A magányos vitorlás a célban

Szabados Gábor
2009. 08. 29.
Három év Föld körüli hajóút után néhány hét múlva hazaérkezik Méder Áron, aki egyedül vágott neki a világ tengereinek. „Biztos rengeteget változott a világ amíg nem voltam otthon, de nem félek, hogy ne tudnék visszailleszkedni” - mondja. Szabados Gábor felvilágosította.

Hócipő: Méder úr! Halló! Hall jól? Üdvözlöm. A Hócipőtől vagyok. Hallom, még néhány hét, és három év után, a Földet körbehajózva ismét itthon van.

Méder Áron: Üdvözlöm. Igen, nemsokára megérkezem.

Hócipő: Kérem, engedje meg, hogy pár mondatban, a Blikk legutóbbi beszámolója alapján összefoglaljam olvasóinknak, mit is kell tudni önről.

Méder Áron: Természetesen. Addig legalább elvégzek egy kis nagyjavítást a hajón.

Hócipő: Voltak vele problémák az úton?

Méder Áron: Folyamatosan.

Hócipő: Akkor idézem:
„Ismét európai földre lépett három év után először Méder Áron (29), aki 2006 szeptemberében nekivágott, hogy Carina nevű hajóján megkerülje a Földet. A budapesti fiatalember a görögországi Peloponnészoszi-félszigetnél kötött ki... Áron Szlovénia partjaitól indult neki magányosan az emberpróbáló kalandnak a mindössze 19 láb hosszú (kb. 6 méteres) tavi vitorlás hajón...” És még egy részlet: „Ahogy Áron a pénzügyi gondok miatt sem aggódott soha, úgy amiatt sem fáj a feje, hogy mi vár rá, ha végleg hazatér. - Biztos rengeteget változott a világ amíg nem voltam otthon, de nem félek, hogy ne tudnék visszailleszkedni. Szeretnék többet foglalkozni a családommal, és talán villamosmérnökként fogok elhelyezkedni...”

Méder Áron: Ez így van.

Hócipő: Nem akarom kioktatni, de semmi sincs így. Hadd idézzek még egyet, az Origóból, ez év tavaszáról:
„Méder Áron nemrég hagyta el Omán partjait, jelenleg Jemennél tart, és a Vörös-tenger felé hajózik Carina nevű vitorlásával. Se válság, se Gyurcsány, csak a szél...”

Méder Áron: Ki az a Gyurcsány?

Hócipő: Bajnai.

Méder Áron: És ő ki?

Hócipő: A válságról csak hallott. Elvégre van rádiója.

Méder Áron: Ez nem olyan rádió. Ezen mi forgalmazunk.

Hócipő: És nem kapott híreket a hétköznapjainkról? A családjától, hogy mi van itthon?

Méder Áron: Hogy őszinte legyek, nem. Ők kérdeztek engem. Hogy velem mi van.

Hócipő: Mi lett volna? Hajózott, szelte a vizet, itthon meg közben süllyedtünk tovább.

Méder Áron: Többször volt, hogy magam is csaknem elsüllyedtem. Rengetegszer kellett javítani a hajót. Viharba kerültem. De a kikötőkben mindenütt jó emberek fogadtak, segítettek.

Hócipő: Ugyanarról beszélünk. Volt életveszélyben?

Méder Áron: Többször.

Hócipő: Mi is. Folyamatosan. Majdnem összeomlott az ország. Hatalmas hiteleket kellett felvenni. Munkanélküliség, a szélsőjobb megerősödése, cigánygyilkosságok.

Méder Áron: Bocsánat, rossz a vonal... Recseg a rádióm.

Hócipő: Jó önnek... Illetve... Fogalma sincs arról, hogy mire jön haza.

Méder Áron: Nem lehet azért olyan nagy a baj. Higgye el, az én példám is mutatja, ha az ember nagyon akar valamit, ha van hozzá ereje, bátorsága, kitartása, meg tudja csinálni. Akár egyedül is.

Hócipő: Egyedül talán. De önnek csak az elemekkel, a természettel és önmagával kellett nap mint nap megharcolnia...

Méder Áron: Nem nap mint nap. Óráról órára, percről percre.

Hócipő: Értse már meg: nekünk viszont egymással. Mindenki mindenki ellen.

Méder Áron: Nem mondja. És miért?

Hócipő: Mert mi nem hajózhatunk el a világba a problémáink elől.

Méder Áron: De ezeket a problémákat jórészt maguk gerjesztik. Nem?

Hócipő: De. Talán éppen azért, hogy megmutassuk: mi is vagyunk olyan fasza legények, mint az, aki elfut az itteni bajok elől. És amíg mi egymásra acsarkodunk, fenekedünk, folyamatosan le akarjuk győzni a másikat, amíg mindig a másikban keressük a hibát, mert az az ellenség, addig az az illető - mármint maga - a hasát sütteti a tengeren a Nappal.

Méder Áron: Ne izéljen már... Így látja?

Hócipő: Én nem. Mert bár a helyzet nagyon sötét, én talán annyira sötét még nem vagyok. De higgye el, rengetegen igen.

Méder Áron: Tudják ők, micsoda megpróbáltatás volt az út?

Hócipő: Senki nem kényszerítette rá.

Méder Áron: Magukat se.

Hócipő: Dehogynem! A hagyományaink, a természetünk, a politikusaink, az ő elhibázott döntéseik, a mi folyamatos hergelésünk... Biztos, hogy hazajön?

Méder Áron: Természetesen. Ha tényleg olyan nehéz lesz otthon, akkor meg akarom mutatni, hogy azokon a veszélyes hazai vízeken is helytállok.

Hócipő: És ha nem sikerül?

Méder Áron: Akkor csoportokat vezetek majd a Föld körül, hároméves hajóutakra.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/25  •  XI. 29. – XII. 12.
Para-Kovács Imre: Tegnap még azt sem tudtuk, hogy van nekünk szuverenitásunk, ma pedig már a háttérhatalom megfosztana minket tőle! Ez nem mehet így tovább! Nemzeti konzultálnunk kell, békemenetelni! Váncsa István szerint épp ideje, hogy a bárgyú publikum kazár szokás szerint pajzsára emelje született vezérét, és megrohamozzon bármit, francba a részletekkel! Smuzewitz Ilona: A magyar emberek kormánya erős, szabad és szuverén. Ezért mindentől megvédi magát. Ha kell, a magyar emberektől is. Farkasházy Tivadar: hamarabb sírná el magát a mesterséges intelligencia, mint Gulyás Gergely bármin Havas Henrik nindzsa-konzultációja Verebes István Örkényiádái Dési János elintézte, hogy minden színházi büfében legyen szotyi és kisüsti A Heti Kamu megtudta: Közgazdaságtani pót-Nobel-díjat kaptak a KSH munkatársai az októberi 9,9%-os infláció kiszámításáért.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.