Sorstragédiák

Farkasházy Tivadar
2006. 07. 19. · Hócipő 2006/15
Angliában bizonyára most bármely bukinál fogadni lehet arra, Rooney megpofozza-e az első edzésen Ronaldót. Persze az a nagy pénz, ha csak a másodikon. E témát már alaposan lerágta a sajtó, inkább Ronaldóék következő meccsére hívnám fel a figyelmet, ahol a franciák szerencsés tizenegyese után a portugálok vagy tízszer játszották el a nagyhalált, méterre a védőtől estek akkorákat, mint Dugovics Titusz a törökkel, Ronaldo nagyobbat zuhant, mint Robert Capa légionáriusa, akinek a halálát szintén sokáig kétségbe vonták. Figo már a 10. percben ápoltatta magát, máig kiderítetlen okokból, talán akkorra már elfáradt. Egyszer spanyol nénikém azt találta mondani a portugálokra, hogy nem kell nekik mindent elhinni, ezt akkor nem hittem el. Brazil trénerük minden színlelésnél felugrott, pedig igazi sportember, az előző meccsen egy hajszálnyi lesgóljuknál azonnal leintette a lelkendező kispadot, de síkban ül, ott látni a legkevesebbet.


- Mi már cseréltünk mezt!

Tévét a bírónak

Náluk kevesebbet talán csak a bírók látnak, valahogy fel kéne már oldani azt az ellentmondást, hogy mára a világ legeldugottabb kocsmájában is tíz kameraállásból lehet visszanézni minden szituációt, s kétmilliárd embernek kell állandóan azon izgulnia, mit ítél az, akinek csak két szeme van hozzá. Az amerikai fociban évek óta bevezették a videóbírót, amelynek a reklámozók örülnek a legjobban.

Az említett büntetőnél Henry például szándékosan esett át Carvalho lábán, csakhogy a védő se véletlenül emelte meg egy picit az utolsó pillanatban a bokáját. Két akarat között kellett villámgyorsan dönteni két nép boldogsága felől.


- Ilyet csináljon a Ronaldinho

Magasba nyúló stadion
Hajdú B. kétszer köztársasági elnöknek nevezi Romano Prodit, majd a bronzmeccsen miniszterelnöknek Köhler államelnököt. A másnapi döntőn megismétli, nehogy azt higgyük, hogy véletlenül. Kovács Kálmán ezen is túlmegy: Barthez fejét az 1998-as döntő után Mitterrand elnök megcsókolta, s biztos itt van most is a lelátón, ahogy a döntőn is bizonyára itt lesz.

Hát persze. Csak nagyon fenn fog ülni.


- És Kovács Kálmán csókol

A harmadik fejes
A spanyol-francia kezdetén Zidane addigi produkcióján gúnyolódtam egy Madách téri kivetítő előtt, legnagyobb pechemre kezemben egy mikrofonnal. De engem legalább nem küldtek ki FIFA-szakértőként, mint Mezey dokit, aki azt nyilatkozta ki a franciákról, hogy ezek a játékosok már nem képesek megújulni, szerintem kiütik őket. Zidane esetében nem lehet sikeres az afféle egyszer még hadd muzsikáljak attitűd.

Mentségére, egy vb előtti francia felmérés szerint a válaszolók 69%-a Zidane szerepeltetése ellen volt, a többség pedig úgy vélte, elég volt a nyugdíjas alakulatból, most már jöjjenek a fiatalok.
A brazilokról és az argentinokról így vélekedett a hazai edzőképzés saját maga által felkent főpapja: már most felhívtam az UEFA figyelmét, hogy előrébb tartanak, mint Európa.

Az argentinokra talán igaz, hajszállal zúgtak ki, rokonszenves edzőjük óriási tévedése volt a sótlan Cruz behozatala Messi helyett, aki az előző meccsen Tevezzel egy fél órára eldugta a labdát Mexikó elől. A portugál-brazil kolléga is csak 0:2 után tette be Nuno Gomest, pedig ő már az EB-n is remekül pótolta az impotens Pauletát, aki itt is hat meccset botorkált végig reménytelenül, az EB portugál gólvágója húsz perc alatt többet tett, mint ő hat meccsen.

De ne ítélkezz elhamarkodottan, hogy ne ítéltessél. Az a szép ezen a vb-n is, hogy csak utólag lehet okos az ember. Hogy a vén Zidane továbbra is mindent tud, hogy a német csapat is tud szimpatikus lenni egy kezdő, nem is otthon élő edzővel, hogy a bajnokságban és a BL-ben remeklő Limpard és Gerrard is tud betlizni, nem beszélve Kakáról és Ronaldinhóról, hogy ismét olasz hátvédekért lelkesedünk, s szinte ugyanaz a francia csapat remekelt, amelyik négy éve gólt sem rúgott, és a mostani csoportmeccseken is bukdácsolt, Lehmann pedig egy kedves ember, aki a bronzmeccsre átengedi kapuját Kahnnak.


