Pennsylvania Avenue

Trunkó Barnabás
2014. 10. 29. · Hócipő 2014/22
Tudom, hogy mindenki így van vele, de én különösen utálok előszobákban várakozni. Ha bejelentkezem egy fontos emberhez, szinte elkerülhetetlen, hogy türelmemet kérve le ne ültessenek az előszobájában, ne érdeklődjenek, hogy akarok-e egy kávét, esetleg ásványvizet, és hogy szénsavasat vagy menteset. Ilyenkor belelapozok a kirakott képeslapokba, vagy a szorgalmas titkárnőket figyelem. Végre az egyikük feláll, mosolyogva elém lép:
– Parancsoljon befáradni, az Elnök úr fogadja Önt!

Gyakran járok Obamához, mindig segítségemet kéri, ha elakad a Magyarország elleni hecckampánya. Az Ovális szobában az Elnök a dohányzóasztal mellett, a Nyugati Szárny felőli pamlagon kínál hellyel, de ezt a helyet nem szeretem, mert állítólag Monica Lewinsky ezen a helyen járt a kedvébe Billynek, mint ahogy – egy lengyel városi legenda szerint – Viktor a Putyinnak. Mondtam is neki, hogy az Ovális szobát Monica óta Orális szobának nevezik a hazai bulvárlapok, ezen aztán mindketten jót kacagtunk.

Barack udvariasan arról érdeklődik, hogy jól utaztam-e, és nem volt-e probléma a határon a belépéssel, mert ezek a bevándorlási tisztviselők nagyon ügybuzgók, és ha egy magyar utassal találkoznak, elég hosszú tiltólistát kell végigböngészniük. Megnyugtatom, hogy nagyjából minden rendben volt, de a washingtoni Dulles repülőtér taxis hiénái között már igazán rendet csinálhatna; végül engem is egy 7 és fél éves Buick hozott be a városba.

A Fehér Házhoz közel álló körökben jól tudják: általában azért szoktam felkeresni Obamát, hogy a hazai ellenzék megbízásából tájékoztassam őt a magyarországi helyzetről, mivel az információk beszerzéséhez nincs semmilyen más eszköze. Semmit nem tud hazánkról, kezdetben még Budapestet is összekeverte Bukaresttel. Mivel a tájékoztatását – taktikai okokból – mindig azzal szoktam kezdeni, hogy először jól lealázom őt, megkérdeztem, hogy melyik Németország harmadik legnagyobb városa. Rögtön rávágta, hogy München. Ezek szerint készült a kérdésre, vagy felkészítették rá, én azt vártam, hogy Hamburgot mondja, már elő is készítettem neki egy jó kis poént: ha odalátogat, akkor a csapnivaló elzászi akcentusával majd mondja azt, hogy „Ich bin ein Hamburger!”

De őt legjobban Magyarország érdekelte. Letoltam, hogy igazán kinevezhetne már egy nagykövetet Budapestre, de csak huncutul mosolygott: Orbánt akarja szívatni azzal, hogy az USA-nak csak ideiglenes ügyvivője van hazánkban, mert Viktor valamikor nagyon allergiás volt az „ideiglenes” jelzőre.

Aztán a sajtószabadság felől érdeklődött, és panaszkodott, hogy ő is csak az interneten tudja hallgatni a Klubrádiót, majd kiállított nekik egy húszdolláros csekket, de üdvözletét küldte Mrs. Olgának is.

Informáltam őt arról, hogy a Citibank Vörösmarty téri központi fiókja helyén hamarosan CBA áruház nyílik, és sebtében leskicceltem, hogy merre van a Pasa Park, meg az uszodás dunakeszi State Department. Arról is tájékoztattam őt, hogy még mindig nincs meg a lagziban eltűnt mobiltelefon, talán nem volt elég székletminta a DNS-vizsgálathoz, de az Elnök megnyugtatott, hogy nincs rajta semmi fontos, csak az orosz elnök kremlbéli telefonszáma, aki ismerősnek jelölte a Facebookon a Viktort.

Ismertettem vele a civil mozgalmakkal kapcsolatos kormányzati magatartásunkat is; ez érzékenyen érintette, mert mindig is szimpatizált a norvégokkal, ugyan­is imádja a füstölt lazacot.

Az viszont kifejezetten aggasztotta, hogy Mr. Tompika feltárta a U.S. Air Force titkos terveit Kassa esetleges megbombázásáról.

Rövid összefoglalót adtam neki a magyarországi választások eredményeiről; buzgón jegyzetelt, de sajnos neki is annyi jött ki, bár megfogadta: ha legközelebb indulna az elnökválasztáson, eszébe nem jutna, hogy egy kis létrával maga rakja ki a kampányplakátokat.

Mivel teljesen tájékozatlan a hazai viszonyainkról, afelől is érdeklődött, hogy nálunk hogyan választják ki – az amerikai politikai életben oly’ befolyásos – kormányzati tanácsadókat. Megértem az érdeklődését, hiszen náluk nincs Mazsihisz.

Szóba kerültek persze a kisebbséggel kapcsolatos kérdések is, bár ezt Amerikában nagy rutinnal kezelik, mondván: a kormányzó pártra szavazó indián a jó indián.

Afelől is érdeklődött, hogy ki az a Mr. Simicska. Elmondtam neki, de látszott rajta, hogy nem értette meg.

Azt is kikotyogtam, hogy Orbán már középtávon fel akarja számolni a segélyezési rendszert, ezt Obama nagy marhaságnak tartotta, mert ha annak idején Mar­shall tábornok is elzárkózott volna a segélyezésektől, akkor neki – egyetemista korában – nem lehetett volna egy kis bogár Volks­wagenje.

Obama sajnos szeret locsogni, és beszélgetés közben állandóan elkalandozik, ezért nyomatékosan jeleztem, hogy rá szeretnék térni küldetésem főtárgyára. Az ellenzék megbízásából tájékoztatni szeretném a magyarországi korrupcióról.

Az Elnök jót kacagott, és pimaszul azt mondta, hogy ez felesleges, és az íróasztalán lévő tucatnyi vastag dossziéra mutatott. Az egyik – zöld színűt – magam is felismertem.

Ezután már csak a Videoton legutóbbi eredményeiről érdeklődött, és gálánsan felnyitott még egy zacskó ropit.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/20  •  IX. 20. – X. 3.
KÖTCSEI PÖFFETEGEK ÉS KENDERESI KÍSÉRTETEK Para-Kovács Imre: az inflációt a bekokainozott meleg ukrán nácik és a haszonleső kereskedők okozták, a pedagógushiányt Brüsszel, a jövőt pedig a Grincs lopta el Váncsa István: polírozza-e a jó hazafi és erkölcsös honleány egy csődör-szobor heréit? Smuzewitz Ilona: Szia Lőrinc! Nagyon szeretlek! Farkasházy Tivadar szerint Vonának, Jakabnak, Mesterházynak, MZP-nek és Ujhelyinek ki kéne próbálniuk a Kneszetet, Izraelben ugyanis nincs bejutási küszöb Dési János szörnyülködik: a nemváltó óvodások után megjelentek a nemváltó laktanyák is Havas Henrik programot hirdet, miután átveszi a propagandaminisztériumot Rogántól Verebes István születésnapján beszélgetett a 100 éves Navracsics Tiborral Selmeczi Tibor alig várja, hogy Paszkijevics-rendeket osszanak a Haynau laktanyában Nagy Bandó András elképzelte Kocsis Máté megvilágosodását A Heti Kamu megtudta: ha a baloldal kormányozna, nem jutna pénz propaganda-plakátra sem!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.