800 méter tűzoltótömlőt ad át, az első 60 méteres szakaszt saját kezével vágja át.

• Balog Zoltán játszótereket avat, játszóterenként legalább öt buksisimogatással.

• Április 6-áig önkéntes felajánlásként 2014 kilométer árkot pucolnak ki a közmunkások.

• Legóösszeszerelő helyiségeket ad át tucatnyi óvodában Hoffmann Rózsa. Az új, korszerűen felszerelt helyiségek korábban egyszerű játszószobák voltak.

• Miskolc polgármestere tíz férőhelyes szabadtéri kerékpártárolót avat a Lyukóvölgyben. Az ünnepi eseményre maga a polgármester is kerékpárral megy, amit egy autóval visznek utána.

Általában, konkrét cél nélkül is miniszterek és államtitkárok járják nagy, gyönyörű, szirénázó fekete autókkal az országot: bárhol, bármikor, bármit lelepleznek, átadnak, felavatnak, ami valahol áll. Vagy mozog.

Jelszavuk: „Megnyitunk! Átvágunk!”
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/9  •  IV. 24. – V. 8.
Para-Kovács Imre: senki sem akarja Orbánt elhallgattatni, csak ha lehet inkább beszéljen olyan türk tudatú országokban, ahol szívesen látják őt és retardált barátait Váncsa István: Az Unió úgy döntött, hogy most már aztán tényleg az asztalra csap, és a négypárti többség neki is látott egy újabb határozattervezet megfogalmazásának Smuzewitz Ilona: a létezés a Fidesz által lehetséges, a Fidesz nélkül a farkasok együtt legelnének a bárányokkal, de a Fidesz meghozta a szabadságot és a magántőkealapokat Farkasházy Tivadar hiányolja Magyar Péter 12 pontjából az „örök élet +20 évet” Havas Henrik elfogta Varga Judit „Te mocskos áruló, kedves Péter” kezdetű levelét Kéri László: Forgatókönyv lejáratáshoz Dési János őrült rohangálást látott a Karmelitában, amikor kiderült, mégsem lesz meg az ajándékba odaígért áruházlánc Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Orbán annyira megirigyelte az influenszerek Deák téri pénzszórását, hogy saját kezűleg fog krumplit szórni a Karmelita erkélyéről
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.