Nem értem - 2012/12

Farkasházy Tivadar
2012. 06. 13. · Hócipő 2012/12
Századvég konferencia
A magyar nemzet az definíciószerűen egy győztes nemzet - mondta Orbán. Amit Batu kán, Szolimán és Haynau is bármikor igazol. Bizonyára Kövértől hallotta, aki a minap azt mondta Erdélyben Nyirőről: Győzelemre ítélt az a nemzet, amelynek olyan fiai vannak, akiktől még haló poraikban is félnek. Világos.

POLITOLÓGUS
Kumin Ferenc: Görcsösen keresem a racionalitást minden politikus akciójában. Gondolom, itt a hangsúly a görcsön van.

MIKOLA FELÉRTÉKELŐDÖTT
Túlsúlyos lettem az egészségügynek - vallja be a 168 Órában. És Párizsba küldték lefogyni? Jelenleg ugyanis a francia fővárosban székelő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet magyarországi nagykövete. Azt is elmeséli, hogyan lett az: Éjjel fél kettőkor történt. Egy hosszú parlamenti nap után nyugodtan teáztunk a szobájában, és említette, hogy egyeztetett az OECD főtitkárával, akinek a számára felértékelődtek a humánerőforrás-kérdések. Mármint Orbánnal, akinek a következő mondatát is megerősíti: Ha otthon már nem találok intellektuális támaszt, akkor felhívom Mikola Istvánt. Az éjjel fél kettőtől ne érzékenyüljön el senki. Sztálin is éjjel dolgozott, egy idő után a hivataloknak át is kellett állniuk az időbeosztására. Az intellektuális támasz viszont érthető, pláne, ha az ember egész nap a Hendével, a Budaival meg a Selmeczi Gabriellával beszélget.

NAVRACSICS-SZÁMTAN
Ha keveslem Marian Cozma gyilkosai büntetését, 500 értelmiségi kezd jajgatni, hogy beavatkozom az igazságszolgáltatásba. Viszont 500 ezer szavazó nekem ad igazat.

NYIRŐ
Apám szerette az Uz Bencét, én szerettem apámat. Amikor meghalt, azonnal elolvastam az örökséget, hozzám is közel lopózott, legalábbis így emlékszem 46 év távolából. Ma már nem tudom, hogyan hatna rám, amikor imádkozni tanítja a medvét. De az ő művéből van az Emberek a havason is, az első Velencei Filmfesztivál művészeti fődíjasa. Wagnerimádatom is apám hagyatéka. A Nobel-díjas Knut Hamsun remeke, az Éhség is akkoriban került a kezembe. Ő a kollaboránsok pápája, Quisling híve volt. Ezek nehéz ügyek. Persze más, ha valaki a Párizsban mindent learató, divatos Meyerbeer iránti utálatból 1861-ben, vagy Goebbels iránti csodálatból 1941-ben. Még akkor is, ha úgy érzi, ők adták vissza Észak-Erdélyt. Csak lehet-e egy nép szabad egy másik nép haláláért, akiknek semmi közük hozzá. A székely góbé Uz Bencét 1938-ban filmesítik meg Jávorral, aki Aradon születik Jermann Pálként, de édesanyja nevén Spannenbergerként anyakönyvezik, felesége a zsidó származású Landesmann Olga. Jávor 1944-ben az asztalt verve tiltakozik zsidó pályatársai meghurcolása és elhurcolása ellen, a Kamara nyilas érzelmű elnöke, Kiss Ferenc gipszszobrát össze is töri, így októberben Sopronkőhidára viszik, három kilométerre a Sopronban ülésező nyilas parlament tagjától, az Uz Bence írójától, majd mindkettő Németországba kerül, az egyik Dachauba, a másik Szálasival tartva. Jávor 11 év után, 1957-ben hazajöhet Amerikából, nem sokkal Páger után, aki apámhoz jár be horgászbotokért, így már 12 évesen megismerhetem, később százszor látom a Vígben, ahol anyám dolgozik, egy rádiójátékot is írok rá, az egyik próbán nem érti a Marton Frigyes által eléje tett szövegét:

- Milyen robbantás ez?

- Amikor 1944 decemberében a levegőbe akarták repíteni a nyilasgyűlést a Városi Színházban.

- 1944 decemberében? De hisz… nem értem… hogyhogy nem voltam én arra meghívva?

Nem hiszem, rajtunk kívül látott- e valaki valaha 32 éves színpadi spétet, még ha egy olvasópróbán történt is. Amúgy ma megyek Wagner Tannháuserére a Müpába.

300 EZER PÉLDÁNY
A legjobb írói név: Fejős Éva.

AZURRIK
Felröppent, hogy öt éve a 3:1-es magyar-olasz is bunda volt. Fotósnak álcázva néztem végig az olasz kapu mögött, máig előttem Pirlo teljesen átizzadt meze, Buffon bosszús arca a góloknál, ha így van, nemcsak nagy focisták, de nagy színészek is.

MAGYAR ÜZLET
Az MTV és a Sporttévé legalább 60 hazai meccset fog közvetíteni évente. Csányi Sándor szerint ez azt is bizonyítja, hogy a pályázók úgy érezték, megéri évente több mint három és fél milliárdot költeni a honi sportág közvetítésére. Nem mondom, hogy hatalmas érdeklődés volt a pályázat iránt - sóhajtott fel utána. Pedig szinte látom magam előtt, amint a tucatnyi konkurens közül egy másik csatorna az MTVA fölé ígér, mire az csüggedten abbahagyja a licitet, mivel Orbán megjelölte a felső határt az ország nehéz gazdasági helyzete miatt. Egy délutáni Siófok-Eger vagy Paks-Kaposvár pedig simán megér 60 milliót. Alig 8-10 esti tévéshow ára. Csányi szerint a labdarúgás révén egészséges nemzetté válhatunk, s visszaszorulhat a bűnözés is. Amikor erre a lassan száz felé közeledő magyar fogadási csalásokat említik, azt feleli, az már a múlt.

