Megmenekül a kapitány?

Farkasházy Tivadar
2008. 07. 22.
Farkasházy Tivadar az 1984-es Európa-bajnok ifi válogatott első emberét, Bicskei Bertalant kérdezte az U-19-esek prágai sikeréről, a spanyolok felett aratott győzelmet követően.- Ha nem akarsz életed végéig a Régi Síposban merengeni a múlton, akkor nagyon drukkolj az elődöntőben a fiúknak!

- Mert?

- A 6:3-nak lassan sajnos eltűnnek a koronatanúi, marad a 84-es arany Moszkvában.

- Erre nem is gondoltam. Tudod, amikor Sztancsekkel és Piski Elemérrel, a két segítőmmel a győztes meccs után bandukoltunk az öltözőbe, azt súgtam nekik: félek, hogy az elkövetkezendő tíz évben nem nyerünk Európa-bajnokságot. 25 lett belőle.

- Még csak 24, vagyis ha az idén nem is sikerül az arany, jövőre máris bejósoltad. De mi az, hogy bandukoltatok?

- Akkoriban még nem volt ekkora a gólöröm.

- Különben se rúgtatok gólt a döntőben, csak nem kaptatok, Petry pedig kivédte a büntetőket.

- Pontosabban hármat, de ez elég volt, mert mi csak kétszer hibáztunk.

- Hány gólt kapott Zsolt a tornán?

- Egyet, a spanyoloktól. De az is szabálytalan volt, mert egy szögletnél Szélpált kilökték a labda alól és befejelték.

Bicskei Bertalan és Bognár György

- Gyuri, azért ne tedd fel az egész csapatot a pirosra!

- Az oroszok elleni győzelmek akkoriban dupla örömet okoztak, elmondanád az összeállítást?

- A kapuban Petry, előtte Haász, Pintér, Szélpál, Keller, a középpályán Deák, Kovács Ervin, Orovecz, Vincze, elől pedig Zsinka és Kovács Kálmán.

- Egy Vitray műsorban Sugár András akarta Puskásra rábizonyítani a hetvenes évek elején, hogy nem tudja a londoni tizenegyet, akkoriban jöttem haza Madridból, Öcsi Österreicher Emillel azzal szórakozott a bárokban, hogy kellett mondani egy évet, a másik pedig sorolta a Honvéd ifit. Mit gondolsz, ebből a csapatból Petry, Pintér, Keller, Vincze Pilu és a két Kovács hányszor lett később nagyválogatott?

- Legalább százszor.

- Legalább kétszázszor, pontosabban 211-szer. Pedig akkoriban jutott be a Videoton az UEFA-kupa döntőjébe, legyőzve a Real Madridot is, méghozzá idegenben, 1985-ben pedig Mezey György csapata lett Európa legjobbja, a brazilokat 3:0-ra verve.

- A következő évet azért ne nagyon említsd.

Keller József és Novák Dezső

- Nagy ügy, jön az Ajax és a Real Madrid!

- Neked se mondom Liechtensteint. Csak azért említettem a nyolcvanas évek közepének nagy sikereit, mondhatni az utolsókat, hogy micsoda konkurenciával kellett a fiaidnak utána megbirkózniuk. Most sokan nehezményezték, hogy tízmilliók lettek beígérve a mai csapatnak. Te mennyit markoltál fel a győzelem után?

- Ha jól emlékszem, nyolcvanezret, a fiúk kevesebbet.

- De volt egy plusz jutalom is, amit a Népsportban olvastam, hogy a döntő után megengedted a srácoknak, hogy belevessék magukat a moszkvai éjszaka csillogó forgatagába. Ez konkrétan mit jelentett?

- Elszaladtunk a nagykövetségre, aztán volt a díjkiosztó, majd a szállodában is koccintottunk egy pohárral.

Urbán Flórián, Verebes József és Kovács Kálmán
az RTL szakértőivel


- Verebes majd nagyot mond, Urbán pedig nagyot dob!

- Lehet, hogy a mai fiúk tízmilliókat kapnak, de egy elegáns moszkvai szállodára már nem futná az MLSZ-nek. Összejöttetek azóta?

- Minden kerek évfordulót megünneplünk.

- S nem bánod, ha a mostani srácok el fogják egy kicsit homályosítani az emléketeket?

- Abszolút nem. Annál is inkább, mert egy évig én felügyeltem rájuk.

Pintér Attila és László Csaba

- Az Üllői úton azt huhogják, hogy László Csaba
hamarosan ugandai kapitány lesz!

- Szerinted mivel nyertek a spanyolok ellen?

- Bombaerősek, még nem tudásban, hanem lelkiekben.

- Úgy legyen, ámen.

(Bicskei Bertalannal a Magyarország - Spanyolország
meccs után beszélgettünk)
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/14  •  VI. 29. – VII. 12.
VÁNCSA + PARA + LENGYEL + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Lengyel László: Sajtórebellisek Váncsa István: Ha lesz főispán, akkor a telhetetlen alattvalók egyre többet fognak követelni, lesz főszolgabíró, tanácsnok, kisbíró... Para-Kovács Imre: A jobbágyi körök hisznek a szeretet és összefogás erejében, a 27%-os áfában és a 699 forintos sajtos rolóban Farkasházy Tivadar a be-, majd kimutatkozó Moldováról Smuzewitz Ilona: Éljen a házastársi rátermettség, avagy hogyan legyünk politikusférjként jó igazgatók! Verebes István: A magamfajta ironikus ember iróniája immár hamvasgyenge ahhoz képest, ami ironikus fölött ironizálni szeretne Dési János az egymilliós karórában Fedél nélkült áruló királyfiról, olyan kiskirályok okulására, akik úgysem olvasnak A Heti Kamu megtudta: az Orbán-kormány október végéig meghosszabbítja az Anglia elleni 4:0-ás győzelmet Trunkó Barnabás szerint a KSH statisztikusai szabadságon lehetnek, mert náluk még mindig csak 18% az élelmiszerek drágulása
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.