Nem értem - 2011/21

Farkasházy Tivadar
2011. 10. 19. · Hócipő 2011/21
Új élet TSZ
Az a tény, hogy Magyarország semmibe veszi a demokráciát és a szabadságjogokat, az egész európai márkanevet lejárathatja az esetleges új tagok és az egész világ szemében - állítja valaki a Financial Timesban. Ki a fasz ez az Ian Bremner - kérdem D. Tamás stílusában, persze látom, hogy a politikai kockázatok elemzésére szakosodott Eurasia Group elnöke, de akkor is hogy írhat le egy ekkora baromságot? Hiszen pontosan fordítva van, már régen Európa járat le minket, hát nem megmondták, hogy az Unión kívül is van élet?

Ráadásul a Washington Post szerint itt ez a Eleni Tsakopoulos Kounalakis, valami nagykövet, aki azt állítja, augusztus óta nem tud bejutni Orbánhoz, tiltakozni antidemokratikus bohóckodásai miatt. Ahelyett, hogy ezzel a névvel inkább a görög csőd ellen tiltakozna.

Fogadok, hogy Orbán előbb fogadná Overdose-t, mint Obamát.


BAKELITPOLITOLÓGUSOK
Műsorvezető: Mai első témánk Adolf Hitler, aki a Hosszú kések éjszakáján előbb Ernst Röhm rohamosztagosaival számolt le, majd a Kristályéjszakán zsidókat gyilkoltatott meg, az országban pedig koncentrációs táborokat nyittatott.

Tömény: Úgy vélem, a weimari köztársaság kudarca után a németek mind nagyobb hányada érezte, hogy szükség van már egy erős kézre, amely megrendszabályozza a szakszervezeteket, és bizonyos társadalmi feszültségeket is felszámol.

Güri: Igen, a törvényesen megválasztott kancellár néha talán átcsúszik abba a politikai mezőbe, amely már nem az én ízlésemnek való, de kétségtelen, hogy az ő irányítása alatt jelentősen csökkent a munkanélküliség, autópályák épülnek, igaz, egyelőre csak keleti-nyugati irányban.

Tömény: S ne feledjük, a választásokon a német nép az ő kezébe helyezte bizalmát, a 38%-os szavazatarány erős támogatást takar.

Güri: Az ellenzék pedig gyenge, belharcokkal van elfoglalva, a kommunisták a szociáldemokraták ellen, a polgári demokraták mindkettő ellen, így tehát a kancellár könnyebben meg tudja valósítani elképzeléseit, hogy a rend végre helyreálljon az országban, amit oly sokan óhajtanak.

Műsorvezető: Akkor tán ugorjunk második témánkra, Joszif Visszarionovics Sztálin 14 millió embert éheztetett halálra Ukrajnában és Oroszországban, lefejezte a vezérkart, Tuhacsevszkijt és a legtehetségesebb tábornokokat mind kivégezték, a leningrádi párttitkárt, Kirovot megölette, koncepciós pereknek esett áldozatul Buharin, Zinovjev, Kamenyev, Trockijt Mexikóban intézték el egy jégcsákánnyal, milliókat száműzött a Gulagra, még Molotov felesége is oda került. Ő volt az, aki paktumot kötött Ribbentroppal, később Vorosilovval és Mikojannal jóváhagyta a katyni kivégzéseket.

Tömény: Ezzel mintegy átstrukturálta a vezetést, amely Lenin halála óta mélyen meg volt osztva.

Güri: Ez viszont az erők összefogását eredményezheti egy külpolitikailag különösen feszült légkörben, ugyanakkor sok kiváló koponya, például Bertrand Russel vagy Romain Rolland egészen kedvező benyomásokat szerzett ott.

Tömény: Trockijt azért nem sorolnám a kifogásolandó tételek közé, az egy homályos mexikói történet, amikor pedig Molotovnét kizárták a pártból, férje tartózkodott a szavazáskor, ami a Csisztka idején erős civil kurázsira utal.

Műsorvezető: reklám!


ÚJ NÁCI
Meg vagyok lepve, hogy Márta meg van lepve. Tarlós szerint Dörner kinevezése jót tesz a főváros kulturális sokszínűségének. Bizonyára arra gondolt, hogy a szellemi ébrentartó lévén most már barna is lesz. A főpolgármester azt is elárulta a sajtónak, hogy előtte egyeztetett politikusokkal, de hogy kikkel, azt nem. Talán azért, mert Horváth Csaba is közte volt.