- Nem láttad a Figót?


- Jössz sétálni?


- Nem ez fog a legjobban fájni!


- Ezt Mourinhonak küldöm!


13+1

De mindez eltörpült a döntőn, amely a futballtörténelem eddigi legnagyobb drámájává vált. Lehet, hogy volt már nagyobb, de azokat nem láttuk, legalábbis nem ennyire közelről. Megpróbálom kitotózni a történteket.

1. Henry, a világ legjobb csatára már a 2. percben szédeleg, majd szalmiákot szagoltatnak vele. Domenech edző, ez a kis vidéki latintanár, falfehéren nézi.

2. Az a bíró, aki nemrég kergette haza Rooneyt, büntetőt ítél a franciák javára. A hatodik visszajátszáskor se látni, hogy a Hentes becenévre hallgató Materazzi hozzáért volna Maloudához. Zidane fut a labdának, s Panenka módjára, a felső kapufára emeli, onnan kifelé pattan, Buffon bizakodva kel fel a földről, de hamarosan kiderül, hogy a vonal mögé pattant, majd vissza a felső kapufára, s onnan jött kifelé. Pedig eddig csak öngólt kapott.

3. Tíz perc múlva Vieirát lenyomva Materazzi egy szöglet után öt méterről bebólint, Barthez közben őrzi a vonalat. Újabb szöglet, megint Pirlo ível, megint Materazzi fejel, a bíró most lefújja, Barthez cipője ragadhat a vonalhoz, korkedvezménnyel nyugdíjba kéne küldeni, különben baj lesz. Pirlo tíz percen belüli harmadik szögletéből most Toni fejel felső kapufát, igaz, hatról. Barthez méterre a labdától, le kéne már cserélni Louis de Funesre, az is jobban felérné.

4. Pirlo harmincról lő szabadrúgást, Bartheztől ez is bemenne, nem hiszem, hogy a REAC vagy a Vác ingyen elvinné.

5.
Zambrotta felrúgja Maloudát, ez sokkal inkább büntető, de a bírónak ez már sok.

6.
Ribéry, a kétéves kora óta összeszabdalt arcú kis szélső majdnem beveszi Buffon kapuját, majd leballag, bejön Trezeguet, aki Buffon csapattársa, ha ő sem, akkor kicsoda. Egyetlen meccsét végigsírta, hátha attól bemegy.

7. Zidane kiteszi Sagnolnak, aki itt igazán otthon van, Sagnol beadja, Zizou öt védő között kinézi magának az egyetlen tisztást az olasz 16-oson belül, fejese már szinte benn van, de Buffon valahogy kitenyereli.

8. Egy olasz a földön, senki se tudja, mi történt, majd egy teljesen érdektelen szituációt mutatnak. Materazzi és Zidane sétál egymás mellett, valamit motyognak, a francia visszafelé, majd gyorsít, hogy lendületet vegyen, váratlanul megpördül, nekifut és lefejeli a saját szobrát. Nyolc éve az ő két fejese döntött a brazilok ellen, most ez a harmadik. Ha még tíz percet kibír, a világ Pelé mellett valaha élt legjobbjaként élhette volna le a hátralevőt. És hol van már Pelé! A bíró kimegy a partjelzőhöz, és két perccel az eset után felmutatja a pirosat. Lehetett egy dugi tévéjük. Zidane Buffonra néz szinte szenvtelenül, majd elsétál a trófea mellett, és eltűnik a süllyesztőben.

9.
Már Henry is lenn van, falfehér csapata próbálja összeszedni magát, a nézők minden olasz labdaérintésre fütyülnek, pedig a franciákkal többet háborúztak. Talán nem látták, mit tett Zidane. Mindez abban a stadionban, ahol Jesse Owens négy aranyat nyert Hitlertől.

10.
Vége, büntetők, amiket Buffon annyira el akart kerülni a németek ellen. 12 évente jutnak döntőbe, 70-ben másodikak, 82-ben nyertek, 94-ben büntetőkkel kaptak ki, akkor megint győzelem következne, de ez nem számmisztika, amit kabalás játszik a totón. Buffonnak különben se ajánlatos, mert másnap tiltott fogadások miatt lehet, hogy örökre elmeszelik. Bar-
thezt biztatják, ő bólogat, mint Gedó, amikor szegény Feyér Zoli mutogatta neki az Úttörő Áruház melletti kocsmájában az amerikai profi világbajnokot, akit 40 évesen ki kéne ütnie.

