Nem értem - 2008/15

Farkasházy Tivadar
2008. 07. 16. · Hócipő 2008/15
Ön szerint ki vezetett ideáig?
1. Bayer Zsolt
2. Vona Gábor
3. Für Lajos
4. Morvai Krisztina
5. ifjabb Hegedűs Lóránt
6. Budaházy György 7.
Toroczkai László
8. Tomcat
9. Az illető nem szerepel a felsoroltak között

dunába vizet
Suchman meg akarja győzni Vonát, a Jobbik elnökét, Orbán egykori polgári körének beltagját. Miről?

Hallott már arról, hogy bármelyik komoly jobboldali francia politikus közül valaki szóba állt volna Jean-Marie Le Pen úrral?

A BORZALMAS TÖBBSÉG
Aki dobál, aki üt, az tiszta sor. Kivéve a magyar bíróságon. De aki megengedő, hogy na jó, legyenek cigányok, zsidók, melegek, de húzzák meg magukat, ez az, ami igazán felháborít. Ezért folytatom Bobby Fischer magyar őseinek a történetét. S már találtam is Eötvös úr személyében valakit, akit ez rajtam kívül rettenetesen izgat.

Márpedig ha csak egy komoly olvasónk akad, máris megérte!

szolidaritás
Sólyom nem kelt ki a tojás ellen.

magyar charta
Kirúgja, leveszi, szökteti magát, beíveli, lő, mellé! Egyszemélyes csapat.

ROSSZ ÜZLET
Valaki csúnyán elárulja Magyarországot, valaki eladja a politikusi tisztességet csak azért, mert az elmúlt napokban pár százalékkal csökkent a népszerűsége - mondta a kormányfő.

Ha valaki egyszer árulózik, többé nem tiltakozhat ellene, ha százszor mondják rá.

HÍRKERESŐ TOPLISTA HÉTFŐn
Kisapostagon vitorlázógép ütközött autónak.

Leütötték Orosz Józsefet.

Balzsay kiütéssel védte meg interkontinentális címét.

BIZTONSÁGI ŐR A DERBYN
- Farkasházy úr, rendben, adják el a Kincsem Parkot. De előtte bontsák le a Lánchidat, zárják be az Akadémiát, szabályozzák vissza a Tiszát, és szüntessék be a balatoni gőzhajózást!

VALAHOL HOLLYWoODBAN
- Elolvastam a forgatókönyvét, lenne pár észrevételem.

- Parancsoljon.

- Tehát nyolc embert ölnek meg a bankban.

- Igen.

- Utána gyorshajtás miatt megállítják őket a város határában, a lábuknál vannak a fegyverek, de nem írják fel a rendszámukat sem.

- Igen.

- Letartóztatnak két másik embert, és életfogytra ítélik őket.

- Igen.

- A bírót utána más fontos beosztásba helyezik.

- Igen.

- Aki feldobta őket, többmilliós jutalomban részesül, amelyet nem kell visszafizetnie, annak ellenére, hogy kiderül, mások a tettesek.

- Igen.

- De az, aki hosszú évekkel később, fémkeresővel rátalál a gyilkos fegyverekre, és így az igazi tettesek nyomára vezeti a rendőrséget, az csak egy üveg bort kap jutalmul.

- Igen.

- Az egyik tettes felköti magát egy keresztbe tett partvisra a cellájában, mert nem akarják pihenése közben zavarni a börtönőrök.

- Igen.

- Sőt, előtte egy ötvenoldalas naplót is ír, tele más, korábban elkövetett gyilkosságaival, amelyet kicsempész a feleségének.

- Igen.

- Mondja, hogy tudott ennyi baromságot kitalálni?

- De uram, ezek mind megtörténtek Magyarországon!

Felségsértés
Veszprémben botrány tört ki, mert a város turisztikai attrakcióit népszerűsítő óriásplakátok alkotója István és Gizella szobrára sárga napszemüveget helyezett, ráadásul Gizella királyné balja a győzelem V-jelét mutatja. A KDNP tiltakozik: szerintük ízléstelen, méltatlan a városhoz, Szent István királyhoz és Gizellához, így aztán a kinyomtatott plakátokat már ki sem helyezték, vélhetően ifjabb Rajk 56-os emlékműve mellé kerülnek.

Szeretném felhívni e fantompárt helyi vezetőinek a figyelmét, hogy Szent Istvánról nem sok hiteles képünk maradt fenn, ha nagyon szemtelen lennék, akkor megkockáztatnám, hogy egy se, leszámítva egy miseruhát, amelyre Gizella egyik udvarhölgye kissé elnagyoltan ráhímezte, s amin koránt sincs vállára omló haja, mint a tízezresen, talán éppen a fodrásztól jött. Ahogy a koronája is jóval későbbi, szóval egyelőre semmi bizonyíték sincs arra, hogy első nagy királyunk és kedves neje mellőzte volna a sárga napszemüveg viseletét. Ahogy Szikora János révén is egy egészen új Koppány-kép kezd kialakulni, leg- alábbis a nyári szabadtéri színpadokon, úgy Gizelláról is elképzelhető, hogy időnként a győzelem V jelét mutatta a bal kezével.

