Vándorcirkuszok: Grand Slam

Farkasházy Tivadar
2010. 06. 30. · Hócipő 2010/13
Bármilyen hihetetlen, a tenisz eredete nem angol, hanem francia, az 1415-ös agincourt-i ütközet után Charles d’Orléans herceget - nem tévesztendő össze bácsikájával, VI., azaz Őrült Károllyal - a Norfolk grófságban lévő Wingfieldben tartották fogva több mint két évtizedig, s ez alatt csaknem minden nap űzte. Ám birtokait, s még a könyvtárát is el kellett adnia, hogy elengedjék, ráadásként a burgundi herceg egyik húgát is a nyakába varrták. Nem csoda, hogy az ütögetésbe és a verselésbe menekült, hangvételük miatt Közöny hercegnek nevezték, ami 27 évi fogság után érthető, szabadulása után Villont támogatta. Amikor a franciák még gyakran puszta kézzel vagy bőrkesztyűvel játszották a jeu de paume-ot, az adogató gyakran elkiáltotta magát az ellenfélnek: Tenez! (fogja). Ám csak 1858 óta beszélhetünk róla, amikor egy sportkedvelő jogász, Harry Gem már a maihoz hasonló pályát hoz létre a birtokán. 1863 körül Walter Clopton Wingfield tiszt, Charles d’Orléans fogvatartójának egyenes ági leszármazottja szintén hasonlót űz londoni birtokán.


- Pedig breakelőnyünk volt! (Agincourt, 1415)


- A birtokaiért, a könyveiért és az ütőjéért
elengedjük! (Charles d'Orléans)Miért 40?

Különleges pontozása (15, 30, 40) is a jeu de paume-tól származik. A középkorban a 60 a legelterjedtebb szimbolikus szám. Akkor vezetik be a 60 perces órát, s egy aranydénár 15 sou-t ér. A francia játékban is a 15 szorzataival számolnak: talán az óra szakaszaira utalva, vagy mert pénzben fogadtak rá. Azt nem tudni, hogyan lett 40 a 45-ből, egyesek szerint rövidebb volt kimondani. A deuce (egyenlő) szintén francia, 40-40-nél a játékvezető ezt kiáltotta: á 123123deux (kettőre), azaz két ponttal kell nyerni.


Kontra Kramer

Az első tornát 1876-ban rendezik, a következő évben indul Wimbledon 22 résztvevővel. 1878-ban megalakul a francia szövetség, 1879-ben a tenisz eléri Ausztráliát (az Austral Opent 1905 óta rendezik), az első amerikai tornára 1881-ben kerül sor Newportban. Mivel a viktoriánus korban a sportot csak az arisztokrácia gyakorolhatja, nincs szükség pénzre hozzá, ezért nem is lehet fizetett mesterség, a hivatásosak sokáig el vannak tiltva a nagy nemzetközi tornáktól. Annál is inkább, mert a tenisz tekintélyei hatalmukat féltve nem akarnak tőlük független profikat bevonni. A Roland Garros 1925-ben engedélyezi először részvételüket.


- Ez is egy nagy négyes: Laver, Rosewall, Roche, Okker

A híres kupát Dwight Davis alapítja 1900-ban, először csak Nagy-Britannia és az USA részvételével. Később mások is csatlakoznak, de 1973-ig rajtuk kívül csak Ausztrália és Franciaország tudja megnyerni. Bridzsben a nagy szlem az, amikor a páros valamennyi ütést megszerez. Teniszben két újságíró használja először, amikor 1933-ban az ausztrál Crawford megnyeri az ausztrál amatőr tornát, a Roland Garrost és Wimbledont, majd az akkor még Forest Hillsben rendezett amerikai bajnokságon is döntőbe jut. A négy torna azért emelkedett ki, mert e nemzetek vitték a prímet a Davis-kupában. Budge az első, aki a Grand Slamet 1938-ban megcsinálja. Bár a profik 1968-ig nem indulhatnak a szövetségek által rendezett tornákon, azért akad néhány alkalom az összemérésre: Rod Laver 1962-ben egy ausztrál füves tornán játszik a két legjobb profi, Rosewall és Hoad ellen, 2 meccset nyer, 19-et elveszít. Bár Gonzales ellen se lett volna sok esélye. Ez az a kor, amikor a Népsport a Kramer-féle teniszcirkusszal, a Forma-1 száguldó őrültjeivel, és a véres profi boksz áldozataival rémiszti olvasóit, bár már az is haladás, hogy tudomást vesz róluk, mivel 1952-ben még azt állította egy később nagykövetté váló újságírónk, hogy az amerikai sportolók Coca-Cola-mámorban fetrengtek a helsinki olimpián.