11. Trezeguet következik, aki hat éve az olaszoktól ellopta a már megnyert Európa-Bajnokságot. Buffon az ellenkező sarokban ül, de a csámpásra tervezett labda a felső kapufáról a gólvonal elé pattan egy arasszal, ezt legfeljebb Bahramov, a 66-os grúz partjelző adná meg.

12. Az utolsó 11-esnek az a Grosso fut neki, aki egy öngólnak s egy eltiltásnak köszönheti tagságát. Pár éve a harmadik vonalban focizott. Ezek után az utolsó percben átesett egy mexikói árnyékán, összehozva egy büntetőt, s elkerülve a hosszabbítást, amit tízen nem bírtak volna ki. Majd a hosszabbítás utolsó előtti percében kilőtte a németeket a döntőből, pedig Lehmann aznapra nem tervezett gólt. Már ha látja, hova megy, de két védő takart, Grosso meg csavart. Most se hibázik. Barthez szomorúan ül a kapufánál, mintha szemernyi esélye lett volna bármelyiknél, de az olaszok időben rájöttek, hogy csak kapura kell rúgni. Még akkor is jobban jártak volna, ha a tribünről lehívják Barthez hasonmását.

13. A franciák átveszik az ezüstöket, Blatter és Zidane sehol.

13+1. Totti egy zászlót kötve a fejére Kató néniként parádézik, vegyék észre, ha már a meccsen nem. A végig szenvtelen Lippi szivarra gyújt, és unottan rácuppant a kupára, amelyet a ma százszoros Cannavaro emel a magasba. Holnap lehet, hogy mindkettejüktől elvesznek a bírák két bajnokságot.
Csak Esterházy Péter és Moldova György ült volna a stúdióban!


- Nagy meglepcsi lesz!


- Nem tudtál tíz percet várni vele?


- Jó, legközelebb nem játszom!


- Itt is voltunk!


- Nyugi, nem vagy fekete bárány!

Epilógus
Amúgy mégis Zidane kapta az aranylabdát, mert az újságírók már a szünetben leszavaztak. S hogy mit mondott az agyontetovált Materazzi? Még kisdeddel a karján se árulta el, a szájról olvasó brit szakértő szavait pedig Zidane nem erősítette meg. Talán sosem tudjuk meg perdöntően, jobb is így, még újra sorra gyulladnának az autók, s esetleg Elzász-Lotharingia ismét átkerülne. Mi 52 éve nem tudjuk megemészteni a berni vereséget, de ez csak egy kis ország bánata. A Zidane-sztori még csak most kezdődik, s a század futballtörténete lesz minden bizonnyal.
Amikor azt kértem, hogy minden munkatársunk tippeljen egy csapatra, csak egyet kötöttem ki, akikre már valaki tippelt, azokra másnak nem lehet. Még 32 közül választhattam volna, hiszen én találtam ki. Persze nem erősorrend alapján tették, hanem akikre volt poénjuk. Csak Méraynak foglaltam le a franciákat, és Bartusnak az amerikaiakat. Utolsónak illett lennem, hát így maradtak meg nekem az olaszok.


-És ez mind csekk!

Mindnyájunknak pedig az Újpest, amelyik négy napra rá egy négyest kapott otthon a Vaduztól. Liechtenstein fővárosában nemrég jártam, az egész kormány egy kisebb villa második emeletén található, futballpályát nem láttam.

Imre Mátyás képei
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/14  •  VI. 29. – VII. 12.
VÁNCSA + PARA + LENGYEL + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Lengyel László: Sajtórebellisek Váncsa István: Ha lesz főispán, akkor a telhetetlen alattvalók egyre többet fognak követelni, lesz főszolgabíró, tanácsnok, kisbíró... Para-Kovács Imre: A jobbágyi körök hisznek a szeretet és összefogás erejében, a 27%-os áfában és a 699 forintos sajtos rolóban Farkasházy Tivadar a be-, majd kimutatkozó Moldováról Smuzewitz Ilona: Éljen a házastársi rátermettség, avagy hogyan legyünk politikusférjként jó igazgatók! Verebes István: A magamfajta ironikus ember iróniája immár hamvasgyenge ahhoz képest, ami ironikus fölött ironizálni szeretne Dési János az egymilliós karórában Fedél nélkült áruló királyfiról, olyan kiskirályok okulására, akik úgysem olvasnak A Heti Kamu megtudta: az Orbán-kormány október végéig meghosszabbítja az Anglia elleni 4:0-ás győzelmet Trunkó Barnabás szerint a KSH statisztikusai szabadságon lehetnek, mert náluk még mindig csak 18% az élelmiszerek drágulása
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.