Türkménpasi

Farkasházy Tivadar
2014. 06. 25. · Hócipő 2014/13
A mai világban áradnak a hírek, az ember egyre fásultabb, alig akad, ami megdobogtatja a szívét.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ma délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia épületében megtekintette Nurszultan Nazarbajev, kazah elnök frissen magyarra fordított önéletrajzi könyvét.

Ahogy olvastam, szinte a számban éreztem a friss, ropogós fordítás ízét, milyen más lehet, mint Arany és Vörösmarty mára teljesen elavult Hamletje, Lear királya.

A könyv műanyag rekesze oly értékes dokumentumok másolatával teli, mint Nazarbajev tanuló VIII. osztályba lépéséről szóló bizonyítvány, a Karagandai Acél Kombinát párttitkárának jegyzetei.

Azt tanácsolom, hogy ez a könyv kerüljön középiskolákba, egyetemekre, iskolákba, könyvtárakba, mert tanulságos, történelmi olvasmány – mondta Horváth János országgyűlési korelnök, aki a kazah demokráciát, Nazarbajevet mint államférfit, a kazah földreformot és az elnök oligarchizálódás elleni harcát méltatta. Rusztemov nagykövet a művet Gandhi és Nagy Imre történetéhez hasonlította. Fazekast Kazahsztán legnagyobb magyar barátjának, aki történelmi munkának nevezte, egy kazah tévének el is mondta, kiemelkedő alkotás, egy nagyszerű államférfiról. A miniszter kiemelte, hogy a magyar-kazah kapcsolatok 1500 éves múltra tekintenek vissza.

Ahogy elnézem a híres kazah demokráciát s a hozzá közeledő orbáni Magyarországot, most valahol a közepén járunk. Kár, hogy a miniszter ezúttal nem kritizálta ismét a liberálisokat, akik szerint az akác Amerikából származik.

A kazah kommunista párt egykori első titkárának 23 éve elnök a titulusa, az ellenzéket másfél méter magas börtönben tartja, legidősebb lánya most a parlament alelnöke és a kormánypárt frakcióvezetője. 2007-ben úgy módosították az alkotmányt, hogy apja akárhányszor újraválasztható legyen, ne kelljen két-két elnökség közé egy Medvegyevet közbeiktatni. 2012 decemberében nemzeti ünnepként bevezették az első elnök napját. Az állami tévé leadta a Gyermekkorom égboltja című trilógia első epizódját ifjúkoráról, s miképpen került a hatalomba. Mivel az új ünnepnap szombatra esett, a kormány egy nappal meghosszabbította a hétvégét, hogy hétfőn is méltón lehessen ünnepelni. A magyar könyvbemutatón az asztanai Nazarbajev Egyetem rektora is részt vett, a neves intézmény nemrég nemzetközi fórumot rendezett az elnök szerepéről Kazahsztán fejlődésében, palotája a Fehér Ház tízszerese.

Kormányfőjének még ki sem hűlt a helye, máris érkezett egy másik nagy keleti demokrata, a türkmén elnök. Gurbanguly Berdimuhamedov 2007 elején került hatalomra. Schmitt Pál 2011-ben látogatta meg, s kifejezte háláját a térség stabilizációjáért, elvégre azóta a határos Iránban és Afganisztánban dúl a demokrácia és a béke. Türkmenisztán hőse elődjéhez képest valóságos reformer, a magát türkménbasinak nevező Szaparmurat Nijazov a sivatagos részen fekvő mesterséges fővárosba mesterséges folyót csináltatott, magának piramist terveztetett, a januárt róla, az áprilist anyjáról nevezték el, számtalan szobra közül az egyik aranyból van. Jótanács-könyvét friss fejlesztési miniszterünk bácsikája adta ki nálunk. Utóda, egykori fogorvosa azóta már engedi az operát, csak a balett tilos továbbra is, s évek óta tépelődik egy dísz ellenzéki párt engedélyezésén, de nagyon megviselhette a gondolat, mert még nincs túl a töprengési szakaszon. Áder mindezekért nyolc másodpercig rázta a kezét. Lukasenko és Kim Dzsongun mikor jön?
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.