Nem értem - 2011/12

Farkasházy Tivadar
2011. 06. 15. · Hócipő 2011/12
Közgazdászkongresszus
Orbán a Gazdasági fordulat című konferencián ismertette egyéves kormánya eredményeit, amelyen megjelent Balázs Fecó, Csapó Dudi, Vajna Andy, Kárpáti Gyuri, Benkő Laci, Sasvári Sanyi, Palcsó Tomi, Kiki (legénynevén Patkó Béla), Buzánszky Jenő, Mocsai Lajos, Czene Attila, Kondor Katalin, Szalai Annamária, Melocco Miklós, Káel Csaba, Finta József, Wittner Mária, Csintalan Sándor, Vitai András, Sztankay István, ő Bors Mátét képviselhette. Előtte Demján - nem a Rózsi - elmondta, hogy nem kéne annyi művész.

Az index, olvasóival közösen, kiderítette, hogy a Fidesz győzelmét ünneplő Vörösmarty téri társulatból azóta kit minek neveztek ki, akkor bizony itt még akadnak hiátusok, hiszen Balázs Fecóból egyelőre nem lett homokipari államtitkár, s Kárpáti Gyurit se bízták meg az ügynökakták kezelésével.

E végzetesen lebutított országban persze már azon se csodálkoznék, ha legközelebb Bunyós Pityu és Rokker Zsolti előtt ismertetnék a Széll Kálmán Terv újabb áldásait, Alekoszt pedig kiküldenék görög nagykövetnek, de azért felelevenítek egy régi anekdotát, miszerint az orosz polgárháborúban Csapajevnél mindig volt egy zsák krumpli, s amikor egyszer kérdezték tőle, miért hurcolja folyton magával, csak titokzatosan mosolygott, hogy ez nem egyszerű krumpli, hanem Párizs elfoglalásának a terve.

Szóval értem én a miniszterelnök üzenetét, hogy szabadságharc volt az IMF kipaterolása, amivel visszatértünk a versenyképes országok közé, továbbá kinyitottuk az adósságcsapda ajtaját, a munkanélküliség elleni háború megnyeréséhez pedig nemcsak az ország gazdaságát kell átszervezni, hanem az egyének életét is, első lépcsőben már el is készült az otthonvédelmi terv, s mindehhez nemcsak szerénység, szolgálat, visszafogottság, hanem gyémántkeménységű eltökéltség is kell.

De könyörgöm, hol a krumpli?

MI MEGY VÉGBE HENDÉBEN?
A magyar nemzet küldetése, hogy újraépítse az államot és a hazát, a változásnak az egész nemzetben végbe kell mennie - mondta a honvédelmi miniszter Budavár napján.

Dévavár napján stílusosabb lett volna.

CSAK HOGY TUDJÁK
Május 30-án, hétfőn déltől a Köztársasági Őrezred Dísz és Koronaőrző Alosztálya helyett a Magyar Honvédség Támogató Dandár Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Koronaőrsége őrzi a Magyar Szent Koronát az Országház Kupolacsarnokában.

Továbbá ha kell, az életüket is adják érte. Rendben, csakhogy nálunk profi a sereg, így az elég drága lehet. Már nem a rongy élete, hanem az ára. Amikor a XII. századtól Siena, Pisa, Milánó, Velence és Firenze háborúzni kezdett egymással, ott bukott meg a dolog, hogy nemigen volt lakosságuk, ezért mindegyikük zsoldosokat fogadott, ám a vezérek hamarosan megbeszélték egymással a csaták kimenetelét, és igyekeztek minimalizálni a halottak számát is.

A KDNP?
Kedves középkori, pardon, középkorú társaság.

ÜTKÖZÉS
A sajtó nem nagyon firtatta, miért pont május 27-én volt Liszt-koncert Rómában, pedig nem lehetett véletlen, bizonyára mi javasoltuk, nehogy feltűnjön, hogy e napon Orbánnak eredetileg Hillary Clintonnal lett volna randevúja Gödöllőn, utána pedig Schmittnek Obamával Varsóban. Csodálom, hogy XVI. Benedek belement abba, hogy beugorjon tartaléknak, kivéve, ha nem az volt a kérés, hogy utána meg is gyónnak neki, amit nem utasíthatott vissza, hacsak azzal nem, hogy Orbán református.

NAGYKÖRÚT
A Vígszínház után szállok le a hatosról, stílusosan Rudolf Péter mondja be, hogy a Jászai Mari tér következik, de sehol egy üvegtigris. A Tátra utca sarkán tizedik vagyok, a kisasszony mindenkit végigkérdez, aztán én kerülök sorra:

- Nem kér sorsjegyet?

- Nem.

- Mostanában utazik külföldre?

- Nem.

- Háztartási biztosítása van?

