Vándorcirkuszok: Golf

Farkasházy Tivadar
2010. 09. 22. · Hócipő 2010/19
Egy 1297-es feljegyzés említi, hogy a hollandiai Loenen aan de Vechtben golfhoz hasonló játékot játszottak, bőrlabdával és ütőkkel, s az nyert, aki a labdát a több száz méter távolságban lévő lyukba a legkevesebb ütéssel juttatta el. A modern golfot azonban a legtöbben skót találmánynak tartják, mivel a skót parlament rendeletei két alkalommal is említik a 15. században. Mindkettő megtiltotta a gowf néven említett sport gyakorlását. Ám egyesek inkább a hurling és gyeplabda elődjének tartják, mindenesetre a mai golf Skóciában fejlődött ki, innen valók a szabályok, itt építették az első állandó pályát, az első 18-ast, itt alakult meg az első klub. Az első írásos szabálygyűjtemény is innen származik, s az első hivatalos versenyeket és bajnokságokat is skót városok klubjai között rendezték.


Stuart Mária a polgárháborúban is golfozott

Mert írva vagyon

Az első írásos emlékek 1457-ből származnak, amikor II. Jakab király és a skót parlament betiltja a futballt és a golfot, hogy a skótokat az íjászat gyakorlására késztessék. A tilalmat később III. Jakab (1471) és IV. Jakab (1491) is jóváhagyja, ám a Skócia és Anglia közötti 1502-es béke szükségtelenné teszi a nép további katonai képzését, jöhet vissza a gowf, amelyet IV. Jakab is kipróbál, az Udvari Tanács pedig rendeletben határozza meg az ütőkre vonatkozó szabályokat. Az első ismert polgári golfozó Sir Robert Maule, 1527-ben Carnoustie közelében játszik. St. Andrewsban az első golfra történő utalás 1552-ből származik, egy évvel megelőzve a helyi érsek rendeletét, amely a környékbeliek számára engedélyezi a játékot.


North Devon Ladies Club - 1873

Vagy a kínaiak?

Nemcsak porcelán volt a Mingkorszakban, mivel már Xuande császár (1425-1435) is golfozik. Sőt, Ling Hongling professzor, a Lanzhou University kutatója azóta bizonyítékokat tárt fel, hogy hasonlót játszott a déli Tangdinasztia 500 évvel azelőtt, hogy a golfot először említették Skóciában. A Szung-dinasztia idejéből (960-1279) származó Dongxuan feljegyzések említenek egy chuíwán nevű játékot, és a menetét ábrázoló rajzokat is. 10 ütővel játszották, köztük volt a cuanbang, pubang és shaobang, amelyek hasonlatosak a mai faütőkhöz. Jadeés aranyberakásokkal díszítették, vagyis szintén az előkelő gazdagok játéka lehetett. Fennmaradt egy feljegyzés Tang hivatalnokról, aki lányát kérte fel arra, hogy a játékhoz szükséges lyukakat kiássa. Ling professzor szerint a játék mongol kereskedők közvetítésével került Európába a középkor vége felé, bár Marco Polo még egy árva szóval sem szól róla, ahogy a lovaspólóról és a vízipólóról sem.


Hagen tíz évig Amerika kapitánya

A szó eredete

Sokan a holland kolf (bot, buzogány, ütő) skót változatának tartják. Mások szerint a skót gael nyelv egyik szavából, a goulf-ból származik (ütni, pofon vágni). Egy városi legenda szerint az angol Gentlemen Only, Ladies Forbidden kezdőbetűi, de ez téves, mivel régebben a rövidítésekből nem képeztek szavakat. Egy biztos, nem a Golf-áramlatról nevezték el, annak szülőatyja Benjamin Franklin, és az öböl szóból ered.


Tom Morris Open champion 1861-1867

Átütik a csatornán

Franciaországba Stuart Mária révén jut el, aki 1567-ben, férje halála után az első ismert női golfozó, talán így vigasztalódott meg, többen kritizálták is emiatt, de Erzsébet nem ezért fejezteti le. A ma is működő legrégebbi pálya a The Old Links, a musselburghi pálya szomszédságában található. Írások igazolják, hogy itt már 1672-ben golfoztak, sőt, állítólag Stuart Mária már 1567-ben is játszott ezen a pályán. Ami azért érdekes, mert Mária titkárát az évben öleti meg Bothwell, aki az özvegy királynőt arra kényszeríti, hogy férjül menjen hozzá, még az évben polgárháború tör ki, és Máriának le kell mondania fia, a kiskorú Jakab javára, csoda, hogy volt ideje rá. Másik fia, I. Károly a golfot a 16. század végéig egész Britanniában betiltja.


