Pampalini a trampolinon (olimpia, 10. nap)

Ürmös Zsolt
2008. 08. 19.
A mai döntőkben mi magyarok nem igazán voltunk érdekeltek. A pólós fiúk megmutatták Kanadának, hogyan kell vízilabdázni, és utolsó reményeink, a kajakosok is elkezdték végre belapátolni magukat a döntőkbe.

A versenyszámokat nézegetve, több érdekes sportágon is megakadt a szemem. Kezdjük mindjárt a női trampolinnal. Először azt hittem, hogy ez a csúnya tornászlányok versenye, esetleg Pampalinihez van valami köze. De azután kiderült, hogy az ugróasztalt nevezik így. A sport lényege, hogy a versenyző egy trambulinon ugrál, és közben pörög, forog, és mindenféle látványos elemet bemutat, anélkül, hogy kitörné a nyakát.

Nagy kedvencem a szinkronúszás, ami olyan, mint az opera, ahol leszúrják a főhőst, de az ahelyett, hogy elvérezne és meghalna, énekel még egy fél órát. A szinkronúszásban is lényegében ez történik, csak itt a medencében. A főszereplő csipeszes orrú csajok egyszerre próbálnak meg belefulladni a vízbe, csak közben kalimpálnak egy kicsit.

Az elmúlt közel 100 évben elég sok sportág tűnt el az olimpiák süllyesztőjében. A nyári olimpiai játékok jelenleg 28 sportot és 38 szakágat tartalmaz körülbelül 300 versenyszámmal. Közben persze folyamatos a küzdelem, hogy régi unalmasnak tartott sportágak helyett újak kerüljenek be az olimpiai programba. Jelenleg 29 sportág lobbizik azért, hogy felvételt nyerjen az olimpiai játékokra.


A golf a modern olimpiai mozgalom első éveiben például olimpiai sportnak számított, és 1904-ig két ízben is szerepelt a nyári játékok programján. Azonban csak nemrégiben erősödtek meg azok a törekvések, melyek a golfot ismét az olimpián szeretnék látni, ám ezek egyelőre kevés sikerrel jártak. A kötélhúzás 1920-ig tartozott az olimpiai sportok közé. Kár hogy már nem az, ebben mi magyarok biztos aranyesélyesek lennénk...

A súlyemelés is veszélyben van, hiszen valljuk be őszintén, nem túl izgalmas sportág, egyedül talán Dobor Dezső élvezi igazán. Én a szinkronúszás mintájára a szinkron súlyemelés bevezetését javasolnám, ahol a két súlyemelőnek ugyanolyan ütemben kellene felemelni a súlyt, majd kicsit táncolni vele, és a végén egyszerre lerakni. Az külön pontot érne, ha mindkét versenyzőnek egyszerre menne ki a könyöke, persze ugyanabba az irányba... Az ökölvívást is lehetne kesztyűk nélkül játszani, és az győzne, akinek több foga marad a végére. És akkor nem volna kérdés, hogy félrepontoztak a bírók... Legalább is Csötönyi elnök úr nem mondaná, hogy az ukrán versenyző csalt, mert légkalapáccsal sem lehetett szétverni a felsőhídját.


Ugyanígy látványosabbá tehetnénk a vívást is, ha védőruha nélkül küzdenének a versenyzők, az első vérig. Ez esetben a vigasz ág is új értelmet nyerne, ahol a vesztes sportoló bosszútól szomjas rokonai indulhatnának revansot venni a győztes felett. Az úszó versenyek selejtezőit pedig néhány idomított piranjával tenném érdekesebbé. Mennyivel viccesebb lenne például, ha a műugrás átkerülne a téli olimpiára, és az nyerne, aki a legkisebbet csobban jégen...

A strandröplabda mintájára bevezetném az olimpiai sportágak közé a napozást is. Ennél a sportágnál például a szolárium doppingnak számítana, és tuti nem a németek nyernének... Már hallom is Szántó Dávidot: “A német versenyző ismét leégett...”

A női birkózást a mostanában egyre népszerűbb mézbirkózásra váltanám. Egyrészt sokkal látványosabb az eredeti sportágnál - 80 kilós bálnák helyett 50 kilós sellők gyűrik egymást - és legalább a magyar méznek is komoly felvevőpiacot találhatnánk végre. Lehetne 40 kilogrammosok akácmézes döntője, esetleg a 57 kilósok virágmézes helyosztója, vagy nehézsúlyúak szabadfolyású törökmézes küzdelmei. Milyen jól hangzana, hogy az amerikai lány megsérült, beleült egy fullánkba...


De össze is lehetne vonni sportágakat. Például a díjugratást a lóugrással. Az egyik versenyző úgy is ugrani akar a másik meg ugratni. Miért ne csinálhatnák együtt? Vitorlázásnál is érdekes versenyszámokra bukkantam az olimpia műsorán. Egyszemélyes dingi! Gondolom ez az lehet, amikor Csonka András egy hajón elénekli a ding-dong slágerét. Ennek ez ellentétje lehet a kétszemélyes dongi. Vagy itt van a vitorlázás, többtestű! Ez vagy a skizofrén hajósok küzdelme, vagy csak nagyon kövér versenyzők indulhatnak el rajta.

Szóval rengeteg új sportágat lehetne benevezni az olimpián, határt csak a képzeletünk szabhat, na meg a szponzorok pénztárcája... Kínában egyébként a BMX debütál új sportágként, a gördeszkázás pedig valószínűleg a 2012-es londoni játékokon fog először szerepelni az olimpia programján. Aztán lehet, hogy egyszer majd a graffitizés is olimpiai sportág lesz...
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.