Alig nyolc éve, hogy Nemeskürty tanár úr jóvoltából hazánk összes tehetségtelen szobrásza zsíros megbízatásokhoz jutott, tele is szórták az országot Szent Istvánokkal, akik közül egyik se hasonlít a másikra, a nagyobb baj, hogy senkire, Barcsay Jenő híres anatómiai könyvéről nem is beszélve. Akkor miért nem reklamáltak?

KOSSUTHFALVA
A monoki polgármester azzal vált ismertté, hogy közmunkához és iskolába járáshoz akarta kötni a szociális segélyt. Egyre több hely csatlakozott hozzá, ő pedig rokonszenvesen érvelt mellette, közölve, hogy tudja, mindez jelenleg törvényellenes, de éppen arra valók a törvények, hogy ha rosszak, akkor változtassanak rajtuk. Az ellenvetések főleg a munkára korlátozódtak, mivel az iskolába járási kötelezettség megvalósíthatóbbnak tűnik első látásra, de nem erről akarok írni. Hanem arról, hogy azóta egy kesznyétei polgár áramot vezetett a kertjébe, hogy ne lopják el az uborkáit, nem is lopták, mert a tolvajt menten agyoncsapta a 220. Mire a monoki polgármester azonnal ügyvédet fogadott a védelmére, mondván: azok a társadalmi tendenciák, amik arra engednek következtetni, hogy az emberek magántulajdona egyre inkább veszélybe kerül, nem vezetnek semmi jóra.

Ugyanis úgy véli, az embereknek meg kell védeniük a magántulajdonukat. Az illető módszerével nem ért egyet, de neki is kijár a tisztességes védelem, mert szerinte ő nemcsak elkövető, hanem áldozat is ebben az esetben.

Persze, a védelem mindenkinek kijár, de a monoki polgármester nekem ezentúl mondhat, amit akar, soha nem fogom meg a kilincsét!

Amúgy kiszámoltam, tegnap úgy húsz helyen voltam áldozat, boltban, metrón, utcán, hivatalban, vagy harminc embert kellett volna megsütnöm, ha ezt az észjárást elfogadom. Ahhoz azért már kéne egy-két sztárügyvéd!

EGY KIS MATEK
Gyurcsány egy matektanár segítségével próbálta elmagyarázni, mekkora hiányt jelentene Orbán legutóbbi jótéteménye a költségvetésnek. Reménytelen ügy, ahogy Rejtő Jenő óta tudjuk, hogy nem lehet minden pofon mellé egy közlekedési rendőrt állítani, úgy az is világos, hogy nem lehet minden újságíró mellé egy matektanárt állítani.

Az ÁSZ-jelentés után például most lelkesen írnak arról, milyen drága volt a kőröshegyi völgyhíd, a hasonlóan impozáns dunaújvárosi híd pedig sehová sem vezet. Pedig előbbire elég lett volna ránézni, az utóbbin pedig egyszer átdübörögni úgy kókásan - pardon, még medgyessysen -, s aztán elakadni a kunsági futóhomokon.

De vegyünk egy másik, május 19-i autópályás hírt:

Az Állami Autópályakezelő Rt. még 2002-ben vett meg közel 11 hektárnyi területet a vádlott zalakomári ingatlanából 24 milliárd forintért. A Zala Megyei Bíróság 2005 októberében további 929 millió forintot ítélt meg a terület egykori tulajdonosának, mert a földterületen bányászati tevékenységet lehetett volna végezni, és ezt a régi tulajdonos már nem tehette meg, miután eladta az ingatlant. ( MTI)

Az Állami Autópályakezelő Rt. még 2002-ben vett meg közel 11 hektárnyi területet a vádlott zalakomári ingatlanából 24 milliárd forintért. (MTI)

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség adócsalás miatt azzal a férfival szemben, aki az M7-es autópálya építése kapcsán az ingatlanja megváltásáért kapott egymilliárd forintból nem fizette be az adót, közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn. Az Állami Autópályakezelő Rt. még 2002-ben vett meg közel 11 hektárnyi területet a vádlott zalakomári ingatlanából 24 millió forintért. A Zala Megyei Bíróság 2005 októberében további 929 millió forintot ítélt meg a terület egykori tulajdonosának, mert a földterületen bányászati tevékenységet lehetett volna végezni, és ezt a régi tulajdonos már nem tehette meg, miután eladta az ingatlant. (MTI)

