Nem értem - 2012/08

Farkasházy Tivadar
2012. 04. 18. · Hócipő 2012/08
Istentelen kozmosz
Európa szenved, mert elvesztette gyökereit. Az uralkodó felfogás szerint a hit, a vallás és a teremtés rendjét a vallástalanság és a tudományos világfelfogás, az istentelen kozmosz felé terelik, mi viszont ezzel ellentétes irányban haladunk - mondta az Új Embernek Orbán Viktor 2.. De nekem még rémlik Orbán Viktor 1 is, aki a KDNP-sek felé azt kiáltotta a parlamentben: Csuhások, térdre, imához! Most ironizálhatnék azon is, hogy ugyan mi köze egy miniszterelnöknek ahhoz, hogy ki, miben hisz vagy sem, s milyen többes nevében óhajt haladni bármerre, de ennek már a fele sem tréfa, mert ebből a végén még keresztes háború lesz, Izrael földjén.

TALPASOK
Tamás Barnabás és a miskolci alpolgármester szemlátomást jól szórakozik egymás mellett az ülésteremben. Barnabás válaszolta az adóbevallás söralátétméretét firtató kérdésre, hogy én Orbán Viktornak mindent elhiszek, ő egy nagyon komoly ember, amit már többször bizonyított, úgyhogy ezt is, az üzenete teljesen egyértelmű volt a söralátétnek, ez teljesült is.

Zsiga Marcell volt az, aki kétszer is megerősítette, hogy 47 ezerből meg lehet élni, elvégre csak 57-et keres első munkahelyén, már naponta. De Barnabásnak is igaza van, hisz aki havi 47 ezret keres, annak az adóbevallása tényleg elfér egy söralátéten.

Nézem őket, Orbán gyökerei.

TÁRCATÜKÖR
Balczó alelnök szerint Baráth Zsolt a parlamentben nem zsidózott, hanem egy mindennapi problémát vetett fel. Kíváncsian várom Török Gábor vezetésével Navracsics és Pintér miniszterek, valamint a Jobbik vezetőinek vitáját Solymosi Eszterről, akinek a zsidók 130 éve kiszívták a vérét. Meg kéne hívni rá Novák Elődöt, Zagyva Gyulát és a Betyársereg vezérét is. Töröknél egy ilyen vitavezetés nem probléma, mivel nála a zsidóüldözés és a lopás egyenlő mérce alá esik. Legalábbis ha valaki sokat lop. De azzal bizonyára olyan antiszemita egyenlő, aki gépesítve képzeli el. Ha netán pár közgázos tiltakozna egyik-másik vendég ellen, vezessék ki, mint legutóbb! A többi meg üljön ott, mint a birka, az én időmben amúgy még elég nehéz volt a történelemfelvételi, s nem vettek fel minden barmot.

AZ ÜGYVÉD ÚR
A Heti Hetes amatőrjei között Grespik is elindult, de nem érdeklődött egyikünk vallása iránt sem. Néhány éve vádlott voltam egy magánvádas perben, ahol bíróság elé citálóimat képviselte, akik elégették az izraeli zászlót a Tilos Rádió előtt. Még ismeretlen volt a személyük, amikor egy párosujjú patásokra használt megjegyzést tettem rájuk adásban, nem ismételhetem meg, mert akkor újra a vádlottak padján találhatom magamat.

Grespik végrehajtandó szabadságvesztést kért rám, s amikor a bíró megkérdezte, miért égették a zászlót, egyikük közölte, azért, mert a Tilos Rádió munkatársai zsidók. Erre el akartam hagyni a tárgyalótermet, de a bíró figyelmeztetett, meg ne próbáljam, mert akkor kényszerítő eszközt alkalmaz. Kérdeztem, miképpen lehetséges, hogy én egyetlen jelző miatt ülök itt harmadszor, ők meg szabadon mondhatnak ilyesmit, mire széttárta a kezét.

A Heti Hetesnek csak annyi a köze ehhez, hogy ott követtem el a bűncselekményt, amiért végül szigorú megrovást kaptam, azért úsztam meg ennyivel, mert akkor még tartott a vörös kormány rémuralma.