- Van.

- Nálunk most 10%-kal olcsóbb.

- A nejem intézi, mint Matolcsynak a nyugdíjat.

Mögöttem enyhe mosoly, ő nem mer, én se firtatom, miért kell faggatnia egész nap, így is feltartom a sort, persze megértem, a Postának is élnie kell valamiből, amikor már mindent számítógépen intézünk.

Irány a patika, egy remek gégész rájött 12 éves bajomra, doktor úrnak szólít, én tanár úrnak, kissé fura.

Átnyújtom a receptet, a patikus sajnálkozva rázza a fejét.

- Ez 14 darabos, csak 28-as van.

- Sebaj, adok még egy receptet.

- A TB nem engedi, hogy két 14-esért egy 28-asat adjunk.

- Akkor legalább írják ki, hogy receptet nem váltunk.

RÉSZEGADÓ
Cambridge megelégelte a sikeres vizsga utáni berúgottak látványát, ezért egy támogató kíséri őket haza, akit a diákokra kivetett részegadóból fizetnek.

Csak ne kétszer kelljen fizetni.

SÓLYOMSZEM
Az Újlaki-templomnál két húszéves, hátizsákos lány toppan elém.

- Nem tudja, merre a Szemlőhegyi-barlang?

- Felfelé.

- Onnan jövünk.

- Akkor menjenek vissza.

- Mennyi idő?

- Úgy negyed óra.

- 12-re vagyunk bejelentve.
- Még van 12 percük. Várjanak, az nem is a Szemlőhegyi, hanem a Pálvölgyi. A Szemlőhegyi itt van balra a szerpentinen.

Már futnak sietve, akkor látom rémülten, hogy egy iskola masíroz utánuk. Remélem, nem egy harmadik barlanghoz küldtem őket. Vagy Gyurcsányék hálószobájába.

A MÁSIK LEHETŐSÉG
Május 21-én elmaradt a világvége, ezért többnapi rejtőzködés után a 89 éves Harold Camping kataklizmajós - több követője megvált mindenétől és felélte pénzét - előbújt, és magyarázatul azt hozta fel, elszámolta magát. Újabb kalkulációja szerint a nap és az év stimmelt, csak a hónap nem, s május helyett októberben lesz vége a világnak.

Vagy már februárban megvolt.

LABANCOK
Egy Kufstein felé tartó traktort csak a hatodik lövéssel tudtak feltartóztatni osztrák rendőrök az A 12-es autópályán. Sopronban pedig egy 75 éves bádeni lakos egy parkolóhelyért kezdett fojtogatni egy 44 éves bécsi férfit, aki erre fellökte. Ne lökdöss, üss, különben mi lesz a fogturizmussal?

MIK VOGYMUK
Németh Zsolt államtitkár bekérette Románia budapesti nagykövetét, amiért Magyarország bukaresti nagykövetét feltartóztatták, amikor a felújított kolozsvári Mátyásszobor elé virágot akart tenni, hogy ne látszódjék Nicolae Iorga román történész vitatott idézete: A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult.

Akkor hát Szibinyáni Jank fia román volt és nem szerb?

Aranynál a rácok legalábbis felvetik, hiszen az 1855-ben írott Szibinyáni Jank így kezdődik:

Ritka vendég Rácországban
Zsigmond a király, a császár:
Jól fogadja István vajda,
István, kinek apja Lázár:


És így fejeződik be:

Most is vallják, egyre dallják
Szerbhon ifjai, leányi,
Guzlicájok hangja mellett:
Ki volt Janko Szibinyáni.
De a magyar ajakon is
Neve, híre általános:
Mert hisz él még... él örökké
A dicső Hunyadi János.


Egy másik elmélet szerint Zsigmond király és Morsinai Erzsébet fia, s anyját csak a látszatért adták Vajkhoz, egy havaselvi kenézhez, öccse is János, azonos nevet pedig csak akkor adtak, ha más apától származtak. A harmadik verzió, hogy ízig-vérig magyar, Péter verebélyi vajda, Erdély egykori alvajdájának a fia. A negyedik, hogy kun volt, de akkor a félig székely, félig román variáció is szóba jöhet, bár József Attila nem írt róla. A legjobb lesz, ha Németh Zsolt az összes nagykövetet bekéreti.

RENDÍTHETETLEN ÓLOMKATONÁK
Több lap szerint Retkes Attila, az SZDSZ utolsó elnöke is pályázott az Operaház igazgatói posztjára.

Ja, és egy új elmegyógyintézetet is fognak hamarosan építeni. Havas nemrég kitűnő könyvet írt a Lipótmezőről, de arra nem emlékszem, hogy a vizitek után az orvosok konzíliumot tartottak arról, hogy miket mondtak nekik a betegek. Ez arról jutott eszembe, hogy legutóbbi műsorában ötödmagával elemezte Kövérnek azt a mondatát, hogy Bős-Nagymaros esetében Szlovákiával szemben katonai erőt is alkalmazhattunk volna.

