A fingvád

Váncsa István
2016. 08. 31. · Hócipő 2016/18
Tehénfinggal támad a vegetáriánus háttérhatalom, nem először, nem utoljára. Célja egyértelmű, szüntelen riogatással leszoktatni az emberi nemet a húsevésről, ennek folyományaképp testileg-lelkileg elsorvasztani, majd átvenni a hatalmat a Föld valamennyi erőforrása fölött. Hogy milyen céllal, azt egyelőre homály fedi, de nem is ez az érdekes. Amit látnunk kell, az a tendencia.

Kétmillió évvel ezelőtt a Homo habilis még nem tudott vadászni, viszont hüllőket és halakat fogott, és igyekezett a nagyragadozók zsákmányának a maradékait megkaparintani. A Homo erectus már céltudatosan űzte a vadat, és ahogy egyre ügyesebbé vált, egyre több húst evett. Ellentétben a különféle Paranthropus fajokkal, amelyek növényevőkké züllöttek és kipusztultak, némelyek szerint elsősorban azért, mert a Homo erectus őket is levadászta.

Vagyis az ember már az emberré válása előtt is ragadozó volt és most is az, ami azt jelenti, hogy ha választania lehet a gilisztaűző varádics és a marhapörkölt között, akkor a marhapörköltet választja, vagy legalábbis eddig ez volt a szokás.

Manapság viszont már semmiben se lehetünk biztosak. Mint ismeretes, a történelem hajnalán Soros György vezetésével hamis próféták érkeztek valahonnan, talán egy távoli galaxisból, és destruktív hiedelmeket terjesztettek a nép között. Ebből nőtte ki magát a fajunk fennmaradását veszélyeztető vegetáriánus háttérhatalom, amely ma már nemcsak a sajtó, a média és a könyvkiadás jelentős részét tartja a markában, hanem a fontosabb nemzetközi intézményeket is megkaparintotta.

Most a FAO nevében, tehát az ENSZ égisze alatt nyomul a tehénfinggal, ami már olyan unalmas, hogy beszélni is röstellünk róla, noha muszáj.

Ha ellene akarunk mondani a Gonosznak, akkor legalább vázlatosan tudnunk kell, mit mond a Gonosz.

Azt mondja, hogy a tehenek bélgázaitól melegszik a Föld, lévén a bélgáz legnagyobbrészt metán, ami sokkal erősebb melegház-hatással bír, mint a szén-dioxid. Ennek pedig az lesz a vége, hogy bolygónk forró tehénfingban fő puhára, hacsak az érlelt sajtokat vagy pláne a véres sztékeket kedvelő egyén meg nem tér, és a klorofillmaffia által ajánlott csalán­levesre át nem szokik.

A spenóthuszárok, Sorossal az élükön, most új csodafegyverrel jöttek elő, ez a GLEAM-i nevű, világszerte kolportált és szabadon letölthető számolótábla, egy kilencvenhét munkalapból álló xlsm (gyengébbek kedvéért Excel) állomány. Színleg azért készült, hogy az állattenyésztőknek üzletstratégiai jellegű segítséget nyújtson, valójában viszont propagandacéllal konstruálták, fölöttébb ármányosan. Piszkálgatása révén az állattenyésztő – legalábbis a FAO, illetve a mögötte álló szabadföldművesek reményei szerint – ráébred, hogy munkája az emberi nem pusztulását készíti elő, barmait ezért kivégzi és elhamvasztja, ő maga pedig áttér a vegetarianizmusra, és virágkertésznek áll.

Sok esélyt ennek nem adunk ugyan, evvel együtt kicsit meglepő, hogy ez a blabla lassacskán befészkeli magát az emberek tudatába, olyannyira, hogy már az osztrákok is gyanakodva nézik az alpesi legelőkön kérődző barmokat, sőt némelyikük, amikor senki se látja, szamárfület mutat nekik.

Pedig a tehénkék nemcsak megjátsszák az ártatlant, hanem csakugyan azok, és ezt mi is be fogjuk látni, ha az adatokra egyetlen pillantást vetünk. Még a fitofág kommandó se tagadhatja hogy a kérődző jószágok a földkerekség metánkibocsátásának csupán a tizenhat százalékáért felelősek, márpedig a kérődzők alrendjébe nem csupán a szarvasmarhák tartoznak, hanem például a jakok, bölények, pézsmatulkok, rénszarvasok, kafferbivalyok, dorkászgazellák, sőt a tevék és a zsiráfok is, hogy a csíkos gnúról vagy a szomáli dikdikről már ne is beszéljünk. A tizenhat százalékot ezek és a megszámlálhatatlan sokaságú további rokonaik együttesen hozzák össze, viszont a balhét a teheneknek kell elvinniük.

