A magányos vitorlás a célban

Szabados Gábor
2009. 08. 29.
Három év Föld körüli hajóút után néhány hét múlva hazaérkezik Méder Áron, aki egyedül vágott neki a világ tengereinek. „Biztos rengeteget változott a világ amíg nem voltam otthon, de nem félek, hogy ne tudnék visszailleszkedni” - mondja. Szabados Gábor felvilágosította.

Hócipő: Méder úr! Halló! Hall jól? Üdvözlöm. A Hócipőtől vagyok. Hallom, még néhány hét, és három év után, a Földet körbehajózva ismét itthon van.

Méder Áron: Üdvözlöm. Igen, nemsokára megérkezem.

Hócipő: Kérem, engedje meg, hogy pár mondatban, a Blikk legutóbbi beszámolója alapján összefoglaljam olvasóinknak, mit is kell tudni önről.

Méder Áron: Természetesen. Addig legalább elvégzek egy kis nagyjavítást a hajón.

Hócipő: Voltak vele problémák az úton?

Méder Áron: Folyamatosan.

Hócipő: Akkor idézem:
„Ismét európai földre lépett három év után először Méder Áron (29), aki 2006 szeptemberében nekivágott, hogy Carina nevű hajóján megkerülje a Földet. A budapesti fiatalember a görögországi Peloponnészoszi-félszigetnél kötött ki... Áron Szlovénia partjaitól indult neki magányosan az emberpróbáló kalandnak a mindössze 19 láb hosszú (kb. 6 méteres) tavi vitorlás hajón...” És még egy részlet: „Ahogy Áron a pénzügyi gondok miatt sem aggódott soha, úgy amiatt sem fáj a feje, hogy mi vár rá, ha végleg hazatér. - Biztos rengeteget változott a világ amíg nem voltam otthon, de nem félek, hogy ne tudnék visszailleszkedni. Szeretnék többet foglalkozni a családommal, és talán villamosmérnökként fogok elhelyezkedni...”

Méder Áron: Ez így van.

Hócipő: Nem akarom kioktatni, de semmi sincs így. Hadd idézzek még egyet, az Origóból, ez év tavaszáról:
„Méder Áron nemrég hagyta el Omán partjait, jelenleg Jemennél tart, és a Vörös-tenger felé hajózik Carina nevű vitorlásával. Se válság, se Gyurcsány, csak a szél...”

Méder Áron: Ki az a Gyurcsány?

Hócipő: Bajnai.

Méder Áron: És ő ki?

Hócipő: A válságról csak hallott. Elvégre van rádiója.

Méder Áron: Ez nem olyan rádió. Ezen mi forgalmazunk.

Hócipő: És nem kapott híreket a hétköznapjainkról? A családjától, hogy mi van itthon?

Méder Áron: Hogy őszinte legyek, nem. Ők kérdeztek engem. Hogy velem mi van.

Hócipő: Mi lett volna? Hajózott, szelte a vizet, itthon meg közben süllyedtünk tovább.

Méder Áron: Többször volt, hogy magam is csaknem elsüllyedtem. Rengetegszer kellett javítani a hajót. Viharba kerültem. De a kikötőkben mindenütt jó emberek fogadtak, segítettek.

Hócipő: Ugyanarról beszélünk. Volt életveszélyben?

Méder Áron: Többször.

Hócipő: Mi is. Folyamatosan. Majdnem összeomlott az ország. Hatalmas hiteleket kellett felvenni. Munkanélküliség, a szélsőjobb megerősödése, cigánygyilkosságok.

Méder Áron: Bocsánat, rossz a vonal... Recseg a rádióm.

Hócipő: Jó önnek... Illetve... Fogalma sincs arról, hogy mire jön haza.

Méder Áron: Nem lehet azért olyan nagy a baj. Higgye el, az én példám is mutatja, ha az ember nagyon akar valamit, ha van hozzá ereje, bátorsága, kitartása, meg tudja csinálni. Akár egyedül is.

Hócipő: Egyedül talán. De önnek csak az elemekkel, a természettel és önmagával kellett nap mint nap megharcolnia...

Méder Áron: Nem nap mint nap. Óráról órára, percről percre.

Hócipő: Értse már meg: nekünk viszont egymással. Mindenki mindenki ellen.

Méder Áron: Nem mondja. És miért?

Hócipő: Mert mi nem hajózhatunk el a világba a problémáink elől.

Méder Áron: De ezeket a problémákat jórészt maguk gerjesztik. Nem?

Hócipő: De. Talán éppen azért, hogy megmutassuk: mi is vagyunk olyan fasza legények, mint az, aki elfut az itteni bajok elől. És amíg mi egymásra acsarkodunk, fenekedünk, folyamatosan le akarjuk győzni a másikat, amíg mindig a másikban keressük a hibát, mert az az ellenség, addig az az illető - mármint maga - a hasát sütteti a tengeren a Nappal.

Méder Áron: Ne izéljen már... Így látja?

Hócipő: Én nem. Mert bár a helyzet nagyon sötét, én talán annyira sötét még nem vagyok. De higgye el, rengetegen igen.

Méder Áron: Tudják ők, micsoda megpróbáltatás volt az út?

Hócipő: Senki nem kényszerítette rá.

Méder Áron: Magukat se.

Hócipő: Dehogynem! A hagyományaink, a természetünk, a politikusaink, az ő elhibázott döntéseik, a mi folyamatos hergelésünk... Biztos, hogy hazajön?

Méder Áron: Természetesen. Ha tényleg olyan nehéz lesz otthon, akkor meg akarom mutatni, hogy azokon a veszélyes hazai vízeken is helytállok.

Hócipő: És ha nem sikerül?

Méder Áron: Akkor csoportokat vezetek majd a Föld körül, hároméves hajóutakra.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.