Nem értem - 2011/17

Farkasházy Tivadar
2011. 08. 24. · Hócipő 2011/17
Standard and Poors
Miért töri a frász az egész világot és az összes tőzsdét az USA leminősítése miatt, amikor Szijjártó már decemberben megmondta, a Moody’s csak azért sorolt két kategóriával lejjebb minket, mert a nemzetközi tőke érdekeit képviseli.

Bizonyára Angliában is csak szabadságharc folyt az utcán a rendőri túlkapások ellen.

LONDONDONDON
Már most aggódnak olimpikonjaink biztonságáért. Los Angelesbe végül azért nem utaztunk, mert nem tudták garantálni sportolóink épségét az emigránsok magyarellenes tüntetéseivel szemben. Ulan-Bator is erre hivatkozott később, hátha a kaliforniai mongolok az utcán lebirkózzák honfitársaikat.

Szeged szép volt, de a hat arany megtévesztő, olimpiai számban három érem, ami egy sportágtól nagyszerű, csakhogy velük akar takarózni a teljes magyar sport, ám így Gyurtával s a pólósokkal nem lesz teli az aranygép. Viszont ellátjuk immáron a fél világot nemcsak kórházi nővérekkel, női ezren négy magyar volt a döntőben, hisz Fazekas Krisztina USA, Hegyi Zomilla spanyol, Keresztesi Alexandra argentin színekben hajt, párosban pedig Faldum Berenike szerzett majdnem aranyat a bolgároknak. De honnan keveredett oda a régi német himnusz?

Csak nem a Magyar Szigetről?

TALÁLÓS KÉRDÉS
MOL bevásárlás - egytől öt év. Egykulcsos adó - kettőtől nyolcig. Magánnyugdíjak elvétele - tényleges életfogytiglan.

Nem kérem, senkit sem akarok börtönbe záratni rossz döntésekért, a száznapos programért vagy a középosztálynak nyújtott lakáshitelekért, az első Medgyessy műve, de Orbán is megszavazta, a másikat a mai kormányfő találta ki, ám utóda is folytatta. Az évek csak azt jelzik, melyiket meddig fogjuk nyögni.

ÖRDÖGI
Emlékszik Pillangó-Steve McQueen barátjára, akit Dustin Hoffman játszott John Lennon szemüvegben? Pontosabban kicsinyke veteményesére az Ördögszigeten? Most majd Ócsa külsőnek hívják. Felkészül a kies csepeli Epreskert.

Addig is Hegedűs Zsuzsa szociológus kapirgáló tyúkokat osztogat, meg aranyos kiskecskéket, megfejésükkel hamarosan szorgos cigányok vidám zsivaja veri fel a falvak széleinek nyugalmát. 94-ben Kerényi Imrével át akarta venni a Chartát, izgágább hölgyet azóta se láttam. Ellentmondást nem tűr, végig ő beszél, mindenhez ért, mindent tud, egy női Matolcsy. Össze kéne állniuk, éveket spórolhatnánk.

KÖNNYŰSZERKEZET
Szóval három hét alatt fognak felépülni. 1965-ben a szemesi kempingben dolgoztam, s kérdezte a főnök, valami kiugrott tartótiszt, hogy ki tud 16 személyes katonai sátrat felállítani. Senki sem jelentkezett, mire kilátásba helyezett három nap szabadságot. Azonnal feltettem a kezem Pipó haverommal, fel is állítottuk, pedig ő csak a bulikra belógáshoz értett. Midőn másnap átvették, kérdezték, mi ez a halom cucc a sarokban? Tartalék alkatrészek. Ezután bevonultak, rájuk is dőlt. Nekünk meg attól kezdve a nyár minden napja szabad lett.

MEDVE UTCA
Attila fiam kinézett, s látja, épp írják fel a kocsiját. Gyorsan leszalad:

- Még félórára be vagyok dobva!

- A másik kerületbe.

- Húsz méterre a parkolóóra!

- Csakhogy az az I. kerületben van, ez pedig a II. kerület.

- Mind a két óra egyforma.

- Akkor se vehetem figyelembe.

- Honnan tudja ezt egy külföldi?

- Maga külföldi?

A többit hagyjuk, mivel a Medve a parkolási társaságokkal szemben egy kedves állat.