JÉZUS
Emlékszünk az evangéliumok sugdolózó, háttérben alkudozó, gyáva farizeusaira, akiknek verdiktjét a főpap és a politikus diszkrét alkuja koronázta meg? És valóban engedtessék meg ennek okán a húsvéti párhuzam: az eljárásmód, a vért és szenzációt akaró tömeg, a pszichózis, a kivégzést kísérő néma sokaság, a Júdás, a gyávák és szótlanok, a kereszt tövében ketten maradók… Kétezer éves forgatókönyv. Virágvasárnap és nagypénteken hallhatjuk a passiót a katolikus templomokban. Az elnök húsvét hetének hétfőjén, egy évvel az új alaptörvény aláírása után lemondott, politikai értelemben halott. Kivégezték. Egy olyan embert, aki egész életében „ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel” újszövetségi elve alapján élte életét, aki nem gyűjtött haragosokat, aki elvetette a „szemet szemért” ószövetségi gondolatot, aki békességet szeretett teremteni, abban szeretett munkálkodni, aki ezt képviselte a legnehezebb politikai időkben és a legnehezebb politikai szereplőkkel szemben is mindenütt a világban, aki a harcos „Péterekkel” rendre elrakatta a kardot, most kard által veszett el.

Írja Kiss Antal, a volt köztársasági elnök nemzetpolitikai főtanácsadója. Tőle kapta a főtanácsokat, képzelhetik. Osztie atya, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke így fogalmaz:

A doktori értekezés csak előrángatott ürügy, amellyel jól ismert körök folytatják Magyarország és nemzetünk elleni hajtóvadászatukat. Akiket külföldről pénzelnek, hogy anarchista akcióikkal belülről bomlasszák országunkat. Politikai indíttatású anarchista csoport irányítja a SOTE doktorok szenátusa és az egyetem rektora viselkedését, döntését.

A KDNP Tatabányai Szervezete virágvasárnap adta közre:

Különösen szomorú, hogy az országnak egy nagytekintélyű intézménye, a Semmelweis Egyetem ölti magára Pilátus szerepét, hiszen a plágium vád, amely alapján Schmitt Pál erkölcsiségét, tekintélyét az írástudók alá kívánták ásni, már régen megdőlt. Jézussal együtt azonban mi is azt mondjuk, hogy „Annak, aki engem a kezedbe adott, nagyobb az ő bűne.” Vagyis a Főtanácshoz hasonlóan, a teljes parlamenti ellenzék - az igazság bajnokának szerepében tetszelgő Jobbikkal együtt - szorítja az egyetemet Pilátus szerepébe és uszítja a népet, hogy azt kiáltsa: „Az Ő vére mirajtunk és a mi gyermekeinken!”

Ha jól értem, mindhármuknál a doktorok szenátusa Pilátus, Schmitt maga Jézus, akit az anarchista farizeusok, azaz a zsidók elveszejtenek. Most kötekedhetnék, hogy Jézusnál sokkal nagyobb arányú volt a törzsanyag, maximum Keresztelő Jánostól merített, de inkább azt kérdezném, ez az ember, ha szabad így dr. Jézust neveznem - aki nagycsütörtökön meglátogatta az éppen zarándokúton lévő Katicát -, véletlenül nem azonos azzal, aki röpke másfél év alatt olvasás nélkül aláírta mindazon törvényeket, amelyek felszámolták a demokráciát, kiszolgáltatták a nemzetet egy ember kénye-kedvének, és évtizedekre bebetonozták a bíróság, az ügyészség és a médiahatóság első emberét? Csak a hasonlat miatt mondom. Még ha a nagyobbik fele ezt is akarta.

De ez már a Jézus - Barrabás kiáltás problematikája.

ÚTON
Mózes, avagy a Tízparancsolat. A szünetben Kárpáti Tamás Golda Meirt idézi, miszerint Mózesnek 40 év alatt sikerült megtalálnia azt az egyetlen helyet a sivatagban, ahol nem volt olaj. Az Aranyborjú Gomes, ékes bizonyságul, hogy nem mindenkinek a Csillag születik döntője a végállomás. Az én generációmé viszont közeledik, a túrázni imádó Wagner megy fel a hegyre, hátha ott van Wotan, Hillary a serpájával megy fel a hegyre, mert ott van, az öreg japán megy fel a hegyre, mert ott hagyják, Mózes megy fel a hegyre, hátha ott az Isten, itt Markó Iván, akinek nagyanyja, Gutmann Amália azt mesélte, a már nagybeteg Mózes azt kérte az Úrtól, hogy kismadár lehessen a fán, de az Úr azt mondta, nem! Aztán Markó öreg madárként vergődik, elvégre több százszor táncolta Sztravinszkij-Bejart Tűzmadarát.

