Kaukázusi medvetalp

Trunkó Barnabás
2014. 07. 09. · Hócipő 2014/14
A hazai botanikusok valójában már mindent tudnak a kaukázusi medvetalpról (Heracleum mantegazzianum), csak nem merik megírni, amióta a Botanikai Szemle főszerkesztőjét úgy kirúgták, hogy – egy ide illő képzavarral élve – a kaukázusi medvetalpa sem érte a földet.

Hazánkban ez a kártékony gyomnövény közvetlenül a háború után jelent meg, és egyértelművé vált, hogy keletről jött. Évtizedekig ült a nyakunkon, gyakorlatilag semmit sem tehettünk ellene, a gyérítésére is csak egyszer tettünk kétségbeesett kísérletet, de sajnos az is kudarcot vallott. Irigykedve bámultuk a tőlünk nyugatabbra lévő országokat, ahova a kedvező széljárás ellenére sem jutottak el az alattomos gyomnövény spórái. Egyes kollaboráns biológusok – hogy szalonképessé tegyék a kaukázusi medvetalpat – a zellerfélék közé sorolták, ami állítólag jót tesz a potenciának, de sajnos sokan csak megvakultak tőle.

Szerencsénkre akadt egy Nagy Botanikus, aki szakítva a Li­szenko–Micsurin-féle ideológiával, meg­elégelte a kaukázusi jövevénynövény randalírozását a magyar rónákon, és hazazavart. Nagy könnyebbség volt ez nekünk, a hazai mezőkön ezt követően csak nemzeti pitypangok nyíltak, amit aztán az új generációs botanikusok meg is írtak.

Csak az okozott egy kis meglepetést, amikor a Nagy Botanikus, aki közben még nagyobb lett, egy minden részletében titkos, sőt titokzatos megállapodást kötött a moszkvai székhelyű Liszenko & Micsurin Cooperationnel nagy mennyiségű kaukázusi medvetalp folyamatos importjáról. (Megjegyzendő: közben a gyomnövények lelőhelye, a Kaukázus – itt most nem részletezendő okok miatt – kikerült Moszkva fennhatósága alól, de az oroszok ennek ellenére garantálták a folyamatos medvetalp-ellátást, ha kell, akár az elcsatolt területek visszafoglalása árán is.)

Az országban nagy lett az elégedetlenség a kaukázusi medvetalp újbóli megjelenése miatt, a lebutított egészségügyi infrastruktúra pedig nem tudta fogadni a sok felhólyagosodott bőrű járulékfizetőt, a tömeges vakság miatt pedig újabb szemészeti szakrendeléseket zártak be.

A kormány viszont reklámhadjáratot indított a kaukázusi medvetalp népszerűsítésére. Korkedvezménnyel nyugdíjazott popénekesek nyomatták a medvékről szóló blüetteket, gyermekdalok születtek arról, hogy Micimackó talpa is a Kaukázus környékéről származik, és újra megnyitották a Mézes Kaukázusi Mackó bolthálózatot. Egy egyéni képviselői indítvány alapján a kaukázusi medvetalpat népszerűsítő reklámokat mentesítették a médiaadó alól. Az egyik kereskedelmi tévéadó megelégelte a kormány packázásait, és esti híradóiban lerántotta a leplet az üzelmekről. Ezek az anyagok már régebben is a csatorna rendelkezésére álltak, de azért nem tudták bemutatni, mert az archívumvezető szabadságon volt. Oknyomozó riportereik bebizonyították, hogy az új stadionok gyepszőnyege bármikor átállítható kaukázusi medvetalp iparszerű termesztésére, ha van a közelben egy hozzáértő gázszerelő.

Interjút készítettek a Környezetvédelmi Minisztériumot helyettesítő államtitkárság helyettes államtitkárával, akiről kiderült, hogy fogalma sincs a kaukázusi medvetalpról, azt következetesen összekeveri az ugyanarról a helyről származó Ararát konyakkal.

A szervezett baloldal által szervezett szabadcsapatok megtámadták a kaukázusi medvetalp palántákat szállító kamionokat, a kormány viszont felgyorsította a Déli Áramlat építését, mert a vezeték – üzemszünet esetén – alkalmas kaukázusi medvetalp dugványok folyamatos szállítására is.

A kártékony gyomnövények hazai tobzódását Európa sem nézte jó szemmel, a befektetők elhagyták az országot, külföldön pedig csak akkor fogadták a magyar politikusokat, ha igazolták, hogy ruházatuk és úti csomagjuk nem tartalmaz medvetalpspórákat. A méregdrága nyugati luxusszállodák csak háromszoros áron voltak hajlandók szobát adni a titkos megbeszélésre érkező magyar miniszterelnök-helyetteseknek. Az egyik ausztriai magánszanatóriumban újabb készenléti osztályt helyeztek üzembe.

A hatalom emlékművet állított fel, amelyen egy nyugati márkájú fűnyíró gép orvul lecsap a Nemzeti Kaukázusi Medvetalpra.

A kaukázusi medvetalp központi kérdéssé vált a magyar politikában, ezért a Nagy Botanikus kiadta az utasítást legfőbb tanács­adójának: a közéletet át kell tematizálni! Az emberek ne botanikai kérdésekkel foglalkozzanak, hanem valami mással! A választópolgárok ne a kaukázusi medvetalpon csámcsogjanak, hanem valami fontosabb dolgon!

Másnap a nemzeti hírügynökség gyorshírben közölte: szar van a Balatonban!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.