A St. Andrews golfozói 1847-ben

Amerikában egy 1659-es rendelet révén bukkan fel, melyben a New York állambeli Albany utcáin megtiltják a játékot. 1735-ben Edinburgh-ban megalakul az első golfklub, a Royal Burgess Golf Society. 1743-ban indítják útnak Amerikába az első golfütőszállítmányt, de még túl kicsik a hajók a kipróbálásukhoz. 1744-ben Leithbena Gentlemen Golfers of Leith társaság elsőként jegyzi le a szabályait. Belőlük alakul a ma is létező Honourable Company of Edinburgh Golfers. 1766-ban a London-közeli Royal Blackheath-ben megalakul az első Skócián kívüli golfklub, amely 1768-ban Leithben nyitja meg klubházát. 1820-as az első Brit-szigeteken kívüli klub az indiai Bangalore-ban. Az amerikai szövetség, a United States Golf Association, 1894-ben jön létre.


A Royal Blackheath alapítóinak egyike

Amíg itt vannak a törökök

Mayne már 1603-ban királyi ütőkészítőként VI. Jakab kezére dolgozik. A tollal töltött labda 1618-ban jelenik meg. Az első nemzetközi mérkőzésre 1682-ben kerül sor Leith városában, már amennyire egy skót-angol az, a skótokat képviselő yorki herceg és George Patterson legyőz egy ismeretlen nevű angol párost, de nem tör ki háború miatta. Ekkor válik ismertté az első ütőhordó (caddie), Andrew Dickson, aki York hercegének ütőit hordozta. 1810-ben Musselburgh a helyszíne az első női tornának. 1867-ben St. Andrewsban létrejön az első női golfklub, ami felér egy Kiegyezéssel.


- Csak át ne üssem Angliába!

De mivel?

1826-ban készítik az első ütőnyelet hikoridiófából, a feje ébenfából van. 1891-ben jelenik meg az acél ütőnyél. Eleinte préselt madártollal töltött, bőrborítású labdával játsszák. A featherie kézzel készül, igen munka- és időigényes. 1848-ban Adam Paterson bemutatja a guttie-t, amely a gutta-percsa nevű, gumihoz hasonló, de rugalmatlan anyagból készül, és kiszorítja a drága featherie-t. Ezt 1898-ban a készítőjéről elnevezett, keménygumi-borítású Haskell-labda követi. 1860-ban, Prestwickben kerül megrendezésre a legrégebbi, máig fennmaradt torna, az Open Championship. 1867-ben Young Tom Morris éri el az első egy ütésből történő győzelmet, azaz hole in one-t. 1898-ban Stableford pontozási rendszert dolgoz ki, 1900-ban és 1904-ben a golf szerepel az olimpiai játékokon. 1902-ben jelenik meg a hornyolt felületű ütőfej.

1905-ben szabványosítják a labdák felületén található bemélyedéseket, amelyek az egyenes repülést biztosítják. 1910-ben jelenik meg a középre illesztett nyelű putter, amelyet az R&A (The Royal and Ancient Golf Club) elutasít, az USGA elfogad, de nem torkollik az 1776-os függetlenségi háború visszavágójába. Ezzel kezdetét veszi egy 42 éves időszak, amelyben két szabálykönyv létezik.


- Így jobban látom!

1911-ben az R&A az acél ütőnyelet is elutasítja. 1916-ban megalakul a PGA of America, a profi golfozók érdekképviseleti szervezete. 1929-ben az acél ütőnyelet mindenütt engedélyezik, kiszorítva a hikorinyelet. 1938-tól él a 14 ütős szabály, amely limitálja a mennyiségét. 1951-ben az R&A és az USGA egységesíti a szabálykönyvet, és elfogadja a középre illesztett nyelű puttert. 1963-ban a gumimarkolat felváltja a bőrt, az öntöttvas ütőfej a kovácsoltat, amelyeket 1969-ben a grafit ütőnyél és a Cavity Back ütőfej követ. 1971-ben Alan Shepard az Apollo 14 küldetése során kettőt üt a Holdon, melynek gravitációja a földi hatoda. Ezért azt hitték, mérföldekre fog szállni, ám csak 200 és 400 yard közötti távolságra repültek, bár szkafanderben csupán egy kézzel tudta megütni őket.