1931 után az összes nagy profivá válik, végül Laver is, miután 1967-ban Kramer eléri, hogy az amatőr Wimbledon után szervezzenek egy profit is. A nyolcfős tornát a BBC2 szponzorálja, és olyan sikert arat, hogy a következő évtől már nyitottá válik, ám még négy évig kell várni, hogy a Nemzetközi Szövetség végleg beadja a derekát. Az 1972-es US Openen a játékosok létrehozzák saját testületüket az ATP-t (Association of Tennis Professionals), s az éves versenysorozatot (ATP Tour), ám irányítása hamar kicsúszik a kezükből - a Grand Slamtornák és a Davis-kupa rendezési joga továbbra is a szövetségeké. 1973 augusztusától létezik a világranglista, először a román Nastase vezeti. S létrejön a WTA (Women’s Tennis Association) is.


Fair Gulyás

Nagy teniszezőink sorát kezdjük Kehrling Bélával, pingpongvilágbajnok, négyszeres labdarúgó válogatott, 1925-ben és 26-ban Wimbledonban harmadik férfi párosban. Az egyik győztes egy Lacoste nevű úr, ha mond e név valamit. Szigeti József és Gábori Emil 1938-39-ben háromszor szerepel a párizsi egyes és páros elődöntőjében. Asbóth József 1947-ben, Körmöczy Zsuzsa 1958-ban nyer Roland Garrost, ketten együtt 1947-ben harmadikak. Körmöczi 1958-ban Wimbledonban is harmadik, s második a világranglistán, amelyen tíz évig szerepel az első tízben, Párizsban 1959-ben döntős, 1956-ban és 1961-ben pedig elődöntős. Az egykori vasúti hordár labdaszedő gyermeke, a porcelánnadrágos Asbóth 1948-ban elődöntős Wimbledonban, egyesben máig ez legjobb helyezésünk.

Gulyás István az 1966-os Roland Garroson csak a döntőben veszít Roche ellen. Az ausztrál sérülése miatt nem tud pályára lépni, de Gulyás belemegy a 24 órás elhalasztásba, UNESCO fair play-díjat kap érte. A következő évben is elődöntős Párizsban.

Egyesben a legmagasabbra Temesvári kapaszkodik fel a világranglistán, Andrea 18 évesen már hetedik, vegyesben elődöntős Wimbledonban, párosban 1986-ban Roland Garrost nyer Navratilovával, de egy súlyos sérülés két évre visszaveti, s többé nem is tud ily magasságokba kerülni. Pedig skalpjai között szerepel Hingis, Davenport, Capriati.


A porcelánnadrágos Asbóth, Körmöczi Zsuzsa és Gulyás István a Roland Garroson. Utóbbi mellett az ausztrál Roche, aki sokat köszönhet a magyarnak.

Taróczy Balázs egyetlen wimbledoni bajnokunk a svájci Güntharddal 1985-ben, előtte négy évvel Roland Garrost is nyernek, 1983-ban harmadikak, egyéniben kétszer jut a nyolc közé. 13 ATP tornán diadalmaskodik egyéniben, mindig salakon, a döntőben olyanokat ver, mint Lendl, Noah, Nastase, Hilversumban hatszor győz. 1882-ben 13. a világranglistán, párosban harmadik, s 27-szeres ATP tornagyőztes.

Szávay három WTA tornát nyert eddig, a US Openen három éve a nyolcig jut, párosban elődöntős, 2008 áprilisában 13. a világranglistán. Ezen mindig az elmúlt 365 nap összpontja szerepel, persze az egyes versenyeket másképp súlyozzák, de mivel Ági az előző év első felét szinte kihagyta, ha csak felet számolnak, mint a sakkban, ő is a tízben lett volna, sajnos azóta elég távolra került ettől. Összesítve tehát Párizsban 15-ször, Wimbledonban ötször, Flushing Meadowsban egyszer álltunk a képzeletbeli dobogón.