Nézzük máshonnan. Egy tehén naponta száz-százhúsz liternyi metánt ereget. Viszont az elmúlt tél folyamán csak Kaliforniában százezer tonna metán került a légkörbe gázszivárgás miatt. Szivárgások pedig, tudjuk jól, mindenütt vannak, és szinte állandóan, de nemcsak szivárgások, hanem kitörések is, márpedig a földgáz kilencvenhét százaléka metán. Jobban tenné a háttérhatalom, ha leszállna a tehenekről, és inkább a földanyával próbálná megértetni, hogy az úrinő nem fingik, vagy legalábbis nem folyamatosan, és pláne nem társaságban.

És ez még semmi. Nem hinné a nyájas olvasó, de fingani a termesz is szokott. Keveset ugyan, csak hát a termesz szapora jószág, magyarul sokan vannak. Némely becslés szerint messze több metánt emittálnak, mint a szarvasmarhák, evvel együtt az ő elfogyasztásukat (értsd a hangya- és általában a rovarevést) a Soros zsoldjában álló FAO a legkevésbé sem ellenzi, hanem éppenséggel preferálja. (Lásd Van Huis, Arnold et al. Edible Insects: Prospects for Food and Feed Security, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, Forestry paper, no. 171, 2013.)

Vagyis a metánért csak a marhákat kárhoztatjuk, a termesz annyit púzik, amennyit akar. Neki szabad, neki a háttérhatalom elnézi azt, amit a tehenek esetében rossz néven vesz, miközben a marhahús fogyasztóját hovatovább a világegyetem tágulásáért is felelőssé teszi.

Most ott tartunk, hogy lerakja a pincér a vendég elé a roppant méretű és csábosan illatozó porter­house sztéket, ám az éhező személy tudatát mégsem a kulináris örömök előérzete tölti be, hanem az önvád.

Metánködökbe burkolt, vörösre égett cserépgolyót lát száguldani a határtalan űrben, ezzé válik a Föld az ő vacsorái miatt, akarja ő ezt? Nem akarhatja. Roppant húsdarabját még ez egyszer magához veszi, de holnaptól kezdve zöldségeket, hüvelyeseket, rizst fogyaszt, és embertársait is erre fogja buzdítani.

Szép és felemelő szándékok ezek, ám némi gond van velük, ugyanis a rizstermesztés csaknem annyi metánt generál, mint a szarvasmarhák a bölényekkel, a jakokkal, a zsiráfokkal meg a többivel együtt. Mármint jelenleg. Ha valamennyi húsevő felebarátunk áttér a barna rizsre, az nagyobb rizsföldeket jelent és még több metánt. Oda jutunk, ahol a part szakad.

Persze mi magunk se vagyunk tévedhetetlenek, ergo még az is elképzelhető, hogy a tehenek, a metán és a globális felmelegedés csakugyan kauzális láncolatban forrnak össze, csüggedésre azonban még így sincs semmi ok.

Széles Gábor energiacellájának a fejlesztése nemcsak hogy nem állt le, de a befejezéséhez közeledik, és a tehenek által termelt metán hasznosításán alapul. Lényege az, hogy a tehén emésztőrendszere púzás előtt infrahangot bocsát ki, erre kellett rájönni, a többi gyerekjáték. A jelet az e célra konstruált robot érzékeli, és késedelem nélkül a tehén fenekébe dugja az ener­­giacellát, az pedig megtelik elsőrangú, magas fűtőértékű, kifogástalan magyar metánnal.

Az eredmény az lesz, amit Széles többször is belengetett, tehát az energiacella az országot ezer éve nem látott növekedési pályára állítja, olcsó lesz az áram, sőt talán ingyenes, Széles Nobel-díjat kap, az is lehet, hogy mindjárt kettőt, Orbánnak pedig élethossziglan kétharmada lesz, sőt inkább ötnegyede.

Már ha az energiacella csakugyan működik.

Ha mégse, akkor talán reménykedhetünk.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15  •  VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”! Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc! Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel Verebes István újabb Örkényiádái Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.