Lépfene

Trunkó Barnabás
2014. 07. 23. · Hócipő 2014/15
Rémes álmom volt! A szokásos nyári országjárásom során Balatonfüredre indultam, de az autó navigátora megbolondult; kétszer is bemondta – egyszer angolul, egyszer meg finnül – hogy újratervezi az útvonalat. A fedélzeti navigátor olyan, mint egy kormánypárt: jó előre el kell döntened, hogy megbízol-e benne. Különben szart sem ér az egész!

Szóval, Balatonfüred helyett így jutottam el Tiszafüredre. A város területén elég gyenge az autósok tájékoztatása, egyetlen használható táblát találtam, amin a környék országgyűlési képviselője megköszöni a választók bizalmát.

Megéheztem, ezért rákattintottam a „Melyik a legjobb étterem Tiszafüreden?” című honlapra, és a Hableány, a Hal-Jó, a Kőnig Pizza és a Barátkozó helyett természetesen a patinás Nemzeti Éttermet választottam. Az étlapról lépfenepörköltet rendeltem tarhonyával és csalamádéval. Az ár méltányos volt, SZÉP-kártyával is lehetett fizetni.

Hazafelé már az úton rosszul lettem, szerencsére nem volt nagy forgalom, mert a meteorológia szórványos záporesőt prognosztizált, ezért a Katasztrófavédelem országos riasztást rendelt el.

Otthon egyből ágynak estem, közben a hátamon apró, viszkető kiütések jelentek meg, ráadásul olyan helyen, ahol meg sem tudtam vakarni.

Rögtön mély álomba zuhantam, és azt álmodtam, hogy 2018-ban hazánk rendezi a foci-vb-t, mert Putyin átengedte nekünk.

A felkészülési időszak alatt az öreg Blatter aggódni kezdett, hogy lesz-e elég stadionunk, és csak akkor nyugodott meg némileg, amikor elküldtük az épülő focipályák listáját; még azt sem vette észre, hogy véletlenül Magyarország helységnévtárát postáztuk neki. Sajnos a Közgép nem is bírta kapacitással azt a rengeteg stadiont, ezért pótközbeszerzési pályázatot írtunk ki, amit egy derék gázszerelő nyert meg.

Az egész ország a vb-re készült, és határozott ígéretek hangzottak el, hogy addigra a BUBI tesztüzemén is túl leszünk, mert sikerült megszerezni a fenyőladányi Karakas bácsi biciklikölcsönzőjének a szoftverjét.

Egy hétvégi kabinetülésen a kormány egyhangú határozatot hozott arról, hogy a 2018-as vb-t hazánknak kell megnyernie. A tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott javaslatára a Rimet-kupára rovásírással kell felírni a 2018-as vb-győztes ország nevét, és azt – a FIFA szabályzatával ellentétben – a Nemzeti Múzeumban kell elhelyezni a hátizsák melletti vitrinben.

A lendületes felkészülést csak egyetlen apró momentum zavarta meg: a magyar válogatott a selejtezők során a számára kisorsolt csoportkör valamennyi csapatától kikapott, még a felső-bungaföldi nemzeti tizenegytől is. Felső-Bungaföldet egyébként a legfelkészültebb internetes újságírók sem találták meg a térképen. A magyar válogatott így nem vehetett részt a vb további küzdelmeiben, pedig az utazás költségeire a kormány forrásokat különített el az újonnan bevezetett tüntetés-szervezési extraadó terhére.

A kormány azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és lenyúlva egy interneten terjesztett hoax ötletét, – mintha mi sem történt volna – erős nemzetközi kommunikációba kezdett a magyar válogatott sikereiről. Innen tudtuk meg, hogy csoportkörünkben mi végeztünk az első és a második helyen is, bár itt csak a jobb gólkülönbséggel. A nemzeti hírügynökség azt is közölte, hogy a már kieséses nyolcaddöntők során 7:1-re elpáholtuk a németeket, pedig a csapatunk tartalékosan állt fel.

A világ ámulva figyelte a magyarországi híreket, hiszen közben a vb zavartalanul zajlott, remek meccseket láttak a dél-amerikai és európai csapatok részvételével. Ezeket a mérkőzéseket a magyar tévé – a légköri zavarok miatt – nem közvetítette, mert a Katasztrófavédelem országos riasztást rendelt el. Helyette a Felcsút SC edzőmérkőzését adták, amit Éles István közvetített Szepesi György hangján.

A hazánkból érkező híreket néhány külföldi sajtóorgánum mulatságos pótcselekvésnek minősítette, de ezeknek az országoknak a nagyköveteit berendeltük a Külügyminisztériumba, kicsit várattuk őket, majd jegyzék formájában közöltük velük, hogy: „Tiszteletet a magyar focinak!”

Közben idehaza már javában a vb-döntőre készültünk, amelyet a magyar csapat egyébként Felső-Bungaföld nemzeti tizenegyével vívott. A vb-döntő díszpáholyában feltűnt Angela Merkel kancellár asszony is, akit az amerikai elnök – Hillary Clinton – egy zacskó szotyolával kínált meg. A VIP-páholyban csak egyetlen incidens történt: a közben amnesztiával szabadult Berlusconinak ellopták a mobiltelefonját.

A döntőben a magyar válogatott már 17:0-ra vezetett, amikor a bíró erőfölény miatt lefújta a meccset.

Ekkor ébredtem fel.

Körülnéztem, és örömmel állapítottam meg, hogy az egész csak rémálom volt, valójában Balatonfüreden vagyok, és az egész tiszafüredi lépfene dolgot is csak álmodtam. Odakinn süt a nap, megyek is le a partra, mára újra úszóversenyt hirdettek. Aggodalomra nincs ok, mert hivatalos helyen megerősítették: a Balaton vize tiszta!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/7  •  III. 22. – IV. 4.
PARA + VÁNCSA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + HAVAS + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ + JELENSZKY + FENEKOVÁCS... Smuzewitz Ilona: Petfőy él, akkora, hogy hatalmas, avagy mitől kivan a magyar nemzet! Váncsa István: Feddhetetlen erkölcsiségű kormányzatunk és szentéletű nemzeti nagytőkéseink példamutatásának eredményeképp népünk morális színvonala az egekbe szökött Para-Kovács Imre: Mit szólt volna Orbán anyukája, ha fia a játszótérről egy tömeggyilkossal, egy operettnácival és egy paranoiás börtönőrrel állított volna haza? Farkasházy Tivadar: Ha Gulyás azt mondja, hogy a Föld lapos, és öt elefánt tartja a hátán, azt másnap 470 orgánum szajkózza Verebes István: nagy baj, hogy Orbán és munkatársai minden olyanban ügyesek, amiben ügyetlennek kéne lenniük Havas Henrik nem nyerte el a Szájer József Emlékdíjat Dési János: Áramütés a Kossuth téren A Heti Kamu megtudta, Petőfi után betiltják Csokonayt is, mert A reményhez című verse kormánypuccsot vetít előre
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.