1979-ben megjelenik az első fém driver ütőfej, megkezdve a datolyaszilvafából készült változat kiszorítását. 1994-ben titánból készült ütők jelennek meg az amerikai piacon.


- Madárka!

De hány lyuk legyen?

A pályákon nem mindig volt 18 lyuk. A St. Andrews Links pályát egy keskeny földcsíkon alakították ki, a tengerhez közel. Már a 15. században a klub golfozói a terep adottságaihoz igazodó pályát alakítanak ki, 11 szakasszal a klubház és a pálya távolabbi vége közt. Mindkét irányban játszották, vagyis 22 szakaszt.


- Ebből kitelelek a Bahamákon!

Eközben nálunk a bajvíváson kívül még csak az a sport létezett, hogy az ember leránt magával egy törököt. 1764-ben úgy ítélik meg, hogy néhány lyuk között a távolság nem megfelelő, és ezeket összevonják, a szakaszok számát 9-re, illetve 18-ra csökkentve. Mivel a St. Andrews pálya akkoriban a legelismertebb, a többi klub is átveszi, később ez lesz a nemzetközileg elfogadott szabvány.

Az 1930-as évek előtt számos labda létezik a kezdeti bőrtől, ekkor az USGA rögzíti súlyát és méretét, s kikötik, hogy semelyik kezdősebessége sem haladhatja meg a 250 láb/másodpercet, ennyi akkor Malcolm Campbell rekordja autóval (281 km/h).


- Látod, Edgar? 500 yardot még nem ütött senki!
- De ez csak 300 yard!


- Igen? És ki fog utánamérni?

Magyar golf

1902-ben Andrássy Géza gróf mutatja be a játékot a lóversenypályán. Az első pálya Tátralomnicon épül 1908-ban, a későbbi többszörös magyar bajnok, Lauber Dezső tervei alapján. 1909-ben itt rendezik az első versenyt. A húszas években az európai élvonalba emelkedünk, hogy aztán a II. világháború után eltűnjék az úri osztállyal együtt. Csak most kezd éledezni, s gomba módra szaporodnak a pályák, eleinte a külföldiek, később a hazai golfozók részére is. Mivel Alcsútdobozon is van, méghozzá a Máriavölgyben, remélhető, hogy komoly állami és egyházi támogatást kap hamarosan. Már csak azt kéne kideríteni, hogy már Szent István is golfozott itt, mielőtt Koppányt felajánlotta Szörényinek és Bródynak.

Az úri golfról csak annyit, hogy egy hongkongi éves bérlet árából arrafelé csodálatos öröklakást lehet venni a legdrágább negyedben. Na ja, az egész nincs akkora, mint Sukoró.


- Eladó!

Ryder cup

Az angol és az amerikai szervezet több évtizedes háborúskodását nem véletlenül említettük, mivel a golf legnagyobb éves eseménye a Ryder Kupa, ezt a különleges csapatversenyt 1927 óta kétévente rendezik felváltva, az USA ellenfele 1971-ig Nagy-Britannia volt, 1973-tól 1977-ig Írországgal kibővítve, azóta Európa legjobbjaiból áll az ellenfél. 2002 óta a páros években kerül rá sor, idén a walesi Newport a helyszíne október első három napján, ezért időzítettük mára e cikket. Az USA 25-ször diadalmaskodott, Nagy-Britannia háromszor, Európa hétszer, 1969-ben és 1989-ben döntetlen lett. Csak látszólag vagyunk lemaradva, mert Európa eddig 15-ször csatázott, hétszer győzött, hétszer kikapott, egyszer döntetlenül végződött, ám az utolsó hét találkozóból már ötöt nyertünk, bár ehhez a többeshez csak annyi közünk van, hogy az Eurosport bejövetelekor sokan évekig golfra aludtak el.

