Columbo a belvárosban

Trunkó Barnabás
2014. 04. 30. · Hócipő 2014/09
Belváros-Lipótváros önkormányzatának képviselő-testülete sokáig törte a fejét, hogy kinek lehetne, illetve kinek kellene még szobrot állítani a kerületben.

Már régóta tervezték, hogy meglepik a polgármestert egy Luis Vuitton-os zsánerszoborral, de a pályázati kiírásba gépelési hiba csúszott, így Rogán helyett Reagan kapott szobrot a kerületben, azt a látszatot keltve, mintha az előtte álló Szovjet Hősi Emlékművet akarná megkoszorúzni.

A csalódott polgármesternek kárpótlásul megszavaztak egy Rikkancs című szobrot, de mivel a mai választópolgár már alig ismeri ezt a régi urbánus mesterséget, az újságárus fiú kezébe nem Az Est-et, vagy Esti Hírlap-ot adtak, hanem egy Blikket.

A szoborállításokat véleményező Budapest Galéria ahhoz azonban nem járult hozzá, hogy a bulvárlap címlapján Közgép-reklám is legyen. A szoborengedélyezés egy összetett hatósági feladat. Annak idején az illetékesek nem járultak hozzá, hogy az Ausztráliából ajándékba kapott Shakespeare-szobrot a Belváros valamelyik közterületén állítsák fel, így aztán Willinek az egyik Duna-parti nejlonszálloda magánterületnek minősülő terasza adott politikai menedékjogot. Pedig a szobor kuriózum; az egyetlen olyan alkotás a kontinensünkön, amelyik a nagy drámaírót – eredeti foglalkozására utalva – színészként ábrázolja.

Shakespeare nyilván azért nem kaphatott egy talpalatnyi közterületet sem a promenádon, mert az kellett a Kutyás lány című kompozíciónak, amelyen a csökönyös eb nem akarja visszaadni a labdát gazdijának. Mindezen jól mulat a parti korláton üldögélő Kiskirálylány, azt demonstrálva, hogy a szoborállításban szó sincs férfisovinizmusról, sőt – beleszámolva a Belvárosi Plébániatemplom előtt álló Szent Hedviget és Szent Kingát – a Duna-parti sétányon több hölgy van, mint a kormányban.

Az V. kerület önkormányzata azonban bosszankodva állapította meg, hogy a legfrappánsabb szoborállítási ötleteket elhappolják előlük. A nagybányainak egy templom előterében állítottak szobrot, a készülő Gábrieles alkotást meg a kormány vonta a hatáskörébe.

A nemzet főterén is nagy volt a szobormozgás: Attila közelebb került a dinnyehéjhoz, és Kossuthot is lecserélték egy Kossuth 2.0-ra. Közben túszcsere is zajlik: egy köztársasági elnökért két miniszterelnököt kapunk cserébe Andrássy és Tisza személyében.

De ezek a magasztos alkotások nem pótolhatták a kerület hangulatát meghatározó zsánerszobrokat. Ezért az önkormányzat úgy döntött: mivel a kerületben áll a Belügyminisztérium épülete is, a következő szobor – áttételesen – arra fog utalni, hogy a környéken kéthetente érezhetően javul a közbiztonság. Már az is biztató jel volt, hogy a Zrínyi utca sarkára álmodott, kissé túlsúlyos Békebeli rendőr című kompozícióval a kerületben sikerült megnövelni a rendőri jelenlétet.

A testület úgy vélte: a lakosság szubjektív biztonságérzetét tovább javítaná, ha még több rendőr lenne az utcán.

Először Hercule Poirot-ra gondoltak, de kiderült, hogy ő belga, és róla mindenkinek csak a kötözködő brüsszeli adminisztráció jutna az eszébe. Származása okán Maigret felügyelő sem jöhetett szóba, hiszen a francia hekusról mindenki Trianonra asszociálna, nem beszélve arról, hogy alkotójának, Georges Simenonnak a neve kísértetiesen hasonlít Simon Gáboréra. Mivel a nemzetközi krimiirodalom még nem ismer legendás orosz vagy azerbajdzsáni nyomozókat, csak Columbo maradt.

A szerkesztőségünkkel szemben lévő Falk Miksa utca sarkán maga a polgármester avatta fel az amerikai hadnagy szobrát, aki – ha nem LAPD-nél, hanem a TEK-nél szolgál – már dandártábornok lehetne. A zsánerszobor egyébként nagyon bájos, nem hiányzik róla a gyűrött ballonkabát, a felkunkorodó gallérú ing, a rosszul megkötött nyakkendő, sőt az elmaradhatatlan szivar sem. A szokásos jegyzetfüzet meg biztosan az egyik zsebében van, de nem áruljuk el, hogy melyikben. Talán csak a jó öreg Peugeot hiányzik, valószínűleg azért, hogy a szobor ne tartalmazzon termékmegjelenítést.

Viszont a kompozíció szerves része a Kutya nevű busset hound, akiről Rogán is említést tett az avatóbeszédében. A járókelők azonban hamar észrevették, hogy valami művészi aránytévesztés, vagy talán a rosszul választott perspektíva okán az eb jóval nagyobb, mint ahogy azt a polgármester jelezte.

Nem hallgathatjuk el, hogy Columbo szobra azért került a Falk Miksa utca sarkára, mert a döntéshozók sokáig úgy tudták, hogy Peter Falk a mi Falk Miksa kollégánk dédunokája, ezt azonban a családfa – az apai ágon – egyértelműen cáfolja. Anyai ágon van magyar vérvonal, de ezt most hagyjuk, és térjünk rá vissza a mindannyiunk számára megtisztulást hozó húsvéti ünnepek után.

Ha azonban ezt a tévedést az Erzsébetváros is megismétli, akkor a Fészek Klub környékén, a Kertész utca sarkán áll majd Tony Curtis szobra is.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/12  •  VI. 5. – VI. 18.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor olyan népszerű Európában, mint az övsömör! Kimond dolgokat, főleg a tudatlanságból eredő félelemre alapozva Bartus László: Feltörték Szijjártó Péter agyát! Váncsa István szerint Orbán ne az Európai Unió vezetője legyen, ő ennél többre hivatott, legyen Afrika és Óceánia vezetője is! Smuzewitz Ilona: Anyám nem akar jachtot venni, mert nem tud úszni, de elég, ha a könyvelő tud úszni Farkasházy Tivadar: A háborúpárti lapok persze megint hazudnak a trónörökösnő 16 milliós táskájáról, mert azt már 8 millióért is meg lehet kapni akciósan Havas Henrik jelen volt a Karmelitában, amikor eldöntötték, Orbán lesz a következő magyar űrhajós, az országot pedig Ráhelre hagyja Dési János: a zuglói kiskertekre parkoló fociszurkolók hatásáról az önkormányzati választásokra Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor megtalálta a III. világháború történelmi atlaszát A Heti Kamu megtudta: Trump a büntetésvégrehajtási intézménnyé alakított hatvanpusztai dácsában fogja letölteni börtönbüntetését
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.