Közben fájdalmas ének hallik, benne mintha felismerném az Auschwitz, Majdanek, Treblinka szavakat.

ORBÁN ARCAI
Van ugye a vészjósló, amikor figyelmezteti Brüsszelt és Moszkvát. Az unatkozó a Parlamentben ül. A dühös, aki Strasbourgban kiakad Cohn-Benditre. A fájdalmat átérző, dzsekiben, Kolontáron. A vigyorgó, amikor Bayer Zsolttal emlékezik a múló ifjúságra, vagy amikor egykori polgári társa, Vona osztja mellette a komcsikat.

A leggyakoribb, midőn egy kis mosoly bujkál a szája szegletében, ha a sajtó valami fontosról kérdezi, mondjuk, miért csökken a felére az államilag támogatott egyetemi helyek száma. Ilyenkor szinte repes az örömtől, hogy mások sorsa van a kezében, és nem kell mást tennie, csak a legutóbbi választások eredményére hivatkozva megmondani a tutit.

De mi a mulatságos abban, hogy Európa szerinte elveszítette a gyökereit, és két hónapja hiába várja az asztalnál az IMF-et. Mert ezek kimondásakor is fülig ért a szája.

Milyen arcát nem láttam még? Amikor valamin elgondolkodik, s nem vágja rá kapásból az egyetlen, megfellebbezhetetlen igazságot. Amikor beismeri, hogy valamiben tévedett. Amikor érzi, hogy ez sokak véleménye, akik nem éppen rá szavaztak. Hazudnék, ha ő lenne a politikusok közül az egyetlen ilyen ember. Csak az övét kell a leghosszabb ideig néznem. S még azt sem tudom, hányadik félidőben járunk.

IDEIGLENES
Kövér Marcaliban azt mondta, vállalja a kritika kockázatát, de szerinte a kormány tagjai és köztük Orbán Viktor az elmúlt két évben emberfeletti teljesítményt nyújtott. Akkor bizonyára félisten. Mi lett volna, ha nem kritizál, hanem dicsér. Hogyan is mondta Bástya elvtárs? Szerénység. Ne tömjénezze magát. Szerénység. Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység.

Orbán szerint Európa hanyatlik és szenved, a Washington Post riporterének viszont azt mondta, hogy virágzunk. S ebben teljesen igaza van, ahová lép az ember az országban, mindenhol virágzik az orgona.

Schmitt Pál a magyar sporttörténet nagy hőse - tette hozzá. Fenyvesi Csabának vagy Kulcsár Győzőnek inkább hinném, ő talán maradjon a Felcsúti Puskás Akadémia diadalainál, amihez két és fél milliárdot kapott saját magától. Schmitt ugyanis egyéniben sosem brillírozott, a két olimpiai döntőről nem is beszélve, ezzel nem akarom sportérdemeit kisebbíteni, csak egy hősiességére sem emlékszem.

A virágzás bizonyítéka a miniszterelnök szerint a kecskeméti Mercedes gyár, amely évente egy százalékkal fogja a GDP-t emelni. A megnyitására valahogy Gyurcsány és Bajnai nélkül ment el. Schmitt legalább sosem sajátította ki magának azt, amit egy csapat ért el.

KASSZA
Erkölcsileg tisztáznia kell magát, és meg kell vizsgálnia, hogy tisztességesen cselekedett-e - mondta Mocsai a hírre, hogy Nagy Laci hamarosan felveszi a spanyol állampolgárságot, majd a magyar kapitány beküldte Perezt és Krivokapicsot, akik tíz gólt dobva megnyerték a sorsdöntő, macedónok elleni olimpiai selejtezőt. Nagy valóban sokáig a bolondját járatta velünk, és mindenféle okokra hivatkozva lemondta a válogatottságot, miközben magában már rég eldönthette, hogy Londonban a spanyolokat erősíti, de az vesse rá az első követ, aki ugyanezt tette, amikor a fentieken kívül Diaz, Hernandez, Eklemovics meg hozzánk igazolt.

Tudomásul kell venni, hogy Hispánia annyival jobb hely nálunk, amennyire mi Kubánál és Szerbiánál. Bár már ez is inkább múlt idő, most hogy egy parlamenti párt ismét Solymosi Eszter vérét kéri számon, s hamarosan jogerős ítéletet hirdetnek a Cozma-ügyben. Továbbá a Veszprém és a Győr kezdő hetesében is lassan fehér holló lesz a magyar. Hunyadi Emesével ugyan vesztettünk egy téli aranyat, de nyertünk három nyárit Janics révén, s ha ma is lenne egy olyan átlövőnk, mint Radulovics, akkor a lányok is kijutottak volna Londonba.

