Tapasz

Farkasházy Tivadar
2008. 07. 30. · Hócipő 2008/16
Naponta mutatják a csepeli csónakház dicsőségtábláját, rajta két világbajnok, s két edző, egyikük, Séra Miklós tavaly halt meg. Csépai doktort húsz éve ismertem meg, világbajnoki ezüstérmes kenus volt, közel a két méterhez, minden lány megfordult utána, a térdem szakadt be, mosolyogva legyintett, nekem így is jó lesz, felesleges operálni, ha találkoztunk, már messziről intettem, hogy még mindig igaza van. Tavaly hiába kerestem a Sportkórház folyosóján, amikor a nevét említettem, elfehéredtek az arcok, ott halt meg egy pillanat alatt.

Tíz éve a Napkeltében kellett kérdezgetnem két kenust, olimpiai bajnokok, tízszeres világverők voltak, s botcsinálta riporterként kitaláltam valamit, hátha az ötlet pótolja a tudást. Jól leszúrtam őket, hogy nem viszik semmire, folyton kikapnak, sehol egy elsőség. Zavartan mentegetőztek, szponzoruk viszont rögvest kilátásba helyezte, hogy azonnal megszünteti rovatát a Hócipőben, hiába magyaráztam, hogy vicc volt, senki sem fogja komolyan venni, hiszen eredményeik önmagukért beszélnek. Sok év múlva jöttem rá, hogy igaza volt, Kolonics ugyanis sosem fényezte magát, tizenötszörös világbajnokként és kétszeres olimpiai bajnokként is úgy járt a világban, mint egy nyeretlen kétéves. Termetre is mindennek nézte az ember, csak kenusnak nem, az óriás Pulai más tészta volt, már messziről egy görög istennek látszott.

Kétezer szilveszterén az egyik csatornán a friss olimpiai bajnokoknak kellett mindenféle kunsztot csinálni, nekem kellett rábeszélnem őket, hogy ráadásul ingyen is tegyék. Miközben mindenki ilyenkor próbál egy kis pénzt keresni a dicsőséghez. A kajakosok és kenusok gumimatracokon lapátolva próbáltak Erős Antónia nyomába eredni, persze Kolót vettem rá elsőnek, hogy a többieknél már hivatkozhassak rá. Tarjánban aztán focizhattam is vele, szerintem azt sem tudta, hogy mi a fault.


Hócipő - 2001. január 10.

Apró kis dolgok ezek egy nagy emberről, aki sosem előzött meg senkit, csak a versenyben. Most mindenki a perceket méri, vádol és visszavádol, rémüldözik azon, hogy GPS-szel sem rendelkezik a mentőszolgálat, találomra küldözgetik a kocsikat, s a kórházak ősrégi módszerekkel vizsgálják azokat, akik ott kezdik a hajrát, ahol más már elájulna. Semmi sem fogja feltámasztani, és a halál sosem kap értelmet. De talán az is hozzájárul az emlékéhez, ha végre szembenézünk önmagunkkal, a rémes egészségügyi vitával, a felesleges népszavazással, a Sportkórház bezárásának őrületes tervével, s végre elkezdünk törődni a lényeggel, egyre fogyó életünkkel.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/12  •  V. 31. – VI. 13.
FELCSÚTI MÁTYÁS 60
Énekszó és pávatánc köszöntse!
Váncsa István: olyan hosszúak a kórházi várólisták, hogy 7,6 milliárd év múlva érünk a végére, mikor a Nap vörös óriássá duzzad, addig meg csak kibírjuk valahogy Para-Kovács Imre aggódik, nem lesz-e baj abból, hogy a katari emír hamarabb gratulált Erdogan győzelméhez, mint a magyar miniszterelnök Farkasházy Tivadar: a Barátság-kőolajvezeték itteni végét megtekintő szovjet turistacsoportról Smuzewitz Ilona: Majdnem béremelést kaptak a tanárok Kéri László megszerezte a vezér 60. születésnapja alkalmából történő spontán felköszöntésének forgatókönyvét Havas Henriket bízták meg a szittya gondolkodású új honvédfőparancsnok felkészítésével Verebes István Vágó Istvánra emlékezik Dési János: a nép koszos zoknival fogja megdobálni az utolsó lap szerkesztőségét, amely tévedésből megírja az igazságot A Heti Kamu megtudta: ezentúl a greenwichi időhöz mérik a mentők kiérkezését Figyelem! Mától hetven helyett hatvannal kezdődik a pesti trolik számozása!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.