Egy másik Szigetvár

Farkasházy Tivadar
2010. 08. 25. · Hócipő 2010/17
Már 1958-ban is itt voltam mindennap, matektanárnőm férje volt a Fedett gazdasági igazgatója, épp hogy nem találkoztam Bástya elvtárssal. Viszont láthattam Pinokkió műugrógyőzelmét, ő volt az, aki jóval a hatvanon túl a Szabadság hídról fejest ugrott a Dunába, mert egy poén többet ér, mint egy combnyaktörés. Most még át sem kéne másznia a korláton, a Margit-hídról jóval könnyebben megtehetné. Az én testi épségem is komoly veszélybe került, mert pont akkor kértem autogramot Msvenieradnétől, amikor a magyarok elleni pólóvereség után kikászálódott a vízből, csakhogy fogalmam sem volt róla, hogy a grúz óriás pont akkora a szárazon, mint az egész osztály.

CSEH LÁSZLÓ

- Egész szép ház lett!

Hosszú, Verrasztó, Jakabos és Cseh is méterekkel vezet a mell előtt, amit mind leadnak. A 400 és a 200 helyett javasoljuk a 300 és a 150 méteres vegyes úszást! Máris lenne 3-4 londoni aranyunk.

200-on Hosszú spórol a mellre, Verrasztóval együtt esnek a célba, a százados urak mellett most már százados hölgyeink is vannak, ugyanis Güttler egyetlen századdal veszített a szöuli olimpián 1988-ban. Gyurta pedig ennyivel nyert tavaly Rómában. S most is mindössze ennyi a különbség a két barátnő között. Az utóbbi két versenyen jelen lehettem, Pekingben is csak egy nappal késtem le, hogy Phelps egy századdal veri a szerb Cavicot 100 pillangón, nehogy már csak hetet nyerjen.

Verrasztó Rómában kijelentette, hogy Pesten legyőzi Hosszút, aki akkor egy aranyat és egy ezüstöt is nyert, így kell ezt. Csodálatos a Verrasztó dinasztia Zoltán és Gabriella után, hiszen Evelyn mellett Dávid is két számban döntős.

HOSSZÚ KATINKA, VERRASZTÓ EVELYN

- Egy század!

A vegyes úszást a szpíker egyszer sem tudja helyesen kimondani, állandóan beletörik a nyelve, meg kéne próbálnia helyette az útelágazást.

Váltóban utoljára 1954-ben nyertek Európa-bajnokságot Szőke Katóék és Dömötör Zoltánék, utóbbi a Lőj, Dömötör, lőj című 1964-es japán krimi főszereplője. Most a szlovénok indulnak a négyesen, ugyanis csak nyolc váltó nevezett, és sorsoltak. Így kerül a két esélyes, a brit és a francia váltó a szélére, mi a hármasra. Mutina előnyét Dara megduplázza, már hátrányban, de Hosszút és Verrasztót annyira feldobja az előző siker, hogy végig versenyben vannak a franciákkal. Köztük több mint tíz méter, Ascotban futották így a Golden Jubilee Stakest az idén 26 indulóval, még jó, hogy Overdose nem indulhatott, fele a belső korlátnál, a másik fele a külsőnél, hiába vezetek, nem tudok oldalra pislogni 50 métert, hogyan áll a másik boly. A közönség mintha Jónyert nézné egy kínai ellen, ide-oda kapkodja a fejét, amikor Evelyn becsap a célba, a másik három lány viszont nem őt nézi, hanem a táblát, majdcsak megtalálja a falat. Két tized a javunkra, akkor ez a lány mától a Szőke Ciklon. Hiszen Rejtő remekében is egy Evelyn nevű hölgy száguldozik összevissza.

GYURTA DÁNIEL

- Itt ment el a másik érmem!

A hét napot Szántó Dávidék önfeledten ordítozzák végig, remélem, az MTV azon vezetői is itt ugrándoznak boldogan, akik nem is akarták közvetíteni. Állandó reklámjuk: értéket közvetít. Ez manapság főleg a Dunára igaz, ahol egy-két kft. közbeiktatásával a duplájáért gyártják a sorozatokat. Azóta a cégek is felszívódtak, és Cselényi is, a többi néma csend.

Hazaérve inkább az Eurosporton nézem meg újra, Verrasztó és Hosszú utolsó tíz métere közben a szpíker holtversenyért rimánkodik. Ami nem lehetetlen, hiszen előtte 800-on két olimpiai bajnok, az olasz Pellegrini és az angol Adlington úgy ússza az ötveneket, hogy száztól ötszázig 0,04, 0,02, 0,16, 0,16, 0,16, 0,00, 0,01, 0,00, 0,08 köztük a különbség, vagyis 350-nél és 450-nél is századra azonosak, igaz, közben 400-nál az olasz szerzett egy század előnyt. Miközben négy pálya választja el Róma két világbajnokát.

EGERSZEGI KRISZTINA, SCHMITT PÁL

- Enyém az ezüst, tiéd a bronz.

Csütörtökön Réthelyi professzort név szerint köszönti a hangosbemondó abból az alkalomból, hogy megtalálta a helyét. Elképzelem, amint 30 ország úszóinak elmagyarázzák, mi az a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma. A médiaszektorba nem engednek be egy fiatalembert, felajánlom, hogy cseréljük el az igazolványunkat, Rómában is más néven láttam őt, ugyanis az illetőt Gyurta Dánielnek hívják.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.