Nagy játékosok

A rendelkezésünkre álló hely rövidsége miatt csak azokról ejtünk szót, akiket a tévénézők már láthattak, az amerikai Jack Nicklaus, az ausztrál Greg Norman, a spanyol Seve Ballesteros, az angol Nick Faldo, a német Bernhard Langer, a walesi Ian Woosnam, a skót Colin Montgomerie, de mindenekelőtt Tiger Woods. Walter Hagen volt a legtovább, 1927-től 1937-ig az amerikaiak kapitánya, de az ő neve ma már nem sokat mond.

Nicklaus 1962 és 1986 között hat Masterst nyert, négy US Opent, ötször volt PGA világbajnok, háromszor pedig az Open Championshipen diadalmaskodott. 25 szezonra is szép.


- Kinn vagyok a vízből!


A mackós Montgomerie 1993 és 1999 között hét szezonban megszakítás nélkül az európai körverseny koronázatlan királya, itt ugyanis összegben mérik, 1993-ban még csak 613 ezer 683 fonttal, de 1999-ben már 1 millió 822 ezer 880 euróval, amit 2005-ben 2 millió 794 ezer 223 euróra tornáz fel, miközben itthon egyetlen futballista keresetét sem tudjuk. Persze más években is szépen keres, bár tavaly az angol Westwood már több mint négymilliót ütögetett össze. Az 1976-os listavezető Ballesterosnak még meg kell elégednie 40 ezer fonttal, alig egy századával. A spanyol hatszor állt az élen, a skót nyolcszor, aki már 25 millió fontnál tart, és ez csak az európai körverseny, a dél-afrikai Ernie Els így is megelőzi. Lyukakért ennyit Du Barry és Pompadour se kapott összesen XV. Lajostól.

Where is that Tiger?

Woods az első színes sztár ebben az arisztokratikus sportágban. Apja alezredes, a vietnami háború veteránja, nagyanyja félvér, s indián vért is kimutattak bennük, becenevét is egy vietnami katonától kapja. A junior vb-t hatszor nyeri, többször nem teheti, mert kiöregszik. Húszévesen harmadszor nyeri az amatőr bajnokságot, ezért később bőségesen kárpótolja magát a profik között, de előbb elvégzi a Stanfordot. 1996 óta profi, 2008-ig 110 millió dollárt keres csak a versenyeken, de szponzorai alaposan megcsappannak, amióta nekiment neje tenyerének. Győzelmei száma száz felett van, 4 Masters, 3 US Open, 3 Open Championship, 4 PGA Championship, 4 PGA Tour, 8 év játékosa, a PGA-ben tízszer, ennyiszer nyerte ott a legtöbbet, kétmillió dollárral kezdi, de háromszor is tíz fölé jut, csak néhány lyuk azóta túl sokba került neki, így két éve nem nyert szinte semmit, a bíróságon pláne.

Akkor jöjjön a 38. Ryder Cup, hajrá Európa!


- A sötét szemüveg takarja a monkolit
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/7  •  III. 22. – IV. 4.
PARA + VÁNCSA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + HAVAS + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ + JELENSZKY + FENEKOVÁCS... Smuzewitz Ilona: Petfőy él, akkora, hogy hatalmas, avagy mitől kivan a magyar nemzet! Váncsa István: Feddhetetlen erkölcsiségű kormányzatunk és szentéletű nemzeti nagytőkéseink példamutatásának eredményeképp népünk morális színvonala az egekbe szökött Para-Kovács Imre: Mit szólt volna Orbán anyukája, ha fia a játszótérről egy tömeggyilkossal, egy operettnácival és egy paranoiás börtönőrrel állított volna haza? Farkasházy Tivadar: Ha Gulyás azt mondja, hogy a Föld lapos, és öt elefánt tartja a hátán, azt másnap 470 orgánum szajkózza Verebes István: nagy baj, hogy Orbán és munkatársai minden olyanban ügyesek, amiben ügyetlennek kéne lenniük Havas Henrik nem nyerte el a Szájer József Emlékdíjat Dési János: Áramütés a Kossuth téren A Heti Kamu megtudta, Petőfi után betiltják Csokonayt is, mert A reményhez című verse kormánypuccsot vetít előre
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.