Már csak azt szeretném tudni, hogy került ennyi macedón Göteborgba? Tudom, arra sok a jugoszláv vendégmunkás, de azok mind macedónok? Vagy a szerbek így támogatják az államszövetségből kiugrott társaikat? Eddig ez nem volt éppen a szokásuk. Netán négyezren ki tudtak utazni a kétmilliós országból a húsvéti selejtezőre? Vagy Nagy Sándor egyik eltévedt légiója ült a lelátón?

PORTISCH ’75
Öt éve Szpasszkijjal lepték meg, most egykori szekundánsa, Csom mellett Horttal és Ljubojeviccsel sakkozhatott hat partit. A Csehszlovákiából Németországba áttelepült 66 éves Hort többszörös világbajnokjelölt, Ljubó egykor harmadik volt a ranglistán és még csak 62 éves, neki is esett a nyolcszoros világbajnokjelölt Portischnak világossal, de Lajos túljátszotta. Meg is őrizte az előnyét, s megnyerte a négyes tornát. Hort a magyar Botvinniknak nevezte kilencszeres bajnokunkat, amit hevesen cáfolt, amikor megkérdezték tőle, hogy miért, azt felelte, azért, mert a száz éve született egykori orosz világbajnok soha nem ivott egy kortyot sem.


- Tudod melyik volt a legjobb megnyitás? Az 1989-es berlini.

Mindez a Hiltonban történt, ahonnan úgy húsz éve egyszer már hazament egy magyar bajnokságról, olyan hangosan húzta a cigány. Így odalett a tizedik. Most ő énekelt nekünk egy Kodály- bordalt.

ÁDER, A SÓLYOM
Lapzártakor úgy néz ki, a csornai Charles Bronson lesz a köztársaság nélküli elnök, csak nem ő fogja számolni a szavazatokat is?

De vajon mindig ő lesz az elnök, vagy csak háromhetente? Ha még emlékszik valaki, hogy ez kinek volt az ötlete.

A CSINOVNYIKOK HALÁLA
Szóval a köztisztviselőknek ezentúl ajánlatos állampapírokat vásárolni, de miből vegyék, ha majd a teljes fizetésüket is Erzsébetutalványban kapják?

MAGYAR CITROM
Marabu, Pápai és Toguro kiállítása megnyitóján Mimi az italokat böngészi:
- Mi az a hazai limonádé?

- Nem házi?

- Én hazainak olvasom.

- Talán hazai citromból készül.

- Az milyen?

- Nem savanyú.

MAGYAR LOCHNESS
A kőbányai Mázsa téren hét éve kellett volna megnyitni a Mázsa Plázát. A beruházó kiásott egy gödröt, ahová a pinceszintet tervezte, az ideiglenes megoldás azonban több évig úgy maradt, a gödör pedig megtelt esővízzel és talajvízzel. A 27 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontból, a moziból és a mélygarázsból tehát csak egy tó készült el.

Most persze majd perre mennek az önkormányzattal, ahelyett, hogy megállapodnának a IX. kerületiekkel és beleraknák a tóba a CET-et. Ahol szintén áll a bál.

EMELKEDŐ NEMZET
Kerényi Imre kicsinek találja az általa rendszeresített Alaptörvény Asztalát, továbbá úgy érzi, nem mindenhol esnek a kijelölt emberek látószögébe. A megoldás roppant egyszerű, Áder bemutatkozásként emeljen törvényerőre egy métert, papíron ennyivel legyen magasabb minden önkormányzat, így anélkül, hogy asztalost hívnának, a padlók előlépnek asztallá, már csak egy látószögellenőr kell mindenhová, nehogy lazsáljanak az Alaptörvény szolgálatára szerződtetett munkatársak.

MATOLCSY ÖTFÉLE ÁFÁJA
Ha nem lenne ízléstelen, azt mondanám, kulcsos ámokfutó.

ÉN NEM HISZEM…
Kezdek aggódni, hogy a júliusi Meleg Méltóság Menete után az augusztusi Szent Jobb Körmenet is elmarad, no nem a világszerte kiderült pedofil esetek ezrei miatt, hanem azért, mert a rendőrség nem tudja más útvonalra átterelni Szent Istvánkor a Belváros közlekedését. Kár, pedig olyan szép hagyomány volt.

