Jó tanácsok egy új nagykövetnek

Trunkó Barnabás
2015. 02. 04. · Hócipő 2015/03
Mélyen Tisztelt Excellenciás Asszony! Kedves Colleen!

Elnézését kérem, hogy az 54 államtitkárunk közül csak egyet tudtunk kiküldeni a fogadására Ferihegyre (már: Liszt Ferenc!), de higgye el: még a reptéri bekötőút jóárasítását is alig tudtuk levajazni.

Magyar Levente államtitkár úr a városba vezető úton nyilván már elmondta Önnek a legfontosabb tudnivalókat, ezeket fogom most néhány jó tanáccsal kiegészíteni.

Ha állomáshelyét elfoglalva tesz majd egy rövid sétát a Szabadság téren, ne lepődjön meg, ha ismeretlenek esetleg leszólítják. Nem pénzt fognak kérni Öntől, hanem csak egy tolmácsot. Ha van egy kis ideje, feltétlenül nézze meg a tér túlsó végén azt a szobrot is, amiből megtudhatja, hogy annak idején nem mi üzentünk hadat az USA-nak, hanem az a hülye madár.

Készüljön fel arra, hogy egy jó ideig Ön lesz a hazai média kedvence, lehet, hogy még egy főzőműsorba is be fogják hívni. Ez a terep Önnek nem lesz ismeretlen, de – mint egykori producer – hanyatt fog esni, ha megtudja, hogy a magyar közszolgálati tévében mennyibe kerül egy sorozat.

A firkászok persze folyton arról faggatják majd, hogy ki az a másik öt? Ne hamarkodja el a választ, majd a többivel együtt!

Próbáltam utánanézni a neten, de sajnos nem tudtam meg, hogy Ön szereti-e a focit. A férje biztosan kedveli az amerikai futballt, de nálunk a magyart is másként játsszák. Ha belefér a programjukba, feltétlenül látogassanak el a mi Camp Davidünkre, Felcsútra, már csak az arborétum miatt is. Van nálunk egy másik nemzeti sport is, a futsal, ezt teremben játsszák; egyszer majd biztosan meghívják Önt is a karrierdiplomaták edzőtáborába, a Bem térre.

A hétvégi bevásárlásokkal egyelőre nem lesz probléma, mert most még vasárnap is nyitva vannak a szupermarketek, de készüljön fel március idusára, mert azt már mi is nagyon várjuk. Egyébként ha egy Gucci táskát akar vásárolni, ne hamarkodja el, tudok Önnek egy remek tanácsadót.

Apropó, azt a Citibank-fiókot, ami a követség közelében működött, ne keresse, valószínűleg CBA lett belőle.

Amennyiben a gyerekeket magyar iskolába fogják járatni, időben készítsék fel őket a drogtesztekre, pláne ha nem szeretnek idegenek előtt pisilni.

Minden valószínűség szerint már Ön is nagyon várja, hogy találkozzon a miniszterelnökünkkel. Egy magas dandártábornok fogja kísérni, de nyilván Ön is visz magával testőrként egy tengerészgyalogost. A miniszterelnök urat egyébként arról ismeri fel, hogy zsebre lesz dugva a keze. Azt még nem tudom, hogy Önnek kezet fog-e csókolni, de ha ez esetleg kellemetlen, a kezénél fogva húzza ki őt nyugodtan a színről. Egyébként: tiszteletet Orbán Viktornak, amennyiben azt szeretné, hogy februárban bemutassa Önt VV Putyinnak!

Nyilván fogadni fogja Lázár János úr is, aki ismeri az Ön vagyonnyilatkozatát, ezért tudja, hogy mennyit ér.

Ha Hende Nato Csaba hadügyminiszter úrral is találkozik majd, távozáskor ne felejtsen el otthagyni néhány színes helikopter-prospektust! De egyelőre ne bízzák el magukat, lehet, hogy az amerikai helikoptereknek jobb a manőverezőképességük és a fegyverzetük, mint az olasz Augustnak, viszont ez utóbbinak nagyobb a jutaléka.Nyilván ellátogat majd a parlamentbe is, de szóljon előre, hogy meglegyen a kétharmad. Amerikai lobogót azonban ne vigyen magával, mert azon még az EU-zászlónál is több csillag van.

Azt sem tudom, hogy Önök a férjével járnak-e vadászni. Ha igen, akkor a szenátoraink közül tudok ajánlani két remek vadászt is; egy hétvégén annyi fácánt lőhetnek, hogy a követség rejtjelezői hónapokig fácánhamburgert lakmározhatnak.

Úgy tudom, hogy ott bent a követségen a munkatársak keményen interneteznek, ami – a net­adó bevezetése esetén – jelentősen megdobná a külképviselet költségvetését. Még időben szólok, hogy az ezzel kapcsolatos nemzeti konzultáció februárban kezdődik a Twitteren.

A magyarországi eseményekről egyébként folyamatosan értesülhet, hiszen nálunk hamarosan beindul egy közszolgálati hírcsatorna. De ha fabrikálnak egy ügyes dekódert, talán az RTL Klub is bejön. Megbeszélheti a történéseket Bolgár úrral is; nem kell tolmács!

Kényes kérdéshez értünk: megvan-e még a követségen Mindszenty bíboros úr egykori lakosztálya, amelyben 15 évig dekkolt? Nem ártana diszkréten kibővíteni; ennek módjáról Mr. Rogán tud majd értékes ötleteket adni. Egy esetleges kormányváltás után remélem, hogy menekültpolitikájuk rugalmasabb lesz, mint miniszterelnökünk párizsi dekrétuma.

Még egy erogén kérdés: részt kíván-e venni a tüntetéseinken? Pontosabban: minden tüntetésen részt kíván-e venni, mert ez szinte mindennapos elfoglaltságot jelentene. Azt egyelőre nem tudom megmondani, hogy mikor lesz a legközelebbi Békemenet.

Szóval, érezzék jól magukat minálunk, élvezzék vendégszeretetünket és hazánk szépségeit. Ha a fárasztó napi munka után már látni sem bírja a politikusainkat, akkor járjanak gyakran színházba, hangversenyre.

Röviden ennyiben próbáltam jó tanácsaimat összegezni.

A többit meg majd elmondja André!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/20  •  IX. 20. – X. 3.
KÖTCSEI PÖFFETEGEK ÉS KENDERESI KÍSÉRTETEK Para-Kovács Imre: az inflációt a bekokainozott meleg ukrán nácik és a haszonleső kereskedők okozták, a pedagógushiányt Brüsszel, a jövőt pedig a Grincs lopta el Váncsa István: polírozza-e a jó hazafi és erkölcsös honleány egy csődör-szobor heréit? Smuzewitz Ilona: Szia Lőrinc! Nagyon szeretlek! Farkasházy Tivadar szerint Vonának, Jakabnak, Mesterházynak, MZP-nek és Ujhelyinek ki kéne próbálniuk a Kneszetet, Izraelben ugyanis nincs bejutási küszöb Dési János szörnyülködik: a nemváltó óvodások után megjelentek a nemváltó laktanyák is Havas Henrik programot hirdet, miután átveszi a propagandaminisztériumot Rogántól Verebes István születésnapján beszélgetett a 100 éves Navracsics Tiborral Selmeczi Tibor alig várja, hogy Paszkijevics-rendeket osszanak a Haynau laktanyában Nagy Bandó András elképzelte Kocsis Máté megvilágosodását A Heti Kamu megtudta: ha a baloldal kormányozna, nem jutna pénz propaganda-plakátra sem!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.