Habonyológia

Farkasházy Tivadar
2016. 03. 02. · Hócipő 2016/05
Kénytelen-kelletlen, de igazat kell adnom Lázárnak, aki azt mondta: az egy nagy, komoly dolog, hogy mai világunkban valaki érdeklődik a XVIII–XIX. századi képzőművészet iránt. Sok rosszat el lehet mondani az új földesurakról, de azt nem, hogy festményekre lövöldöznek, mint egykori koalíciós társaik, vagy ugyanolyan szürkék lennének, mint az előző garnitúra. Hiller akár csak egyszer hazavitt egy Munkácsyt? Egy Csontváryt? Még egy Vaszaryt se! Jó, olykor Botticellit vizionált Esztergomba, de biztos valami unalmas tanácsi házasságkötőben hallgatta az anyakönyvvezető közhelyeit, mások meg legfeljebb arról álmodoztak, hogy elhívják Bunyós Pityut, Kis Grofót vagy Fásy Zsülikét a lakodalmukra, kipengetve a nem kevés gázsit. Mégis más a Szépművészeti remekei között, Giotto, Giorgione, Raffaello, Tiziano, Tintoretto, Veronese, Canaletto, Tiepolo, Bruegel, Van Dyck, Frans Hals, Greco, Velázquez, Murillo, Goya, Holbein, Dürer, Cranach társaságában enni a hortobágyi palacsintát, majd utána az egész menüsort.

Bizonyára az italok is ingyenbe vannak ilyenkor, egy Tiffán Zsolt csak nem kér pénzt érte, nem beszélve a több Orbánhű villányi és tokaji borászról, elvégre nemcsak Baán Lászlóra igaz, amit végre meg is mert fogalmazni, a múzeum társadalmi kapcsolatainak és támogatottságának erősítése érdekében szokták ingyen kiadni. Az én invitálásomra történt ez az esemény, gyakran vannak olyan események, amikor a meghívotti kör a fontos, nem kérünk semmit, nem állunk semmilyen költséget, mert olyan támogatást jelenthetnek az intézmény körül, ami hosszú távon az intézmény érdekeit szolgálja.

Tegyük a szívünkre a kezünket, vajon mire ment volna Mozart papa a kis Wolfgang Amadeusszal, ha a srácot az európai mászkálások után a salzburgi hercegérsek nem fogadja fel koncertmesternek és udvari orgonistának. Haydn három évtizedig eszi Fertődön Esterházy Miklós kenyerét, csak a herceg részére 126 barytontriót komponál brácsára vagy hegedűre, csellóra és barytonra. Tudott volna ennyi vonósnégyest írni, ha nem kap hozzá naponta legalább egy kis túrót? A Bohémélet nem más, mint Puccini fantazmagóriája!

És Wagner, ha Lajos nem költ annyit a Walkür bemutatójára, meg a svájci emigráns visszacsempészésére a német birodalomba? A bajor király támogatása nélkül megszülethetett volna a Ring? Felépült volna Bayreuth?

És mit kopácsol Michelangelo, ha nincs II. Gyula? Mivel fest Botticelli a Mediciek nélkül? Leonardo Utolsó vacsoráját is Lodovico Sforza, Milánó hercege rendelte meg a teljesen szétszórt művésztől, ahogy a Sixtus-kápolna tetejét is a pápa pingáltatta tele Buonarottival! Saját szakállára csak Van Gogh festett, szó szerint, annyira nem volt hova, tessék megnézni amszterdami múzeumát, egy csomó kép a terem közepén van, hogy körbe lehessen járni, mert a hátuljára is festett, pedig nem a Klubrádiónak rendelte a Médiatanács, szegény ördög annyira csóró volt komoly támogató nélkül, hogy a vászonnal is spórolnia kellett! Csak a füleivel volt bőkezű.

Végre egy őszinte múzeumigazgató, tán örököltünk egy Frick-kollekciót, félrerakott hasonlót bármelyik sztálinvárosi kohászdinasztia? Ami az iparmágnás halála után New York ölébe esett!

Rá­adásul a Hatvany örökösök is kérik vissza a cuccaikat, Lázárnak most kellett kiadni idősebb Pieter Brueghel egyik legjobbját, Keresztelő Szent János prédikációját két Batthyány-Strattmannak! Akkor miért támadja az ellenzék Matolcsyt, amiért az MNB spórolt pénzéből vesz négy és fél milliárdért egy Tizianót, alig egymilliárdért több marék erdélyi ezüsttallért, csupán négymilliárddal többért, mint az ára, az Eiffel-palotát?

Orbán is beéri egymilliárddal, többet nem enged költeni új, húszmilliárdos rezidenciája képeire. Áder viszont szerényen horgászik kis, névtelen tavakban, pedig tehetné a Sándor Palota erkélyéről is, de ő nem nyomul, a hugát is csak most tudta benyomni egy jobb állásba. Semjén vadászik és a többiek is gyűjtögető életmódot folytatnak, Rákosi, Kádár, Tito, Brezsnyev és Ceausescu még csak az aranyérmes trófeákat gyűjtötte. Költött akár csak egy verset is Magyar Bálint? L. Simon már egy csomót! Kinéz, látja, hogy rabok szedik a cigánymeggyet, megihleti! Orbán stadiont huzat fel a falusi háza mellé, a kisvasutat pedig, ha tovább támadják, Vlagyivosztokig meghosszabbítja. Kedvenc fáraóm, Ehnaton is új fővárost csináltatott az alul lévő Felső-Egyiptomban, akkor mi a baj Felcsúttal?

Majd ha akkora sírbolt lesz a vegyesbolt mellett, mint a Kheopsz, akkor rinyáljanak! És a Ráhelnek is jó az ízlése, tán ingyenbe van a turai kastély, ami alig ér kétmilliárdot? Mégis adtak 200 milliót érte a körtefarm terméséből, hogy ne érje szó a ház, illetve a kastély elejét! S akkor még ott az egerszalóki hotel! Ezek alkotnak!

Pár száz év, és akár a negyedét visszaszerzik utódaink annak, amit most a rokonaikra íratnak, türelem. Tán eltette a volt koronaőr a gazdájának a vitrinből, ami sosem volt István fején? Fenik már a kardot, hogy négyfelé vágjon vele a Királydombon? Akkor minek az ördögöt a falra festeni? Addig ott vannak a Szépművészeti képei lagzikra meg anyóslakások falára.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/7  •  III. 22. – IV. 4.
PARA + VÁNCSA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + HAVAS + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ + JELENSZKY + FENEKOVÁCS... Smuzewitz Ilona: Petfőy él, akkora, hogy hatalmas, avagy mitől kivan a magyar nemzet! Váncsa István: Feddhetetlen erkölcsiségű kormányzatunk és szentéletű nemzeti nagytőkéseink példamutatásának eredményeképp népünk morális színvonala az egekbe szökött Para-Kovács Imre: Mit szólt volna Orbán anyukája, ha fia a játszótérről egy tömeggyilkossal, egy operettnácival és egy paranoiás börtönőrrel állított volna haza? Farkasházy Tivadar: Ha Gulyás azt mondja, hogy a Föld lapos, és öt elefánt tartja a hátán, azt másnap 470 orgánum szajkózza Verebes István: nagy baj, hogy Orbán és munkatársai minden olyanban ügyesek, amiben ügyetlennek kéne lenniük Havas Henrik nem nyerte el a Szájer József Emlékdíjat Dési János: Áramütés a Kossuth téren A Heti Kamu megtudta, Petőfi után betiltják Csokonayt is, mert A reményhez című verse kormánypuccsot vetít előre
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.