Móc milliárdos

A nagy pénzek sokak szerint a lógó bajszú Tiriac óta áramlanak a teniszbe, ő az első román, aki 2007-ben a Forbes dollármilliárdos listájára került. Az 1964-es olimpián még hokizik, Nastase oldalán 1970-ben Roland Garrost nyer, s háromszor jutnak a Daviskupa döntőjéig. 1983-tól menedzser, többek közt Beckeré, a téli müncheni versenyen nagy pénzekért árulja cégeknek a VIP páholyokat, akik ettől kezdve egyre több tornát szponzorálnak, azóta néhány betanított tízen kívüli kislány többet keres, mint hagyományos sportágak nagy bajnokai. Brassó díszpolgárának még egy érdekes helyezése van, 2006-ban a 100 legnagyobb román listáján a 77. helyen végez. Becker négy elveszített és három megnyert wimbledoni döntő mellé három másik Grand Slam-tornát nyer, s 17 évesen még senkinek sem sikerült Wimbledon. Már a férfiak közt, mert a Kassán született Martina Hingis csak 15, s még négy Grand Slamet nyer hozzá. Nevét Navratilova után kapja, ennyit a teniszmamákról, papája magyar származású. Wimbledoni egyest Sampras nyer a legtöbbször, hétszer, és egy Renshaw nevű úr 1881 és 1889 között, Federer hatszor, Borg ötször. Párosban Woodbridge kilencszer győz, hatszor Woodforde oldalán, talán egy erdőben gyakoroltak, bár a páros győzelmek régóta sokkal kevesebbet érnek. A nők között Navratilova kilenc elsőségével az 1920-as évek nyolcszoros bajnokát, Willst is lepipálta, ebből hat zsinórban. Ehhez jön hét páros és négy vegyes, de 20 győzelmével is csak behozza Billie Jean Kinget, aki 1961 és 1979 között ezt 6-10-4-es felállásban hozta. Megdöntve egy Ryan nevű hölgy 80 éves, 19-szeres rekordját. A legtöbb döntőt, hetet Chris Evert bukta Wimbledonban, de így is akad 18 Grand Slam-elsősége, bár mi ez Navratilova 59-éhez képest, az utolsót ötvenen túl, ráadásul mindhárom számban összehozza az évi négyet. Nem csoda, hogy egyszer kinézte Temesvárit is.


Ki így, ki úgy, ki amúgy hódított (Anna Kurnyikova, Steffi Graf,
Martina Navratilova)

Szabadkártyával

Wimbledonban 19 pályán folynak a versenyek. A centerbe 14 ezren férnek, a No. 1. Court körül 11 ezren ülhetnek, a harmadik legnagyobb a bajnokok temetője, mert sok nagyság búcsúzik itt korán, mivel a füvön hihetetlenül felgyorsul a labda, a salakspecialisták lemondóan legyintenek is a Wimbledon szó hallatán. A hét Grand Slamnél tartó Nadalnak is négy Roland Garros után sikerül csak itt győznie 2008-ban, 4 óra 48 percig tartó csatában akadályozva meg Federer sorrendben hatodik győzelmét, ám semmi biztosíték sincs rá, hogy a szerva nélkül teniszező spanyol idei zsinórban aratott öt salakos győzelme után e sorok olvasásakor már ne a többieket nézze, hiszen a máshol vergődő szervagépek itt villoghatnak igazán, lásd az eleinte Taróczy által menedzselt Ivanisevicset, aki háromszor is csak a döntőben marad alul, majd 2001-ben szabadkártyával győz. A nők közül Venus Williams nyer 31. kiemeltként 2007-ben, de róluk közismert, hogy néha hónapokra leállnak feltöltődni, az okokat sokan kutatják, egy biztos, elég termetesek. Tavaly Roddick csak 77 gém után adta meg magát Federernek, ami helyi csúcs, hisz ma már csak az ötödik partiban nincs tie-break, ami 16:14 lett.

