Nem értem - 2012/13

Farkasházy Tivadar
2012. 06. 27. · Hócipő 2012/13
MÉRCE
A Művészetek Palotájának gyönyörű csarnokában egy úr szólít meg:

- Farkasházy úr, látott valaha ennél jobb Walkür 1. felvonást?

- Kettőt is.

- Hol?

- Itt. Evelyn Herlitziusszal 2008-ban, és Waltraud Meierrel 2009-ben.

MATEK
Varga Mihály elmondta, hogy a kedvező német adatokra tekintettel a kormány 0,1%-os növekedésről 0,5%-ra emeli az idei GDP-előrejelzést. Londoni elemzők viszont első negyedévi adataink hallatán 0,5%-os deficitről 1,5%-os deficitre rontották. Semmi probléma, a kettő átlaga lényegében ugyanannyi maradt.

HIBÁK ÉS BŰNÖK
Puzsér Róbert remek dolgokat mondott heteken át, bár sokszor meg lehetett előre a nyomdakész véleménye, egy énekesnőnek ugyan azt ajánlotta, hogy előbb végezzen el egy egyetemet, de ebben is lehetett ráció, hogy egy időre így szabaduljon meg rátelepedő apjától, aki már cipelné mindenhová.

Amúgy korunk nagy ítésze bizonyára ott lehetett a Getsemánekertben, ahol Jézus az utolsó vacsora után elárulta neki az istenes műfajokat és az ördögtől valókat, mint például a magyar nóta és az operett. Nagy hagyaték ez, hirdeti is az igét szerteszét, rólunk is kérdezték, beülne-e közénk:

Időutazásra lenne szükség ahhoz, hogy beüljek a Heti hetesbe. Az elő Orbán-kormány alatt még kiváló műsor volt, de az igazság az, aztán 2002-ben vagy meg kellett volna szűnnie, vagy változatlan vehemenciával és igazságérzettel kellett volna a szereplőknek számon kérniük a következő kormányokon is azok hibáit és bűneit. Erről sajnos szó sem volt.

Én meg azt gondolom, hogy ha az ember végignézi a XX. század néhány nagy vezérének a korát, honi sajtóját, hogy mindegyiknek volt ellenségképe, imádtak harcolni, leszámolni a belső ellenséggel, miközben hűbéreseiket és potenciális vetélytársaikat állandóan forgatták, vagy elsüllyesztették, akkor valahogy elege van belőlük. Ha ez nemcsak mai nagy vezetőnkre, hanem az olykor ostoba, egymással is marakodó, felelőtlen költekezésükbe és rosszul előkészített reformjaikba belebukó szociálliberális kormányokra is vonatkozik, úgy tévedtem, és neki van igaza. Ha mégsem, akkor megtisztelem azzal, hogy nem fejtem ki a különbséget.

FŐVÉDNÖK: KÖVÉR
Nyirő József-estet rendeztek a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Házban. Pár nappal előtte Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármestere azt is bejelentette, hogy Nyirő József Kárpát-medencei irodalmi és műveltségi versenyt is rendeznek a következő tanévben. Az ott termő DK-s tüntetőket hangulatkeltőknek nevezte, közölve, nem Nyirő vagy Radnóti, hanem Nyirő és Radnóti. Világos, és a verseny normálisan vagy erőltetett menetben zajlik? De hátha ő is részt vesz rajta, akkor ez lenne az első kérdés:

Mi van Sopron felé félúton?

A biztonság okáért a választ is mellékelem: Abda.

Várom a Kádár János és a Nagy Imre Baráti Társaság összeolvadását.

DOG
Mimi befordul a Radnóti és a Pannónia sarkán, s nekimegy egy méteres kutya, feleségem önkéntelenül felkiált, mire a gazdi:

- Rex, ne ijedj meg!

JÚNIUS 16.
Nocsak, egy képen Gyurcsány és Hiller, mellettük pedig Lendvai Ildikó? Imre bácsi, köszönjük!

BEÉRETT
Tarlós megnyugtatott mindenkit, hogy a hídpénz nem a dugódíj helyett lesz, hanem pluszban. Sándor György már 25 éve ajánlotta. Mindenki felháborodott rajta, Megyesi Gusztáv védte akkor meg az Ésben, hogy ugyan miért kérdezné meg egy nyugdíjas, akinek elvitték a családját, lesöpörték a padlását, tucatnyi kormány követett el erőszakot rajta, hogy mi a fenének kell öt forintot fizetni azért, ha az ember át akar sétálni Budáról Pestre. Odaadták neki, csak hagyják őket békén.

CSÚCSSEBESSÉG
Szekszárdon rendezték az országos atlétikai bajnokságot. Azt írja a Nemzeti Sport: a rekortánt elkerítő acélszerkezetet a nyolcas pályától egy centire szögezték le, a hangosbeszélőnek ezért sűrűn be kellett mondania, hogy a kedves nézők ne könyököljenek be, mert nem lenne jó, ha a sprinterek csúcssebességgel lefejelnének valakit.