Igaza van, még egyetlen jövőbeni bundát sem bizonyítottak.

KIS ESÉLY
Jó játék volt az EB-tippmixet öszszehozni, Európában nincs két olyan ország, amely között ne lehetne számtalan kapcsolódást találni, ezzel is deklarálva, hogy közös jövőre vagyunk ítélve. Ám az olaszokkal és a horvátokkal némi gondban voltam, mert ugyan Dalmácia jó részét kisebb megszakításokkal 800 évig Velence uralta, de 95 dozse közül melyiket válasszam, még Shakespeare se nevezi meg az Othellóban. Aki viszont sajnos csak Cipruson fenyegette a törököt és a feleségét. Így ráböktem Vitale Falierre, pusztán azért, mert I. Alexios bizánci császár elismerte a horvátok hercegének, ami érthetően nem tetszett Szent Lászlónak, aki épp akkor volt mellékállásban a horvátok királya is. De valahogy éreztem, hogy ez rajtam kívül senkit sem érdekel - el is meséltem az utolsó Heti Hetesben, de kivágták -, viszont a velencei karnevál sokkal több embernek hangzik, utánanézek, hátha valami köze van hozzá. Hát, csak annyi, hogy ő honosította meg, legalábbis első írásos emléke az ő korából, 1094-ből származik.

NORVÉGIA-HORVÁTORSZÁG
Barátságos még az EB előtt, góllövők: Elyounoussi és Eduardo.

CSILLAG SZÜLETIK
Értelmiségiek, pestiek, ellenzéki pártok figyelmébe: Utasi Árpi, Tabáni István, László Attila, Mészáros János Elek. Mindegyik kizárólag közönségszavazattal. Utóbbi Alcsútdoboz református gyülekezetének presbitere. De eszem ágában sincs állítani, hogy ezért nyert.

LETERHELT BÍRÓSÁGOK
Egy nemzetközi bíróság újratárgyalta Szókratész ügyét, öten bűnösnek, öten ártatlannak találták, de egy vádlója se kért rá halálbüntetést. Eszerint a bürökpoharat vissza kell adnia. Rendben, de hogyan számítják be az előzetesben töltött 2400 évet?

PÁVÁT LÁTVÁN, SZÁJÁT TÁTVÁN
Képesek voltunk arra, hogy a lovakat visszafordítsuk a szakadék széléről - mondta a 2 milliárdot kapott századvégesek konferenciáján. Így van, csak a kocsi fordult bele.

FENYŐHÁZI
Történelemtanárom, Szentirmay szólított így négy évig a Bolyaiban, de csak másodikban értettem meg, amikor a németet is elkezdte tanítani. Az első, akit meglátok a Tannháuser premierjén, a tervező, Zoboki Gábor, aki szinte minden előadáson itt van a Müpában, ellentétben a szomszéd ház elkövetőjével, Siklós Máriával, akinek nem lenne sok sikerélménye, ha az előadások előtt a Nemzeti előcsarnokában kószálna. Fischer Ádám megint fantasztikus csapatot hoz össze, Mészáros János Elek egyelőre bizony a kispadon sem kapna helyet, s ragyogó Matthias Oldag rendezése, csak azt nem értem, hogy Erzsébetet a II. felvonásban miért öltözteti Gogolák elvtársnőnek, a III.-ban pedig takarítónőnek.

Ám általa végre megértettem a Tannháuser igazi problematikáját, amely a számomra sokkal izgalmasabb Ringgel, Hollandival, Parsifallal és Trisztánnal ellentétben eddig meglehetősen hidegen hagyott, már hogyan esik két nő közül a pad alá, pontosabban a Mennybe a főhős. Miközben a kettő együtt az igazi, a szende szűz és a buja istennő. Persze csodálatos zene, ám nem a nehezen érthető textus miatt bukott akkorát 1861-ben Párizsban, hanem azért, mert a helyi Jockey Klub tagjainak már az első felvonásban meg kellett nézniük táncosnőiket, márpedig úriember nem megy be rögtön a páholyába, ezért klakkot szerveznek a szász törpe ellen.

A mai fiatalokra nem tudom, milyen hatással van, hogy Wolfram von Eschenbach, Walter von der Vogelveide és a többi wartburgi dalnok le akarja kardozni Tannháusert, amiért a testi szerelmet dicsőíti, s mivel az egyébként szintén Wagner-rajongó, s Bayreuthban többször megfordult Szalai Annamáriával egy sorban ülök, talán úgy lehetne lefordítani nekik, hogy az őrgróf vezette thüringiai médiatanács római zarándoklatra kötelezi a főhőst, amiért este 11 óra előtt dalolt a Vénusszal való bujálkodásáról.

Először majd 50 éve láttam, a csodálatos szépségű Anja Silja volt Erzsébet, állítólag a nagy bayreuthi reformátor, a fiatalon elhunyt Wagner-unoka, Wieland kedvese, partnere a számomra már kissé koros Wolfgang Windgassen, akit nagy izgalommal vártunk, mivel akkor még igen ritkán fordult meg nálunk egy világsztár, s bizony az első felvonás után összenéztünk, hogy ekkora hang itthon is van, ám a harmadikban mindenkit lenyűgözött. Tőle tanultam meg, hogy egy bizonyos koron túl már spórolni kell. Csak már nincs mit.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.