VEREBES ÉS A MIKROSZKÓP
Brehmtörténet.

GUMITÖRVÉNY
Egyik olvasónk nem érti, hogy Schmitt Pál szemetelés közben miért fogott egy pár gumikesztyűt, ha nem vette fel. Kutas úr, az nem az volt, hanem szemét, a köztársasági elnök úr talán egy gumikesztyűgyár közelében portyázott.

KLUBRÁDIÓ
Az szép lesz majd, amikor a csillagszemű Kiricsi Karola átnyújtja nekik az ezüstérmet. Alkalmazz szép nőket piszkos munkára.

Június 16.
Kálmán Olga a FRDÉSZ elnökét kérdi, ki lehet a bohócügyi államtitkár, mire Kónya Péter azt mondja, nem tudja, ám gyerekkorából úgy emlékszik, hogy a bohócok mindig okos és tiszta szívű emberek voltak, és lehet, hogy most ilyet nem találnak a kormányban.

Szellemes riposzt, rég a szakszervezetekre kell figyelni, s nem az egymással rivalizáló ellenzéki politikusokra, a pedagógusok táblái leckék is lehetnének: Elegünk van Hoffmann meséiből! Lázár, kelj fel és menj! Éljen a kormány - közmunkából és szociális segélyből! Utóbbi kicsit bonczos.

Szijjártó egyébként azt mondta, hogy abból semmi jó nem sült volna ki, ha a miniszterelnök egy felheccelt tömeg elé állt volna.

Miért, nem ezt tette nyolc évig?

FOGYNAK
Cser Palkovics fehérvári polgármester szívesen átveszi a főváros címet, ha Tarlósnak nem kell. Ő erre azt mondta, nem kíván ismertségnövelő kirohanásokat értelmezni és azokra reagálni. A győztes találkozik a Vitézy-klán legifjabb tagjával, aki szerint a Budaörsi útra tervezett dugóval semmi baj, épp az volt a cél, hogy a forgalmat Budapesten kívül tartsák. A másik ágon a Pokorni-Hoffmann csörte győztese méri össze erejét a Réthelyi-Szőcs találkozó túlélőjével, akik az operadirektoron kaptak össze. Eperjes Borkaival csatázott, de alulmaradt, most az után nyomoz, hogy a győri polgármester a szocik vagy a feléledt liberálisok ügynöke. Harrach viszont semmi ellenállást sem tanúsított a kormányfővel szemben a vasárnapi nyitva tartásért, s Réthelyi helyzete sem rózsás ellene, bár könnyen verte Pálffyt Alföldi-ügyben. Pintér magát ütötte ki, mint az álvendéglőt avató Fazekas a Hortobágyon, ahogy Kövér is magából csinált hülyét a szoci képviselők megbüntetésével, nem kellett hozzá más. Akik semmit sem tudnak profitálni abból, hogy ennyi fideszes csinálja ki egymást, mert közben magukat ritkítják, lásd a szombati Gyurcsány-Mesterházyt a ringben, felkészül Puch.

DÖBBENET
Tarlósnak megrendült a bizalma Koltay Gáborban, és két hónap után kivágta a József Attilából.

Csak nem akart előtte magának külön buszsávot?

VAGYONBEVALLÁS
Pintérnek tavaly 1 milliárd 620 milliós jövedelme volt, még jó, hogy nem oligarcha. De akkor miért mondta Orbán Viktor Kötcsén, hogy mindannyian Pintér Sándor kezében vagyunk? Továbbá azt, hogy a cigányságnak is fel kellene zárkóznia a középosztályhoz. A magyar-magyar BL-döntő előtt vagy után? Fellegi viszont csak 12 milliót keresett, talán azért nem tudta az RTL harmadát megvenni.

EURÓPA-ÁZSIA
A nemzetközi diplomáciát hatalmas veszteség érte, mert az Európa-Ázsia találkozón Orbán megnyitója közben villám csapott a Grassalkovich-kastélyba, így csak három percet tudott elmondani korszakos beszédéből, húsz percig nem is láttak, a hang is csupán másfél óra múlva jött vissza, Orbán viszont nem, magára hagyva két, ezáltal elárvult földrészt is. A nyomok a szocikhoz vezetnek, akik filozófusok helyett ezúttal fizikusokkal paktálhattak le, az ügyészség szakszervezeti vezetőkre is gyanakszik.

De legalább a stratégiai húzóágazattal semmi baj, Luxemburgot és San Marinót levertük, irány a dagesztáni Mahacskala.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.