Nem akarom bántani az indulókat, örülök, hogy egyáltalán még atletizál valaki ebben az országban, de a férfi 200-at 21,17-tel, a nőit 23,71-gyel nyerték, Kovács Attila 1987-ben 20,11-et, Balogh Györgyi 1971-ben 22,8-at futott, azaz tíz méterrel verték volna 2012 bajnokait. Iharos pedig lekörözte volna mai utódát, aki 53 másodperccel rosszabb idővel győzött ötezren.

VALAMIT VISZ A VIZOVICZKI
Nézem az ötéves képet, Pintér és Csányi sörözik a Szigeten az LGT- koncert előtt, hol van még az UD Zrt.-ügy meg Vizoviczki lefogása, aki az idők végezetéig nyugodtan diszkózhatott volna, ha Orbán nem adja parancsba, hogy rendet kell rakni a rendőrségen is, nem elég a közbiztonság kéthetes megteremtése. Szeretik a Presser Picit és kész.

MEGSZÓLAL A MÚZEUM
A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége által felkért szakértő bizottság döntése alapján az alkotmány lett az év szava - ismertette a Magyar Nyelv Múzeuma az MTI-vel.

Szerintem a seggnyalással holtversenyben.

12 CENTI
Az osztrák-svájci EB csoportmeccsei során kiesett 16 millió házigazda, most 230 millió számára vált érdektelenné a folytatás, mivel a 40 millió lengyelhez és a 45 millió ukránhoz a 145 milliós Oroszországot is hozzá számíthatjuk, ráadásul magyar közreműködéssel.

Pedig ott állt a szerencsétlen Vad II. a gólvonalon, s meresztgette a szemét, de csak egy villanást látott. Így lesz a világ talán legjobb bírójából egy üldözött vad. Öt éve mondom, hogy a tenisz mintájára legyen challange, azaz mindkét edző háromszor kérhessen videót, amelyet megnézve a bíró csak akkor változtatja meg az ítéletét, ha - mint az amerikai fociban - megdönthetetlen bizonyíték van a rossz döntésére. Ha felesleges dolgokra kérik ki, az pech, ez egyúttal egy érdekes taktikai fegyver is lehet. S korántsem veri szét a meccset, hamarabb meg lehet nézni, mint amikor a 88. percben a legtávolabbi játékos előbb háromszor csodálkozik azon, hogy őt cserélik le, majd csókot dobálva egy csiga lassúságával levánszorog, pont a hajrát verve szét. Mert addig továbbra is a foci az egyetlen olyan sportág, amelyben 200 millió ember drukkol annak az egynek, aki nem látja, viszont ő dönt.

LACI SPÓROL
200 országot képvisel magasszintű delegáció a Riói Fenntartható Fejlődés konferencián. A 26 fős magyar küldöttségben újságírók is vannak, s a delegáció tagja a jobbikos Kepli, bár biztos, hogy nem az országgyűlés pénzén utazott, mert Kövér arról értesítette a Fenntartható Fejlődés Bizottságának LMP-s elnökét, hogy nincs pénz a riói utazásra. Így aztán az ellenzéki honatyák közül senki sem fért a 26 fős delegációba, de az újságírók között bizonyára van néhány Népszavás és 168 Órás.

KINCSEM 54, BLACK CAVIAR 22
21 győzelem után áthozták a Royal Ascotra, az ausztrál csodát, Black Caviart, de zsokéja azt hitte, már otthon van, s letette a kezét, mire annyira rászaladtak, hogy csak rövid orrhosszal, úgy 12 centivel nyert, így veretlen maradt, s tuti, hogy visszavonultatják. Overdose így már nem verheti meg soha.

KI AZ AZ ELIE WIESEL?
Elie Wiesel nem egy egyszerű Nobel- békedíjas, hanem a nyugati világ egyik lelkiismerete. Aki sokáig nem hajlandó nemhogy magyarságát, de magyarországi születését sem említeni, s e nyelven megszólalni. Ha ugyanis nincs Horthy bevonulása, s a csendőrök segédlete, akkor nem viszik el a családjával Auschwitzba Máramarosszigetről. Látogatása s előadása életre szóló élményem, még a képernyőn át is. Levele kordokumentum. Kövér válaszában azt írja, Nyírő nem volt antiszemita. Jó, de ha nyilas sem, akkor mit keres Kisbarnaki Farkas Ferenc 1947-es emigráns kormányában, amely neki szánja a nemzetnevelési tárcát, s tele nyilasokkal és imrédystákkal? Vezetője pedig 1944. október 15-én elárulja Horthyt, felesküszik Szálasira, annak elhelyezési kormánybiztosa, Sopronkőhidán halálra ítéli Hardy Kálmán altábornagyot s ő írja alá Bajcsy Zsilinszky halálos ítéletét. Temessék el Nyírőt, hát persze, de a magyar házelnök szervezze az egészet? S a terjedő Horthy-kultuszról nem írt Wiesel? Mert arra egy szóval se válaszolt. Akkor nincs?

Már csak az kell, hogy Deutsch Tomi is beszóljon neki a Twitteren.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.