GRUPPENSTEX
Nem támogatta a KDNP azt a fideszes javaslatot, hogy a honatyák a következő ciklustól képviselőségük mellett más kereső tevékenységet nem végezhetnek.

Pedig nekik azért van egy kis mellékes, hiszen a frakció kilenc tagjának a felesége vagy a lánya a személyi titkára. Hogy még érdekesebb legyen a dolog, Latorcainak Rubovszky lánya, Rubovszkynak viszont Latorcai neje a titkára. Érdekes lehet, ahogy délutánonként visszacserélnek.

HOFI ÉS ÖRKÉNY
10 éve halt meg, 30 éve ügyeletes rendező voltam a Mikroszkópon, de inkább slapaj, hogy ha baj van, találjak ki valamit. Géza esténként 4 méter magasról hasra esett egy virágágyra, s a nagy számok törvénye alapján egyszer odébb rakták. Hatalmas puffanással zúgott a földre, rögtön tudtuk, nagy a baj. Gyárfás Miklós írja, hogy a színház Janus-arca mily közeli egymáshoz, ha valaki kiesik a huszadikról és meghal, az tragédia, de ha felkel és leporolja magát, már komédia. Idegtépő másodpercek után Géza megmozdul, a közönség visítva ünnepli, azt hívén, tán ez is ki volt találva, és puha ott a padló.

S pereg az előadás rendesen, én is megkönnyebbülök a műszakkal, akik közül a vétkes már bizonyára fontolgatta magában, hogy a gáz vagy a kötél a biztosabb, a taps talán a megszokottnál is nagyobb, mi boldogan ugrálunk körülötte, amikor egyszer csak ránk rogyva összeesik. Több napig volt kórházban, de ha már 100 éve született Örkény, akkor igazán ide passzol egyik legjobb egypercese.


- Istenem, miket mondhatnék most!

A SZÍNÉSZ HALÁLA
Ma délután az Üllői út egyik mellékutcájában eszméletét vesztve összeesett Zetelaki Zoltán, a népszerű színművész.

A járókelők bevitték a közeli klinikára, de ott hiába próbálták a tudomány legújabb vívmányaival - még vastüdővel is - életre kelteni. A jeles színész, hosszú haláltusa után, este fél hétkor kiszenvedett; tetemét átszállították a Bonctani Intézetbe.

A Lear király esti előadása e tragikus esemény ellenére is zavartalanul folyt le. Zetelaki késett ugyan egy kicsit, s az első felvonásban feltűnően fáradtnak látszott (néhol szemlátomást a súgó segítségére szorult), de aztán egyre jobban magára talált, s a király halálát már olyan meggyőző erővel jelenítette meg, hogy nyíltszíni tapsot kapott érte.

Utána hívták vacsorázni, de nem ment. Azt mondta: -

Ma nehéz napom volt.

ISTENTELEN KÖZGÁZ
Rónai Egon kérdi Pintér Zsoltot:

- Milyen a gazdaság helyzete?

- Katasztrofális, katasztrofális - feleli a fejvadász, kétszer is, mint a miskolci alpolgármester, hogy 47 ezerből meg lehet élni. 200 felső vezetővel van kapcsolata, s ők mondják neki.

Micsoda hazugság, hisz Viktor megmondta a Washington Postnak, hogy virágzunk. A sukorói nádas felszabadult, nem fognak ott kaszinózni a zsidó spekulánsok, Pécsről is sikerült elüldözni a francia vizeseket, Pesten folyamatban van, a Malévet kizsákmányoló amerikai gépek is hazarepültek, a finn Nokia is belátta, hogy itt nem nő fű a külföldi oligarcháknak.

Bogár László közgazdász is megmondta, hogy az IMF nem problémamegoldó, hanem fegyelmező szervezet, akik pénzfegyverekkel intéztek Magyarország ellen támadást. Ezért Orbán a Corvinust is hamarosan szétveri, mivel utálja azt a bolsevik maffiát, amely a jobbkezét folyton kineveti, s amióta Németh Erzsébet logopédus a hadaró liberális ügyvédet izzó hitszónokká, Tőkés László katolikus reinkarnációjává programozta át. Azóta megveti a közgazdaságtant, hisz a magyarnak elég pár nemzeti lózung, jól hangzó falvédő szöveg, aforizma, kádáros kacsintás, legfeljebb nem a gazdaság virágzik, hanem a Tisza.

De mit kezdenek majd 14-ben vagy 18-ban a pár órára boldog győztesek ezzel a temetővel?
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.