Országos tűzifahelyzet van!

Szabados Gábor
2013. 10. 21.
Országos tűzifahelyzet van, ez mindenki számára egyértelmű. Jelen sorok írója például azt tapasztalja, hogy miközben a klaviatúrán csapkodja a billentyűket, két ember, aki valamilyen pártigazolványt felmutatva jutott be az otthonába, a lakásában dolgozik: a parkettát szedik fel és kötegelik. Először őket kérdezem.

Hócipő: Megkérdezhetem, hogy mi célból szedik fel és kötözik szabályos kötegekbe a parkettánkat?

Parkettafelszedő I.: Mi ezt kaptuk pártfeladatként. Kell a parketta tűzifának, mert hiány van.

Parkettafelszedő II.:
Vagyis hát hogy hát ne legyen tűzifahiány, azért kell felszedni, kötegelni és elszállítani a begyűjtőhelyre.

Hócipő: Azt is megkérdezhetem, hogy melyik párt megbízásából csinálják?

Parkettafelszedő II.: Megkérdezheti, de nem ajánlom. De ha nagyon akarja, és van hozzá bátorsága, kérdezze Zsigó Róbertet.Hócipő: Szóvivő úr!...

Zsigó Róbert: Nincs tűzifahiány. És nem is lesz. Hiába vásárolja fel a bukott baloldal a tűzifát, hogy azzal fizesse le a szavazókat. Akkor most én kérdezek.

Hócipő: Én csak...

Zsigó Róbert: Nem hagy beszélni? A bukott baloldal álvideói leleplezik a bukott baloldal bukott baloldaliságát. Ez a válaszom a kérdésére.

Hócipő: A lakásomban, az otthonunkban, a parketta...

Zsigó Róbert: Köszönöm, befejeztem.

Hócipő: És Baján?...

Zsigó Róbert: Azt mondtam, befejeztem! Jó lenne, ha értene a szóból. A szép szóból. Amíg szépen vagyok.Hócipő: Jól tudom, hogy az országban tűzifahiány van?

Tűzifaügyi helyettes államtitkár: A Belügyminisztérium tüzelő vásárlásához nyújt támogatást, ami az idén kétmilliárd forint, ez a tavalyinak a duplája.

Hócipő: Kétmilliárd forint az sok pénz. Mire elég?

Tűzifaügyi helyettes államtitkár: Háztartásonként legfeljebb 5 köbméter tűzifa adható, ez körülbelül egy háromszobás ház két-három hónapnyi fűtéséhez elegendő, a külső hőmérséklet függvényében.

Hócipő: Igen, olvastam, már nem tudom hol. Azt is, hogy a KSH szerint a tavalyi telet közel 600 ezer lakásban mintegy 1,4 millió ember húzta ki fűtés nélkül. A BM támogatására az ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhatnak, míg tavaly háromezer fő volt a limit.

Tűzifaügyi helyettes államtitkár:
No, látja! Tavaly háromezer, az idén ötezer! Jövőre talán tízezer!

Hócipő: Ez a baj. Azt is olvastam, hogy a KSH adatai szerint a fűtetlen lakások mintegy 21 százaléka található vidéki városokban, míg „csak” 13 százaléka a kistelepüléseken. További megkötés, hogy az önkormányzatoknak a támogatás 10 százalékával mint önrésszel rendelkezniük kell, így éppen a legszegényebb területek maradhatnak ki a tűzifaakcióból.

Tűzifaügyi helyettes államtitkár: Én ennyit tudtam segíteni. Ha további részletek érdeklik, tudom magának ajánlani Zsigó Róbertet.Hócipő: Jól mondom? Nem látni a fától az erdőt.

Baltás ember: Rosszul mondja. Nem látjuk az erdőt. Mert kivágtuk.

Fűrészes ember: És ki is fűrészeltük.

Hócipő: Önök fatolvajok?

Baltás ember: Mi fakitermelők vagyunk, most megyünk bejelenteni a vállalkozásunkat. És leigazoltatni a teljesítményünket.

Hócipő: Hová mennek?

Baltás ember: Ide, a tekintetes úrhoz.

Fűrészes ember: Hé, te! Ne beszélj ostobaságot! Nem tekintetes, hanem méltóságos!

Hócipő: Akkor ez, amit maguk csinálnak, törvényes, ugye?

Fűrészes ember: Persze, hogy! Van hivatalos traktor is!

Hócipő: Ahogy elnézem, ez egy elég drága hivatalos traktor. A magáé?

Fűrészes ember: A Méltóságos... akarom mondani, a Tiborcz úrtól kaptuk kölcsön...Hócipő: Orbán Viktor azt mondta Indiában, hogy négy-öt éven belül Magyarországon lesz a legolcsóbb az áram az unióban. A kormányfő jelentős atomenergiai fejlesztésről is beszélt Mumbaiban. Ön is ott volt, még azt is láthattuk, ahogyan videózza és fotózza Orbán Viktort.

Havasi Bertalan, miniszterelnöki sajtófőnök: Mi a kérdés?... Ja, ezt Zsigó Robi szokta kérdezni. Mit akar?

Hócipő: Négy-öt éven belül itt nem bővül az atomerőművi kapacitás.

Havasi Bertalan: Először is: azt nem maga fogja megmondani. Másodszor: nem feltétlen az atom miatt lesz olcsóbb a magyar emberek számára a magyar áram.

Hócipő: Hanem? Nincsenek energiaforrásaink.

Havasi Bertalan: Azt nem maga fogja megmondani. Hanem miniszterelnök úr. Először is: vannak erdőink, van bőven fánk. Másodszor: Széles Gábor bármelyik pillanatban előállhat az energiacellájával. Harmadszor: a haza legfőbb energiaforrása a magyar emberek kreativitása, dolgozni, vagy ha nincs rá módjuk, akkor legalább élni akarása.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15  •  VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”! Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc! Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel Verebes István újabb Örkényiádái Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.