EGY EMBER ÉLETE
Régi ismerős képe kellett egyik sorozatunkhoz, 33 éve nem láttam, amióta ott vettünk fel egy rádiókabarét, idősebb nálam, ha él egyáltalán. Felfedeztem viszont ezen a néven az interneten egy fiatalembert ugyanabban a határszéli faluban, bizonyára a fia, ezért tőle kértem egy fotót az apjáról, két hét múlva érkezett egy levél. Írója azzal kezdte, hogy a fia helyett válaszol, mivel két éve egy szabálytalanul közlekedő autó halálra gázolta Pesten. Felesége is meghalt, egyedül él, de nem panaszkodik, ami ma oly nagy divat, azt azért nem bánná, ha a gyógyszerek nem drágulnának ilyen ütemben. S küldi a kért fotót egy olyan nyugdíjasként, aki tudja, meddig lesz nyugdíja. Mivel híresen precíz embervolt, azért becsülték annyira a szolgálatnál, amelynél az egész életét töltötte, odaírta a végére:

Melléklet 1 db fotó

SOK AZ ESZKIMÓ
A még fel nem vásárolt lapok egyre lelkesebben elemzik a kormányzó párt belső konfliktusait, holott ez Orbán túlhatalmának egyik záloga. Ahogy eddig, még nagyon sokáig fogja váltogatni az embereit, sosem hagyva senkit a fejére nőni, neki kifejezetten jó, ha Kósa mond egy egetverő baromságot, Deutsch valami szörnyűséget, ha Rogán kerülete, Lázár városa nyakig eladósodik, ha Füred polgármestere s helyettese egymásnak esik. Kövér az egyetlen, akit nem ejtett még soha, nem is kell, ha ő sokat ugrál, az első orvos bármikor elviteti.

NÉGY RUHA
Nagy László nem emlékszik arra, hogy az Újpest sorozatban négy mérkőzésen nem rúgott volna gólt. Nem akarom bántani a kiváló balszélsőt, de milyen alapon hasonlítja a maiakat a régiekhez? Akkor Kapolyi is Kéthly Anna követője? Nem beszélve a Magyar Hírlapról.

KELETI ABSZURD
A rendszerváltáskor volt egy jóslatom, hogy a sztálini bombák későn robbannak. Zseniális mondásomra sajnos rajtam kívül eddig még senki sem figyelt fel, pedig a történtek némileg alátámasztják. Mert ahogy nem lehetett az Olténiából Nagyváradra, Crna Gorából Újvidékre telepítetteket hasonló erőszakkal visszaküldeni, ugyanúgy nemigen térhettek vissza a keletre deportált magyar pedagógusok, és így tovább. Szilágyi Ákos, Kun Miklós, Gereben Ágnes, Szvák Gyula, Aczél Endre, Sz. Bíró Zoltán most ne figyeljen ide, mert egy humorista vulgárelemzése következik, de úgy tűnik, Ukrajna önállósága is nehezen alakul. Na jó, a történelem folyamán ritkábban voltak függetlenek, mint a szlovákok, Hruscsov annyira nem is számolt vele, hogy alig egy évvel később, hogy Sztálin egy állatorvos segítségével visszaadta a lelkét a Teremtőnek, aki már korábban leírhatta volna selejtként, a Krím-félszigetet egy önfeledt pillanatában nekik ajándékozta, amit persze egyszerű formalitásnak vélt, s máig bánnak. A narancsos forradalom idején, akár az egész nyugat, mi is Juscsenkónak drukkoltunk, mivel a választási kampány hajrájában, amelyet az oroszbarát Janukovics ellen vívott, annyi dioxint itattak meg vele egy dácsában, hogy még egy megpattant orosz kém angol teájába is sok lett volna Londonban. A KGB persze rögtön kikérte magának a kontár munkát, hiszen ha ők teszik, akkor nem virágzik ki így az arca azonnal. Egy osztrákklinika ki is jelentette, mégsem mérgezték meg, de egy baráti tea hatására visszakoztak, most Julija hívei beszélnek patkányméregről.