Idén alaposan megjavította Isner és Mahut, az ötödik szettet 491 percig játszva, végül az amerikai győzött 70:68-ra, de én gyanakszom, hogy megbeszélték. Rettenetes Iván, azaz a cseh Lendl bár nyolc Grand Slam-tornát nyer, mindkét wimbledoni döntőjét elveszíti. Mc Enroe csak hetet, de hármat itt, s ő tudta legjobban anyázni a bírókat. Jimmy Connors is hetet nyer, és ugyanennyi döntőt bukik. Sampras 14 Grand Slam-elsőségének fele wimbledoni, plusz öt US és két Austral Open, vagyis a salakos Párizst külön kéne számítani, bár ennek Nadal nem örülne. Federer már 16-nál tart, ebben egy Párizs is akad, Nadal tavalyi sérülését kihasználva. Pénzben 55 millió dollárnál jár, aki irigyli, verje meg.


A legszörnyűbb Mónika-show Hamburgban

A két korszak összekötője Rod Laver, az Open-éra előtt, 1960 és 1962 közötti 6 Grand Slamjéhez 1968-69-ben nyer még ötöt, mivel közte profiként nem vehet részt rajtuk. Ő az első, aki megcsinálja a Grand Slamet Budge után, egyet még az amatőrök közt, a másikat már a közös világban. Ez azóta se sikerült kétszer senkinek. Nevét is viseli a melbourne-i aréna. Serena 12 elsőségnél és 30 millió dollárnál tart, Venus hétnél és 26 milliónál, de Wimbledonban 5:3-ra vezet, vagyis ketten pénzben és Grand Slamben is tartják Federert. Párosban tizenegyszeres bajnokok, vegyesben fejenként kettőt nyertek, mivel itt mással kell indulniuk, de lehet, hogy hamarosan ezt is megoldják.


- A teniszgyerek a legjobb befektetés!


- Mindenen testvériesen megosztozkodunk.


- Kis stadiont ne hagyjál elnevezni magadról!


- Uram, Ön egy asshole!

Görög-perzsa

Kurnyikova hozza be a szexet a sportágba, így nulla tornagyőzelemmel is többet keres, mint akik messze előzték a listán. Ám miközben köröttünk a csehek, a románok, a szerbek, a horvátok sorra hozzák az eredményeket, idén Párizsban osztrák döntős is akadt, addig ma a legjobb magyar férfi épp hogy befér az első 400-ba. Hacsak nem számítjuk magyarnak az újvidéki Szeles Mónikát, aki erről sokáig hallani sem akar, s csak pályafutása befejezése után veszi fel a magyar állampolgárságot is, meglehetős csöndben. Kilenc Grand Slam-tornája közt nincs Wimbledon, s 93 után csak egy akad, mivel ekkor egy Grafrajongó hátba szúrja. Steffi 22 egyes Grand Slam-győzelemmel és egy négyes Grand Slammel fejezi be (7 Wimbledon, 6 Roland Garros, 5 US Open, 4 Austral Open), majd hozzámegy Agassihoz, aki legalább az esküvőre leveszi a sapkáját. Neki különösen Samprasszal való csatái emlékezetesek, amelyek akár a görög-perzsa háborúk folytatásának is tekinthetők. Djokovic csak egynél tart, de nála jobban senki sem tudja parodizálni a társait.


Sampras és Federer, a tenisz két legnagyobb professzora.


- Neked hamarosan eleged lesz a németekből!


- Csak a labdát nézd!

Wimbledon színe a sötétzöld és a lila, de mivel továbbra is előírja a fehér ruhát, Agassi sokáig bojkottálja, de azért egyszer neki is összejön a másik hathoz, nehogy már kinézzék a családból. 2003-ig a versenyzőknek meg kell hajolniuk a királyi család tagjai előtt, ám ekkor a forradalmár kenti herceg elhatározza, hogy szakít a hagyománnyal, azóta csak akkor kell, ha a királynő vagy a walesi herceg is jelen van. Ő szokott kedves nejével a díjátadás előtt elbeszélgetni a labdaszedőkkel, ami sajnos évtizedek óta nincs kihangosítva, így titok, miről kérdezgetik őket, pedig igen érdekes eszmecsere lehet a pattanásokról. Már csak az a kérdés, kik viszik idén haza a két salátástálat, s a vele járó egymillió fontot. A többieknek marad a tejszínes eper, meg úgy tízmillió font bánatpénz.


- Egész ügyes srácok!


70:68, egy 491 perces Isner-Mahut játszma Wimbledonban
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.