Törióra

Trunkó Barnabás
2013. 10. 02. · Hócipő 2013/20
Kedves gyerekek! A mai történelemórán Vespasianus császárról fogunk tanulni! A nevét ne nagyon keressétek abban az új történelemkönyvben, aminek a borítóján az a nagy fütyi van!

Vespasianusról egyelőre csak annyit: ha ma élne, jövőre lenne 2005 éves.

A Néró-korszakot ösztöndíjasként Britanniában bekkelte ki, majd a rémuralomváltás után politikus lett. A császári címet háromharmados többséggel nyerte el; a másik három esélyes végleg visszavonult a köz- és magánélettől. Hatalomra kerülése után sem beszélt szívesen a felmenőiről; állítólag voltak közöttük szabinok is.

Uralkodása idején folyamatosan konfliktusba keveredett az európai államokkal, és fejébe vette, hogy keletre kell nyitni. Erre a szarmatákat szemelte ki.

Újra bevezette a cenzor intézményét, és több rátermett jelölt közül saját magát nevezte ki cenzornak, kilenc évre. Környezete unszolására felvette az Imperátor címet is; nagy létszámú klientúrája ezután csak Vezénylő Imperátornak szólította.

Szónoklatai közben gyakran idézett etruszk mondásokat, például: „Ha rövid a kardod, írjál ki egy közbeszerzési pályázatot!”

Alattvalói között egyre többen voltak az elégedetlenkedők, akik visszasírták a köztársaságot.

Vespasianus legendásan nem értett a gazdasághoz, a jobbkeze egy félkarú gladiátor volt. A pénzügyekhez sem értett. A korszakból fennmaradt pénzérméken például csálén állt a fején a babérkoszorú, a birodalmi sas meg egy girhes grillcsirkére hasonlít. Viszont állandóan új adókat talált ki. A római polgárok egy szép napon arra ébredtek, hogy az Örök Város több pontján, így a Forum Romanumon is feliratok jelentek meg: „Itt hamarosan Nemzeti Illemhely nyílik!” A zemberek méltatlankodtak, hogy a császár még a szart is megadóztatja, de ő azzal szerelte le az ellenzéket, hogy a pénznek nincs szaga.

Új Alaptörvényt is adott a rómaiaknak, amit azonban nem volt képe alkotmánynak nevezni, viszont bronzba vésette, és ezzel hosszú időre munkaalkalmat teremtett az Alaptörvény módosításait átvéső ötvösöknek.

Megígérte, hogy megvédi a kisebbségeket, méltányosan is bánt velük; igaz, hogy a jeruzsálemi templomukat földig romboltatta, viszont a siratófalat meghagyta!

Életrajzírója szerint Vespasianus narcisztikus alkat volt, gyakran mondogatta, hogy: „Vae, puto deus fio!” (Oh, jaj, azt hiszem, isten lesz belőlem!”) Seutonius azt is feljegyezte, hogy a császár szorongó, feszült, kisebbségi érzéssel küzdő, azt kompenzálni törekvő alkat volt. Állandóan attól félt, hogy az utókor el fogja őt felejteni. Ekkor határozta el, hogy stadionokat fog építeni.

Gyerekek, ha a szüleitekkel Olaszba utaztok, feltétlenül nézzétek meg Rómában a Colosseumot!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.