DINASZTIANÉZŐBEN
Orbán szerint zátonyra futott a politikai párbeszéd Szaúd-Arábiával, bizonyára Gyurcsány miatt, amikor a szaúdi focisták terrorista múltja körül kutakodott. A terroristák már csak ilyenek, nem bírják a konkurenciát. Eddig világos, de a zátonyra futás arra elég ritka költői kép, maximum a sivatag hajójával, ezt igazán tudhatná a Hasonlat Osztály közel-keleti referense. Ami az együttműködés öt témáját illeti, különösen a vízgazdálkodás izgat, bizonyára mi adjuk a vizet, ők meg a csövet. És olajban?

Amúgy a szaúdi árvízvédelmi tapasztalatok is érdekesek lehetnek. De miért vitte Orbán magával az Államadósság-kezelő Központ vezetőjét is, csak nem mi adtunk nekik kölcsön?


VISSZAADTA
375 négyzetméteres hivatali lakást kapott Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, tavaly nyáron költözött be, ám idén augusztusban felmondta az ingatlanszerződést. Lázár a minap arról beszélt, hogy a vidéki képviselők lakásai a jövőben nem reprezentatívak, hanem praktikusak lesznek. Mivel Halásznak nincs semmiféle megtakarítása, van viszont 40 milliós lakáshitele, nehezen képzelhető, hogy saját lakást vett, ezért csupán az történhetett, hogy a 375 négyzetméteres kégli nem volt praktikus. Pedig az már egyötöd Csipak.

PALIRA VESZI ŐKET
A 2010 óta hatalmon lévő kormány egy stabilabb, kiszámíthatóbb befektetési környezetet teremtett, igazmondásával pedig képes féken tartani a korrupciót - mondta Schmitt Pál az Amerikai Kereskedelmi Kamara ebédjén. Így van, a korrupció semmitől sem fél jobban, mint az igazmondástól. Ilyenkor általában Gripenen húzza el a csíkot.

DNS
Nem állítanak rovásírásos helységnévtáblát Nagykőrös határában, a fideszes képviselő-testület elutasította Dénes Dénes jobbikos képviselő ötletét. Körtvélyesi Attila alpolgármester adott neki három papírt, hogy mutassa fel Nagykőröst. DD nem találta el, melyik a település rovásírásos neve. Peche volt szegénynek, ha az ő neve a feladat, simán átmegy, csak figyelni kellett volna, ismétlődnek-e a rovátkák.

A KÁRPÁT-MEDENCE RAGADOZÓI
Mivel egyre több barnamedve téved át Szlovákiából, az illetékesek szerint ki kell dolgozni az ilyenkor teendő intézkedéseket. S mi van a balatonszárszói krokodilokkal, akik bizonyára Révfülöpről tévednek át?

VIKTOROLÓGIA
Három politológus találgatja, miért veszi át a megyék adósságait az állam, holott pofonegyszerű, aki ennyire szereti a hatalmat, annak még az adósságok is kellenek, ha ez az ára egy újabb parancsolgatási lehetőségnek. Azt fel sem tételezem, hogy némi lelkiismeret-furdalás is van mögötte, hiszen önkormányzataik finanszírozhatták a hosszú ellenzéki éveket.

Egy biztos, az iskolák és kórházak államosítása nem a késői Kádár-kor, hanem a korai, az új mechanizmus előtti, amikor a területi helyett még az ágazati irányítás dívott, s reggel csak úgy rajzottak ki az ugrószarvasos Volgák a kiszállásokra. Este meg jöttek vissza oldalszalonnákkal, demizson borokkal. Az állam én vagyok. Van már parókája is hozzá?


A 22-ES CSAPDÁJA
Mindig érdeklődve olvasom Révész Sándort, mivel gyakran úgy vagyok vele, mint egy régi társammal a Hetesben, nem mondom a nevét, nehogy máskor is eszembe jusson. Évekig szórakoztam azzal, hogy ha belemondott a kamerába valami épületes nagy közhelyet, akkor kapásból az ellenkezőjét állítottam, ez a műsor egyik trükkje, bohózati alaphelyzetet teremteni, ami azért se nehéz, hiszen mindennek van egy másik oldala. Ám egy idő után észrevettem, hogy nem sportból teszem, ez a véleményem is, szinte mindig az ellenkezője, amit épp állít. Révész most azt fejtegeti a 168 órában, hogy a Mester Ákos által képzelt képtelenül széles koalíció semmilyen közös irányt nem tud kialakítani, sikere esetén semerre nem tudná vezetni az országot. A 2014-es győzelem után pedig visszajönne Orbán. Ezt értem. De ha nem lesz széles koalíció, akkor el se kell mennie!

Radicová bukása mintha az ő igazát bizonyítaná, hát akkor jöjjön ismét Fico vagy Meciar. Ott legalább a rossz között is lehet választani.


