Egy, kettő...

Farkasházy Tivadar
2012. 05. 17. · Hócipő 2012/10
Ha egy kicsit is jót akarnék az ország kedvenceinek, most nem lennék itt. Az 1995-ös bécsújhelyi vb-döntőben Dél-Korea győzött, hiába énekeltem velük a friss Republic-slágert, végül elszálltunk, mint a kismadár. 2003-ban is hattal vezettünk Zágrábban a franciák ellen, de Görbicz kezéből kisodorták a labdát, pedig már csak 14 másodpercig kellett volna tartani. Szemben Orbán és Kövér szomorkodott, a fél tucat gólos vezetésről való vesztés módszerét még Sydneyben fejlesztettük ki a dánok ellen, de ott nem voltam. Pekingben annál inkább, ott az orosz ruhát fogtam ki, Athénban a férfiakét az oroszok és a horvátok ellen. A 2001-es Viborg-Fradi BL-elődöntőt is az orrom előtt veszítették el Farkas Ágiék, három éve Görbicz előtt ültem itt, mert sérült volt, kétgólos hazai vereség is elég lett volna a Viborg elleni BL-győzelemhez, három lett belőle. Valahogy nem vagyok jó ómen nekik. Londonba már ki se megyek. Az a baj, hogy ők sem.VESZPRÉMI ARÉNA

A Győr sem szereti a finálékat, eddig hatszor maradt alul, a Fehérvár ellen otthon egy EHF-döntőben, ráadásul most csak félig van otthon, már amennyire Veszprém az, a Fradi is Dabason hajt holnap, ennyit csarnokainkról. De a hangulat csodás, húsz világoskék Lekics-fan gajdol Szlovéniából, aki ugyan szerb, de Ljubljanából érkezett. Bár az EHF nem engedi, mégis elkornyikáljuk a Himnuszt, valami rettenetesen szól, ráadásul a közepébe a két feketehegyi dobos is besegít egy másik dallal, Puzsér biztosan érdekesnek találná. Mellettem két vak siet a helyére, mert a hétéves Szintia törzsszurkoló mondja a strófákat, amiket a fél stadion zúg utána: halhatatlanok leszünk, Podgoricát megverjük. Weöres Sanyi bácsi még egy kicsit dolgozna rajta.

Ráadásul Popovics és Bulatovics eddig 174-et dobott a BL-ben, előbbi ötszörös győztes, utóbbi szépségkirálynőnek is elmehet, ha Görbicz hagyja. Anita mind a hét hetesét bedobja, s további ötöt, a harmadik szépség Haraldsen, aki négy büntetőt is kifog. Sajnos itthon már attól elalélnak, ki hányat dob, holott a védekezés legalább annyit számít, nemrég a Kiskunhalas is 31-et dobott nekik. 65-ben 5:3-ra győztünk a jugók ellen a vbdöntőben, most Popovics egymaga 14-et szór, Bulatovics szerencsére képtelen betalálni, Haraldsen szinte minden lövését megfejti. A világ legjobb beállósa sem csillog nálunk, az edző mégsem szúrja le, mivel Löke a neje. Böhn másokkal is túl kíméletes, mivel csupán másodállásban dolgozik az Audinál, ő a kapitány, amióta megváltak Mátéfi Esztertől, akinek az volt a kedvenc taktikai utasítása, hogy igyatok és szusszanjatok egyet.

Haraldsen

- A negyedik hetes!

Görbicz

- Bemegy?


- Bement!

A szünetben Pálinger kedvesen cseveg egy ellenféllel, a nagyok már mind játszottak egymással valahol, sajnos a német bírók ötről kettőre hozzák fel a végén a Podgoricát, ami kevés lesz odakinn, Djokics szerint is, magyarul mondja ezt a sajtónak, csak most nem minket, hanem a montenegróiakat erősítette, mivel elcseréltük Radicseviccsel. Görbicz rátromfol:

- Klasszisjátékosok vagyunk, mi emeljük fel majd a kupát, mivel aznap lesz a születésnapom.

Pálinger

- Füstbe ment terv!

Löke

- Nehogy leszúrjon a férjem!


- Így már nem fog!


- Jövőre én már nem leszek!


- Próbáld alul!


- A gólkirálynő akkor is én leszek!


DABASI DIEGO

Másnap Dabason a Wass Albertszobor előtt Elek Gábor cigizik, tavaly vele nyertünk KEK-et, az előzőt még az apjával. Amíg elszívja, elmesélem, hogy 59-től 65- ig női meccsekről tudósítottam a Népsportot, mint az ország legifjabb gyakornoka, s a kedvenc kapusomat Rothermel Annának hívták. Elfátyolosodik a szeme:

- Most voltam nála.

Elek

- Valamit ki kéne találni. Mondjuk 200 milliót.

Szucsánszki

- Öt elég lesz odakint, ahogy megbeszéltük.

Anyák napja van, de a 65-ös világbajnok már nem lehet itt. A Fradi ellenfele ismét a Viborg, tavaly szédületes meccsen vertük őket Zácsik időn túli hetesével, most is félelmetes sorozaton van túl a mezőny legszegényebb csapata, a Rosztovot, a Zvenyigorodot és a Volgográdot 27-tel múlva felül. Szandra is simán indulhatna szépségversenyen, bár nagy a hazai konkurencia, ráadásul Haraldsen is megérkezik. A mellettem álló Fradi Sas a fülembe súgja:

- Kikaptunk a Pápától.

- A Vatikánban?

- Nem, az Üllői úton.

Zácsik

- Bejövök, bedobom, lemegyek.


- Te Varzaru, melyikünk is a dán?

Nem könnyű munka, voltam benne, amikor Bene Ferit köszöntöttem. Jobbszélsőnk, Kovacsicz már BL-győztes, mivel három éve a Viborgé volt, s egyetlen magyarként örülhetett a veszprémi Arénában. A maiban van egy dán is, de nem találom, Skov norvég, Althaus és Jurack német, Varzaru román, Chebbah tuniszi. A Fradiban csak a kapus légiós, meg a hetesspecialista Zsivkovics, aki ötször besétál, belövi, majd leballag, mint Meskó Zoli, a New England Patriots puntere. Itt is néggyel megyünk az 55. percben, de ugyanúgy leadunk hármat belőle, mint a Győr, vagy megint csak rosszkor van vége? Talán odakinn. Az ellenfél edzője addig is gratulál, hogy mily gazdag ország vagyunk, mert ennyi pénzt még seholsem vágtak a hátához. Tomori mélabúsan sóhajt:

- Kár, pedig végigvertük egész Oroszországot!


- Maradt belőle egy.


- A Viborgot legyőztük, a Pápát nem sikerült.Egy hét múlva Podgoricában a szokásos hajszállal, idegenben dobott kevesebb góllal megint második a Győr, a Fradi viszont 29:29-nél az utolsó percben betalál, s hiába egyenlít még a Viborg, 59.59-kor Zácsik a győzelmet is megszerzi. Gábor 2:1-re vezet az apjával szemben. Idén neki két anyák napja volt.

Fotó: Farkasházy Attila
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.