Zolikám, ott a piros golyó - avagy a magyar tragédia (olimpia, 6. nap)

Farkasházy Tivadar
2008. 08. 15.
Az, hogy a bokszolók bemondták a terített betlit, hogy a judósok legjobbjai is ragaszkodtak József Attilához, hogy a hetedik te magad légy, hogy Igaly Diána szerencseszáma a 13-as telitalálatnak bizonyult, már ami a helyezést illeti, mert a jobbhoz, több telitalálat kellett volna, hogy a legesélyesebb úszólányunkra rászorult a cáparuha, mivel yardban vették fel a méretét, az mind smafu ahhoz képest, ami a birkózócsarnokban történt. A kádári kisember a pártfőtitkártól Trabantot kapott, Grósztól Gorenjét a tetejére, de azóta csak ugráltatták a nyugati végeken betörő multik és a különböző kormányok, beleértve a Norbi&Réka rémházaspárt. Erre most végre ő is megvalósíthatta volna az álmát, úgy lenni olimpiai bajnok, hogy semmi mást nem kell érte csinálni, csak fél percig mozdulatlanul a földön feküdni.


- Talán a következő négy évben nem üldöznek
egy libalegelőre gyakorolni!

Mert ahogy a lovaglást Hong-Kongba, úgy a birkózást is Macaúba kellett volna vinni, annak is valamelyik kaszinójába, voltam ott nemrég, akkorák, mint a Madárfészek, vagy a Vízi Kocka. A klasszikus görög-római birkózás ugyanis lényegében ruletté vált, bejön egy piros és egy kéktrikós ember, egy percig tologatja egymást, majd a bíró benyúl egy zsákba, és kihúzza valamelyikük színét. Az illető lefekszik, a másik rátehénkedik, majd egy fél perc múlva ugyanez fordítva. De mindig azé a menet, aki másodszor feküdt a földön, szóval lényegében kisorsolják a győzteseket. A pörgetést és a mögékerülést, amelyek valamikor a legkevésbé kifizetődő fogásnak számítottak, ma már csak a sportág királyai tudják végrehajtani hébe-hóba. Szóval a mi fiúnk eljutott a döntőig, ahol a harmadik menetben őt húzták ki, Deák Horváth Péter pedig boldogan ordította: Zolikám, ott a piros golyó! Vagyis előbb az olasz rendőr feküdt a földön a Kámaszútra egyik híres pózában, majd ő következett. A rendkívül rokonszenves ferencvárosi fiatalembernek, aki különösebb eredmény nélkül érkezett idáig, már csak harminc másodpercet kellett volna kibírnia, hogy az ország végre egy kicsit megnyugodjon, és ne kergesse a sportnapilap szakértőit a svájci tulajig, amiért az elmúlt hónapokban úgy ötven magyar érmet jósoltak össze. S ne azon keseregjünk, hogy kevesebb aranyunk van, mint a minap kirabolt debreceni ékszerésznek.


- Ott megy az arany!

Helyette most van egy újabb ezüst, mert ez a szemét makarónizabáló a vége előtt húsz másodperccel megemelte a mi fiúnkat, pedig addig senkinek se sikerült. De így is megvan az esernyő, ami nélkül nem tanácsos Pekingben a monszun évszak kellős közepén sétálni. Ez az ernyő persze képletes, a hasonlat egy Kocsis nevű birkózó olimpiai bajnok találmánya, ő mondta, hogy egyetlen arany alá az egész sportág beállhat. Márpedig most sportági szövetségi vezetők tucatjai imádkoznak Pekingben egyetlen, bármilyen színű éremért, hogy azt a vékonyan csordogáló állami forrást a jövőben se zárják el.


- Csak négyen fogtok? A többi hol marad?

Ezért akár a helyszínen is rimánkodhatnak a főcsővezetőnek, mivel éppen kinn drukkol, amúgy bátor ember, hogy kiutazott, mert amikor négy éve megtette, másnap megváltozott a kormányfő. Mindenesetre furcsa, hogy Szijjártó szóvivő - maga is kosaras - még nem követeli a Gyurcsány kormány lemondását a piros golyó következtében elszalasztott arany miatt.


- Igen, megcsináltátok!

A legfájdalmasabb az egészben, hogy ha Fodor egy kicsit élelmesebb, akkor az ezüst mellé egy bronzot is szerezhetett volna, mivel az eredményhirdetésnél az egyik harmadik, a svéd Ara Abrahamian nemes egyszerűséggel a földre dobta, majd távozott. Nem éppen egy klasszikus skandináv név, de ha Kipketer dán lehetett, ugyan miért ne lehetne délsvéd egy kaukázusi fiatalember. Állítólag megsértődött a svájci bíró ítéletén. Ez nem a mi bajunk, van nekünk elég, viszont ha a mi fiúnk még egyszer lement volna békába, akkor simán megszerezhette volna.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/2  •  I. 12. – I. 25.
A NÉGY BOLYAI ÉS A NEGYVENEZER HALOTT Para-Kovács Imre: A nemzeti jeti balladája, avagy a mátranováki fanyűvő és Orbán találkozása Verebes István aktualizálta 40 éves Kedves Pentések-jét, és kampánynótákat írt a „Piros volt a paradicsom, nem sárga” mintájára Farkasházy Tivadar alig várja, hogy a stadionok mintájára szponzornevet kapjanak a középületek és közterek: legyen Fővárosi Gázművek Bazilika és Fidesz Hősök tere is Smuzewitz Ilona: Aggódhatnak a kipcsakok? Mi lesz most az előző elnökről elnevezett fővárosú, ismét az oroszok által megmentett Kazahsztánnal? Dési János felfedi, hogy négyszeres Oscar-díjas De Sica együtt mentett zsidókat a jövendő pápával Selmeczi Tibor azon tűnődik, miért nem vitte a pénzét Weiss Manfréd meg a Goldberger család offshoreba, miért nem vettek eszéki focicsapatot, hogy jutott eszükbe beruházni? A 2021-es Hócipő-díj második körének győztesei: a központból válaszokat váró fideszes polgi és Andi A Heti Kamu megtudta, Tiborcz István máris megváltoztatja az általa megvásárolt Gránit Bank nevét Dolomit Bankra, mert a családban ez a menő
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.