Sajnos a narancs kissé megrohadt, az ukrán demokrácia, mint szóösszetétel, azóta is értelmezhetetlen, később belejött a képbe egy igen csinos hölgy, kinek hajfonata annyira valódi, mint az MSZDP-t egykor magáévá tevő Petrasovics Anna keresztneve, amit azért vett fel, hogy legalább ebben Kéthly Annára hajazzon. A külcsin persze nem hátrány a politikában, de mindig gyanút kelt bennem, mint a csinos dizőz. Akkor már inkább Thatcher vagy Merkel, ki épp most próbálja hófehér naciban Sarkozyvel megmenteni Európát, legalábbis a németeket és a franciákat, bár nem igazán az ő számára tervezték. Persze mindig van kivétel, Hillary például régebben volt fodrásznál, mint a lenőtt hajú Madonna, mégis elég szerény külügyér. Ráadásul a Gázhercegnőnek titulált Timosenkónak a múltja is elég zavaros, tele gázos ügyekkel, a szó mindkét értelmében, mert szegény Juscsenko hamar megbukott, mivel a Nyugat sorsára hagyta, pontosabban tudomásul vette, hogy nem ajánlatos Putyin kertjében eprészni, az ukrán elnök pedig az arcán kívül csak némi korrupciót tudott felmutatni. Így az oroszok olykor elzárták a csapot, némi joggal, hiszen az olcsó gázt mindig is a feltétlen lojalitásért adták, ám ezt a szőke varkocs felmondta. A sors iróniája, hogy utóda, a Kobzonnál is rémesebb hajú Janukovics most azért tartóztatta le, mert drágábban vette a kelleténél az oroszoktól, azaz tőle. Putyin ezen állítólag annyira berágott, hogy annak a Timosenkónak a pártját fogja, akit 2004-ig köröztek a Nagyföldön, s most abban a cellában van, ahol tíz éve már eltöltött hat hetet. Tolmácsot is kért, hogy majd értse, mivel vádolja Ukrajna ukránul nem tudó kormányfője.

De Joszif Kobzon parókája legalább valódi.

VAKEGÉR AZ EGYÉVES ELNÖKSÉGRŐL

- Úgy szeretnék helyesen írni.

- S mit, Pál?

SZABADSÁG
Addig kihez tartozik a válság, Rétvári Bence igazságügyi, vagy Kovács Zoltán kommunikációs államtitkárhoz?

BÖRŐ
Selmeczi szerint kettő van belőle, a humorista és egy nagy motoros, nem véletlen, hogy a Forma-1-es pilóták is bementek hozzá.

Amikor Schumacherék ellen fociztunk, s utána együtt is vacsorázhattunk Massával, Fisichellával a Kempinskiben, utóbbi született olaszként a térdeit csapkodta Böröczky Józsi olasz paródiájától.

Kell ennél több? Igen, hogy még sokszor hallhassunk tőle.

LOGIKA
A Népszabadság szerint Szijjártó hazudott, amikor augusztus 12-én, pénteken, 14 óra 52 perckor ezt mondta: Orbán Viktor nem megy szabadságra, mivel augusztus 16-án kedden, 13 óra 11 perckor az Indexnek meg ezt: Orbán Viktor és felesége múlt csütörtökön a British Airways gépével utazott Londonba, és vasárnap tértek haza.

Bár nincs szüksége rá, megvédeném. Orbán Viktor azért nem ment szabadságra, mert már azon volt.

MINDEN
A Fidesz felsőpakonyi szervezete lemondásra szólította fel Ócsa polgármesterét, amiért alaptalanul vagdalkozva, a tények ismerete nélkül nyilatkozott. Felhívjuk Sztancs János figyelmét, hogy az általa felvetett “problémákkal” kapcsolatban korábban nyilatkozó Kovács Zoltán minden olyan nehézség valódi megoldását ígérte, amelyet a felsőpakonyi polgármester felvetett.

Tudhatná, az alexandriai könyvtárat is azért gyújtották fel, mert felesleges, a Koránban minden benne van. Ha meg olyan könyv is volt benne, ami nincs a Koránban, akkor azért, mert káros. A valódi Kovács Zoltán pedig minden felvetett nehézséget megold! A Bazilika előtti új messiást már leszerződtették?
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/11  •  V. 24. – VI. 6.
Itt az Orbán-féle új magyar harcmodor: TÁMADÁST SZÍNLELVE MENEKÜLÜNK!
Legyen az vasárnapi boltzár, olimpia, letelepedési kötvény, CEU, civilek
Para-Kovács Imre megtalálta Soros bölcseinek jegyzőkönyvét Bartus László pedig a drótot, amin Soros rángatja a magyar baloldalt Smuzewitz Ilona megfejtette Mészáros Lőrinc titkát: egy órával korábban kel mindenkinél Trunkó Barnabás megtudta, a Patyomkin páncélos eredeti tekercse mellett őrzik Orbán svájci bankszámláját az orosz filmarchívumban Farkasházy Tivadar szerint Julius Streichert, a Der Stürmer szerkesztőjét is érdemes lett volna meghívni egy kávéra A Vál-völgyi kisvasút helyett véletlenül Gál-völgyinek küldtek 600 milliót Exkluzív Hócipő fotók:
• Schmidt Mária tánca Kovács Ákossal Áder eskütételén
• Pénzügyi mozgások Orbán és Bayer között
• Balog megpróbálta megetetni a mentősöket tíz százalékkal
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.