Félmilliárdos adócsalással vádolja a Fővárosi Főügyészség dr. E. Sándort, aki több mint egymilliárd forintos ingatlanügyletből származó jövedelmet titkolt el az adóhatóság elől - tájékoztatta lapunkat a főügyészség illetékese. „Az adásvételi szerződésben a közút megnevezésű terület megszerzésére huszonnégymillió forint vételárat fizetett dr. E. Sándornak az ÁAK Zrt. Mivel azonban a földterület alatt bányászati lelőhely is volt, ezért a zrt. a szerződésben kötelezettséget vállalt az eladó elmaradt bányászati tevékenységéből eredő kárának megtérítésére is.” (Munkatársunktól)

A félmilliárdos adócsalás se kutya, de engem jobban izgat, hogy miért írt le aznap tíz újság 24 milliárdos vételárat 11 hektárért, másik tíz pedig 24 milliót? (A többit csak helyszűke miatt nem sorolom). A két szám között ugyanis ezerszeres a különbség. Akkor miért akadnak fenn azon, ha egy völgyhíd nem hétméteres, hanem hetvenméteres?
Következzék egy Össztűz!

NAPKELTE
Mesterházy Attila: Európa számos fővárosában van ilyen felvonulás, ahogy az Egyesült Államokban, itt számos nagyvárosában rendeznek ilyet, sok helyen, ahol talán az emberek jobban tolerálják a demokráciát, jobban érzékenyek a másság iránt, azok pont most nem, legutóbb Berlinben volt egy ilyen felvonulás, mindenféle atrocitás nélkül.

Szentesi-Zöldi László (Magyar Hírlap): Háromszázan voltak, képviselő úr!

Senki sem szólt közbe, ment a vita tovább, talán még nem volt idejük belenézni a reggeli hírekbe:

MAGYAR RÁDIÓ
Kölnben százezernyi embert mozgatott meg a melegek felvonulása. Ezen ugyanúgy nem történt incidens, és ugyanúgy képviseltette magát minden parlamenti párt és a rendőrség meleg-leszbikus tagozata, mint egy héttel korábban Berlinben. A fővárosban félmillióan vettek részt a zenés demonstráción.

Az elmúlt hét végén Berlinben immár 30. alkalommal rendezték meg a melegek felvonulását, amelynek több százezer résztvevője volt. A felvonulást az „elfogadottságot tolerancia helyett” mottóval rendezték meg, s azt támogatásáról biztosította több magas rangú politikus, mindenekelőtt a másságát nyíltan vállaló Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester, aki a menet elején vonult. A rendkívül magas számú résztvevő ellenére semmiféle incidensre nem került sor.

Nemrég megjelent könyvem végén kiderül, hogy Bobby Fischer elhunyt nagybácsija, Neményi Bertalan egyetlen örököseként 5-600 millió dollár, azaz 80 milliárd forint értékű képgyűjteményt követelhetett volna Putyintól, ha elismeri, hogy apai ágon is zsidó származású. Holott Neményi Pál magyar matematikus fia ezen összegnek alig a századát kereste meg a Szpasszkij elleni belgrádi visszavágóval. Végül is nincs okom panaszra, mert 4:2 arányban győztem, mivel csupán két lap írt 600 millió dollár helyett hatot. Bár ez is csak egy napig volt érdekes, mert másnap eltört a kezem, amivel háromszor annyi orgánum foglalkozott, elvégre igazán izgalmas és egyedi, hogyan teszik gipszbe, majd hogyan veszik le róla.

Pár hete a Magyar Vágtától harsogott a honi sajtó, amely abból állt, hogy huszárnak öltözött felbérelt zsokék életük kockáztatásával különböző falvak és városok képviseletében nyargalásztak a hét vezér körüli betonon, Hajas fodrász majdnem a nyakát is törte a lovával együtt. Nincs ezzel semmi baj, csakhogy pár hétre rá futották a 86. Magyar Derbyt - előtte 60 évig Osztrák Derbynek hívták, holott csupa magyar ló nyerte - amely évek óta egyetlen sort sem ér meg a Nemzeti Sportnak, pedig Kálnoki Kiss Attila után ismét egy öttusázó, Buzgó József a főszerkesztője, akik azért már láthattak egy-két lovat. Egyik elődjük még a nyolcvanas évek végén kérdezte tőlem:
- Mondd, a galopp és az ügető közül melyikben ülnek a lovon és melyikben kocsiban?

Elképzeltem ezt a kérdést tőlünk nyugatra, vagy itthon Angyal kapitányhoz intézve egy hasonlót:
- Mondja, ez a Janics és a Kovács kajakozik vagy kenuzik? És ülnek vagy térdelnek?