PUSKÁS AKADÉMIA
A Videoton portugál edzője, a kétszeres BL-győztes Paulo Sousa lefejelte a Nemzeti Sport munkatársát egy barátságos meccsen, aki feljelentette, amiért öt öltéssel kellett összevarrni a homlokát. Ennek két csapat volt a tanúja, a nyomozás mégis ismeretlen tettes ellen indult. Talán kérdezzék meg az ügyészek mindenkitől az anyanyelvét, hátha akkor szűkíthetik a kört.

KASSZA, LÁBRA!
2012 az elrugaszkodás éve lesz, a kormány megmentette a nyugdíjrendszert, a nyugdíjkasszát jövőre lábra állítjuk, teljes biztonságba helyezve az idős emberek járandóságát, megkezdjük az egészségügyi kassza lábra állítását is, hogy az emberek befizetései valóban a gyógyítást, ne pedig a nagyvállalatok extraprofitját szolgálják - mondta Szijjártó. Ez eddig teljesen világos, de akkor ez kormányprogram vagy ortopédia? Azért senki se dobja messze a mankóját.

Mint hallom, 55 féle adó lesz, de így félő, hogy a söralátétet Kinizsi Pál sem tudja majd bedobni.


LABANCOK
Hallom, a csuklyás terrorelhárítók 50 órát figyelték a vecsési zombikat egymást figyelmeztetve, hogy Pitt, Pitt, Pitt galambom, majd lerohanták őket, mint Páva a pécsi vizeseket. Már a francia Suezt, kiknek most 9 milliárdot kell fizetniük, de fő, hogy a pálinka után a vizek szabadságharca is elkezdődhetett. Sukorót és Sávolyt is megmentettük a zsidó kaszinóktól és a spanyol betoncsíkoktól, ahogy a négyes metró jövendő utasainak sem kell félni többé az Alstom ócska fékjeitől. Az se baj, ha mondjuk az Erste és a Raifenssen elfut Bécs felé, mint Jellasich a gyáva. Lassan Burmába könnyebb lesz bejutni.

PLATFORMOK
Egyik blikfangosabb, mint a másik, Ésszerűség és felelősség, Baloldalitömörülés, Demokratikus koalíció, Harmadik hullám, Népi, Szocialista, Társulás a szociáldemokrata értékekért. Gondolom, a nevek azt fejezik ki, hogy a többi hat Ésszerűtlen, Felelőtlen, Jobboldali, Diktatórikus, Néptelen, Kapitalista, Individualista. S mi lenne, ha ismét egyesülnének az MSZDP-vel? Schmuck főtitkár biztosan benne lenne.

HETEN A HALOTT LÁDÁJÁN
Kilenc százalékon áll a német Kalózpárt. Vajon ha az elnöke beszél, kilenc halálfejes zászló áll mögötte?

ELRUGASZKODUNK
A gazdasági növekedést illetően az MNB-nél és négy gazdaságkutatónál is optimistább a kormány, pedig a Tárkira nehéz ráfogni, hogy a szocik pénzelik. Persze érthető a bizakodás, siker siker hátán, bejött a 4%-os növekedés, az egykulcsos adó hatására nőtt a fogyasztás, Brüsszel engedte az éves hiányt kissé elfutni, két hét alatt megteremtődött a közbiztonság, miért pont ez ne jönne be? Meglesz az az egy!

KIHALLGATTAK
Állok a Zichy Jenőben, szemben a kávéház, oly sok kellemes óra emlékével, köröttem ádáz gyurcsányista nénik előre gyártott tiltakozó táblákkal, majd feltűnik a gyanúsított, odalép zokogó anyjához, nővéréhez, körötte gyermekei, hitvese, de hol a pap a kereszttel, amelyet az elítélt elé tart majd? Csak nem forgat itt máris Andy Vajna? Két csinos fruska sodródik kamerával a szűk utcában torlódó tömeggel, ártatlan arccal kérdezgetnek, az ember már lépre menne, amikor meglátja a kis Echo feliratot, csak hozzá kell képzelni odabent Bayer Zsoltit s Vámos Györgyöt, aki pár éve még nyakkendőket árult aktatáskából, most ott találta meg a számítását. Hát persze hogy itt vagyok, nekem is jólesett volna egy kis szolidaritás pár éve, s még simán sorra kerülhet bármelyikünk. Nem várom meg, míg kijön, öt év is lehet, lapzárta van, addig nem állhat a nyomda. Alig érek be, már hallom, önök megszegték hivatali esküjüket, szégyelljék magukat! Szóval itt is kekeckedett?

Aztán másnap kikerül a négykamerás felvétel, micsoda látlelet a korai Orbán-korból! Vagy a későiből? Nem úgy áll, minden hivatásos ellenzéki önmagát pozicionálja, kettő csak pártelnök akar lenni, a szakszervezetek egymást lesik, de főleg a két bohócot, akiknek egyelőre nincs Michnikük, Geremek professzoruk, csak az a rémes Dopeman. Inkább nézzük.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.