A derbyről egyetlen napilap számolt be, pontosabban a 150 fős tüntetésről, de azért a végén egy mondat a tízezer ember előtt lezajlott versenynek is maradt:

FÁBRIÉK ÉLŐLÁNCCAL TÜNTETTEK A KINCSEM PARKÉRT … A 86. Magyar Derby is lezajlott, amelynek a győztese Xi nyergében Varga Zoltán lett.

A tudósító vélhetően korán hazament. Mert valóban ez a paci vezetett féltávig, de aztán pontosan utolsó lett a 13 fős mezőnyben.

Annál érdekesebb lehetett volna a verseny győztese, Sunny Sam, illetve a tulajdonosa, Mikóczy Zoltán szlovákiai magyar úr. Akinek egy másik lova is van, bizonyos Overdose, csikóként került hazánkba, Ribárszky Sándor idomítja Alagon. Ez a háromezer euróért vásárolt telivér eddigi kilenc versenyét összesen 85 és fél hosszal nyerte. Tavaly nyári bemutatkozásakor 18 hosszal, utána Pozsonyban 6 hosszal győzött. Ősszel a kétévesek nagydíjának számító Szent László-díjunk következett, amelyben 16 hosszal szórta el ellenfeleit. A bécsi Graf Nikolaus Esterhazy-Memorialban 13 hoszszal volt elöl. Idén két ausztriai győzelem volt a nyitány 8 és 6 hosszal, majd Közép-Európa lovis szentélyében, Baden-Badenben erősen fogva és a kanyarban eléggé kisodródva is 9 hosszat vert a nemzetközi társaságra. Ezt a futását a Racing-Post, Európa legtekintélyesebb lóverseny szaklapja 115-ös Timeformra értékelte, amivel egy csapásra bekerült a világ 25 legjobb sprintere közé, ez pedig már Abdullah herceg, Maktoum sejk, Aga Kán világa, akik évente több százmillió dollárt áldoznak erre a sportra.

Utána Pozsonyban mutogatta a patáit ellenfeleinek, ahol 8 hosszal volt elöl, s bár Overdose már régóta kinőtte a K und K-t, futásához a tulajdonosa ragaszkodott, mert Mikóczy úr mindenképpen szerette volna, hogy a pozsonyi turfgálán eljátsszák nekik a magyar himnuszt. Tegyük hozzá, hogy az istálló színe: piros-fehér-zöld. S nem is hajlandó tárgyalni a ló eladásáról, pedig azóta vételára ezerszeresét, hárommillió eurót is kínáltak érte.

Szombaton úgy volt, hogy Deauville-ben kockáztatja meg a veretlenségét, ez az egyik leghíresebb francia pálya, de aztán a hamburgiak könyörgésére inkább a német derby-meetinget emelte a jelenlétével. A Sport-Welt címlapja túloldalt látható, a féloldalas fotó felirata:

A CSODALÓ ISMÉT ITT

A harmadik oldal csak róla szól, felsorolják eddigi eredményeit s azt, hogy szinte mindenhol pályarekordot javított. A 75 ezer eurós
LOTTO Hamburg Trophyban viszont csak 11/2 hosszal győzött, mert a verseny előtt belerúgott valamibe, le is akarták jelenteni. Ez a 11 milliós Magyar Derby duplája. Persze egyik sem éri el a Magyar Vágta főfutamát, amelynek sportértéke annyi, mintha Suták Vanda engem lovagolt volna. Írtak is róla a magyar sportrovatok rendesen! A hamburgi győzelmet viszont a lapok alig említik.

Baden-Badenről nem is beszélve, ahol Imperiál is csak második tudott lenni. Utoljára March Groom nyert ott 11 éve, felesbe csikóként nekem kínálták eladásra, nem is nyert össze sokat, csak félmillió márkát. Baden-Badenben 70 ezret, azzal a Suboriccsal a nyergében, aki most Hamburgban lovagolta haza Mikóczy úr lovát. Overdose következő feladata Baden-Badenben a Goldene Peitsche, majd október első vasárnapján, a Prix de l’Arc de Triomphe napján Longchampban fut, ahol magyar ló a háború óta nemigen fordult elő. Persze csak az egyenes versenyben indul, hiszen sprinter. Apja, Starborough, Maktoum sejk ménje, aki a mellényzsebéből megvehetné a Kincsem Parkot, és nem hiszem, hogy el tudná vinni. Ha kiváló ivadéka révén netán felfigyelne ránk, akkor talán tüntetni se kéne száz évig.

Az említett párizsi nagydíjat, Európa legnagyobb versenyét 1974-ben Allez France nyerte, a Racing Post szerint ő a XX. század legjobb kancája, Amerikát és Ausztráliát is beleértve. Csak azért mondom, mert idomárja egy bizonyos Klimscha Albert volt, netán hallotta valaha egyetlen magyar sportújságíró ezt a nevet?
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.